|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() problem z praktykami w kancelarii i sądzie
sprawa przedstawia się tak:
jestem teraz na 4 roku prawa i w wakacje czekają mnie praktyki. z uczelni mogę je odbyć w sądzie i prokuraturze, a w kancelarii jeśli sobie sama załatwię. nie za bardzo chciałabym praktyki w sądzie lub prokur. bo wiadomo jak to jest- jeśli nie trafi się na dobrego opiekuna, to istnieje duże prawdopodobieństwo że po prostu będę robic przysłowiowe herbatki, zszywac akta lub być kimś "przynieś, wynieś, pozamiataj" ![]() mam (tak sądzę) możliwość odbycia tych praktyk w kancelarii u znajomego adwokata tylko tu zaczynają się schody ![]() adwokat ten pracuje też u mojego taty w pracy więc to mój znajomy. przed wakacjami rok temu zaproponował mi żebym przychodziła raz w tyg do jego kancelarii, podpatrywała sobie jak to się wszyskto kręci i czytała sprawy, przeglądała papiery itp itd. byłam wtedy może u niego z 5-6 razy, potem teraz po nowym roku byłam ze 3 razy. problem polega na tym, że tak o, z tygodnia na tydzien przestałam się tam pojawiać i nawet nie uprzedziłam pana mecenasa że nie mam czasu. zastanawiam się czy wypada teraz napisać maila czy coś do niego i zapytac czy byłaby możliwość odbycia u niego tych praktyk. tylko że ja nie mam takiego tupetu i głupio mi bo nic się z nim nie kontaktowałam a tu nagle się odezwę i to z interesem... co byście zrobiły na moim miejscu?? napisać? jak to nie ten dziął forum- wybaczcie ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem z praktykami w kancelarii i sądzie
Ja odbywałam praktyki w sądzie i na studiach i na aplikacji i byłam bardzo zadowolona. Zawsze trafialam na kompetentene osoby. Ale jeżeli rzeczywiście chcesz odbyć je u adwokata to moim zdaniem już powinnaś do niego pisać bo takie sprawy z doświadczenia wiem,że załatwia się wcześniej (może całkiem zapomniał o Tobie i weźmie inne osoby na praktyki). I nie przejmuj się czy wypada czy nie (moim zdaniem wypada). W tym zawodzie trzeba mieć tupet.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jestem jeszcze w technikum i mam 2 raz praktyki i niestety 'wysniec , przynies , pozamiataj ' . Jestem na profilu gastronomicznym a jedynie obieram ziemniaki rano , tak sprzatam , myje naczynia itp . Super duzo sie naucze ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
chciałabym się coś nauczyc na tych praktykach, a nie mogę przecież byc pewna co będę w tym sądzie robić
![]() wiem że u mecenasa dużo bym się nauczyła, bo jak do niego chadzałam, to sam mi mówił że będę z nim chodzić na rozprawy, pisać wnioski....dawał mi sprawy, które prowadził do czytania i potem je omawialiśmy. tylko ciągle mam opory przed zapytaniem o te praktyki ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.