|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
dieta a Hashimoto
Hej,
co wiecie na temat diety przy chorobie Hashimoto - niedoczyność tarczycy? Część źródeł w sieci się wyklucza. Wydaje mi się jednak że niektore pozornie zdrowe i dietetyczne produkty prze chorobie tarczycy powodują niekontrolowane tycie... ![]()
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: dieta a Hashimoto
poczytaj o diecie na tłustym życiu.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
sporo juz na forum na ten temat zostało napisane. dobrze poszukaj i poczytaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
3 miesiące temu lekarz zdiagnozował u mnie hashi sugerując się wyłącznie wynikiem TSH (miałam wynik 7). Śmiech na sali- nie badając hormonów tarczycy chciał przepisać mi eutxyrox.... Postanowiłam ze wezme sprawy w swoje ręce. Po miesiącu na Paleo i wyrzuceniu tabletek anty wszystko sie ustabililizowało. Taka moja przygoda
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Też mam Hashi. Wydaje mi się, że dieta dużo działa, na samą tarczycę jak i pewnie na samopoczucie. Samo to, że endokrynolog zapisuje mi ciągle jakieś witaminy - wit. D, selen, wit. E, i dzięki temu poprawił się wygląd mojej tarczycy na USG (wcześniej miałam mocno powiększoną tarczycę, aż widocznie gołym okiem, i pełno guzków). Ale wiadomo, że o wiele lepiej te składniki pozyskiwać z pożywienia. Tak więc dużo warzyw, owoce, dużo pełnych ziaren. Polecam również książkę "Nowoczesne zasady odżywiania", gdzie opisywany jest ogromny wpływ diety pełnoziarnistej z ograniczeniem produktów odzwierzęcych na wszelkie choroby, m.in. właśnie na choroby autoimmunologiczne jak Hashimoto.
Jeśli o mnie chodzi, to zdiagnozowano u mnie Hashi 2 lata temu, kiedy miałam TSH 19 (!!!) i wole. Od paru lat jadłam dosyć mało mięsa, a rok temu przeszłam na wegetarianizm z okresami prawie że weganizmu, i mój endokrynolog się dziwi, jak to jest, że zawsze mam idealne wyniki (TSH mam niższe niż w okresie, zanim zachorowałam) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja u siebie nic złego nie zauważyłam ![]() ![]() Co do strączkowych to też słyszałam opinie, że przy chorobach autoimmunologicznych nie powinno się ich jeść, szczególnie soi, bo estrogeny itd., ale ludzie nie ogarniają, że estrogeny a fitoestrogeny to nie to samo ![]() Podsumowując, nie wiem jak z glutenem i strączkowymi, ale wiem, że produkty odzwierzęce są szkodliwe przy chorobach autoimmunologicznych i zwiększają ryzyko wielu innych chorób, szczególnie nowotworów. Dlatego staram się ich unikać (co prawda nabiał jest mocno szkodliwy, ale całkiem odstawić go niestety nie umiem - ser, czekolada...!). Co do glutenu, od zawsze wiadomo że pełnoziarniste produkty są lepsze, więc takie jem - właśnie kasza jaglana, gryczana, ryż. Nawet właśnie chleb pełnoziarnisty ma o wiele mniej glutenu niż zwykły biały. Chyba najlepiej po prostu zrównoważyć swoją dietę, jeść mało mięsa (szczególnie czerwonego), nabiału, a dużo warzyw, owoców i pełnych ziaren i będzie ok ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
najgorsze jest, to, że to, co czytamy w internecie często są to sprzeczne informacje :/ Co prawda ja jestem dopiero przed wizytą u lekarza, jednak gin od razu widząc moje wyniki hormonów wysłała mnie do endokrynologa :/ Podpinam się pod wątek
![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olikasa, a jakie masz wyniki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Hej! Witam wszystkie Was
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jest jedna dietetyk kliniczna, która się chyba specjalizuje w tej chorobie. Nie pamiętam dokładnie jak się nazywa, ale ma na imię Iwona lub Ilona i ma na ten temat dużo merytorycznych filmów na Youtube.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.