wesele zmarnowane pieniadze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-09, 21:54   #1
armide
Przyczajenie

wesele zmarnowane pieniadze

czy nie uwazacie ze wesele to strata kupy pieniedzy na wlasciwie niewiadomo co czy nie lepiej za te pieniadze pojechac w niezapomniana podroz...bo ja osobiscie wolalabym pametac romntyczne chwile z mezem w egzotycznym miejscu niz pietrowy tort i nachlanych gosci
armide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 22:01   #2
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20
Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

Fakt, że wesele pochłania masę pieniędzy, ale pamiętaj że wesele jest dla Waszych najbliższych. Mogło by im być przykro, że nie chcecie z nimi spędzić tego tradycyjnego czasu po ślubie. To już jest tradycja. Zresztą nie musi być to wesele z rozmachem.Może być skromniej. Kiedyś możesz żałować, bo wesele jest raz w życiu a na wycieczkę jeszcze nie raz się wybierzecie. Ja nie wyobrażam sobie ślubu bez wesela.
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 22:04   #3
Meariel
调解人

Ja tylko nie rozumiem dlaczego nieraz rodzice mlodych biorą pozyczke by wystawic wesele, a potem spłacają przez dłuuugie dłuuugie lata. Takie "zastaw sie a postaw się".
Młodzi się rozwodzą za dwa lata a kredyt zostaje (taka pesymistyczna wersja).
Stary 2005-06-09, 22:19   #4
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Meariel
Ja tylko nie rozumiem dlaczego nieraz rodzice mlodych biorą pozyczke by wystawic wesele, a potem spłacają przez dłuuugie dłuuugie lata. Takie "zastaw sie a postaw się".
.
taaaa, skąd to znam....
co ludzie powiedzą! pierwsze wesele w rodzinie i takie nijakie???!!
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 22:33   #5
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

a jak się zrobi mniejsze wesele, to połowa rodziny obrażona, bo się ich nie zaprosila i potem lista gości rozrasta się strasznie.
Swoja drogą uważam, że podróz to lepszy wariant

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 22:38   #6
lilu1980
Zadomowienie

GG do lilu1980

ja moze i bym wolala pojechac w podroz zamiast wesla , ale jest jeszcze tak, ze rodzice nie chca dac na podroz zamiast wesela, u mnie jest taka sytuacja! mama mojego narzeczonego nie da nam pieniazkow zamias wesela, mysle ze czesto tak sie dzieje! chociaz wesele teoretycznie jest raz zyciu! a poza tym dostaje sie pieniadze w prezencie i mozna splacic choc czesc kredytu z tych pieniazkow, bo jak by wesela nie bylo nie bylo by prezentow ot takie spostrzezenia!
lilu1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 22:54   #7
viki123
Raczkowanie

w sobote ide na slub kolezanki i jak tak slucham ile jej rodzice wzieli kredytu to az głowa boli jednak jesli chodzi o mnie to nie zamienilabym wesela na wycieczke, od dziecka marzyłam o wielkim weselu i o wspanialej zabawie, tak jak ja wracalam z wesel zadowolona z udanej zabwawy, tak marze ze kiedys znajomi i rodzinka bedzie wspominac moje przyjecie weselne

nio ale koszty sa przerazajace ..
Stary 2005-06-09, 23:23   #8
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Ja bym nie chciała hucznego wesela (no, chyba, że jakimś cudem byłabym bardzo zamożna i urządzenie takowego nie szarpnęłoby mnie mocno po kieszeni ). Chciałabym natomiast pojechać po lubie na cudowne, egzotyczne wakacje, prawdziwe miodowe tygodnie
Ale rozumiem też, że niektórzy wolą tradycyjną imprezę, nie nazwałabym tego nigdy stratą pieniędzy, w końcu to jedyna taka okazja w życiu (dla większości ludzi) i jeżeli młodzi/rodzina chcą na nią wydać pieniądze to nic nikomu do tego
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 23:42   #9
Pralinka
Rozeznanie

GG do Pralinka

Cytat:
Napisane przez armide
czy nie uwazacie ze wesele to strata kupy pieniedzy na wlasciwie niewiadomo co
Nie na "niewidomo co" tylko na dobra zabawe na uroczystym przyjeciu w gronie znajomych i przyjaciół. Wesele to jest własnie to.

Cytat:
Napisane przez armide
bo ja osobiscie wolalabym pametac romntyczne chwile z mezem w egzotycznym miejscu niz pietrowy tort i nachlanych gosci
No jesli nie lubisz tortów i zamierzasz zaprosic nachalnych gosci...

Ja jestem za zapraszaniem najbliższych osób, lubianych przyjaciól z którymi chcesz sie podzielic radością zamążpójścia ( czy tez jakakolwiek inną) oraz najbliższej rodziny, z która utrzymujesz kontakty. Nie widze sensu w zapraszaniu cioci-piata-woda-po-kisielu, która widzialas ostatnio 10 lat temu "bo tak wypada".

Co do kwestii wydatków, to owszem, jest to bolączka. Dlatego my z TŻ zamierzamy najpierw zarobić sensowna sumę na przyjecie-z-okazji-postanowienia-bycia-razem-na-zawsze (bo slubu nie planujemy) a dopiero potem je zrealizowac bez żadnych pozyczek. Kredyt na wesele=absurd w mojej opinii.

Wesele to przeciez nie przykry obowiązek ale okazja do spedzenia niezapomnianych chwil w gronie najblizszych przyjaciol, no i do wspanialej zabawy. Nie traktujcie tego jako "zło konieczne". To przyjemność ma być przecież. Bo jesli nie jest, to chyba faktycznie lepsza ta wycieczka.
Pralinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 06:15   #10
skapula
Raczkowanie

Ja pochodzę z niewielkiej miejscowości gdzie huczne wesela to podstawa. Koszty takiej imrezy pokrywają rodzice, zwykle zaciągając kredyt, bo to bardzo istotne, żeby wyprawić dziecku huczne wesele i nieważne, czy kogośna to stać, czy nie, najważniejsze, żeby sie pokazać. Nie wspomne już o tym, że młodzi są zwykle bezrobotni, nie maja własnego kąta do mieszkana i ich przyszłośc opiera sie na założeniu, że jakoś tam będzię. Uważam to za totalny bezsens.
W porządku, jeśli młodzi ludzie chcą mieć wesele niech sobie na nie zapracują i pokryja wszystkie koszty, przecież to początek dorosłego zycia we dwoje. Wesele wiąże się z poważnymi wydatkami i napewno nie jest okazją do obłowienia się, chociaz prezenty w jakiś sposób rekompensują koszty, ale przecież nie o to chodzi.

Osobiście nie jestem zwolennikiem tego typu imprez i jeśli już się zdecyduje na zalegalizowanie związku to będzie to tylko cichy slub, nie mam potrzeby wystąpienia w białej sukience, ani uczestnictwa w całym tym zamieszaniu.
Dla wielu osób imreza weselna to podstawa i jeśli tylko przyszli małżonkowie sami zapracowali sobie na tą imrezę, to rozumiem. Wydatek jest ogromny, ale nie o to przecież chodzi, więc nie ma sensu rozpatrywac tego w kategorii wielkiej straty pieniędzy.

Zachęcam do obejrzenia filmu pt. "Wesle".
skapula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 08:48   #11
edytka250
Rozeznanie

Lightbulb Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

A u mnie na pocztaku miało być przyjecie dla rodziców i rodzeństwa... *wiadomo pieniązki* ale pozniej doszlismy do wniosku ze bedziemy żalowac, ze nie wyprawiliśmy wesela. Obliczyłam mniej więcej koszty... i przeraziłam się. Ja daję jakieś 4000 reszte dokłada moj kochany zapraszamy 50 osob... i liczymy ze chociaz część nam się zwróci. Jestem naprawde zadowolona z tej decyzji. Na wycieczki w egzotycznych miejscach bedzie jeszcze pora... i na pewno bedzie to decyzja równie spontaniczna jak z zamążpójsciem. Tak jest najlepiej.
W ogole powiem szczerze, ze nie wyobrażam sobie, zeby ktos poza mna i moim narzeczonym mial płacic za nasze wesele. (ale to jest moje zdanie)

Nigdy w życiu nie wziełabym kredytu, gdyby nie bylo mnie stac na wesele, uwierzcie mi, zrobiłabym hucznego.... grilla u siebie na ogrodzie i tez byloby ok
edytka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 10:41   #12
armide
Przyczajenie

mowicie ze na wycieczki bedzie czas no wlasnie tylko potem mozecie nie miec czasu albo pieniedzy zaczna sie dzieci splacanie kredytu na wesele
armide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 10:52   #13
edytka250
Rozeznanie

To według Twojego toku myślenia będzie trzeba na to i na to brac kredyt? To obie "radości: mijają się z celem. Spłacanie kredytu za wycieczke przez kolejne 5 lat... to pozniej wypominki... że mogło się nie jechać....

A dzieci? Do roku dwóch lat to może problem, ale nie widze nic złego aby malca na wakacje wysłać do babci a samemu jechać w egzotyczna podróż... (wszystko zależy od pieniązków)
dla mnie pieniądze przeznaczone na wesele nie sa zmarnowane!!!
To jest coś co bedziecie wspominać całe zycie... a moze uda Wam sie uzbierac z pieniazków weselnych chociaz z 3/4 kosztów wycieczki... ?
Stary 2005-06-10, 11:29   #14
Seagirl
Zadomowienie

JA sobie nie wyobrażam ślubu bez wesela, wkońcu to mój dzień i w tym dniu chcę się czuć najpiękniejsza i najważniejsza. (tak jak księżniczka na balu)
A razem na wycieczki to się i tak jeździ przed ślubem jaki po ślubie.
Seagirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 12:04   #15
edytka250
Rozeznanie

dokładnie zgadzam się z Seagirl w 100%
U mnie sa teraz niezle jaja z księdzem proboszczem... jeszcze okaże sie, ze nie bedzie ślubu, ale będzie TYLKO Weselicho
Stary 2005-06-10, 13:49   #16
Masza_20
Raczkowanie

Ja dziewczyny tez stawiam sobie nadal pytanie co zrobic z weselem. Prawie wszystkie moja najblizesze przyjaciółki sa ju zareczone albo nawet mezatki, wiec temat wesela sie czesto przewija w naszych rozmowach. Zdania sa podzielone, mimo ze i tak wiekszosc z nas nie ma kasy na takie uroczystosci. Ja kiedys uwazalam ze to strata pieniedzy i moi rodzice rowniez byli za tym aby prosto z kosciola do domu i prosto w podroz, a rodzina moze byc zaproszona np tylko na obiad juz bez naszego udzialu. Teraz jednak kiedy ta wizja slubu jest coraz bardziej realna, to musze przyznac ze zmieniam zdanie. Kiedys nie byla dla mnie wazna sukienka i cala ta otoczka, ale teraz mysle ze to w koncu raz w zyciu i za pare lat zmienie zdanie i bede zalowala ze nie mialam wesela i nie bylo tak jak powinno. Trzeba zejsc na ziemie i stwierdzic ze dzisiaj malo kto z mlodych ma pieniadze na wesele, nawet to najmniejsze z najblizsza rodzina. Czesto nawet nie ma mozliwosci odlozyc jakos tych pieniedzy. Majac 1000 zł na miesiac nie wyobrazam sobie abym zdolala uzbierac w ciagu roku na cokolwiek, chyba tylko na suknie i to jeszcze z wielkimi wyrzeczeniami. Z rodzinnego budzetu nie da sie odlozyc tyle, aby zaprosic choc najblizsza rodzine na obiad w restauracji, bo to sa ogromne koszta. Czesto kredyt jest jedynym wyjsciem, aby moc wogole jakos swietowac ten najszczesliwszy dzien w zyciu i wiem ze w moim przypadku zadluzenie jest nieuniknione. Jednak nie zamierzam sie porywac z motyka na slonce i jesli kredyt to tylko na male wesele i w jakiejs rozsadnej sumie a nie 10 000!!! Nie chcialabym po sobie zostawiac dlugow w mojej rodzinie, a wejsc z dlugami na nowa droge zycia to tak jakby z kula u nogi.
Masza_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 14:33   #17
syyyylwia
Raczkowanie

Ja po prostu nie cierpię wesel i jak moge to unikam!!!!!! W głowie mi się nie mieści, że ludzie potrafia się zapożyczyć na pół życia, byle by tylko daleka rodzina, z którą i tak nie utrzymuje się kontaktu dobrze o nich mówiła.
Ja najchętniej wziełabym ślub w iście amerykańskim stylu, tylko w obecności świadków, gdzieś w romantycznym miejscu, w romantycznych okoliczniściach. Zdaję sobie jednak sprawę, że najblizsza rodzina - czytaj rodzice i dziadkowie mogą się poczuć urażeni, więc na mój ślub ( do którego mi sie w ogóle nie śpieszy ) zostaną zaproszeni. I na tym koniec! Nie mam zamiaru fundowac kiepskiej imprezy w stylu disco polo dla 200 lub więcej osób , których nie widziałam na oczy, albo raz w zyciu i po weselu pewnie więcej nie zobaczę.
Nie mam absolutnie nic do tych, którzy wesela lubią, bo to kwestia indywidualnych przekonan, no ale robienie wielkiej imprezy, za cudze pieniądze ( rodziców, a jeszcze gorzej pozyczone) to dla mnie absurd.
Ja juz wolałabym wziąć sobie kredyt na samochód, albo na większe mieszkanie. Ale tak w ogóle to wyznaję zasadę, że pozwalam sobie tylko na to , na co mogę sobie w danej chwili pozwolić.
syyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 14:59   #18
LucyS.
Przyczajenie

Nie sądzę, żeby pieniądze wydane na zorganizowanie wesela były zmarnowane.Sama w sierpniu wychodzę za mąż(tylko ślub cywilny), ale ten dzień ma być dla mnie tym niezapomnianym-dlatego też organizyjemy przyjęcie. Za wszystko płacimy sami, bo rodzice uważają, że ślub cywilny to żaden ślub.Wesele będzie małe(ok35 osób), ale urządzone z wielką pompą.Dodam tylko, że ja, jako początkująca nauczycielka, nie zarabiam wiele, mój przyszły też,ale oszczędzamy.I to nie po to, by tradycji stało się zadość, ale po to, by spędzić ten dzień wyjątkowo.Koszt naszego wesela jest, jak dla nas, baaardzo wysoki, i na pewno się nie zwróci, ale czego się nie robi dla własnej przyjemności
LucyS. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 15:12   #19
Lazy_Morning
Wtajemniczenie

Każdy ma swoje marzenia i widzi świętowanie ślubu (czy decyzji o byciu razem ) tak, by dopełnić to szczęście- i to jest najważniejsze, by było tak, jak się w głębi serca pragnie, bez żadnych ale i żalu
Osobiście nie wyobrażam sobie urządzania wszystkiego za pieniądze rodziców (choć wiem, ze niektórzy wręcz nalegają i chcą finansować) czy pożyczone. Nie chcę też pompy i tradycyjnego wesela. Ale całkiem malutkiej uroczystości (my, rodzice, świadkowie i stop!) też nie chciałabym... Fajnie byłoby zrobić po prostu wesołą imprezę, trochę inną niż dotychczas- ale bez wodzireja, oklepanych dań, serii toastów, zabaw typowo weselnych itd. Mam szczęście, że TŻ się zgadza Ciekawe, jak wyjdzie...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-10, 15:40   #20
anna77-69
Raczkowanie

Smile Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

Wiem,że wesele to duży wydatek ale nie wyobrażam sobie ślubu bez niego.Przecież nie musi to być wielka impreza.Moja siostra miała zabawę na 25 osób i wszyscy byli bardzo zadowoleni.Wszystko zależy od atmosfery.Ja planuję przyjęcie na 30 osób dla najbliższych i grupki przyjaciół.Już oszczędzamy.Choć najpierw myślałam żeby to sobie odpuścić bo robimy remont i szkoda pieniędzy.Jednak ślub jest raz w życiu i chciałabym się tą radością dzielić z bliskimi w jak najlepszej atmosferze.
Stary 2005-06-10, 18:22   #21
ela.ch1
Przyczajenie

a ja biore slub w sierpniu i zadnego weselicha nie bedzie jestem z tego bardzo zadowolona zaoszczedze troszke pieniazkow ktore nam sie bardzo po slubie przydadza (niekoniecznie na podroz) ale na meble sprzet no i remont mieszkanka
ela.ch1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 19:11   #22
Milka1981
Raczkowanie

Moim zdaniem wyprawianie wesela dla 100tki osob, z ktorych 80% widzimy drugi raz w zyciu to jakis absurd. Jesli ktos ma taka potrzeba to prosze bardzo. Ja osobiscie zrobie wszystko aby tego uniknac, chociazby dlatego ze mam malutka rodzine, a moja druga polowa -odwrotnie, dziki tlum!
Milka1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 19:29   #23
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

a dla mnie to nie absurd miałam wesele i cieszę się ,że rodzina(bliższa i trochę dalsza) oraz znajomi byli i bawili się na nim

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 20:47   #24
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seagirl
JA sobie nie wyobrażam ślubu bez wesela, wkońcu to mój dzień i w tym dniu chcę się czuć najpiękniejsza i najważniejsza. (tak jak księżniczka na balu)
A razem na wycieczki to się i tak jeździ przed ślubem jaki po ślubie.
dokładnie, ja też chcę wesela Po co kupowac piękna suknię, żeby mieć ją na sobie tylko przez godzine?
Ale wesele bez ciotek, które widziałam ostatnio 10 lat temu, tylko dla rodziny z pierwszej linii
Stary 2005-06-15, 09:43   #25
dziurzyn
Przyczajenie

Dokładnie tak uważam: "wesele to zmarnowane pieniadze"
dziurzyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-15, 11:17   #26
*NEA*
Raczkowanie

Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy na wesele odłożonych i bierze pożyczkę czy kredyt to zgadzam się są to zmarnowane pieniądze "zastaw się a postaw się". Ale z drugiej strony wesela nie organizuje się z dnia na dzień i jak ktoś chce [U]to sobie uzbiera trochę grosza na skromne przyjecie. Powtarzam jak ktoś chce, bo jeżeli nie ma dla niego znaczenia żeby ten dzień dzielić z bliskim to pewnie poco wydawać pieniądze.
*NEA* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 14:13   #27
mosticchio
BAN stały

tutj gdzie mieszkam wesela koscielne sa baaardzo sporadyczne czeste sa natomiast sluby cywilne lub przed slubem mlodzi zyja ze soba a potem biora slub cywilny moim zdaniem slub z duza iloscia zaproszonych to sa zmarnowane pieniadze bo koszty nigdy sie nie wroca i tak sobie mysle Czy nie lepiej aby rodzic dal te pieniadze mlodym aby sobie zaczeli urzadzac mieszkanie a nie zapraszac 100 osob no bo oni musza zrobic wesele BO TO BY WSTYD BYL CO BY INNI POWIEDZIELI ( ja tez bralam slub koscielny z duza iloscia zparoszonych i uwazam ze to pieniadze zucone w bloto bo koszty sie nigdy nie wroca)
mosticchio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 14:27   #28
kasiulka
Zakorzenienie

Dla mnie slub i wesele to były najpiekniejsze chwile w życiu, nasze wielkie święto, wiem ze to brzmi jak banał ale tak własnie było.... zaprosilismy najblizszą rodzine i przyjaciół i wcale nie uważam ze trzeba od razu robic spęd na 100 osób i zapraszac ciotki i kuzynki które ledwo sie kojarzy ze zdjęcia. Nasza zabawa weselna była cudowna, do tej pory wspominamy ją z rozrzewnieniem my i nasi goscie (a minęło juz 6 latek) i chetnie bysmy to powtórzyli. Ale to się zdarza tylko raz w życiu i na tym tez polega niezwykłosc tych chwil (przynajmniej dla mnie). Wydanych pieniążkow nie żałujemy tym bardziej ze wcale nie były az tak wielkie - no ale u nas bawiło sie 40 naprawde najbliższych osób. Dalszej rodziny nie zaprosilismy i jakos nikt sie nie obraził. A egzotyczna podróż jest cudowna oczywiscie, ale można w nią pojechac chocby co rok a wesele zdarza się tylko raz w zyciu .

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 15:19   #29
01ania
Przyczajenie

U nas było 90osób i chociaz wesele sie nie zwróciło to uzbieraliśmy tyle kaski że na super podróż by starczyło. Akurat my przeznaczylismy to na mieszkanko ale każdy może wydać na co chce.
Ja kiedyś mówiłam że nie chce wesela ale potem zmieniłam zdanie i nie żałuję. Jak teraz spotykamy się z bliskimi i oglądamy razem fotki, kasetkę to chetnie powtórzyłabym, to jeszcze raz. Chrześni, dziadkowie, rodzeństwo, kilkoro znajomych... ŻADNYCH CIOTEK nie wiadomo z kąd. Super sprawa, każdy nas traktował wyjątkowo i tak się czulismy Nawet ludzie w parku nas zaczepiali i składali życzenia podczas sesji fot. Było milo jak nidgy wiecej pewnie nie będzie...
01ania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-28, 16:13   #30
joasia25
Raczkowanie

Zawsze byłam przeciwniczką wesel, szczególnie kredytowanych, najczęściej przez rodziców. W naszym przypadku pierwotnie miała być tylko uroczysta kolacja w gronie najbliższych, później po niej party (zwyczajne) w pubie z przyjaciółmi. Skończyło się na uroczystej kolacji w restauracji a później wszyscy wraz ze znajomymi bawiliśmy się na małym "weselu" w pubie (wszystkich niecałe 40 osób) Wydaliśmy nasze 10 tys (nigdy za pieniądze rodziców, no chyba, że stać by ich było na taki gest bez żadnego uszczerbku na portfelu, ale w naszym przypadku zupełnie byłoby na odwrót) moglibyśmy przeznaczyć je na mieszkanko, które będziemy spłacac jeszcze przez wiele wiele lat ale za to wspomnienia pozostaną, w końcu ślub i wesele się ma (eoretycznie) raz w życiu. Dla mnie był to najpiękniejszy dzień w życiu, szczególnie ślub. A co do zwrotu kosztów, to mniej więcej w 60% "odzyskaliśmy".
joasia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości