Biszkoptowy problem ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2017-05-24, 17:07   #1
Deneris_
Raczkowanie
 
Avatar Deneris_
 
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58

Biszkoptowy problem !


Hej dziewczyny mam wielki problem jeśli chodzi o biszkopt. Opada mi, wiem wiem biszkopt opada w pewnym stopniu ale nie w takim ze zostaje mi tylko 5 cm ciasta Nie mogę zrobić tortu i składam ręce. Macie jakieś porady co mogę zrobić aby aż tak bardzo mi nie opadał ?
Deneris_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-24, 18:50   #2
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Biszkoptowy problem !

Napisz przepis i jak robisz i jaka forma (cm)
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 07:20   #3
Deneris_
Raczkowanie
 
Avatar Deneris_
 
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
Dot.: Biszkoptowy problem !

6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej (minus 2 łyżki)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (plus 1 łyżka)
(szklanka o pojemności 250 ml)
Mam 27 cm
Deneris_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 07:26   #4
marzenka1810
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 18
Dot.: Biszkoptowy problem !

Za dużo sypkiego! I dlatego biszkopt jest ubity.
Proponuję inaczej zrobić :
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel oleju lub oliwy (będzie pulchniejszy)
Szczypta soli
Jeśli robisz ciemny to np 4 łyżki mąki +2 kakao
Mi wychodzi wysoki

Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka
marzenka1810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 08:38   #5
Deneris_
Raczkowanie
 
Avatar Deneris_
 
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
Dot.: Biszkoptowy problem !

No dobrze to spróbuje zrobić dzisiaj biszkopt z twoim przepisem. Zdam relacje wieczorem
Deneris_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 09:00   #6
marzenka1810
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 18
Dot.: Biszkoptowy problem !

Jeszcze jak dodasz mąkę pod koniec to jak najmniej miksowania

Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka
marzenka1810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 09:07   #7
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: Biszkoptowy problem !

W ogóle nie miksować masy jajecznej z mąką!!!!
Wymieszać delikatnie rózgą kuchenna, cały czas starając sie wtłaczac w ciasto jak najwięcej powietrza.


Ja robię jak proporcje jak LegoJedi, ale nie daję proszku.
Ubijam najpierw białka ze szczypta soli powoli dodając cały cukier, do sztywnej wysokiej piany z białek wmiksowuję po jednym żółtka.
Na koneic łyżka po łyżce dodaję meiszankę mąk i mieszam to rózgą kuchenną.

Po wyjęciu z piekarnika, upuścić zdecydowanie formę z ciastem na podłogę z około pół metra- to odpowietrza biszkopt i zapobiega opadaniu. Wyjmować formy jak ostygnie.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 11:12   #8
Deneris_
Raczkowanie
 
Avatar Deneris_
 
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
Dot.: Biszkoptowy problem !

Ja mam niestety ten problem ze mam szklany spód i nie chce nim rzucać o podłogę.
http://www.allegro.zimad.pl/silikon/sk_002_06.jpg taka mam foremke.

Edytowane przez Deneris_
Czas edycji: 2017-05-25 o 11:17
Deneris_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 12:33   #9
marzenka1810
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 18
Dot.: Biszkoptowy problem !

To lepiej nie rzucać 😂😂

Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka
marzenka1810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-25, 12:38   #10
Deneris_
Raczkowanie
 
Avatar Deneris_
 
Zarejestrowany: 2017-05
Wiadomości: 58
Dot.: Biszkoptowy problem !

Dużo osób mi mówiło,że jest beznadziejna ale jestem tak z niej zadowolona 😍

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Deneris_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-29, 07:52   #11
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: Biszkoptowy problem !

Cytat:
Napisane przez Deneris_ Pokaż wiadomość
Dużo osób mi mówiło,że jest beznadziejna ale jestem tak z niej zadowolona 😍

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

No super forma do serników np.

Ale do biszkopta tania metolowa będzie OK i można rzucać bez obaw.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-05-29 08:52:18


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.