![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
1001 filmów, które powinnaś zobaczyć w życiu
Witam dziewczynki
![]() Szukałam podobnego wątku, ale nie znalazłam. Właśnie pracuję nad listą filmów, które bezwarunkowo powinnam zobaczyć w życiu. Nieważny gatunek, chodzi o coś, czego na pewno NIE powinno się przegapić. Zaraz wrzucę listę, którą już posiadam (tych, które widziałam i polecam jako "must see"). Bardzo chętnie posłuchałabym waszych opinii - jeżeli macie takie filmy, które zapadły wam w pamięć i które uważacie, że koniecznie trzeba choć raz w życiu obejrzeć... Albo znacie podobny wątek, jeżeli już taki istnieje! ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: 1001 filmów, które powinnaś zobaczyć w życiu
Dla mnie takim filmem jest na pewno "Titanic"
![]() ![]() Poza tym, "Chłopiec w pasiastej piżamie", film naprawdę godny polecenia. Bardzo podobał mi się film pt. "Patologia", jednak do 'normalnych' nie należy, nie uważam go za "must see". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
OK, oto moja lista filmów, które powinno się choć raz w życiu obejrzeć :
(kolejność przypadkowa) * Titanic ![]() * Forrest Gump * Pamiętnik (The Notebook) * Amelia (Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain) * Truman Show * Vanilla Sky * Godziny (The Hours) * Zakochany Paryż (Paris, Je t'aime) * Slumdog. Milioner z ulicy (Slumdog Millionaire) * Stowarzyszenie Umarłych Poetów (Dead Poets Society) * Zakochany bez pamięci (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) * Źródło (The Fountain) * Cube * Dzień świra * Dzień świstaka (Groundhog Day) * K-PAX * Ptasiek (Birdy) * Efekt motyla (The Butterfly Effect) * Gra (The Game) * Brokeback Mountain * Wielkie nadzieje (Great Expectations) * Siedem dusz (Seven Pounds) * Angielski pacjent (The English Patient) * Prestiż (The Prestige) * Dirty Dancing * Ja, robot (I, Robot)
Edytowane przez jowisia Czas edycji: 2010-09-15 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak ja mogłam zapomnieć o Slumdogu i Dniu Świra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Miasto Aniołów
Gwiezdne Wojny ![]() Park Jurajski Hancock Oszukać Przeznaczenie The Ring Klątwa Dzień Świra Nagi Instynkt jak coś sobie przypomnę to napisze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zielona mila
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Godziny
seria Millenium |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Najchętniej wypisałabym ich kilkaset ale ograniczę trochę moją listę
![]() Śniadanie u Tiffany'ego Amelia Deszczowa Piosenka Ghost World Bulwar Zachodzącego Słońca Malena Cinema Paradiso Niebiańskie stworzenia Blue Velvet Skrzypek na dachu Lektor Casablanca Co się zdarzyło Baby Jane? Kawa i papierosy Piknik pod Wiszącą Skałą Dziecko Rosemary Mechaniczna pomarańcza Powiększenie Marzyciele Gilda Volver Rzymskie wakacje Annie Hall Pół żartem, pół serio Mulholland Drive Amadeusz Titanic Przełamując fale To wspaniałe życie Tam, gdzie rosną poziomki Persona Zapach kobiety Pulp Fiction Death Proof Przed wschodem/zachodem słońca Notting Hill ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
- Pianista
- Stowarzyszenia Umarłych Poetów - Dzień świra - Pachnidło - Seksmisja Ojj dużo by wymieniać...
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Vanilla Sky bym połączyła/ albo zamieniła na Abre los ojos
![]()
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Karolina, widzę że dużo klasyki z lat 50 i 60...
dziękuję za przypomnienie ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
karolina09, bardzo fajna lista, kilka filmów z niej sobie nadrobię
![]() Badlands Do utraty tchu Czułe słówka Cały ten zgiełk Oczy szeroko zamknięte Wszystko za życie Kto się boi Virginii Woolf? Upadek (1993) Manhattan 2001: Odyseje Kosmiczna Nóż w wodzie Lista Schindlera Zapach Kobiety Lot nad kukułczym gniazdem Easy Rider Zostawić Las Vegas Big Lebowski Uśpieni Zagubiona autostrada Dogville Opowieści o zwyczajnym szaleństwie Powrót do Garden State Duża Ryba Ed Wood Moja lewa stopa Nędzne psy Zatrute pióro Czyż nie dobija się koni? Pieskie popołudnie to takie pierwsze, które przychodzą mi do głowy. Edytowane przez Zimmy Czas edycji: 2010-09-15 o 00:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Buc
|
Plac Zbawiciela.
Requiem For A Dream. Opowieść O Zwyczajnym Szaleństwie. i coś lżejszego: Bridget Jones, obie części. ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Kolejność przypadkowa
![]() Fight Club. (Podziemny krąg) Bękarty wojny. Incepcja. Pianista. Matrix. Malena. Przeminęło z wiatrem ![]() Między słowami. Ring. (thiller) Gangi Nowego Jorku. Śniadanie u Tiffany'ego. Milczenie owiec. Mężczyźni wolą blondynki. Trainspotting. Pulp Fiction. Kill Bill ![]() Żywot Briana. Sami swoi ![]() Casablanca. Młodzi gniewni. Edit: I tak naprawdę jakikolwiek film Emira Kusturicy. Edytowane przez Soso Czas edycji: 2010-09-15 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
1. Dystrykt 9
2. Chlopiec w pasiastej pizamie 3. K-PAX 4. Symetria 5. 300 6. Hooligans 7. Edward nozycoreki 8. Gladiator 9. Deja vu 10. Tajemnica brokeback and mountain Komedie 1. Cheech and Chong 2. Poranek kojota 3. Chlopaki nie placza 4. Seksmisja 5. Chlopaczki z sasiedztwa 6. Robin Hood faceci w rajtuzach 7. Nic nie widzialam, nic nie slyszalem 8. Sami swoi 9. Jak rozpetalem II wojne swiatowa 10. Bad boys 11. Ace ventura 12. Kosmiczne jaja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
To ja dorzucę Leona Zawodowca oraz Kontrolerów i Vicky Cristinę Barcelonę
![]() Edytowane przez nafnaf Czas edycji: 2010-09-15 o 16:46 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Wichrowe wzgórza
Godziny American beauty Czekolada Droga do szczęścia Amadeusz Charlie i fabryka czekolady 4 wesela i pogrzeb Sok z żuka Wierny ogrodnik Za wszelką cenę Ciekawy przypadek Benjamina Buttona
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Iluzjonista
Patriota Pachnidło Gangi Nowego Yorku Wywiad z wampirem kostiumowe, ale takie lubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie Mechaniczna Pomarańcza. Nie lubię przenoszenia książek na ekran, bo często film wychodzi strasznie głupi, ale w tym przypadku tak nie jest, i to mimo wielu nowych scen i zmian wprowadzonych przez Stanleya Kubricka. Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem, brakuje tu jeszcze, z tego co obejrzałam:
trylogia Ojca chrzestnego Trop Taksówkarz Skazani na Shawshank Pociąg życia Znachor Moulin Rouge Czarownice z Eastwick Podwójne życie Weroniki Jeździec bez głowy Człowiek słoń Człowiek z blizną Batman Patch Adams 21 gramów i myślę, że warto zaznajomić się z tą listą http://niezlekino.pl/2009/03/24/100-...rzed-smiercia/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie dorzucam "Szkolę uczuć".
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
A ja jestem przeciwko Szkoły uczuć! Banał jakich wiele, przewidywalny, żałosny, nie wnosi nic nowego jest wiele dużo bardziej wartościowych filmów, które trzeba obejrzeć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Każdy lubi inne kino
![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Ja w środku tańczę" "Życie jest piękne" "Zbrodnie umysłu" "Bez duszy" "Dzieci Niebios" "9 dolarów 99 centów" "Donnie Brasco" "Edward nożycoręki" "Charlie i fabryka czekolady "Z piekła rodem" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
To ja jeszcze dorzucę (też w przypadkowej kolejności):
"Tron we krwi" "Top Gun" "Sok z żuka" "Buntownik bez powodu" "Viridiana" "Jądro ciemności" "Hiroszima moja miłość" "Miłość blondynki" i "Hair" Formana |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja bym dodała jeszcze: (kolejnosc przypadkowa)
Lektor Oszukana 9 1/2 tygodnia Pręgi Slumdog Wszystko o mojej matce Amelia Pianista |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
A może by tak zrobić taką listę jak w przypadku 1001 książek, któe musisz przeczytać przed śmiercią? Bedzie wtedy bardziej przejrzyście, raczej mało kto będzie przeglądał po kolei cały watek i czytał wszystkie posty.
Wg mnie: Lśnienie Zapach kobiety Titanic Avatar Erin Brockovich Malena Requiem dla snu Dotyk miłości Piękny umysł Pearl harbor Śniadanie u Tiffany'ego Amelia Wszystko o mojej matce (lub inny Almodovara) Życie jest piękne Chłopiec w pasiastej piżamie August rush Zielona mila Szeregowiec Ryan Dziewiąta kompania Wyznania gejszy Spragnieni miłości Duma i uprzedzenie Lecą żurawie a z polskiego kina: - Ogniem i mieczem, Potop, Pan Wołodyjowski - Quo vadis - Krzyżacy - Katyń - Popiełuszko. Wolność jest w nas. - Karol. Człowiek, który został Papieżem - Wesele, Dom zły - Sami swoi, Nie ma mocnych, Kochaj albo rzuć - Lista Schindlera - Kanał - Rewers - Jutro idziemy do kina Pewnie jeszcze wiele innych, ale teraz nie przychodzą mi do glowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Co prawda nie 1001, ale bodajze 359
![]() Zebrane glownie z tego watku i z podanego linka do klasyki. Choc nie tylko. A zatem: 2001: Odyseja kosmiczna (1968) 21 gramów 3 kolory 4 wesela i pogrzeb 400 batów (1959) 8 i pół (1963) 9 dolarów 99 centów Absolwent (1967) Ace ventura Afrykańska królowa (1952) Amadeusz Amelia American beauty Amerykanin w Paryżu Angielski pacjent (The English Patient) Annie Hall August rush Avatar Bad boys Badlands Batman Bez duszy Beztroskie lata w Ridgemont High (1982) Bękarty wojny. Big Lebowski Bitwa o Algier (1967) Blue Velvet Bonnie i Clyde (1967) Boogeyman Brokeback Mountain Bulwar Zachodzącego Słońca Buntownik bez powodu (1955) Butch Cassidy i Sundance Kid (1969) Był sobie chłopiec Cały ten zgiełk Casablanca Charlie i fabryka czekolady Cheech and Chong Chinatown (1974) Chlopaczki z sasiedztwa Chlopaki nie placza Chlopiec w pasiastej pizamie Chłopcy z ferajny (1990) Chungking Express Ciekawy przypadek Benjamina Buttona Ciemność Cinema Paradiso Co się zdarzyło Baby Jane? Cube Czarnoksiężnik z Oz (1939) Czarownice z Eastwick Czas Apokalipsy (1979) Czekolada Człowiek słoń Człowiek z blizną Czułe słówka Czym sobie na to wszystko zasłużyłam Czyż nie dobija się koni? Death Proof Definitely Deja vu Dekalog Deszczowa piosenka (1952) Dirty Dancing Do utraty tchu (1960) Dobry, zły i brzydki (1968) Dogville Dom zły Donnie Brasco Donnie Darko Dotyk miłości Dr. Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę (1964) Drapieżne maleństwo (1938) Droga bez powrotu Droga do szczęścia Duma i uprzedzenie Duża Ryba Dwunastu gniewnych ludzi (1957) Dystrykt 9 Dzieci kukurydzy Dzieci Niebios Dziecko Rosemary Dzień Świra Dzień świstaka (1993) Dziewiąta kompania Dzisiejsze czasy (1936) Dźwięki muzyki (1965) E.T. (1982) Easy Rider Ed Wood Edward nozycoreki Efekt motyla (The Butterfly Effect) Egzorcysta (1973) Egzorcyzmy Emily Rose Erin Brockovich Fight Club. (Podziemny krąg) Filadelfijska opowieść Forrest Gump Francuski łącznik (1971) Gangi Nowego Yorku Ghost World Gilda Gladiator Godziny Goldfinger (1964) Gra (The Game) Grace Guwernantka Gwiezdne Wojny (1977) Hair Hancock Helikopter w ogniu Hiroszima moja miłość Hooligans Ich noce (1934) Iluzjonista Imperium Słońca Incepcja. Ja w środku tańczę Ja, robot (I, Robot) Jabłka Adama Jak być kochaną Jak rozpetalem II wojne swiatowa Jądro ciemności Jesus Christ Superstar Jeździec bez głowy Jutro idziemy do kina Kabaret Kacza zupa (1933) Kanał Karol. Człowiek, który został Papieżem Katyń Kawa i papierosy Kevin Kiedy Harry poznał Sally (1989) Kill Bill King Kong (1933) Kino Paradiso Klątwa Klątwa skorpiona Kobiety na skraju załamania nerwowego (1988) Kosmiczne jaja Koszmar z ulicy Wiązów K-PAX Król Lew Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków (1937) Krzyżacy Ksiąze w Nowym Jorku Księżniczka Mononoke (1999) Kto się boi Virginii Woolf? Lady Eve (1941) Lawrence z Arabii (1962) Lecą żurawie Lektor Leon Zawodowiec Lista Schindlera Lot nad kukułczym gniazdem (1975) Lśnienie Lustra Łowca androidów (1982) M (1931) M*A*S*H (1970) Malena Manhattan Marie Antoinette Marzyciel Marzyciele Matrix (1999) Mechaniczna Pomarańcza Menażeria (1978) Mężczyźni wolą blondynki. Mgła (ale w wersji japońskiej) Miasto Aniołów Między słowami. Milczenie owiec (1991) Miłość blondynki Misja Miś Młodzi gniewni Moja lewa stopa Monty Python i Święty Graal (1975) Most na rzece Kwai (1957) Moulin Rouge Mulholland Drive Na nabrzeżach (1954) Na wschód od Eddenu Nagi Instynkt Nędzne psy Nic nie widzialam, nic nie slyszalem Niebiańskie stworzenia Niebo nad Berlinem (1988) Nienarodzony Nieodebrane połączenie Nieproszeni goście Niewinni czarodzieje Nieznośna Lekkość Bytu Noc po ciężkim dniu (1964) Nocny pociąg z mięsem Nosferatu (1922) Notting Hill Nóż w wodzie Obcy (1979) Obywatel Kane (1941) Oczy szeroko zamknięte Ogniem i mieczem Ojciec chrzestny (1972) Ojciec chrzestny II (1974) Okno na podwórze (1954) Opowieści o zwyczajnym szaleństwie Osada Ostatni dzień lata Ostatni Mochikanin Oszukać Przeznaczenie Oto Spinal Tap (1984) P.S. Kocham Cię Pachnidło Pamiętnik (The Notebook) Panowie w cylindrach Park Jurajski Pasażerka Patch Adams Patriota Pearl Harbor Persona Pianista Piątek 13-tego Pieskie popołudnie Piękny umysł Piknik pod Wiszącą Skałą Plac Zbawiciela Płonąca Pułapka Płonące siodła (1974) Pociąg Pociąg życia Pociągi pod specjalnym nadzorem Podejrzani (1995) Podwójne ubezpieczenie (1944) Podwójne życie Weroniki Popiełuszko Popiół i diament Poranek kojota Porozmawiaj z nią Posłańcy Poszukiwacze (1956) Poszukiwacze zaginionej arki (1981) Powiększenie (1966) Powrót do Garden State Powrót do przyszłości trylogia Pożegnanie z Afryką Pół żartem, pół serio (1959) Prawo Bronxu Prestiż (The Prestige) Pręgi Przed wschodem/zachodem słońca Przełamując fale Przeminęło z wiatrem Przerwana lekcja muzyki Przesluchanie Przyczajony tygrys, ukryty smok (2000) Psycho (1960) Ptasiek (Birdy) Pulp Fiction (1994) Puls Quo vadis Rashomon (1951) Requiem dla snu Rewers Ring Robin Hood faceci w rajtuzach Rocky (1976) Rób co należy (1989) Ruiny Rzymskie wakacje (1953) Sabrina Sami swoi - wszystkie części Seksmisja Serpico Sieć (1976) Siedem dusz (Seven Pounds) Siedmiu samurajów (1954) Skazani na Shawshank (1994) Skazany na bluesa Skrzypek na dachu Slumdog. Milioner z ulicy (Slumdog Millionaire) Słodki Listopad Sok z żuka Sokół maltański (1941) Spragnieni miłości (2001) Sprawa Gorgonowej Stomp the yard Stowarzyszenia Umarłych Poetów Symetria Szczęki (1975) Szeregowiec Ryan (1998) Szklana pułapka (1988) Szósty zmysł Ścieżki chwały (1958) Śniadanie u Tiffany'ego Świat Apu (1959) Tajemnica brokeback and mountain Taksówkarz Tam, gdzie rosną poziomki (1957) Terminator 2: Dzień sądu (1991) Titanic (1997) To właśnie miłość To wspaniałe życie (1946) Tootsie Top Gun Towarzysze broni (1938) Toy Story (1995) Trainspotting. Tron we krwi" Trop Truman Show Trzeci człowiek (1949) Upadek (1993) Uśpieni Vanilla Sky Viridiana Volver W samo południe Wejście smoka (1973) Wesele Wichrowe wzgórza Widmo Wielkie nadzieje (Great Expectations) Wielkie żarcie Wierny ogrodnik Władca pierścieni (2001,2002,2003) Wszystko o Ewie (1950) Wszystko o mojej matce Wszystko za życie Wściekły byk (1980) www.strach.com (czy jakoś tak) Wywiad z wampirem Wyznania gejszy Wzgórza mają oczy Z piekła rodem Za wszelką cenę Zabawna buzia Zabić drozda (1962) Zagubiona autostrada Zakochany bez pamięci (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) Zakochany Paryż (Paris, Je t'aime) Zapach kobiety Zatrute pióro Zawieście czerwone latarnie (1992) Zawrót głowy (1958) Zbrodnie umysłu" Zielona Mila Ziemia obiecana Złodzieje rowerów (1948) Znachor Zostawić Las Vegas Zycie jest piękne Źródło (The Fountain) Życie jest piękne Żywot Briana Uwaga!! Prosze o podawanie tytułow bez jakichkolwiek myslnikow, gwiazdek, itp. Latwiej sie kopiuje ![]() Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2010-09-20 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
"Dom zły" to po prostu następna wersja tego samego tematu. Polacy nie potrafią robić innych filmów, jak o PRL lub głupich komedii romantycznych? Bardzo zawiódł mnie ten film. Dużo lepszy jest "Rewers"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.