|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() I raz w Egipcie!!!! Wizy!!!Deklaracja cłowa!!!
Do Wizażanek które odwiedziły ten kraj....ważne pytanie: napiszcie jak wygląda procedura po przylocie na lotnisko...chodzi o cała tą papierologię...deklaracje cłowe, wizy. Czytałam że już w samolocie dostaje jakies dokumenty do wypełnienia, czego się spodziewać, jak to wygląda. Jakie dokumenty należy sporządzić? Nigdzie nie mogłam znaleźć odnosnie właśnie odpraw paszportowych, nikt o tym nie mówi, i nie wiem czego się spodziewać po przylocie na lotnisko. nadmieniam że lecę 7 czerwca do hurghady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
![]()
Jesli planujecie wypad do egiptu za pośrednictwem biura podrózy upewnijcie się, że cena wizy jest zawarta w cenie wycieczki. Niektóre biura podróży nie mówia o tym i na lotnisku czeka was niespodzianka. Długa kolejka przy posterunku Policji i wydatek 15 USD tylko po to, żeby móc rozpocząć wakacje. Niektóre biura podrózy załawtiaja ta formalnośc jeszcze przed waszym przyjazdem i na lotnisku od rezydenta dostajecie juz wize, która wystarczy tylko wkleić w paszport. Moja rada: pytajcie dokładnie o wizy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: I raz w Egipcie!!!! Wizy!!!Deklaracja cłowa!!!
Jak dolecisz na lotnisko to poprostu dochodzisz do okienka gdzie jest napisane wizy zresztą pokaże ci to rezydent lub ktoś kto bedzie cię odbierał z lotniska płacisz i idziesz do odprawy paszportowej i wcale nie trwa to długo mnie wszystkie formalności zajęły około 15 minut . I jeszcze nie słyszałam żeby wiza była w cenie wycieczki
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja bylam 2 razy w Egipcie w Hurgadzie i w Szarmie w czasie lotu do egiptu dostajesz do wypelnienia wniosek wizowy 2 male kartki czy jedna juz nie pamietam jest w jezyku angielskim wiec jak masz podstawowy kieszonkowy slownik dasz rade trzeba tam wpisac podstawowe informacje jak imie nazwisko termin pobytu cel w jakim hotelu bedziesz mieszkala - nazwa hotelu, w niektorych biurach turystycznych dodaja do materialow reklamowych wzor jak sie wypelnia ten wniosek taka sciaga ja kiedys szukajac wiadomosci o Egipcie na jakies stronie biura podrozy nacielam sie na taki wzor trzeba poszukac. Jak juz wysiadziesz z samolotu kierujesz sie na lotnisko do okienek tam dajesz paszport i 15 dolcow i wklejaja ci znaczek i podbijaja go pieczatka i to jest ta wiza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wiza kosztuje 18 $
EDIT: przepraszam za pomyłkę nie 18 a 15 $ Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-06-03 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
![]()
Dziewczyny a ja już mam opłaconą wizę i kupon na wizę w swoich rękach. Na lotnisku daję im ten kupon i dostaję wizę do wklejenia w paszport. Tak.że już wszystko mam załatwione. Sama jestem zdziwiona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
![]()
lecę ze Scan Holiday. dostałam od nich książeczkę w której mam zawarte wszystkie dokumenty podrózy w tym 4 bilety lotnicze- dla mnie i TŻ. w książeczce znajdują się dwa kupony wizowe imienne, i jest napisane tak: " po przybyciu do Egiptu otrzymacie panstwo w zamian za ten kupon znaczek wizowy. znaczek zostanie włożony do paszportu. Udacie się panstwo do odprawy paszportowej ze znaczkiem i wypełnionym wnioskiem o wizę i wtedy otrzymacie państwo pieczatkę wizy do paszportu". upewniałam się w biurze podrózy czy aby napewno to nie jest jakaś ściema i naprawde mam opłacona juz wiże tylko musze sobie ja odebrać na lotnisku po okazaniu kuponu który dostałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jeżeli lecisz ze Scan Holiday to koniecznie dowiedz się wszystkiego w biurze na temat jedzenia i pokoi bo jak jak byłam na wycieczce w Grecji ze Scan holiday to byłam bardzo niezadowolona, czułam się oszukana, jedzenie było nie zjadliwe, mleko rozwodnione, żywilismy sie na mieście bo w hotelu się nie dało, wydaliśmy kupe kasy na żarcie (a wycieczka była dosyć droga), z tym że Egipt ma trochę inne standarty, a do jakiego dokładnie lecisz hotelu w Egipcie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
![]()
lecę do sea garden...tak szczerze mówiąc to co z tego że się doweim o jedzeniu itp jak i tak na miejscu mogę zupełnie co innego zastać. W kazdym bądz razie mam zapewnione dwa posiłki śniadania i obiadokolacje, i z tego co mam w dokumentach nie moga mnie oszukać na pokój bo mam specjalny voucher w którym w 2 językach polskim i angielskim mam napisane co pokój mieć powinien za darmo. lece jutro więc już chyba nic nie załatwię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
![]()
Napewno zdam relajce. Jesli mnie mój TŻ nie sprzeda arabom, bo dochodzą mnie takie słuchy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
BubiGirl zycze wspanialego urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
Ja tez czekam na twoje relacje ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
![]()
Własnie kilka godzin temu wróciłam z Hurghady. Wrażenia na gorąco....hmmm...mieszane ....
Powiem otwarcie...Hurghada mnie nie urzekła....natomiast ludzie jak najbardziej. Miasto to faktycznie plac budowy składa się z jednej głównej ulicy i kilku odnóg i własciwie to wszystko ![]() ![]() Biuro podróży stanęło na wysokości zadania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co jeszcze...Wycieczki oczywiście polecam kupowac na mieście nie u rezydenta...ja z TŻ zdecydowalismy się na nurkowanie i super safari i to jak na tydzień było dosyć. zapłacilismy jedną drugą ceny a wszystko zorganizowane ok. nasi znajomi zrezygnowali kilka minut przed wyjazdem i biuro oddało im całość pieniązków. Kilka porad praktycznych co do tych wycieczek...jeśli decydujecie się na wycieczki dłuższe typu kair i luksor to jednak zastanówice się....oczywiście nie zapomniane wrażenia, ale droga to mordęga, upał, zmęcenie i własciwie potem to juz się wam nic nie chce ioglądać. Takie znam relacje innych którzy skorzystali z tych wycieczek i trochę załowali. safari świetne ale wykanczające....Nurkowani e tez super ale uwaga nie dla wszystkich. Bardzo duzo osób odpada i nie nurkuje...bo nie umieją oddychać, panikują pod wodą. Widziałam nie jednego "macho" który myślał, że nic go nie powali, zanurkował i nie dał rady. Nawet mój TŻ zanurjkował tylko raz i juz nie chciał ![]() ![]() Klatwa faraona to w naszym przypadku jakaś bujda. Naprawdę mielismy kontakt z wieloma polakami i żadnemu nic się nie działo. Jadłam normalnie na miescie lody, piłam soki, wode i inne napoje....i nic. Jedyne co mnie dopadło to mała wysypka na rekach prawdopodobnie od słonej wody. ja z TŻ zdecydowalismy się na wyjazd w formie 2+2+3 ...czyli dwa dni wycieczki dwa dni odpoczynek i zakupy i 3 dni imprezowania. I naprawdę ten system się sprawdził. Opalilismy sie, zwiedziliśmy Hurghade i w jedną i w drugą stronę, nakupowalismy mnóstwo rzeczy, i wybawilismy się. nawiazaliśmy kilka znajomości z egipcjanami, którzy otworzyli się na nas i opowiedzieli o swoim kraju jego dobrych i złych stronach... Wiecie na przykład że w hotelach i na straganach pracujący arabowie dostaja wypatę co miesięczną tylko 20 dolarów więc zyją z utargów i napiwków. dla mnie to był szok.....Polaków, Rosjan, Niemców, Francuzów w Hurgadzie od cholery. Nie ma problemu z dogadaniem się w jakimkolwiek języku. jest bardzo tanio. Ale uwaga jesli chcecie zaoszczędzic to nie róbcie zakupów w centrum tytlko udajcie się do "biedoty" tam macie ceny połowę niższe a towar ten sam. A może to kwestia targowania się ![]() Zauwazyłam że lepiej jest jechać do hurghady rodzinnie, albo z jakimś towarzystwem. ja pojechałam z TŻ sama ale na szczęście poznalismy tam czwórjke super polaków i trzymalismy się raqzem. tak było o wiele fajniej i przyjemniej. Obalam mity o tych wydekoltowanych bluzkach, mini spódnicach, blond włosach i chodzeniu samej po hurghadzie. Wierzcie mi że czy się ogacicie w długie swetry czy załozycie super mini, czxy macie blond włosy czy ciemne czy jesteście grupą 15 osobową czy sami, sama, i tak was będą zaczepiać. Najlepszy środek nie reagować. Bo sie umęczycie. Chodziłam po hurgadzie ze 2 godziny sama, w krótkich szortach i naprawdę nie zwracałam uwagi na zaczepki. tam trzeba byc konkretnym...jestes zainteresowany to daj im znac nie jesteś to to powiedz. Ale się rozpisałam ![]() Powiem tylko jedno najbardziej wkurzająca rzecza dla nas było to, że brali nas za Rosjan, szlag mnie trafiał i raz nawrzeszczałam za to na Egipcjanina bo mi juz nerwy puściły. I chcieli mnie kupić za 10.000 wielbłądów ![]() ![]() Jesli macie jakies konkretne pytania to dajcie znac....chetnie odpowiem. Na przykład pieniązki opłaca sie wymieniac w hotelach bo róznica miedzy hotelem a bankiem jest nie wielka. Do walizki spakować pół teg0o co zamierzacie zabrać...uwierzcie połowa z tego co checie wziąc nie przyda sie. Na safari weźcie długie spodnie - nie białe- chyba że wam nie zalezy, bo jednak quady parzą nogi, okulary, filtr, duzo wody, i chustę na głowę. Nurkowania nie polecam osobom z choroba morska bardzo buja na tym statku ![]() ![]() macie ochpotę o 3 nad ranem na kawę, albo Mc Donalda...nie ma problemu. Hurghada zyje w nocy. My regularnie o 4, 5 nad ranem po imprezach wpadalismy na kawkę do Mc Donalda, albo na kubełek do KFC.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.