|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Jak to jest z aktywnoscia fizyczna w ciazy?
Co prawda jeszcze w ciazy nie jestem ale jestesmy na etapie planowania
![]() Martwi mnie jedna rzecz: cale zycie bylam bardzo aktywna fizycznie,chodzilam do podstawowki i liceum o profilu sportowym, od dziecka tancze, do tego dochodzi basen, rolki, rower, zima lyzwy. Bardzo chce miec dziecko ale nie wyobrazam sobie, ze nagle mialabym zamienic sie w osobnika lezacego non stop w lozku. Oczywiscie nie mowie o tym, ze chcialabym w 9 miesiacu ciazy tanczyc hip-hop ![]() Wiem, ze to zalezy od samopoczucia samej ciezarnej ale mowie tu o zdrowej, normalnie rozwijajacej sie ciazy. Czy dobrze mi sie wydaje, ze wysportowanej i wygimnastykowanej dziewczynie latwiej bedzie ciaze zniesc? Moze to glupie pytania ale nie mam na ten temat zielonego pojecia wiec prosze o wyrozumialosc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak to jest z aktywnoscia fizyczna w ciazy?
Witaj,
nigdy jeszcze nie byłam w ciąży, ale jestem fizjoterapeutą i wiem na pewno, że w zdrowej ciąży ruch jest nie tylko dozwolony, ale wskazany. Są nawet specjalne ćwiczenia dla kobiet w ciąży, które w czasie ciązy chcą utrzymać swoją kondycję, jest joga, basen i inne rzeczy. Na bardziej aktywne rodzaje sportu pewnie powinien zgodzić się lekarz, ale widziałam w Stanach dziewczyny biegające w ciąży, a potem maszerujące niezłym tempem w 9. miesiącu. ![]() Także wszystko zależy od Ciebie i Twojego ciała i Twoich możliwości, ale moim zdaniem zawsze lepiej skonsultowć konkretną aktywność z lekarzem prowadzącym, bo on będzie znał ryzyko tego rodzaju sportu w Twojej sytuacji. Pozdrawiam i życzę przyjemnego ruchu i radości z dzidziusia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to jest z aktywnoscia fizyczna w ciazy?
W ciąży prawidłowo przebiegającej możesz spokojnie być aktywna, oczywiście w granicach rozsądku.
Ja miałam podobny problem, bo jestem uzależniona od pływania i basenu. Pytałam lekarza, nie ma przeciwwskazań, ale spokojnie, bardziej w formie rekreacyjnej. Odpuściłam sobie jedynie delfina. Niestety od ponad 2 miesięcy mam zakaz z powodu nisko osadzonego, schodzącego łożyska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.