|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
|
Biszkoptowy problem !
Hej dziewczyny mam wielki problem jeśli chodzi o biszkopt. Opada mi, wiem wiem biszkopt opada w pewnym stopniu ale nie w takim ze zostaje mi tylko 5 cm ciasta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
Napisz przepis i jak robisz i jaka forma (cm)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej (minus 2 łyżki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (plus 1 łyżka) (szklanka o pojemności 250 ml) Mam 27 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 18
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
Za dużo sypkiego! I dlatego biszkopt jest ubity.
Proponuję inaczej zrobić : 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel oleju lub oliwy (będzie pulchniejszy) Szczypta soli Jeśli robisz ciemny to np 4 łyżki mąki +2 kakao Mi wychodzi wysoki Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
No dobrze to spróbuje zrobić dzisiaj biszkopt z twoim przepisem. Zdam relacje wieczorem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 18
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
Jeszcze jak dodasz mąkę pod koniec to jak najmniej miksowania
Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
W ogóle nie miksować masy jajecznej z mąką!!!!
Wymieszać delikatnie rózgą kuchenna, cały czas starając sie wtłaczac w ciasto jak najwięcej powietrza. Ja robię jak proporcje jak LegoJedi, ale nie daję proszku. Ubijam najpierw białka ze szczypta soli powoli dodając cały cukier, do sztywnej wysokiej piany z białek wmiksowuję po jednym żółtka. Na koneic łyżka po łyżce dodaję meiszankę mąk i mieszam to rózgą kuchenną. Po wyjęciu z piekarnika, upuścić zdecydowanie formę z ciastem na podłogę z około pół metra- to odpowietrza biszkopt i zapobiega opadaniu. Wyjmować formy jak ostygnie.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
Ja mam niestety ten problem ze mam szklany spód i nie chce nim rzucać o podłogę.
http://www.allegro.zimad.pl/silikon/sk_002_06.jpg taka mam foremke. Edytowane przez Deneris_ Czas edycji: 2017-05-25 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 18
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
To lepiej nie rzucać 😂😂
Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
Dużo osób mi mówiło,że jest beznadziejna ale jestem tak z niej zadowolona 😍
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Dot.: Biszkoptowy problem !
Cytat:
No super forma do serników np. Ale do biszkopta tania metolowa będzie OK i można rzucać bez obaw. ![]()
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.