|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Dietetyka prosi o pomoc :)
Witajcie dziewczyny,
Jestem moderatorem działu 'dietetyka'. Chciałabym stworzyć wątek dot. zasad zdrowego odżywiania wg. dr Berardiego (taki do podwieszenia), jednak... u nas w Polsce nie są dostępne jego publikacje, nikt nie przetłumaczył jeszcze ![]() ![]() ![]() Znam regulamin i wiem, że nie można prosić o odrabianie prac domowych, mam jednak nadzieję, że moja prośba nie zostanie tak odebrana. Mogłabym prosić o przetłumaczenie kilku wyrazów i zdań? Napisałam także moje tłumaczenia... próbowałam się domyślać... prosiłabym o sprawdzenie, czy dobrze ![]() Lista niejasności ![]() - simultaneously - jednocześnie ? - perceived - zaobserwowane, zauważone? Występuje w zdaniu o wspomnieniach i przy tym jest: real or perceived ![]() - "W dzisiejszych czasach nie możemy zrobić kroku bez... someone reading the riot act... o składnikach albo pitching you this (...). - drugiego wyrazu nie ma w słowniki, a w pierwszym zwrocie rozumiem każde słowo, ale nie potrafię zlożyć tego w sensowne zdanie ![]() - veggies - jest to jakieś zdrobnienie od vegetables? Jak to przetłumaczyć na nasze... warzywka ![]() - cardiovascular diseases - cardio - coś z sercem, vascular - naczyniowy... i choroby - i co to będzie? - isoenergetic diets - Diety małokaloryczne, dostarczające zbyt mało kcal? - fiber - włókno... a czy może się to odnosić, np. do warzyw/owoców - produktów naturalnych? Tak to chyba trzeba rozumieć... umieszczone jest razem z białkem, węglami itd. w zestawieniu porównującym odżywianie Amerykanów i Chińczyków. Na razie tyle... Dziękuję z góry za pomoc... Buziaki ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dietetyka prosi o pomoc :)
simultan - jednoczesnie
perceived - odczuwany someone reading riot act - ktos czytajacy bunt czynu (?) pitching - pochylanie sie diseases - choroby cardiovascular - to choroby naczyniowe (choc tu nie jestem na 100% pewna) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
simultaneously - jednoczesnie
perceived - zauwazony, dostrzegany pitch - rzucac, ciskac, adresowac (musialabym zobaczyc w kontekscie) cardiovascular diseases - choroby krazenia zaburzenia ukladu sercowo-naczyniowego) veggies - zdrobnienie od warzyw (niekoniecznie musisz tlumaczyc jako warzywka, to slowo jest czesto uzywane zwlaszcza kiedy mowa o dietach, moze byc warzywa ) read the riot act - powiedziec komus (jak cie wkurzy), ze jak to sie powtorzy to bedzie ukarany; opieprzyc i nastraszyc ![]() isoenergetic - w tym samym stopniu aktywne, rowne pod wzgledem aktywnosci, wykorzystujace tyle samo energii fiber - blonnik Nie wiem, czy cos ominelam, jak cos to pisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję ślicznie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.