|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Potraficie utrzymać porządek w dokumentach?
Potraficie?
Ratunku. ja za nic. Wszelkie rachunki wrzucam do pudełka po butach, od dawna obiecuję sobie, że je posegreguje. I....na tym się kończy. Jako taki porządek mam w papierach do pracy - świadectwach kursów, szkoleń, studiów. No i porządek mam w dokumentacji dzieciaków. Poza tym każdy rachunek, każda duperela dokumentowa u mnie ginie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Potraficie utrzymać porządek w dokumentach?
Tak, potrafię. Założyłam specjalny segregator, w którym mam zatytułowane przekładki np. bank, urząd skarbowy, urząd pracy, rachunki za telefony itd. i tam w koszulkach wpinam dokumenty. Założyłam też specjalną teczkę na wyciągi z banków. Dzięki temu, jeśli czegoś z tych dokumentów potrzebuję - wiem dokładnie, gdzie co znaleźć
![]() Porządku nie mogę natomiast utrzymać w szafkach z ubraniami i na półkach z kosmetykami ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam już trzy segregatory papierzysków i cięgle mam wrażenie, że się rozmnażają
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
szczerze? wszędzie mam jeden wielki 'bajzel'
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio zrezygnowałam też z faktury za komórkę i mogę sobie ją pooglądać w necie. ale zanim niektóre papiery trafią do odpowiednich teczek w segretatorze to walają się na kuchennym stole i w barku w pokoju, gdzie zamiast alkoholu mam zbieraninę różnych wielce potrzebnych rzeczy ![]() czasami to wszystko wywalam na podłogę i walczę.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tak, w dokumentach mam porzadek wrecz wzorcowy. Pare segraegatorow tematycznych zapelnilam i po klopocie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
U mnie porządek jako taki jest w papierach ze szpitali, przychodni, wszystko dotyczące chorób i zdrowia jest w osobnej teczce, bo nigdy nie wiadomo co będzie potrzebne i mama wie gdzie ich szukać.
Wszystko związane z pracą tez osobna teczka. A reszta w jednym rogu szafki nad komputerem ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja tez z dokumentami nie mam problemu mam specjalna teczke i poszczegolne paierki wkladam do koszulek - rachunki osobno kazdy rodzaj (tzn tel, kom, prąd itd.), na paragony mam specjalna koperte w szufladzie i od czasu do czasu przegladam i te co sie uniewaznia wyrzucam . Zrob porzadki a potem juz dokladaj wedlug jakiegos klucza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
OOOO...
Dokumanty oraz zapanowanie nad ich porządkiem do dla mnie czysta abstrakcja ![]() Nidgy nie miałam głowy do papierków - mój Małż zajmuję się w domku tymi sprawami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
staram sie. ale przewaznie jest tak, ze kiedy jakis rachunek czy inna duperelka znajdzie sie w domu to swoje musi odwisiec na lodowce - to taki nasz domowy przypominacz. kiedy rachunek zostanie zaplacony - laduje w takim kartonowym pudelku, ktore ma z przodu etykietke 'zaplacone', 'zalatwione' etc. dzieki temu w domu panuje wzgledny papierowy porzadek [bo bajzel jest w tych pudelkach
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
oczywiscie
...ze NIE ![]() Kiedys dostalam 2 upomnienia z gazowni ,bo mi sie zapodzial rachunek i zeby bylo smiesznie zapodzial sie w teczce z rachunkami ![]() taka jestem a co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
No ja tak miesiąc temu zapodziałam rachunek za rate pralkową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Tak. Staram się zawsze mieć porządek w papierach. Jak coś wyciągam, to odkładam na swoje miejsce. Nie znoszę sytuacji, gdy coś (potrzebne na gwałt) zawierusza się. Dlatego wszstkie świstki mają swoje miejsce: rachunki osobno, dokumenty ze szkoły, ze studiów, osobno, papiery dotyczące pracy, itd... Ostatnio doszły mi jeszcze fakturki i dokumentacja budowalna, które także mają odrębne miejsce.
Ogólnie pasuje mi to, że mam jakąś kontrolę nad tymi wszystkimi papierzyskami. Niestety muszę tą rolę pełnić sama, gdyż mąż niestety jest bałaganiarzem ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie potraficie
![]() Łudzę się , że z wiekiem się nauczę, ale sprawa wydaje się mocno wątpliwa ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
Założyłam sobie oddzielne teczki na dokumenty-z pracy, rachunki, wyciągi bankowe, wyniki badań, urząd skarbowy. Ale systematycznie to ja ich nie chowam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś za nic nie potrafiłam.
Wszystkie papierki bardziej i mniej ważne miałam porozrzucane po różnych miejscach w domu. Śmiem twierdzić, że i w lodówce by się coś znalazło ![]() A teraz nauczyło mnie tego hmmm... życie ![]() ![]() W czym jak w czym, ale w segregowaniu papierków to jestem niezła ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jako dziecko byłam straszliwą bałaganiarą
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Potrafię
![]() Przydaje mi się to w pracy... bo beze mnie to by tam chyba zapomnieli o połowie rzeczy do zrobienia ![]() ![]() ![]() W domu też. Lubię mieć ważne rzeczy poukładane ![]() ![]() ![]() Ale w dokumentach porządek musi być. Segregatory doskonale się sprawdzają ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
aż sama się dziwię, ale potrafię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja ogolnie pedantka jestem, więc w takich rzeczach tym bardziej utrzymuje porządek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
potrafie jak najbardziej nie wyobrazam sobie miec w papierach balagan.
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
To ja bogu dziekuję za instytucję księgowej. Gdyby nie ona, to chyba by mnie zamknęli przy jakiejś kontroli. Dzięki niej mam porządek tylko w papierach firmowych
![]() Chyba już nigdy się nie zmienię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
umiem. nie zawsze jednak ta umiejetnosc wykorzystuje
![]() dla mnie cos takiego jak rachunek za tel. to jednak zaden dokument. Tylko info, ze trzeba za cos zaplacic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
no ja tam rachunkow nie płace, i nie prowadze ale jesli chodzi o wszelkie inne papiery, np. do szkoly to umiem utrzymac porzadek. ja jestem taka, ze wszystko mam dokladnie rozlozone, zorganizowane, nic sie nie miota, wszystko ma swoje miejsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Mam 10 zatytułowanych teczek ustawionych na biurku: osobno rachunki, osobno gwarancje, osobno zaświadczenia itd. Rachunki mam zafoliowane i podzielone na to, za co są, wszystkie co miesiąc podpisane z datą przelewu.
Dokumenty uczelniane i wszelkie kserówki mam poukładane tematycznie w wielgachnym segregatorze i teczkach. Tata mnie nauczył i od dziecka trzymam porządek w takich rzeczach, wiedząc, że czasem w danej chwili muszę na coś zerknąć albo gdzieś dołączyć i wolę nie przewracać wtedy wszystkich szuflad do góry nogami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
potrafie, potrafie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
niestety nie potrafie, wszystko zawsze rzucam na biurko, potem przekladam papiery a miejsca na miejsca, az w koncu nie wiem co gdzie jest *_*
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Zawsze, Pilnuje Tego Jak Niczego Innego. Mam Specjalna Teczke A W Niej Folijki Z Roznymi Papierami, Wszystko Uporzadkowane Jak Nalezy
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
porządku w papierach nie mam, ale nauczyłam się że w "przyrodzie nic nie ginie" i kiedyś znajdę to czego szukam
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też mam straszny bałagan, rachunków jeszcze nie płace... ale papiery związane z pracą gdzieś się walają pomieszane z tymi ze szkoły w jedej dużej szafce. Wyciągów z konta nawet nie otwieram, bo mam ciągle elektroniczny dostęp i w sumie nie wiem po co mi to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.