Jedzenie w drodze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-19, 14:32   #1
kilinka
Raczkowanie

Jedzenie w drodze

Kochane, a co robicie kiedy dopadnie was mały albo wrecz wielki głod podczas dłuższej wyprawy samochodem? Pakujecie jedzenie na drodze czy szukacie restauracji/McDonalda czy kupujecie cos na stacji benzynowej? ja nigdy nie potrafilam sie przemóc i kupić czegoś w takim bufecie na stacji benzynowej, takie jedzenie wydaje mi się niepewne, szczególnie w nieznznaym miejscu, tym bardziej za granicą.
kilinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 14:39   #2
hania811
Zakorzenienie

Dot.: Jedzenie w drodze

Ja uwielbiam stacje benzynowe- szczególnie za granica Rewelacyjne sandwicze mozna upolowac.
A w polskich barach zawsze jadam nalesniki albo pierogi ruskie- taki juz mój zwyczaj.

Duzo sie napodrózowalam samochodem i nigdy nic do jedzenia z domu nie brałam.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 15:07   #3
lain
Zakorzenienie

na wycieczki typu 3-4 godziny zawsze biore z TZem (bo to zazwyczaj z nim jezdze na wycieczki) jakies chipsy, prazynki i pasazer karmi kierowce (zeby ten nie upieprzyl tlustymi lapami kierownicy). czasem zatrzymujemy sie np. w Wild Bean Cafe na BP i kupujemy hot-dogi albo grillowane kanapki, bo bardzo lubimy jak nas nas napadnie to jedziemy do McDrive'a bo jakies kartofelki czy cheeseburgera.

jak jade np. z rodzinka w dalsza trase, taka kilkunastogodzinna to zabieramy lodoweczke turystyczna z prowiantem, zapas napoi typu Red Bull i termosik z kawa. jemy na postojach (w Niemczech mozna trafic na na prawde ladne miejsca postojowe przy autostradach u nas niestety trudno cos spotkac przy autostradzie, nawet o stacje benzynowa ciezko)
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 07:46   #4
Kattie7
Wtajemniczenie

Uwielbiam jeśc w samochodzie w czasie dłuższej jazdy
Na trase zazwyczaj kupujemy prowiant wcześniej i zabieramy ze sobą, jakieś paluszki, chipsy, owoce czy słodycze. Kanapek nigdy.

A jak już umieramy z głodu to wpadamy do jakiejś knajpki, ale nie do przydrożnego byle baru. Mój mąz najchetniej je w KFC lub McD, ja niekoniecznie.
Z kanapek na stacji raczej nie korzystam, wydają mi się jakieś takie... hmmm... "sztuczne"

Dobrze pamiętam czasy mojego dzieciństwa, kiedy jeździło się z rodzicami na wczasy, np nad morze czy do Bułgarii. Wiadomo, Polska ludowa i nie było nic. Więc cały prowiant zabierało się z domu: termosy z herbatą i kawą, kanapki, pomidory, jajka na twardo........ i solniczkę tiaaa.... solniczka to była podstawa Co dwie godziny postój w rowie i papu
I takie dwie wyprawy do Bułgarii. Maluchem. 4 osoby ehhhh.... to były czasy....
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 18:16   #5
paulin
Raczkowanie

My nie mamy żadnych zastrzeżen do kanapek na stacjach. Lubimy posiedzieć sobie przy stoliku w Wild Bean Cafe z kawą i właśnie kanapkami, które są takie samo dobre jak wszystkie inne kanapki, sama mogłabym takie zrobić. Lubię też zapiekanki stamtąd.

W dłuższą trasę zdarza nam się zabrać suchy prowiant, takie żelazne porcje Zazwyczaj owoce i duuużo picia, żadnych jajek na twardo. To urocze wspomnienie, takie jajka, ale teraz nie bardzo chce mi się je gotować
paulin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 19:04   #6
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Kurcze bardzo często jem w drodze w sumie nie musze wybierać się na wyprawę 3-4 h bo jadąc do zwykłego hipermarketu... zawsze kupie chipsy, paluszki, orzeszki itp. no i wcinam prowadząc A potem jak sprzątam samochód to pod siedzeniem znajdują "skarby"
Ogólnie jeśli już gdzieś jedziemy w dłuższą podróż to zatrzymujemy się przy zajazdach itp. na frytki albo jakiś większy obiad Nie mam uprzedzeń jeśli w środku jest czysto. Mi się wydaje że warto zatrzymać się tam gdzie stoją ciężarówki - kierowcy TIRów bardzo dobrze wiedzą gdzie tanio i smacznie zjeść

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 11:14   #7
kilinka
Raczkowanie

Widzę, że nikt nie dzieli mojej niechęci wobec stołowania się w obcym miejscu. Jestem wyjątkowa Ale w takim razie być może powinnam spróbować? Jaką przekąskę poleciłybyście dla barowej nowicjuszki następnym razem, kiedy będę w trasie?
Stary 2007-09-24, 11:45   #8
nea200pl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kattie7 Pokaż wiadomość
Uwielbiam jeśc w samochodzie w czasie dłuższej jazdy
...
Dobrze pamiętam czasy mojego dzieciństwa, kiedy jeździło się z rodzicami na wczasy, np nad morze czy do Bułgarii. Wiadomo, Polska ludowa i nie było nic. Więc cały prowiant zabierało się z domu: termosy z herbatą i kawą, kanapki, pomidory, jajka na twardo........ i solniczkę Co dwie godziny postój w rowie i papu....
Ach, przypomnialy mi sie czasy mojego dziecinstwa, kiedy z Tatem jezdzilismy nad morze, na Slowacje lub do Bulgarii. Mam piekne wspomnienia z tego okresu i pamietam takie 'papu' na postojach oraz moje pytania kiedy sie zatrzymamy.

Teraz z mezem nic ze soba nie zabieramy. Jak chce sie nam pic to kupujemy gdzies po drodze, tak samo z jedzeniem - jakas restauracja na stacji benzynowej, McDonald's, albo KFC. Czasami tylko wezmiemy cos ze soba jakas mala przegryzke ale cos slodkiego/chrupki, nie kanapki.
Chociaz sie przyznam, kiedy bylam w Polsce i wracalam po operacji z Katowic do Przemysla poprosilam Tata aby zrobil mi kanapki z kotletem z kurczaka. Mialam taka szalona ochote aby wcinac po drodze kanapke.

nea200pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 15:27   #9
kilinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nea200pl Pokaż wiadomość

Teraz z mezem nic ze soba nie zabieramy. Jak chce sie nam pic to kupujemy gdzies po drodze, tak samo z jedzeniem - jakas restauracja na stacji benzynowej, McDonald's, albo KFC.
I którą stację poleciłabyś pod tym względem? W której sieci jedzenie jest na poziomie bardziej restauracji niż junk foodu?
Stary 2007-09-26, 15:59   #10
anastazjaa
Zadomowienie

ja przewaznie w zatrzymuje sie w jakiejś gospodzie albo w hotelu-motelu z restauracją

na shellu jem hot dogi a na reszcie stacji nie jem, tylko kupuje picie
aha i na orlen ie czasem kupuje hot dogi, ale nie są takie cool jak na shellu
anastazjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 23:00   #11
nea200pl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kilinka Pokaż wiadomość
I którą stację poleciłabyś pod tym względem? W której sieci jedzenie jest na poziomie bardziej restauracji niż junk foodu?
Wlasnie sie skapowalam z moja pomylka slowna - powinnam powiedziec resturacja przy stacji. Moj blad.
No wiec jesli chodzi o UK to zazwyczaj stacje BP z ich Wild Bean Cafe - maja calkiem niezle produkty i swietna, jak na moj gust kawe. Jedzenia domowego raczej nie uswiadczylam ale maja calkiem niezle kanapki.
Podrozujac w Polsce staramy sie zatrzymywac przy stacjach, ktore oferuja menu 'jak w domu' - moj Tato wie co i jak. Ostatnio jak bylam na urlopie daleko nie jezdzilismy (trasa Przemysl - Katowice) ale znalezlismy taka stacje ze swietna restauracja. Jest kolo Krakowa, nie pamietam nazwy ale jest cala zolta - maja ogromny wybor potraw w bardzo przytepnych cenach.
Takze Petrochemia Plock miala niezle restauracje (na trasie Warszawa - Przemysl) i wiele innych stacji, niestety nie pamietam z jakich sieci. Jakos nigdy nie zwracalam na uwagi na ich nazwe bo nigdy na nich nie tankujemy - wazne bylo czy restauracja jest mila.

Edytowane przez nea200pl
Czas edycji: 2007-09-26 o 23:03 Powód: Blad.
nea200pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-27, 15:46   #12
paulin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anastazjaa Pokaż wiadomość
na shellu jem hot dogi a na reszcie stacji nie jem, tylko kupuje picie
aha i na orlen ie czasem kupuje hot dogi, ale nie są takie cool jak na shellu
Powinnaś porównać je z tymi z Wild Bean Cafe; tak jak mówi Nea, mają rzeczywiście dobre jedzonko!
Stary 2007-10-01, 16:28   #13
kilinka
Raczkowanie

W takim razie na pierwszy ogień pójdzie właśnie Wild Bean Cafe! Dziękuję za rekomendację. A co tam dają dobrego poza kawą i kanapkami?
Stary 2007-10-01, 16:50   #14
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulin Pokaż wiadomość
Powinnaś porównać je z tymi z Wild Bean Cafe; tak jak mówi Nea, mają rzeczywiście dobre jedzonko!
na BP szczegolnie hot dogi z kabanosem sa pyszne
Stary 2007-10-02, 16:32   #15
paulin
Raczkowanie

To nie jest zwykły kabanos, ale taka fajna kiełbaska lekko podsuszona, ale nie całkiem sucha.
lain, a jadłaś tę zapiekankę z trzema serami? niebo w gębie!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-02, 16:50   #16
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulin Pokaż wiadomość
To nie jest zwykły kabanos, ale taka fajna kiełbaska lekko podsuszona, ale nie całkiem sucha.
lain, a jadłaś tę zapiekankę z trzema serami? niebo w gębie!
no, ale nazywa sie, ze z kabanosem
zapiekanek jeszcze u nich nie jadlam, ale jak tak reklamujesz to sprobuje
ja uwielbiam jeszcze ich grillowane kanapki - tez z kabanosem
Stary 2007-10-03, 14:40   #17
paulin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
no, ale nazywa sie, ze z kabanosem
zapiekanek jeszcze u nich nie jadlam, ale jak tak reklamujesz to sprobuje
ja uwielbiam jeszcze ich grillowane kanapki - tez z kabanosem
Ten kabanos powinien być ich znakiem firmowym, nie uważasz? Ma bardzo ciekawy smak, a nigdzie indziej nie spotkałam się z tymi kiełbaskami. Chciałam kupić je w hipermarkecie, ale nie mieli. (Lub niewłaściwie oceniłam, z oczywistych przyczyn badałam wyłącznie wygląd kiełbasek w sklepie.)
Stary 2007-10-04, 21:07   #18
kilinka
Raczkowanie

Nie wierzę, żeby kabanos na ciepło mógł smakować, błee... Eksperymenty to nie moja specjalność, nie mam w sobie żyłki do odkrywania nowych horyzontów kulinarnych. To zresztą widać
Stary 2007-10-04, 22:43   #19
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kilinka Pokaż wiadomość
Nie wierzę, żeby kabanos na ciepło mógł smakować, błee...
jak juz pisalysmy to nie jest zwykly kabanos taki jak je sie normalnie, na zimno kto nie ryzykuje ten sie nie dowie
Stary 2007-10-07, 13:39   #20
kilinka
Raczkowanie

Jak już mówiłam, nie jestem typem ryzykantki, szczególnie kiedy idzie o jedzenie. Ale i tak spróbuję, namówiłyście mnie na tę Wild Bean. Ale raczej nie skuszę się na kabanosa...
Stary 2007-11-04, 16:43   #21
suzymay
Przyczajenie

Pamiętam jak kiedyś w trasie naszła mnie ochota na ciastko francuskie z Mcdonalda, niestety miałam mało czasu więc kupiłam je i w drogę. To był koszmar Nie umiałam wyciągnąć tego z opakowania, co mi się udało to wpadło do środka bo musiałam zmienić bieg, więcej się nawkurzałam niż najadłam!
Często podróżuję z moim TŻ więc albo się karmimy po drodze albo zatrzymujemy w jakiś zajazdach, lubię jeść w fajnych knajpkach
suzymay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 18:42   #22
marza_mr
Zakorzenienie

chyba jestem wyjątkiem bo nie lubię jeść w drodze, tzn nie chodzi o to ze przeszkadza mi jedzenie w nieznanym miejscu, bo akurat odwiedzać nowe restaurcje i zajazdy i smakować tam jedzenie lubię. rzecz w tym kiedy jestem najedzona to mój żołądek podczas jazdy protestuje źle się czuję i jazda jest koszmarem.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 15:40   #23
maxina
Raczkowanie

ja zawsze zabieram jakieś kanapki, bułki, no i wodę, ale sama przeważnie nic nie jem, bo prowadząc nigdy nie jestem głodna, nie jadam na stacjach, bo nie lubię się zatrzymywać, no chyba, że muszę zalać wachę, albo któreś musi do wc, albo mamy spotkanie ze znajomymi na trasie...
jak już wsiadam za kierownik (a zawsze prowadzę ), to mogę i 15 h bez przerwy i bez papu jechać
maxina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-23, 13:24   #24
malenka294
Wtajemniczenie

GG do malenka294

ja robie wiele czynności za kierownicą,włącznie z jedzeniem

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę

malenka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-28, 14:24   #25
ulinkaaa
Zakorzenienie

Jak jezdze z Tz to czasem jemy w aucie, natomiast jak jezdze z rodzicami to zawsze obiadek w restauracji
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości