|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
Czy mamy skłonności do narzekania?
Do założenia tego wątku natchnął mnie ten artykuł: (zachęcam do zapoznania się z jego treścią, bo naprawdę jest ciekawy, a jego kwintesencję zamieszczam w cytacie)
Polacy są uzależnieni o zrzędzenia? (klik, klik) Cytat:
Czy Wy także odnosicie wrażenie, że "ponarzekajmy sobie" jest ulubionym tematem rozmów? A może nie jest z nami aż tak źle? ![]() Zapraszam do dyskusji ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy mamy skłonności do narzekania?
Ja sama staram się w ogóle nie narzekać i bardzo denerwuje mnie to u innych :P Tak samo jest z użalaniem się nad sobą
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
cos w tym jest
![]() ja osobiscie znam kilka takich marud ktore po powiedzeniu czesc przechodza do "rzeczy" jak to jest zle, jak to sie zle czuja , jak to , jak tamto .. rozgladam sie wtedy tylko ,zeby nawiac jak najszyciej ![]() mecza mnie "ludzie narzekadla" i nie lubie , a zadziwiajaco czesto sie trafiaja, alo ja mam pecha trafiac na takich ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się z tym, to cecha naszego narodu. Ja również mam skłonności do narzekania, chociaż staram się z tym walczyć i nie zatruwać innym życia moim marudzeniem. Prawdziwie męczy mnie, gdy ktoś zaczyna się nad sobą użalać, znam parę takich osób i po paru minutach rozmowy trafia mnie szlag
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
I mnie zdarza sie pomarudzic, ale generalnie tego nie robie. Nie lubie tez, jak inni nadmiernie narzekaja. Moja mama chyba jest w tym najlepsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moja mama ma na pewno takie skłonności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
cytat z artykułu:
"Spotkałam się też z opinią, że jako naród wolimy narzekać niż coś robić. I tak wmawiamy sobie: „Moje działania nie mają sensu, bo w Polsce i tak się uda odnieść sukcesu”, „Jest kiepska sytuacja gospodarcza i słabe zarobki więc lepiej jest pracować za granicą” , „Pracodawcy nas wykorzystują więc nie warto pracować uczciwie” itd. Tak mówiąc, kształtujemy w nas samych negatywny obraz naszego kraju i wpadamy w pułapką „nic nierobienia” bo skoro z góry zakładamy, że i tak się nie uda to, po co próbować?" z tym się w sumie zgadzam. Niejednokrotnie spotkałam się z tym, ze ktos narzeka na to, na siamto, ale nic nie zrobi aby to cos zmienić, powszechne jest chyba przekonanie, ze jednostka niewiele może. Brak chęci do zmian, do działania, przy jednoczesnym narzekaniu na to, co nas mierzi-takie trochę błędne koło-i stąd chyba sie bierze opinia o narzekaniu dla samego narzekania. Przyznaję, ze sama sobie czasem pobiadolę, zeby nie było, ze taka "kryształowa" jestem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Każdy sobie tam jęknie od czasu do czasu.
Nawet wskazane żeby z wątroby zeszło.Ale bez przesadyzmu ![]() Najbardziej to mnie wkurza jak ludzie nie dostrzegają żadnego pozytywu wokół siebie Tak naprawdę to takie ekstremalne osoby znam dwie .Jednego palanta już przezywałam w toksycznym wątku a drugą osobą jest moja koleżanka.Oł maj got Ta to jedzie od samego rana.Nawet taki drobiazg jak regularny comieszęczny zastrzyk finansowy w postaci ok 7- miu stówek jej umyka /od teściowej!/ Ot normalka -nie ma sie czym ekscytować ![]() I jeszcze dochodzą dokładne analizy kilku lub klikunastoletnie nawet najdrobniejszych decyzji podjetych dzisiaj -czy aby na pewno dobrze?? Po godzinie mam normalnie dość Tak,narzekamy na wszystko.Zawsze wszystko gdzieś tam jest lepiej Albo kiedyś było lepiej ![]() .... Nigdy papieros nie będzie tak smaczny A wódka taka zimna i pożywna Nigdy nie będzie tak ślicznych dziewcząt Nigdy nie będzie tak pysznych ciastek Reprezentacja naszego kraju nie będzie miała takich wyników Już nigdy, nigdy nie będzie takich wędlin, takiej coca coli Takiej musztardy i takiego mleka Nigdy nie będzie takiego lata Nigdy nie będzie takiego lata .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Artykuł trafia w 10!
zgadzam sie całkowicie. A o tym ze Polacy lubia narzekac jak to im wiecznie źle moze sie kazdy przekonać na pierwszym lepszym obiedzie rodzinnym ![]() ![]() ![]() mnie bardzo razi jak ktos jest zawistny i zazdrosci drugiemu wszystkiego i oczernia go jakimis wymyslonymi komentarzami
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Super artykuł ! Ostatnio nawet zauwazylam że w polskich serialach ludzie też są tacy wiec przerzucam się na telenowele brazylijskie itp. ...
Bardzo mi się nie podoba własnie coś takiego u Polaków.Sama do niedawna byłam taką marudą i po cześci dalej jestem, ale staram się zmieniać.Odkąd zaczęłam sie cieszyć z małych rzeczy jestem zupełnie innym człowiekiem ![]() ![]() ![]() Nawet miałą tu dopisac, że ja np. mimo tego, ze w Polsce nie ma jakiś powdów nie zamierzam stad wyjeżdżać na stale, ale tera zpo napisnaiu tego postu dochodzę do wniosku ze jeśli dalej tak będzie z Polakami to chyba dołącze do emigracji jak stanę się pełnoletnia bo poprostu tego nie wytrzymam.Moja przyjaciólka jest identyczna to znaczy marudą.Jedyne co potrafi to narzekać chyba :/ . Cały czas mi się zali, jak ona ma to okropnie, ze stopnie ma złe, ze niby nauczyciele się na nią uwzięli, ze ciagle kłóci sie z rodzicami i np. zabronili jej tego i tamtego . Czasami sie zastanawiam czy to naprawde jest przyjaźń skoro ja nie mam zaufania by sie jej wyżalić.Ale doszłam do wniosku że mam do niej zaufanie tylko nie lubię zatruwać innym życie jakimiś naprawde błahymi sprawami bo gdyby jeszcze coś było ważne...
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W którą stronę człowiek by się nie obrócił, z kim by nie zamienil paru słów, zawsze można wysłuchać gorzkich żali, bo jakiś powód do pozrzędzenia zawsze się znajdzie. Ludziom nigdy nie dogodzi, nawet jak nie mają powodów do bycia niezadowolonym, to je sobie znajdą. Ot, chćby pogoda nie taka... to sobie (korzystając z okazji) narzeknę ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Mnie najbardziej denerwuje jak kogś spotykam lub gdy rozmawiam z kimś przez telefon pytam co słychać co dobrego, to rozmówca odpowiada najczęściej "a stara bida jak zawsze...(i zaczyna się cała litania narzekania na to jakie mamy okropne czasy itp..) Ludzie coraz mnie wagi przywiązują do miłych zdarzeń, a wręcz czasem bo taka ich natura nie zauważają pozytywów. Jesteśmy narodem, który uważa że rzeczy dobre nam się zwyczajnie należą i o nich nie trzeba wspominać, a jeśli coś pójdzie nie tak nie można puścić tego w niepamięć...
a przecież tyle piękna jest wokół nas, które tworzy ten świat tak wyjątkowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale najgorzej jak gdzis jade dalej nie autkiem tylko pociagiem , czy autokarem , chyba mam poczciwa morde bo zawsze mi sie zwierzaja obcy ludzie i gadaja do mnie , a co za tym idzie? siedze i wysluchuje przez ,5,6 h narzekan i skarg ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mamy (z obserwacji siebie i otoczenia)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ja napewno nie. Wyzbyłam się tego jakiś czas temu. Ilekroć korci mnie, żeby ponarzekać , mówię sobie "stop!" i zastanawiam się, czy warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
ja mysle ze jednak narzekamy i czasem bezpodstawnie a na co?? na wszystko, na kraj i rzad ( choc to jest uzasadnione) na zdrowie choc niektorzy czuja sie swietnie a i tak narzekaja ze tu boli itp, na prace, na pieniadze, na pogode itp taka juz nasza natura ze musimy ponazekac aby nam ulzylo
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
taaak zdecydowanie narzekanie jest jednym z ulubionych tematów
![]() ja też narzekam często. chociaż czesto wiem, że nie mam na co... ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba że to ktoś z grona bliższych mi osób ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Tak, i ja się przyznam, że ponarzekać sobie lubię... mam tego gorzką świadomość, może nie jest to jakieś notoryczne narzekanie, które przemienia się w panikę czy ciągłe ubolewanie, ale fakt - bywa, że narzekam... W ogóle zauważyłam, że z wiekiem mi się to zaczęło zmieniać, kiedyś wszystko mnie cieszyło, a dziś niewiele mi trzeba, żeby się zasmucić
![]() ![]() Żeby nie było, umiem się też cieszyć, w zasadzie to wszystko zależy od sytuacji danej życiowej, a że w ostatnim czasie sporo było przykrych i dramatycznych - stąd ta moja posępność ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Sama staram się narzekać jak najmniej, na ogół duszę w sobie wszelkie narzekania...
![]() ![]() Bardzo nie lubię narzekania u innych, zwłaszcza takiego ze skłonnościami do przesady.
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
narzekanie to tendecja naszego narodu i kazdego pokolenia, nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy a narzekamy a to na zla pogode, a to na jakiegos przechodnia, na szefa w pracy, na wyplate, itd itp bylo by mozna wymieniac i wymieniac , nie ma chyba takiego dnia zeby czlowiek sobie na cos nie ponarzekal, nawet jesli jestesmy szczesliwi i jest nam dobrze cool i wogole git to zawsze znajdziemy wokol siebie jakis powod zeby sobie ponarzekac i postekac, tak ma kazdy nawet jesli tego nie widzi bo moze nie chce zauwazyc
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:07.