|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Pigulki - zagrozenia - Jak To Naprawde Jest
Witam!
Coraz bardziej martwią mnie informacje w mediach zagranicznych/internecie o zgonach spowodowanych pigułkami. Probowalam o tym porozmawiac z moim ginekologiem, ale zostalam zbyta. JAK TO JEST? A) Z GENERACJAMI PIGUŁEK - coraz czesciej czytam ze najlepsza generacja to 2 (najlepsza+najmniej szkodliwa) - czy to prawda? Ja niestety nie moge 2, bo po regividnie dostalam migreny i dusznosci - pisza, ze bardzo niebezpieczna jest trzecia (ja biore od kilku lat minulet - wczesniej logest i cilest) - teraz pani doktor zaproponowala yasminelle - 4 generacja - o tej tz duzo zlego sie czyta i jest mnostwo przeciwskazan. JAK TO WIEC JEST Z TYMI GENERACJAMI?? jak duze jest ryzyko? I czy mozna powiedziec ze ktoras jest bzpieczniejsza dla organizmu?? b) JAK DŁUGO MOZNA BRAC PIGUŁKI - ja juz ponad 7 lat (MAM PRAWIE 30 LAT - CZY RYZYKO ZWIAZANA Z PIGULKAMI WZRASTA WRAZ Z WIEKIEM (ZAKRZEPICA I RAK) c) WITAMINY I PIGUŁKI - podobno pigułki "zjadają" witaminy z grupy B - jakie witaminy nalezy suplementowac, a czego unikac d) PIGUŁKA A BELLERGOT (USPOKOJENIE) I KALMS E) PIGUŁKA I ŻEL ALOESOWY DO PICIA OAZ ŻEN-SZEN F)PIGULKA I ZIOLA - JAKIE NIE?? g)MINESSE - czy jest juz w Polsce i czy moznaby przejsc z minuletu (0,03 estradiolu) wlasnie na nia i czy w jakis sposob jest lepsza dla organizmu H)NIERODKI I SPIRALE - jakie jest ryzyko przy zakładaniu spiralki u młodych dziewczyn nierodzących - zawsze mowiono ze nie dla nierodek, ale jak przycisnelam paania doktor i polozna to powiedzialy, ze tak naprawde to taki zwyczaj sie utarl i nie ma wiekszych przeciwskazan BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ ![]() pozdrawiam wszystkie wizazanki gdyby nie internet i takie fora to by czlowiek byl ciemny jak tabaka w rogu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pigulki - zagrozenia - Jak To Naprawde Jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fredziu - przeszukaj forum uzywajac wyszukiwarki - znajdziesz wiekszosc odpowiedzi... Mozesz tez na Intymne zajrzec, jesli czego nie bedzie tutaj, zwlaszcza jesli chodzi o skutki uboczne pigulek- nie pamietam czy dziewczyny rozpisywaly to na generacje ale zawsze mozna w ten sposob dokonac podzialu na wlasne potrzeby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
O sorry,nie skopiowało mi się
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=154158 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A) Z GENERACJAMI PIGUŁEK - coraz czesciej czytam ze najlepsza generacja to 2 (najlepsza+najmniej szkodliwa) I czy mozna powiedziec ze ktoras jest bzpieczniejsza dla organizmu??
druga generacja bardziej negatywnie wpływa na metabolizm i cerę, ale niesie mniejsze ryzyko (potencjalnie śmiertelnej) zakrzepicy. następne generacje- odwrotnie. sama oceń, jak chcesz sobie zaszkodzić. http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcj...ka_korzysc.htm http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcj...abletka_se.htm d) PIGUŁKA A BELLERGOT bellergot zawiera fenobarbital, a fenobarbital (ogólnie- barbiturany) obniża skuteczność pigułek. unikaj tabletek uspokajających z dziurawcem. g)MINESSE - czy jest juz w Polsce nie. jest u nas tylko na papierze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Akurat należę do kobiet, któe nie tolerują żadnych hormonów i nie mogę ich brać ze względu na skłonność do wylewów w rodzinie. Poza tym moja młodsza siostra po tabsach (novyette)dostała zakrzepicy mózgowej i udaru niedokrwiennego mózgu,przeżyła cudem, jest po dłuuuugiej rehabilitacji, więc to doświadczenie raz na zawsze zniechceciło mnie do tabsów, bo WIDZIAŁAM , jak wygldają skutko uboczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a siostra ile miesiecy brala pigulki??jezeli twoja rodzina jest sklonna do wylewow to siostra byla bardzo ale to bardzo odwazna skoro zaczela je brac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U mnie siostra brała 6 lat i naiwnie wierzyła, że skutki uboczne dotyczą innych, jej nic się nie stanie
![]() Sama brałam kilka miesięcy na torbiel (pomogły), czułam się fatalnie,teraz już wiem, że w ogóle nie mogę brać tabsów: ani jako zabezpieczenie przed ciążą, ani kiedyś jako hormonalną terapię zastępczą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dzieki wszystkim
Chyba jednak na jasminelle nie zmienie - jakos do mnie nie przemawiają, szczegolnie ze sa na rynku najkrócej - jeszcze 3 miesiace minulet - a potem chyba spiralka a na minulecie, ktory juz biore i biore dopiero teraz pojawily sie dodatkowe informacje np. o zwieksoznym ryzyku zakrzepicy dla 3 generacji oraz o interakcjahc nawet z lekami ziołowymi dzieki za idpowiedzi milego tygodnai wszystkim wizazankom gdyby nie internet - to mam wrazenie czasem - ze kazdy czlowiek bylby zdany na laske i nielaske koncernow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Yasminelle nie są złe, w porównaniu z innymi tabletkami zdecydowanie mniej skutków ubocznych występuje. Sama je biorę ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=173227 A co do zakrzepicy, skutków ubocznych itd., to powtórzę to, co przewija się na forum: Nie bierze się tabletek ot tak sobie! Trzeba najpierw zrobić co najmniej: próby wątrobowe, badania krwi, cytologię i wywiad - jeśli lekarz tego nie zrobił przed wypisaniem tabletek należy zmienić lekarza! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dodatkowo po trzech-czterech opakowaniach należy ponownie zrobić badania i na ich podstawie lekarz powie czy należy kontynuować branie tabletek, czy też nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Witam.
Ja właśnie wróciłam od lekarza ogólnego i jestem w szoku. Zacznijmy od tego, że chodzi sie do ginekologa państwo - źle, do prywatnego - też źle. Sami czasem nie wiedzą co robią Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2009-11-11 o 23:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego powtarzamy na forum gdzie się da, żeby wszystkie wiedziały o tym, że przed braniem tabletek TRZEBA zrobić badania, bo to dla naszego dobra! I to bez względu na powód brania pigułek (nieważne czy antykoncepcyjnie, czy jak tutaj "na macicę"). Jeśli lekarz nie zalecił wcześniejszych badań to albo zmienić lekarza, albo zrobić je samemu, takie są niestety realia... Co do żylaków, to niestety jest to prawda, że "dzięki" tabletkom (a przynajmniej większości z nich - bo są różnie działające tabletki) jesteśmy bardziej podatne na żylaki, więc jeśli jeszcze w rodzinie są takie tendencje to jst większe prawdopodobieństwo ich wystąpienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.