co sie ze mna dzieje!! :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-25, 09:53   #1
niunia_20
Rozeznanie

Question

co sie ze mna dzieje!! :(

hej dziewczyny. Mam powazny problem... a mianowicie bardzo mnie boli podczas oddawania moczu i mam uczucie jakby caly czas chciało mi sie siusiu!! Ten ból jest juz nie do wytrzymania. Co mi może dolegac??
niunia_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-25, 10:00   #2
domi7ks
Zakorzenienie

Dot.: co sie ze mna dzieje!! :(

Prawdopodobnie masz zapalenia pęcherza moczowego musisz iśc z tym do lekarza.Wiem,ze sa na to tabletki,które bardzo pomagaja.Nazywaja sie Urosept-mozesz je dostac bez recepty w aptece...Ale najlepszy bedzie antybityk- Furalgin czy jakos tak (nie wiem jak to sie pisze)
domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-25, 10:15   #3
Alvesta
Zakorzenienie

Lekcja pierwszej pomocy
Często już po trzech, czterech dniach kuracji dolegliwości ustępują. Wtedy wizyta u lekarza nie będzie konieczna.
  • Pij dużo płynów. Nie mniej niż 3 l dziennie. W ten sposób łatwiej zapobiegniesz dalszemu rozwojowi infekcji. Przez pierwsze dni co godzinę wypijaj szklankę przegotowanej wody (możesz do niej dodać sok z połówki cytryny). Jeśli nie lubisz kwaśnych płynów, łykaj witaminę C (nie więcej niż 10 tabletek po 200 mg na dobę).
  • Rób nasiadówki. Czasami wystarczy już cieplejsza niż zazwyczaj kąpiel rano i wieczorem. Możesz też do niej dodać napar z ziół (wymieszaj po łyżce kwiatu rumianku, ziela nawłoci i krwawnika oraz liści szałwii, zalej litrem wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut). Po przecedzeniu wlej do wanny i dolej tyle gorącej wody, by – kiedy usiądziesz – sięgała ci tylko do talii. Taka nasiadówka powinna trwać 15–20 minut. Przeciwzapalnie i rozkurczowo działają też ziołowe parówki. Możesz je przygotować z kilku ziół (takich jak do nasiadówek). Po odcedzeniu napar wlej do małej miski z gorącą wodą. Najpierw kucnij nad nią (potem możesz usiąść) i od talii przykryj się ręcznikiem. Na taką kąpiel parową zarezerwuj sobie ok. 20 minut. Zarówno do nasiadówek, jak i parówek stosuje się też gotowe mieszanki, dostępne w aptece (Femonisept, Vagolavit, Vagosan).
  • Rozgrzewaj się. Nie wystarczy otulić się puchową kołdrą. Aby rzeczywiście szybko poczuć ulgę, przyłóż ciepły okład na podbrzusze oraz, jeśli będzie to możliwe, równocześnie drugi na dolną część pleców. Użyj do tego poduszek elektrycznych lub termoforów.
  • Sięgnij po zioła. W ciągu dnia staraj się wypić nawet do 1,5 l specjalnych ziołowych herbatek, które działają moczopędnie i łagodzą objawy zapalenia. Mogą to być gotowe mieszanki (Urovit, Urosan, Nefrobonisan) albo napary z wybranego ziela, np. nawłoci, skrzypu, pokrzywy, bratka czy mniszka. Łyżkę ziół (lub ekspresową herbatkę) zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 15 minut. Podrażniony pęcherz ukoisz, pijąc wyciąg z brzozy, pokrzywy, mniszka albo jeżówki. Takie preparaty również kupisz w aptece.
  • Zaufaj żurawinie. Zakwasza mocz i zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii. Sok czy konfitury nie wystarczą. Lecznicze właściwości mają dostępne bez recepty preparaty z wyciągiem z żurawiny (Uretin, Urinal).
  • Wypróbuj ziołomiody. Pszczoły robią je z podawanychim specjalnych pożywek na bazie soków z roślin. Na zapalenie pęcherza apiterapeuci polecają ziołomiód: pokrzywowy, rumiankowy i z soku brzozowego. Trzeba jeść po łyżeczce 3 razy dziennie.
  • Zażywaj leki ziołowe. W aptece bez recepty kupisz Urosept, Nefrobonisol, Urogran lub Fitolizynę (działają one odkażająco i moczopędnie).
artykuł z onetu, ale ja bym jednak poleciała do lekarza. Tymczasem spróbuj tych metod, może Ci ulży (wiem co to za ból)
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-25, 10:21   #4
kilianna
Zakorzenienie

Konieczna jest wizyta u lekarza, gdyż mogą z tego wyniknąć poważne konsekwencje dla Twojego organizmu. Sądzę, że jest to zapalenie pęcherza, może jakaś infekcja, trudno powiedzieć. Może przeziębiłaś pęcherz? Jeśli nie zabierzesz się za leczenie- możesz zacząś siusiać krwią i ból będzie coraz gorszy.
Zgłoś się chćby do rodzinnego, opisz problem, a on Ci coś przepisze. Urosept też pomaga na niektóre dolegliwości zw. z pęcherzem, ale lepiej skonsultować się najpierw z lekarze
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-25, 10:25   #5
niunia_20
Rozeznanie

a jezeli mam okres to chyba nie pojde do lakarza (bo jezeli mnie wysle na badania moczu to co wtedy ) a jakie sa ewentualne skutki nie leczenia tego?? to juz mnie tak trzyma ze 3 trzy dni...
Stary 2007-06-25, 10:34   #6
Alvesta
Zakorzenienie

faktycznie jeżeli masz okres to badania nie wyjdą prawidłowo, ale pewnie antybiotyk dostaniesz i bez badań.
Stary 2007-06-25, 10:38   #7
kilianna
Zakorzenienie

jeśli masz okres, to na badania moczu Cię nie skieruje, ale lek na pewno jakiś przepisze, bo z tym nie ma żartów, nie wolno zwlekać.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-25, 10:42   #8
Alvesta
Zakorzenienie

jeszcze jedno - poszukaj na Ginekologii, tam zapewne dziewczyny nie raz pisały o tej niemiłej przypadłości, bo jest ona naprawdę częsta i dopada głównie kobiety.

np tu -->http://www.wizaz.pl/forum/showthread...nie+p%EAcherza
Stary 2007-06-25, 11:24   #9
niunia_20
Rozeznanie

tylko z ta wizyta u lekarza bedzie problem bo ja mieszkam w krakowie a lekarza mam w Łańcucie (ok 200 km) a teraz sesja i wogole... nie ma jak do domu jechac! myslicie ze Urinal lub Urosept moge sobie kupic i zazywac??
Stary 2007-06-25, 11:35   #10
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Jedź do lekarza. Ostatnio moja koleżanka miała takie coś i okazało sie, ze to piasek w nerkach. późno zaczęla leczenie i teraz już długi czas cierpi tak jak ty. Im wczesnij pójdziesz do lekarza tym lepiej
K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-25, 15:02   #11
xyoko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_20 Pokaż wiadomość
tylko z ta wizyta u lekarza bedzie problem bo ja mieszkam w krakowie a lekarza mam w Łańcucie (ok 200 km) a teraz sesja i wogole... nie ma jak do domu jechac! myslicie ze Urinal lub Urosept moge sobie kupic i zazywac??
Na pewno masz jakąś uczelnianą przychodnię i tam lekarz udzieli Ci podstawowych rad. W takich przypadkach nie należy zwlekać z wizytą.
xyoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-25, 16:46   #12
hania811
Zakorzenienie

Urosept i takie tam Ci nie pomoga. Troszke łagodza obiawy ale na poczatko zapalenia. Jak ty juz 3 tygodnie chodzisz z bolącym pęchezem to tylko antybiotyk ci pomoze.
Nie zwlekaj - a tak w ogóle to w szoku jestem ze tak długo wytrzymałas- przeciez to boli jak cholera.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-25, 16:51   #13
ilo16na
Zakorzenienie

JA tak mam bardzo czesto.
Straszne jest latania do kibla co 15 minut i sikanie kropelkami.
bralam antybiotyki nie raz po 2 tygodnie konczylam je i od nowa sie zaczynalo.
To ciagle wracalo

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości