|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Anemia? Nic nie wiem.
Cześć dziewczyny
![]() może przejdę od razu do sedna sprawy: od około 3-4 miesięcy dość intensywnie wypadają mi włosy. Pokrzywowe, skrzypowe szampony nic nie dały, tabletki typu Merz Special też nie. Oprócz tego brak mi energii. Gdy trochę poleżę i następnie wstanę kręci mi się w głowie i czasem towarzyszą temu mroczki przed oczami. Jestem raczej dość blada, ale to może taka uroda. Co do ciśnienia to raczej mam coś koło 100/70. Lekarz rodzinny dał mi skierowanie na badania krwi i poziom żelaza, ale dopiero mogę je zrobić za 2-3 tyg., bo aktualnie jestem dość mocno przeziębiona ;/ Jak myślicie, czy to może być anemia? PS. sorry jeśli już coś podobnego było, ale wolę mieć informacje konkretnie do mojego "przypadku". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Anemia? Nic nie wiem.
Mialam identyczne objawy pare lat temu i okazalo sie, ze to anemia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja też miałam takie objawy pare lat temu, mniej więcej gdy miałam 15 lat, dokładnie nie pamiętam, tylko, że ja miałam strasznie niskie ciśnienie.
Jak się położyłam i wstawałam to tak kręciło mi się w głowie, że musiałam się czegoś przytrzymać, żeby nie upaść ![]() Lekarz powiedział, że to jeszcze nie anemia, ale jestem na najlepszej drodze do niej, miałam kiepskie wyniki... Pamiętam, że przepisał mi jakieś leki czy witaminy, jak dobrze pamiętam m.in. żelazo i w zasadzie pomogło, późniejsze badania były ok. Co najlepsze do dziś często jest mi słabo, kręci mi się w głowie ![]() Co do niskiego ciśnienia to podobno taka moja uroda ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
co ma przeziębienie do badań? NIC. bo wyjdzie Ci podwyższony poziom białych krwinek tylko, a reszta będzie miarodajna więc idź na te badania i nie czekaj na pewno 2-3 tyg bo w tyle to da się wyleczyć zapalenie płuc a nie przeziębienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;29553046]Tez slyszalam. Lekarz mi powiedzial, ze niskocisnieniowcy nie powinni pic zielonej herbaty, udalam ze nie slysze, bo ja uwielbiam
![]() dlaczego? tez lubie i pije..a cisnienie mam niskie.
![]() |
#7 |
maszyna, nie człowiek
|
100/70 niskie... ja marze o takim, bo to dla mnie "normalne" i "zdrowe"
![]() Nie szukaj diagnozy w internecie, bo znajdziesz je najróżniejsze, ja chociażby mam o wiele niższe ciśnienie, włosy lecą mi garściami, non stop bym spała i nie moge wejsc na 3 pietro bo tak się męczę i nie jest to anemia (mimo kiepskich badan krwi) tylko kwestia serca ![]() Niskociśnieniowcy nie powinni pic kawy (podnosi cisnienie na chwile tylko, potem znow spada, czasami robi sie nizsze niz wyjsciowe), a idac tym tropem też herbat i napojow gazowanych, co by nie wyplukiwacz organizmu magnezu i nie oslabiac niedotlenionego juz serca.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Mimo przeziębienia spokojnie możesz zrobić, akurat parametry anemiczne mają się nijak do przeziębienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja mam takie same objawy (ciągłe osłabienie, sennośc, wypadające włosy, bardzo niskie ciśnienie), a badania mam dobre...
Musisz zrobić morfologię i żelazo, przez internet nikt Ci nie da diagnozy ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;29592991]Dlatego, ze obniza juz i tak za niskie cisnienie, wiec nie powinno sie z nia przesadzac. Ale ja tez pije i jak na razie nic mi nie jest
![]() z tego co gdzies przeczytalam,zielona herbata zawiera kofeine, ktora stopniowo podnosi cisnienie,nie gwaltownie i krotkotrwale jak kawa ![]()
![]() |
#12 |
maszyna, nie człowiek
|
Z tego co ja z kolei wiem, nie ma znaczenia czy gwałtownie czy nie, bo ciśnienie sztucznie podniesione też się potem obniża. W każdym razie przy bardzo niskim ciśnieniu w ogóle powinno się ograniczyć kawy, herbaty i napoje z kofeiną, bo dla kogoś, kto ma niskie ciśnienie w postaci 100/70 może to nie robi różnicy, komuś komu spada ponizej 90/60 jednak może zrobić różnicę znaczną. Przynajmniej tak na chłopski rozum.
Poza tym jaki jest interes żeby sobie wypłukiwać herbatami magnez i osłabiac niedotlenione serce?
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ALE malo kto potrafi ja przyrzadzic prawidlowo. Ja wychodze z zalozenia, ze jesli nie bawie sie w rozne zalewanie listkow woda o temperaturze 85 stopni (jak to sie podobno powinno robic), to moja herbata jest tak naprawde bezuzyteczna jesli chodzi o wlasciwosci prozdrowotne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
też miałam takie objawy i do tej pory mam, choruję na anemie. Najlepiej brać magnez, żelazło.
Co do wypadających włosów to kupiłam sobie w rossmanie taką ziołową mgiełkę do włosów. Niestety nie pamiętam nazwy, ale łatwo ją znajdziesz- zielona buteleczka z ziołami na rysunku, przeznaczona jest do włosów słabych i wypadających, kosztuje coś ok. 6-7 zł. Jest naprawdę bardzo dobra i po niej moje włosy wróciły do porządku ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
w takim razie co moge pic oprocz mineralnej? nie przezyje zimy bez goracej herbaty w kubku
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
maszyna, nie człowiek
|
To pij herbatę.
Nawet gdy chodzi o kawę i gwałtowne podnoszenie cisnienia to dla osob z wysokim, które ją piją "od zawsze" nie jest zagrozeniem zadnym, ale jest jednak jakims dla tych, którzy ją piją sporadycznie - kwestia przyzwyczajenia organizmu. Po prostu dbaj o to, zeby uzupelniac w organizmie to, co sobie z niego wyplukujesz, jesli wyplukujesz za duzo i masz niedobory, tyle.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
hej ... ja też mam anemie i problem z wypadaniem włosów. Mało tego - planuję ciąże, odżywiam się zdrowo, ale efekty są marne - ciągły niedobór żelaza... zastanawiam się nad dobrym suplementem, polecacie coś konkretnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Burak z herbapolu w tabletkach, sok z buraków (najlepiej świeży), pierzga pszczela (!)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mi poprawiły się wyniki, jak zaczęłam jeść często czerwone mięso (wcześniej nie jadłam prawie w ogóle, tylko białe), oczywiście buraczki. Polecam też te tabletki burak (tak się nazywają
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
ja nie jadam czerwonego mięsa i nie przepadam za buraczkami zreszta slyszalam ze to nie do konca jest prawda. Potrzebuje dobrego suplementu żelaza. Co polecacie? Na forach często polecany jest Chelaferr, czy ktos z was stosował?? jak efekty??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
z doświadczenia wiem, że wysoka hemoglobina NIE RÓWNA się dobremu poziomowi żelaża, a ten anemii!
kiedy mamy niedobór żelaża możemy nawet tracić przytomność, trzeba wtedy zażywać żelazo, tylko jest taki problem że żelazo bardzo trudno się wchłania, i do tego dużo ludzi ma skutki uboczne.. co do preparatów, najlepiej brać najzwyklejszy Ascofer, a nie jakies sorbifery i inne które mają w składzie substancje, które niby mają wzmagać wchłanianie, a znam przypadek gdzie po zmianie tabletek poziom żelaza spadł 4krotnie dobrze jeść wątróbkę i inne produkty bogate w żelazo, ale ja na przykład bym jej nie tkneła ![]() aha i calkowity hit, SOK Z POKRZYWY działa zaskakująco dobrze, polecam! na PW mogę podać gdzie można go zamówić w necie z zaufanego źródła, wiem bo sama piłam ![]() tylko to ma być SOK a nie żaden napar, nie herbatka z pokrzywy z saszetki! aha i jeszcze jedno, picie dużych ilości ZIELONEJ HERBATY nie jest wskazane, gdyż wypłukuje żelazo pozdrawiam ![]()
Edytowane przez diamondy Czas edycji: 2011-10-26 o 09:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Osobiście przy anemii nie miałam takich objawów albo nie pamiętam
![]() Byłam co prawda blada,ale zwyczajnie nie miałam siły nawet otworzyć drzwi do sklepu.
![]() |
#23 |
maszyna, nie człowiek
|
Jeśli masz znaczny niedobór żelaza, to wskutek niedotlenienia organizmu oże Ci sie zrobić słabo. Wystarczy wysiłek, organizm będzie potrzebował ciut więcej tlenu i buch, omdlenie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.