Pigulki - zagrozenia - Jak To Naprawde Jest - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-01, 11:01   #1
fredzia
Przyczajenie

Exclamation

Pigulki - zagrozenia - Jak To Naprawde Jest

Witam!
Coraz bardziej martwią mnie informacje w mediach zagranicznych/internecie o zgonach spowodowanych pigułkami. Probowalam o tym porozmawiac z moim ginekologiem, ale zostalam zbyta. JAK TO JEST?

A) Z GENERACJAMI PIGUŁEK - coraz czesciej czytam ze najlepsza generacja to 2 (najlepsza+najmniej szkodliwa) - czy to prawda? Ja niestety nie moge 2, bo po regividnie dostalam migreny i dusznosci - pisza, ze bardzo niebezpieczna jest trzecia (ja biore od kilku lat minulet - wczesniej logest i cilest) - teraz pani doktor zaproponowala yasminelle - 4 generacja - o tej tz duzo zlego sie czyta i jest mnostwo przeciwskazan. JAK TO WIEC JEST Z TYMI GENERACJAMI?? jak duze jest ryzyko? I czy mozna powiedziec ze ktoras jest bzpieczniejsza dla organizmu??

b) JAK DŁUGO MOZNA BRAC PIGUŁKI - ja juz ponad 7 lat (MAM PRAWIE 30 LAT - CZY RYZYKO ZWIAZANA Z PIGULKAMI WZRASTA WRAZ Z WIEKIEM (ZAKRZEPICA I RAK)

c) WITAMINY I PIGUŁKI - podobno pigułki "zjadają" witaminy z grupy B - jakie witaminy nalezy suplementowac, a czego unikac

d) PIGUŁKA A BELLERGOT (USPOKOJENIE) I KALMS
E) PIGUŁKA I ŻEL ALOESOWY DO PICIA OAZ ŻEN-SZEN
F)PIGULKA I ZIOLA - JAKIE NIE??

g)MINESSE - czy jest juz w Polsce i czy moznaby przejsc z minuletu (0,03 estradiolu) wlasnie na nia i czy w jakis sposob jest lepsza dla organizmu

H)NIERODKI I SPIRALE - jakie jest ryzyko przy zakładaniu spiralki u młodych dziewczyn nierodzących - zawsze mowiono ze nie dla nierodek, ale jak przycisnelam paania doktor i polozna to powiedzialy, ze tak naprawde to taki zwyczaj sie utarl i nie ma wiekszych przeciwskazan

BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ NIE WIEM CZY SIE PRZERZUCAC NA YSAMINELLE CZY JESZCZE LATO PRZEJSC NA MINULECIE I POWAZNIE ZASTANOWIC SIE NAD SPIRALKA

pozdrawiam wszystkie wizazanki
gdyby nie internet i takie fora to by czlowiek byl ciemny jak tabaka w rogu
fredzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 11:17   #2
moren
Wtajemniczenie

GG do moren
Dot.: Pigulki - zagrozenia - Jak To Naprawde Jest

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=71243
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 12:31   #3
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moren Pokaż wiadomość
hhhmmm...dwa razy sprawdzalam i u mnie ten link jest do watku Jak Określić Swój Typ Kolorystyczny? - typy chłodne , obawiam sie ze na pytania autorki watku nie odpowie

Fredziu - przeszukaj forum uzywajac wyszukiwarki - znajdziesz wiekszosc odpowiedzi...
Mozesz tez na Intymne zajrzec, jesli czego nie bedzie tutaj, zwlaszcza jesli chodzi o skutki uboczne pigulek- nie pamietam czy dziewczyny rozpisywaly to na generacje ale zawsze mozna w ten sposob dokonac podzialu na wlasne potrzeby.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 12:48   #4
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

O sorry,nie skopiowało mi się

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=154158
Stary 2007-07-01, 13:38   #5
Justy
Zakorzenienie

A) Z GENERACJAMI PIGUŁEK - coraz czesciej czytam ze najlepsza generacja to 2 (najlepsza+najmniej szkodliwa) I czy mozna powiedziec ze ktoras jest bzpieczniejsza dla organizmu??

druga generacja bardziej negatywnie wpływa na metabolizm i cerę, ale niesie mniejsze ryzyko (potencjalnie śmiertelnej) zakrzepicy. następne generacje- odwrotnie. sama oceń, jak chcesz sobie zaszkodzić.

http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcj...ka_korzysc.htm
http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcj...abletka_se.htm

d) PIGUŁKA A BELLERGOT
bellergot zawiera fenobarbital, a fenobarbital (ogólnie- barbiturany) obniża skuteczność pigułek. unikaj tabletek uspokajających z dziurawcem.

g)MINESSE - czy jest juz w Polsce
nie. jest u nas tylko na papierze.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 15:43   #6
madana
Zakorzenienie

Akurat należę do kobiet, któe nie tolerują żadnych hormonów i nie mogę ich brać ze względu na skłonność do wylewów w rodzinie. Poza tym moja młodsza siostra po tabsach (novyette)dostała zakrzepicy mózgowej i udaru niedokrwiennego mózgu,przeżyła cudem, jest po dłuuuugiej rehabilitacji, więc to doświadczenie raz na zawsze zniechceciło mnie do tabsów, bo WIDZIAŁAM , jak wygldają skutko uboczne.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 18:13   #7
abrico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Akurat należę do kobiet, któe nie tolerują żadnych hormonów i nie mogę ich brać ze względu na skłonność do wylewów w rodzinie. Poza tym moja młodsza siostra po tabsach (novyette)dostała zakrzepicy mózgowej i udaru niedokrwiennego mózgu,przeżyła cudem, jest po dłuuuugiej rehabilitacji, więc to doświadczenie raz na zawsze zniechceciło mnie do tabsów, bo WIDZIAŁAM , jak wygldają skutko uboczne.

a siostra ile miesiecy brala pigulki??jezeli twoja rodzina jest sklonna do wylewow to siostra byla bardzo ale to bardzo odwazna skoro zaczela je brac bardzo duze ryzyko jest chorob ktore wczesniej wystepowaly w rodzinie. moja starsza siostra nie miala zadnych powaznych skutkow ubocznych gdy brala tabsy. Teraz ma dwojke zdrowych dzieci. Wcale nie znaczy ze tabletki sa bee dla kazdej dziewczyny...kazda inaczej reaguje.Jedna chudna,maja swietny humor,wysokie libido a drugie tyja,maja zle samopoczucie i zero ochoty na sex ;] roznie to bywa nic nie da sie przewidziec!
abrico jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 20:44   #8
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
Napisane przez abrico Pokaż wiadomość
a siostra ile miesiecy brala pigulki??jezeli twoja rodzina jest sklonna do wylewow to siostra byla bardzo ale to bardzo odwazna skoro zaczela je brac bardzo duze ryzyko jest chorob ktore wczesniej wystepowaly w rodzinie. moja starsza siostra nie miala zadnych powaznych skutkow ubocznych gdy brala tabsy. Teraz ma dwojke zdrowych dzieci. Wcale nie znaczy ze tabletki sa bee dla kazdej dziewczyny...kazda inaczej reaguje.Jedna chudna,maja swietny humor,wysokie libido a drugie tyja,maja zle samopoczucie i zero ochoty na sex ;] roznie to bywa nic nie da sie przewidziec!
Dokladnie.Nie rozumiem,jak majac swiadomosc zagrozenia mozna byc tak nieostroznym Ja wiem od mamy,ze kobiety w mojej rodzinie nie toleruja najlepiej tabletek (co zreszta sama wiem po sobie mimo,ze bardzo krotko bralam).Dlatego trzymam sie z daleka.Po co mi w przyszlosci jakies problemy?To naprawde nie sa zarty,trzeba bardzo uwazac
Stary 2007-07-04, 16:55   #9
madana
Zakorzenienie

U mnie siostra brała 6 lat i naiwnie wierzyła, że skutki uboczne dotyczą innych, jej nic się nie stanie dobrze,że wyszła z tego,dlatego tak ważna jest świadomość kobiet, kiedy można, a kiedy nie można brac hormonów. Najgorsze, że jej gin w ogóle nie przeprowadził z nią nigdy wywiadu rodzinnego (czyli o chorobach w rodzinie), chcoiaż zlecał badania.Pewnego dnia strasznie robolała ją głowa- a potem już było bardzo źle. Dlatego takim szokiem była diagnoza neurologów w klinice: winne są hormony.
Sama brałam kilka miesięcy na torbiel (pomogły), czułam się fatalnie,teraz już wiem, że w ogóle nie mogę brać tabsów: ani jako zabezpieczenie przed ciążą, ani kiedyś jako hormonalną terapię zastępczą.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-09, 08:02   #10
fredzia
Przyczajenie

Dzieki wszystkim
Chyba jednak na jasminelle nie zmienie - jakos do mnie nie przemawiają, szczegolnie ze sa na rynku najkrócej - jeszcze 3 miesiace minulet - a potem chyba spiralka
a na minulecie, ktory juz biore i biore dopiero teraz pojawily sie dodatkowe informacje np. o zwieksoznym ryzyku zakrzepicy dla 3 generacji oraz o interakcjahc nawet z lekami ziołowymi

dzieki za idpowiedzi
milego tygodnai
wszystkim wizazankom

gdyby nie internet - to mam wrazenie czasem - ze kazdy czlowiek bylby zdany na laske i nielaske koncernow
fredzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-09, 11:44   #11
sawb
Raczkowanie

Smile Dot.: Pigulki - zagrozenia - Jak To Naprawde Jest

Cytat:
Napisane przez fredzia Pokaż wiadomość
Dzieki wszystkim
Chyba jednak na jasminelle nie zmienie - jakos do mnie nie przemawiają, szczegolnie ze sa na rynku najkrócej - jeszcze 3 miesiace minulet - a potem chyba spiralka
a na minulecie, ktory juz biore i biore dopiero teraz pojawily sie dodatkowe informacje np. o zwieksoznym ryzyku zakrzepicy dla 3 generacji oraz o interakcjahc nawet z lekami ziołowymi

dzieki za idpowiedzi
milego tygodnai
wszystkim wizazankom

gdyby nie internet - to mam wrazenie czasem - ze kazdy czlowiek bylby zdany na laske i nielaske koncernow

Yasminelle nie są złe, w porównaniu z innymi tabletkami zdecydowanie mniej skutków ubocznych występuje. Sama je biorę Polecam poczytać wątek o nich i później zadecydować:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=173227

A co do zakrzepicy, skutków ubocznych itd., to powtórzę to, co przewija się na forum:

Nie bierze się tabletek ot tak sobie! Trzeba najpierw zrobić co najmniej: próby wątrobowe, badania krwi, cytologię i wywiad - jeśli lekarz tego nie zrobił przed wypisaniem tabletek należy zmienić lekarza!
sawb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-09, 15:03   #12
May87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sawb Pokaż wiadomość
Nie bierze się tabletek ot tak sobie! Trzeba najpierw zrobić co najmniej: próby wątrobowe, badania krwi, cytologię i wywiad - jeśli lekarz tego nie zrobił przed wypisaniem tabletek należy zmienić lekarza!
Dokładnie.
Dodatkowo po trzech-czterech opakowaniach należy ponownie zrobić badania i na ich podstawie lekarz powie czy należy kontynuować branie tabletek, czy też nie.
May87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-09, 18:22   #13
joaa12
Rozeznanie

Witam.

Ja właśnie wróciłam od lekarza ogólnego i jestem w szoku. Zacznijmy od tego, że chodzi sie do ginekologa państwo - źle, do prywatnego - też źle. Sami czasem nie wiedzą co robią

Edytowane przez joaa12
Czas edycji: 2009-11-11 o 23:31
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-11, 09:14   #14
sawb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joaa12 Pokaż wiadomość
Witam.

ja właśnie wróciłam od lekarza ogólnego i jestem w szoku.

Zacznijmy od tego, że chodzi sie do ginekologa państwo - źle, do prywatnego - też źle.

Poszłam do lekarza ginekologa i dowiedziałam, że mam za małą macice (wymiary). Zrobiłam usg. No i dostałam na to tabletki Diane 35. Miałam brać przez kilka miesięcy. W międzyczasie moja mama miała wylew.
Ja przed wypisaniem tabletek nie miałam robionych żadnych badań, ani podczas ani wogóle. Nawet ciśnienia nie miałam mierzonego - po prostu te pigułki mi pomogą na małą macice i już.

Dzisiaj byłam po kolejna paczkę u ogólnego lekarza,m który jak zmierzył ciśnienie to się złapał za głowę i powiedział, że absolutnie nie przepisze mi żadnych tabletek antykoncepcyjnych.
U mnie w rodzinie występują żylaki i ja podejrzewam tez je u siebie. Tabletki też mają chyba wpływ na to.

Co do spirali bo ktoś pytał. Moja znajoma nie rodziła i ma założoną spirale i sobie chwali.

Dlatego powtarzamy na forum gdzie się da, żeby wszystkie wiedziały o tym, że przed braniem tabletek TRZEBA zrobić badania, bo to dla naszego dobra! I to bez względu na powód brania pigułek (nieważne czy antykoncepcyjnie, czy jak tutaj "na macicę").
Jeśli lekarz nie zalecił wcześniejszych badań to albo zmienić lekarza, albo zrobić je samemu, takie są niestety realia...

Co do żylaków, to niestety jest to prawda, że "dzięki" tabletkom (a przynajmniej większości z nich - bo są różnie działające tabletki) jesteśmy bardziej podatne na żylaki, więc jeśli jeszcze w rodzinie są takie tendencje to jst większe prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
sawb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości