|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czterolatek
Drogie Mamy,
napiszcie proszę o swoich czteroletnich pociechach. Ile ważą i mierzą, co umieją, a czego jeszcze nie. Mamy starszych maluchów również proszę o podzielnie się wspomnienimi z tego okresu. Moje maleństwo za 4 m-ce będzie obchodziło 4 urodziny, przechodzi okres buntu, wyimaginowanej żony i córeczki, jest nieustającą gadułą. Jest mądrym, sprawnym fizycznie chlopcem. Jest bardzo kochany i psia kosc,zawsze potrafi mnie rozbroic swoim usmieszkiem. To tyle w wielkim skrocie o moim dziecku, a jekie sa lub byly Wasze w tym wieku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
![]()
Moja Karolinka w kwietniu skończyła 4 latka. Waży 16 kg i ma 104 cm wzrostu. Nie chodzi do przedszkola. Pójdzie dopiero za rok. Jak na swój wiek bardzo duzo potrafi. Umie rysować, liczyć, kolorować, pisać ze słuchu, zna wszystkie literki, potrafi obsługiwać sprzęt RTV, grać w gry planszowe, śpiewać, tańczyć, modlić się, ma świetną pamięć, sama wymyśla piosenki i tańce. Uwielbia się stroić i ładnie pachnieć. Ma mnóstwo zainteresowań, lubi oglądać bajki, komedie, polskie seriale. Nie ma swojej ulubionej zabawki, bowiem lubi bawić się wszystkim, a ma tego sporo.
Od 2 lat jest zakochana w sąsiedzie, który jest sześć lat starszy od niej. Jak go widzi, to nie może od niego oderwać oczu i zachowuje się jak kokietka. Na Wielkanoc dostała króliczka miniaturkę i szaleje za nim. Papuga poszła na bok. Poza tym jest strasznie uparta, buntuje się, jeszcze nie wymawia literki "r", ale i tak kocham ją najbardziej na świecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czterolatek
Hej dziewczyny, nawołuje do dzielenia sie spostrzezeniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
moj chrzesniak ma 4 latka od jakiegos roku dopiero mowi a teraz zaczol sie jakac tak pozatym jest zdrowych bardzo ruchliwym dzieckiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moja córeczka skończy za 2 miesiące 4 latka. Umie liczyć do 12, napisać swoje imię (4 litery), mama i tata. Zna na pamięć kilka małych i krótkich bajeczek (nie rymowanek, a bajeczek z książek). Trochę się pieści przy mówieniu, za to bardzo wyraźnie i z dumą mówi "r", wręcz zamiast "l" mówi "r". Preferuje zabawki dla chłopców typu samochodziki, kolejki, żołnierzyki. Lalki rozkłada na części pierwsze. Potrafi się zabawić sama. Bardzo lubi mi pomagać przy sprzątaniu i naprawdę się przy tym stara. Odbiera telefon, także komórkę. Jest bardzo sprawna, potrafi wejść na drabinkę, robi przewroty. Bardzo łobuzuje w przedszkolu. Szybko się uczy tekstów piosenek, nie tylko dla dzieci. Lubi malować farbami, nie przepada za kredkami i mazakami. Jest taką małą przytulanką w domu, często się przytula, całuje. Kochana maleńka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój synek w wieku 4 lat ważył 19kg i mierzył 110 cm wzrostu .Interesowało go wszystko , a najbardziej ludzie pierwotni ,dinozaury i chyba najtrudniejszy temat :co się dzieje z człowiekiem pośmierci .Przykładowe pytania:"Gdzie jest niebo,czy wyżej niż samoloty latają ?Czy w niebie są dinozaury?Co to jest dusza? "Znał niektóre literki,za to lepiej liczył -do 200 i dodawał.Mówił wyrażnie , bez seplenienia i był bardzo samodzielny.Nawet puszczałam go do sklepiku osiedlowego.Potrafił zrobić niewielkie zakupy.
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mój synek skończy w lipcu cztery latka, waży ok. 20 kg, wzrost 110 cm.Uwielbia czytać ksiązeczki, tańczyć, grać w piłkę, a jego głównym zainteresowaniem są samochody i motory. Też jest gadułą, potrafi przytłoczyć pytaniami, ale zawsze jedno pytanie wynika z poprzedniego. Jest też bardzo schludny, nie wyjdzie na dwór dopóki nie posprząta pokoju, to jest dobra cecha, bo czasem goni tatusia, jak zostawi szklankę czy talerzyk w pokoju
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
o kurcze to macie kawał chłopa w domu ,chodzi mi o wzrost i wage
![]() moja corka w czwartek skonczyla 5 lat i wazy 18 kg przy wzroscie 110 . w wieku 4 lat wazyla ledwie 16 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Moja Mala skonczy za miesiac 4 lata, wazy 17kg i ma 111cm (mierzona 2 miesiace temu u lekarza).
Czyta po swojemu, zaczyna pisac literki, liczy do 20 w dwoch jezykach, wycina, klei, lubi malowac farbami (szczegolnie palcami), kredkami i czym sie da ![]() Poza tym od wrzesnia uczy sie intensywnie drugiego jezyka (nie ma wyjscia, w przedszkolu nikt nie mowi po polsku ![]() ![]() Edytowane przez monika_t Czas edycji: 2005-05-23 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moje Maleństwo wazy teraz niecale 18 kilogramow i mierzy 104 cm wzrostu.
Rozwija sie prawidlowo. Bardzo dobrze, wyraznie mowi, aczkolwiek nie wymawia jeszcze "r" / ma na to jeszcze troche czasu, wiec nie ponaglam go, nie wymuszam , bo takie postepowanie moze spowodowac wade wymowy , jaka jest reranie ![]() ![]() Jest spostrzegawczy. Zdolnosci manualne przejawia w ulubionych zabawach, jakimi sa : lepienie z plasteliny, malowanie farbkami ,kolorowanie / i tu musze pochwalic synka za dokladnosc, stara sie nie wychodzic poza wyznaczona linie /, bardzo tez lubi wycinac z papieru i tworzyc kolorowe obrazki / laurki dla wszystkich, nawet dla Pan ze sklepu ![]() Mimo , ze nie chodzi do przedszkola, jego rozwoj kontaktow spolecznych jest na wysokim poziomie, bardzo latwo nawiazuje nowe znajomosci, jest rozmowny i nie wstydzi sie nowopoznanych osob. Jesli chodzi o motoryke duza , czyli o jego sprawnosc fizyczna, to radzi sobie dosc dobrze, biega , wchodzi po schodach i schodzi z nich nie trzymajac sie preczy , normalnym krokiem , nie dostawnym. Na razie nie zauwazylam zadnych nieprawidlowosci w jego rozwoju. Moje synusio jest wielka przytulanka, uwielbia sie poprzytulac, wycalowac, etc. Jest kochany. Acha, od 10 marca przezywa okres wyimaginowanej zony; wszystkich dookola informuje o niej. Na szczescie od jakiegos czasu coraz zadziej slysze o mojej nieistniejacej "synowej" , wiec mam nadzieje , ze w koncu przestanie, bo tak naprawde nie wiem jak mam reagowac, przytakiwac , czy zmieniac temat , czy tez zakazac mu o niej mowic. Uwielbiam jak na mnie patrzy i sie do mnie usmiecha , a potem mowi zezczerym przekonaniem " Kocham cie mamo ". Troche sie rozpisalam tym razem, ale o miom synku moglabym mowic w nieskonczonosc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moja starsza córcia PO BILANSIE 4 LATKA waży 15.5 kg mierzy 98 cm jest żłobkowiczem od małego a teraz przedszkolakiem. Zaczeła poźno mówić jak skończyła równo 3 latka tak, żebyśmy ja rozumieli
![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
witajcie
ja mam syna ,za kilkanascie dni bedzie miał dopiero 3 lata. Czytałam wasze posty i nie wierze,mój synek wazy około 20kg i mierzy 116 cm. Martwiłam sie ze mało i niewyraznie mówi ,ale widze ze większosc waszych dzieci zaczeła sie rozgadywac właśnie w wieku 3 lat. Pozdrawiam
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Moja Julia w sierpniu skończy 5 lat, ale pamiętam że jak skończyła 4 to ważyła 15 kg i mierzyła 101 cm.
Do 2,5 roku mówiła mało i po swojemu, ale jak się rozgadała to buzi jej się nie zamyka do dziś ![]() Teraz to już taka mała panienka ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie mamusie
![]() Jestem mamą Kacperka, w lutym skończył 4 latka, waży 22 kg i mierzy 116cm. Rośnie jak na drożdżach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.