cena książek do LO - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-20, 18:17   #1
Harisha
Przyczajenie

cena książek do LO

Hej!
W tym roku idę do I kl. LO i chciałabym się dowiedzieć, ile kosztowały Was książki do LO w tym roku, bądź w latach poprzednich. W szkole nie podali nam jeszcze nawet listy książek, a chciałabym się przygotować na ten szok cenowy... :p Byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
Harisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:34   #2
angela0033
Zadomowienie

Dot.: cena książek do LO

jeśli nowe to moją koleżankę wyniosły ok 400 zł.
ja kupowałam na 150 zł. od kolegi i dokupiłam sobie tylko j.polski
Stary 2009-08-20, 18:40   #3
agniesikk
Zakorzenienie

Prawie cały komplet używanych kupiłam za 88zł Brakuje mi tylko książek do języków, języka polskiego i biologii.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:40   #4
Harisha
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o książki nowe. Ale chyba pomieszam, i kupię trochę książek używanych, szczególnie z przedmiotów, na których mi nie zależy. :p
eh, jestem ciekawa, jakie to będą książki. ;D
Stary 2009-08-20, 18:48   #5
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harisha Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o książki nowe. Ale chyba pomieszam, i kupię trochę książek używanych, szczególnie z przedmiotów, na których mi nie zależy. :p
lepiej kupic uzywane podreczniki, pozniej nowych nie sprzedaz za taka cene za jaka kupilas, a po co maja lezec
Stary 2009-08-20, 18:51   #6
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
A po co nowe? Wydasz niepotrzebnie kasę na to samo. Ja kupuję tylko nową do języka polskiego, bo musi być koniecznie z 2009r. (nie wiem po co), a biologię poszukam po antykwariatach, ew. od kogoś odkupię.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:53   #7
Harisha
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
lepiej kupic uzywane podreczniki, pozniej nowych nie sprzedaz za taka cene za jaka kupilas, a po co maja lezec
no racja. ale... lubię takie nowe książki. i wiedząc, co moi koledzy z gimnazjum potrafili robić z książkami, to zwyczajnie się boję :p

Jak dostanę listę książek, to spróbuję kupić trochę przez internet, może uda mi się wyłapać jakąś zniżkę. ;D

Edytowane przez Harisha
Czas edycji: 2009-08-20 o 18:55

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 19:02   #8
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Cytat:
Hej!
W tym roku idę do I kl. LO i chciałabym się dowiedzieć, ile kosztowały Was książki do LO w tym roku, bądź w latach poprzednich. W szkole nie podali nam jeszcze nawet listy książek, a chciałabym się przygotować na ten szok cenowy... :p Byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o szok cenowy, to ja go niestety przeżyłam - do liceum szłam rok temu, za wszystkie książki zapłaciłam około 400 zlotych - większość to książki używane. Niestety same książki do jężyka kosztują okolo 70 zł a może nawet wiecej . (Moj angielski kosztuje 86 ;]).

Kupowanie nowych książek to według mnie nieporozumienie, często w antykwariatach mozna znaleźć podręczniki w naprawde świetnym stanie. Możliwe, że w szkole będziesz miala giełde podręczników - wtedy nie dość ze zapłacisz dużo mniej to możesz pooglądac wszystkie książki i powybierac.

Jeśli masz konto na allegro to zakupy podręczników przez internet też są dobrym pomysłem. W tym roku zakupiłam komplet podręczników za 100 ! A stan idealny .

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
no racja. ale... lubię takie nowe książki. i wiedząc, co moi koledzy z gimnazjum potrafili robić z książkami, to zwyczajnie się boję :p

Jak dostanę listę książek, to spróbuję kupić trochę przez internet, może uda mi się wyłapać jakąś zniżkę. ;D
Nie obawiaj się :P
Moje książki w gimnazjum wyglądały .. średnio a teraz? Stan bardzo dobry.

Za to mojej koleżanki sa poprostu jak nóweczki , a w gimnazjum zawsze miala pozadzierane boki i okladni zniszczone.

Teraz każdemu zależy na sprzedaży. Po co książki mają leżec w domu, zajmować miejsce i sie marnować jak można je sprzedać i miec kaske np na jakis ciuszek

SleepingBeuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 19:10   #9
illuvies
Wtajemniczenie

Nie kupuj nowych książek, nie opłaca się. Z części z pewnością nie skorzystasz (jak moja chemia, przeleżała caluśki rok w biurku, w drugiej klasie nawet nie kupowałam ), ewentualnie możesz zainwestować w książki co do których wiesz, że będą Ci potrzebne do matury - u mnie to np. była historia. Do języków zapewne będziesz musiała kupić nowe, bo na ogół są z ćwiczeniami (oto jak wysępić więcej pieniędzy), niektóre książki spokojnie można kserować przed lekcjami... Sporo zależy od nauczyciela. U mnie kniga do polskiego tylko leżała na ławce, bo sorce się nie chciało poinformować, czy następna lekcja to będzie jedna z tych czterech w miesiącu, na których potrzebujemy podręcznika. No, ale.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 19:16   #10
eddu16
Przyczajenie

Też nie radziłabym kupować nowych książek...
Ja również ide teraz do 1klasy LO ;] liczyłam z koleżanka tak mniej wiecej ile kosztuje nowiutki komplet to wyszlo nam 580 zł... ;/ do tego zeszyty i przybory... Zdecydowanie za dużo ;P lepiej kupic uzywane za te 100 czy 150 zl a reszte stracic na cos co nas bardziej usatysfakcjonuje ^^
eddu16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 19:17   #11
Harisha
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Nie kupuj nowych książek, nie opłaca się. Z części z pewnością nie skorzystasz (jak moja chemia, przeleżała caluśki rok w biurku, w drugiej klasie nawet nie kupowałam ), ewentualnie możesz zainwestować w książki co do których wiesz, że będą Ci potrzebne do matury - u mnie to np. była historia. Do języków zapewne będziesz musiała kupić nowe, bo na ogół są z ćwiczeniami (oto jak wysępić więcej pieniędzy), niektóre książki spokojnie można kserować przed lekcjami... Sporo zależy od nauczyciela. U mnie kniga do polskiego tylko leżała na ławce, bo sorce się nie chciało poinformować, czy następna lekcja to będzie jedna z tych czterech w miesiącu, na których potrzebujemy podręcznika. No, ale.
W gimnazjum właśnie też kupiłam nowe książki i ćwiczenia do polskiego. Mhm. Użyłam ich chyba dwa razy.

Chyba się dostosuję do Waszych rad. Nowe książki kupię tylko do języków i matma+chemia. (przedmioty wiodące. )
Dziękuję za rady.
Stary 2009-08-20, 19:28   #12
BrillantE
Raczkowanie

Czasem na prawdę można trafić na książki używane w świetnym stanie Brat mojego TŻta idzie w tym roku do 2 LO i wszystkie książki mają być z 2009 roku Jedna, chyba od religii jest z 2007. Głupota jak dla mnie, bo pamiętam, że za czasów kiedy ja chodziłam do LO kupowało się używane, albo od koleżanek czy kolegów ze starszych klas, albo w antykwariatach, kilka osób również miało strasze rodzeństwo i mieli książki po nich

BrillantE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 19:30   #13
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Hym ja wlasnie skonczylam LO ale książki kupowałam w 1 klasie na 3 lata, tylko polski kupowalam na biezaco bo mialam 5 czesci...I nie wyniosly mnie jakoś strasznie drogo.

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 19:36   #14
Schoko
Wtajemniczenie

Jak szłam do 1 liceum kupiłam część nowych, część starych + te wszystkie dodatkowe podręczniki + języki = około 400 złotych;/

Schoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 19:40   #15
zuczek89
Raczkowanie

hmmm, Twoja sprawa, ale czym się różni nauka z książki nowej od nauki z książki używanej? wg mnie zupełnie nie opłaca się kupować nowych, nawet te od języków można jakoś załatwić używane np. ja kupiłam na allegro ćw., które były w bardzo małym stopniu zapisane ołówkiem, łatwo się zmazał i śladu nie było, inni znowu robili kserówki. Ja tam wolę nawet używane bo zawsze są w nich ciekawe dopiski, albo nawet odpowiedzi a niektórzy nauczyciele wręcz zmuszają do zakupienia nowych, grupowo- bo ponoć taniej, tyle, że potem zazwyczaj w ogóle z nich się nie korzysta

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 19:46   #16
TOMORROW
Zakorzenienie

ja zawsze kupowałam na szkolnym kiermaszu, zawsze był organizowany na początku września

a większości książek to w ogóle nie kupowałam, jak wiedziałam, że z nich nie będę się uczyć, np. znienawidzona historia (potem przy odpowiedzi babka gadała "oj, chyba nie czytałaś książki" - "Nie, bo nawet nie mam" )
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 20:03   #17
srubka
Zakorzenienie

Cytat:

ja tez lubie ksiazki, w ogole ksiazki ale wierz mi, nie warto kupowac nowych ksiazek do szkoly, gdzie niektore w ogole nie beda przydatne, taka prawda.
Stary 2009-08-20, 20:23   #18
201604200942
Konto usunięte

Gdybym musiała kupować wszystkie podręczniki, wydałabym majątek...
na szczęście w wielu szkołach nauczyciele pozwalają aby na jedną ksiażkę "składały się" dwie osoby
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 20:25   #19
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

To w LO jest jeszcze tyle książek? Już tak nauczyciele u mnie nie bazowali na książkach.. Ja jak tak patrze to miałam tylko od języków obcych.. od polskiego nie bylo od matmy też nie... a reszta po cholere

Ale mnie nie słuchać, bo ja nieuk

O znalazłam jedną od biologii, nówka, nieśmigana, bo ciężko sie otwiera
Cyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 20:27   #20
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Cytat:
Napisane przez Cyska Pokaż wiadomość
To w LO jest jeszcze tyle książek? Już tak nauczyciele u mnie nie bazowali na książkach.. Ja jak tak patrze to miałam tylko od języków obcych.. od polskiego nie bylo od matmy też nie... a reszta po cholere

Ale mnie nie słuchać, bo ja nieuk

O znalazłam jedną od biologii, nówka, nieśmigana, bo ciężko sie otwiera
Hehe u mnie niestety książki trzeba miec głupota :P

Oh oh Cysiu Cysiu na kolejnym forum Cie spotykam

Stary 2009-08-20, 20:40   #21
illuvies
Wtajemniczenie

Cóż - u mnie bez książki do historii ani rusz. Tak samo na niemieckim, angielskim, biologii (w pierwszej klasie spokojnie się obchodziłam, ale później nie dało rady), geografii, PO - przepisywaliśmy żywcem podręcznik ...
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 20:51   #22
Selene2203
Rozeznanie

Ja co roku kupuję używane ;-) Mam koleżankę, która kupuje zawsze cały nowy komplet, z czego połowy nie używa. Komplet książek kosztował mnie 130 zł + muszę dokupić ćwiczenia, polski i angielski (bo wymyślili sobie nowe).

Żyję w przekonaniu, że...

"Everybody lies"

Dr House

Selene2203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 22:59   #23
szaramieta
Rozeznanie

GG do szaramieta

Ja też idę w tym roku do 1lo. Muszę pogadać w z ludźmi z wyższego rocznika i mam zamiar większość podręczników odkupić od nich. No, może polski i historię chciałabym na pewno mieć nowe, bo do tych przedmiotów będę przykładać największą wagę i zawsze milej będzie mi do takich sięgnąć
A po 1wszej klasie będę już rozeznana i zobaczę, do których przedmiotów nie ma sensu w ogóle kupować książek, tak jak to robiłam w gimnazjum. Niektórzy nauczyciele w ogóle nie korzystają z podręczników, więc jaki jest sens?
szaramieta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 08:24   #24
Clarissa:)
Wtajemniczenie

GG do Clarissa:)

Idę w tym roku do LO i większość książek postanowiłam kupić na Allegro . Jest wybór a gdy kupuje się przynajmniej 2 u jednego użytkownika to wychodzi tanio. W sumie wydałam jakieś 100 zł. Nową kupuję tylko matematykę, niemiecki i angielski. Spróbuję w szkole na kiermaszu zdobyć fizykę a zakup religii i innych pierdół, których się nie używa planuję poważnie przemyśleć .
Clarissa:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 08:29   #25
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Jesli masz Ti (informatyke), Wok i religie to odpuść sobie książki :P
Głupota wydawac tyle kasy ...

Stary 2009-08-21, 09:49   #26
Wtajemniczenie

W takim razie odpuszczę sobie Wychowanie do życia w rodzinie (), TI i Religię
Stary 2009-08-21, 10:10   #27
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clarissa:) Pokaż wiadomość
W takim razie odpuszczę sobie Wychowanie do życia w rodzinie (), TI i Religię
u Ciebie w szkole wymagają takich podręczników?

Jak to dobrze, że mam w miarę empatycznych nauczycieli i mają świadomość tego, że nie wszystkim się przelewa w domu.
Dlatego prawie wcale nie korzystaliśmy z podręczników, a jedynie wymagane były do przedmiotów maturalnych i egzaminów zawodowych

Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie, żeby kupować podręczniki do religii czy informatyki.... Juz nie mówiąc o Wychowaniu do życia w rodzinie...
Stary 2009-08-21, 10:19   #28
My life be like
BAN stały

z reli nie ma sensu kupowac ksiazek

nowych tez nie ma
My life be like jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 10:20   #29
Wtajemniczenie

Na liście są podane ..
Moim zdaniem podręczniki do mniej istotnych(bądź zbędnych )przedmiotów powinny być na wyposażeniu szkoły i tyle.
Stary 2009-08-21, 10:30   #30
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clarissa:) Pokaż wiadomość
Na liście są podane ..
Moim zdaniem podręczniki do mniej istotnych(bądź zbędnych )przedmiotów powinny być na wyposażeniu szkoły i tyle.
to, ze na liście są podane to nie znaczy, że nauczyciele będą ich wymagali.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości