redukcja i zachowanie masy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-12, 21:47   #1
Matinaszek
Przyczajenie

redukcja i zachowanie masy

Witam!!!

Mam problem z nadmiarem tłuszczu.Jestem na cyklu masowym trzymam diete wysoko węglowodanową staram sie jeśc 2700kcl dziennie bo tyle potrzebuje mój organizm.Chciałbym znowu wejść w spodnie dzinsowe,bo przez te wakacje przytyłem w brzuchu,posladkach oraz udach.Robię 6 weidera ale nie ograniczam sie ze spożywaniem węgli i tłuszczu w pokarmach.Czy jeśli zacząłbym robić rzeźbe ud to spadlo by mi z nich kilka cm,jeżeli tak to jakie ćwiczenia byście zalecali i po ile powtórzeń.A co do diety to wiem że musze ją zmieniec.Niechciałbym schudnąć z całego ciała chodzi mi głównie o brzuch i nogi.Wyliczyłem że na moja wage potrzeba mi 154 gramy białka dziennie,czy jeśli kontynuowałbym trening masowy górnych partii(klatka,triceps,ple cy,biceps,barki),skupił się na dostarczeniu wyżej wymienionej ilości bialka mojemu organizmowi,ograniczył spozywanie tłuszczu w pokarmach,to czy moje mięśnie przy bieganiu i aerobach nie uległy spaleniu,chodzi mi o mięśnie(klatka,triceps,pl ecy,biceps,barki), ??Wyliczyłem również że na zachowanie wagi musiałbym spożywac ok 2000kcl dziennie,to o 700 kcl mniej niż za cyklu na wzrost masy,czy ten pomysł z ograniczeniem kcl do 2000 na zachowanie to dobre rozwiązanie w diecie.
Podsumowując,chcę:
-zacząć biegać oraz kontynuować 6 weidera
-ograniczyc spozywanie tłuszczu w pokarmach
-zastosowac diete na zachowanie wagi,przy mojej wadze to dieta 2000kcl dziennie(700kcl mniej niż przy diecie na masę)
-dostarczać odpowiednią ilość bialka(154g dziennie)organizmowi przy mojej wadze
-rozpocząć trening rzeźbiący uda
-kontynuować trzenig masowy górnych partii
Czy moje zamierzenia pomoglyby mi zachowac mięśnie a nawet spowodowac ich wzrost ,a pozbyć się tłuszczu z rejonów w których mam go nadmiar??
Matinaszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 22:43   #2
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di
Dot.: redukcja i zachowanie masy

Na pozbycie się tłuszczu to na bank pomoże.A co do mięśni-No cóż..Niech wypowiedzą się experci
Stary 2007-08-13, 06:39   #3
Ather
Zakorzenienie

Matinaszek -> Jeśli chodzi o porady dotyczące treningu, zajrzyj do działu fitness, opisz tam swój plan treningowy, a na pewno dostaniesz cenne wskazówki.

Nie da się schudnąc miejscowo. Jak spalasz tłuszcz, to równomiernie z całego ciała, a nie z wybranch partii.
Jeśli chcesz trening na masę -> musi być on siłowy.
Spalanie tłuszczu -> aeroby.

Cytat:
Podsumowując,chcę:
-zacząć biegać oraz kontynuować 6 weidera
-ograniczyc spozywanie tłuszczu w pokarmach jednak nie należy ich ograniczać całkowicie. Tylko te nasycone, ponieważ NNKT są potrzebne, nawet na diecie i nie wolno z nich rezygnować.
-zastosowac diete na zachowanie wagi,przy mojej wadze to dieta 2000kcl dziennie(700kcl mniej niż przy diecie na masę)
-dostarczać odpowiednią ilość bialka(154g dziennie)organizmowi przy mojej wadze 2g białka na 1 kg masy ciała, to OK.
-rozpocząć trening rzeźbiący uda
-kontynuować trening masowy górnych partii
Czy moje zamierzenia pomoglyby mi zachowac mięśnie a nawet spowodowac ich wzrost ,a pozbyć się tłuszczu z rejonów w których mam go nadmiar??
Przyjrzyj się fragmentom na czerwono...

I tak więc powtarzam raz jeszcze - nie da się spalić tłuszczu miejscowo.
I w końcu chcesz treningi na tą masę czy nie ? Bo z kcal wynika, że chcesz Utrzymanie, a piszesz że chcesz przyrost mięsni w wybranych partiach ciała.
Zdecyduj się

I jak mięsnie to tylko trening siłowy, a nie aeroby. Dodaj też HIIT.
A o reszte pytaj w dziale Fitness.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 07:44   #4
Matinaszek
Przyczajenie

Ale gdybym ograniczył spożywanie kalorii o 700 jak podałem czy dałoby to jakieś rezultaty.Czytalem że gdybym dostarczal organizmowi tyle bualka ile mu trzeba to zachowałbym mięśnie ,nie spalałby sie,a nawet mogłby rosnąć przy diecie nieskotłuszczowej i weglowodanowej.Aha i jeszcze jedno o co chodziło z ty żę "I jak mięsnie to tylko trening siłowy, a nie aeroby. "??
Stary 2007-08-13, 08:21   #5
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Matinaszek Pokaż wiadomość
Ale gdybym ograniczył spożywanie kalorii o 700 jak podałem czy dałoby to jakieś rezultaty.
Jeśli ograniczasz kalorie jest to równoznaczne z redukcją.
Jeśli chcesz utrzymanie - musisz jeść zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem.
Jeśli chcesz masę - musisz dodać do prawidłowego zapotrzebowania ok. 500 kcal

Cytat:
a nawet mogłby rosnąć przy diecie nieskotłuszczowej i weglowodanowej.
Przyrost mięsni jest tylko wtedy, gdy trenujesz siłowo.

Jeśli chodzi o białko, to owszem, jest bardzo ważne, zarówno na redukcji jak i na masie. Ale nie samym białkiem człowiek żyje. Jeśli zacząłbyś trenować siłowo, niezbędne byłyby węglowodany (patrz: posiłki okołotreningowe).
Ja się orientuje tylko w temacie dietetyki, jeśli chodzi o Twoje pytania związane z mięsniami, proszę zajrzyj do działu Fitness. Nie chcę wprowadzić Cię w błąd.
Cytat:
Aha i jeszcze jedno o co chodziło z ty żę "I jak mięsnie to tylko trening siłowy, a nie aeroby. "??
Chodziło mi o to, że jak chcesz przyrost mięśni, to osiągniesz to tylko trenując siłowo. Bo wspomniałeś wcześniej że chciałbyś ich 'mały przyrost.

Przyznam, że trochę niejasno przedstawiłeś sytuację. Bo raz piszesz, że chcesz zredukować tłuszcz, zachowując mięsnie, a następnym razem piszesz, że chciałbyś niewielki przyrost masy mięsniowej.
A to dwa osobne rozdziały. Inna dieta jest na redukcję a inna na masę...
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 09:00   #6
Matinaszek
Przyczajenie

Kurcze ciężko napisać o co mi chodzi,szkoda ze nie ma mozliwości poromawiania bo wtedy sporo wydatniej mógłbym wytłumaczyc co chcę osiągnąć.Ale dzieki za te odp. które dotychczas otrzymałem.
Stary 2007-08-13, 09:05   #7
pingwin2
Zakorzenienie

Matinaszek chce po prostu cudu: jednoczesnego tracenie fetu i łapania masy mięsniowej
albo wyszczuplenia jednej partii a zmasowania innej
ale takie rzeczy to tylko w Erze

zasada jest jedna: jak facet ma bf większy niż 16 to nie robi masy tylko redukuje, a mase robi potem
robiac masę zawsze się otluścimy, im madrzej do tego podejdziemy tym mniej
robiac redukcję zawsze są spadki LBM i chodzi o to żeby je zminimalizować

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 09:13   #8
Matinaszek
Przyczajenie

więc co bys poradził mi żeby na spalaniu tłuszczu ,spadki mięsni były jak najmniejsze??jaki trning bys zalecił ,bo na każdym forum co innego piszą
Stary 2007-08-13, 11:51   #9
pingwin2
Zakorzenienie

trening FBW z dyżym cieżarem 10x3 i hiit
trening silowy ma być krótki i intensywny, pzrerwy między seriami 45-60s
ćwiczenia tylko wielowarstwowe na duze grupy mięsniowe i dobra dieta z małym ujemnym bilansem
jak byłes na 2700 to teraz zejdż na 2500 i dopiero jak nastapi zastój w spadku wagi to odejmi kolejne kcal a jeszcze lepiej zwiększ ilość ruch

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 22:47   #10
Matinaszek
Przyczajenie

a bigać mam codziennie czy tylko w dni nitreningowe??
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości