![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Rezym karmienia, potrzebuje pomocy!!
Postanowilam za namowa rodziny oraz lekarzy zaczac stosowac rezym karmienia.
Moja corka ma prawie 2 miesiace, ma bardzo nieregularny tryb dnia i nocy, nigdy nie wiem kiedy bedzie spala, ciagle chce mi "wisiec" na cycku, nawet jak nie chce jesc. Chcialabym zaczac karmic ja w dzien co 2 godziny, plus czas nocny, czyli przy tym dziecko powinno niby spac ze 4-5 godzin. W pozniejszych miesiacach mozna zmienic karmienie na co 3 godziny. No wiec czy ktos stosowal taki rezym?Dziala?Czy mam budzic dziecko jak spi i juz jest czas karmienia?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rezym karmienia, potrzebuje pomocy!!
No co Ty, nie budź dziecka, korzystaj z tego, że spi.
Ja nie wiem, jak możliwe jest wprowadzenie reżimu karmienia, a mam dziecko nieco starsze od Ciebie. Już chyba wolę, jak wisi na cycku niż ma płakać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dała sie i ssala na zadanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez karmie na zadanie, nie wyobrazam sobie sluchac placzu glodnego dziecka, ani budzenia na jedzenie-i tak by pewnie possala sekunde i zasnela i caly plan wzialby w leb. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Moja córka od początku sama z siebie jadała co 2,5-3h, w nocy jadła koło 24 i 4-5
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skad wiesz ile dziecko zje przy jednym karmieniu? czy nie bedzie głodne za godzinę np.? Ty jesz z zegarkiem w ręku co iles godzin czy wtedy kiedy jestes głodna? Poza tym ssanie u tak małego dziecka to nie tylko jedzenie,ale tez sposób na zaspokojenie ptorzeby bliskości. Śpiącego nie ma sensu budzić. Serio,nie wiem skąd Ty masz tego lekarza...Dawno nie stosuje się juz takich metod.
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dziecko nie dlatego wisi non stop na cycu, ze jest glodne i wiecznie nienazarte, ale dlatego, ze tego potrzebuje-ciepla, zapachu matki,poczucia bezpieczenstwa. przeciez 2 miesieczniak to jest strasznie maly bąbel, ktory malo co kuma z tego co sie dzieje wokol. ale dzieciaki szybko rosna, pare miesiecy i bedzie duzo bardziej niezalezne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
wydaje mi sie ze to zdecydowanie za szybko, ja co prawda nie karmilam piersia, ale 2 miesiace to jeszcze bardzo malutkie dziecko
![]() a wg twojej rodziny i lekarza jak to ma wygladac? zakladasz zatyczki i przeczekujesz z zegarkiem w reku 2 godz, i przykladasz do piersi? przy karmieniu piersia jest ten problem ze nie wiesz ile tak na prawde dziecko zjadlo przypomnial mi sie wlasnie taki przyklad z jezyka niemowlat ![]() ![]() ![]() to chyba sie tak nie da ![]() jesli chcesz probowac regulowac rytm dnia to polecam ta ksiazke, mi duzo pomogla, zaczelam obserwowac swoje dziecko, zauwazac duzo rzeczy tobie moze sie wydawac ze nie ma reguly kiedy spi, kiedy je, kiedy robi kupe
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też zastanawiam się, gdzie się taki lekarz uchował ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-20 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
no niby jak bedzie jadlo co 2 godziny, to nie bedzie glodne, tylko zoladek sie przyzwyczai do por karmienia itd. wiem ile zjada za raz, sprawdzilam swoim mleczkiem w butelce z miarka...
och...sama juz nie wiem co robic p.s. sorki za bledy w pisaniu, nie jestem Polka ![]() a lekarz jeden jeszcze w szpitalu mi tak poradzil (klinika prywatna),, drugi pare dni temu nasz osiedlowy pediatra
!!Watek wymiankowy!!! ![]() Szukam!! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post18484093 Edytowane przez luciasabogal Czas edycji: 2012-04-20 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A taki rygor uważam za złe rozwiązanie, wystarczy, że dojdzie głupie przeziębienie, trzydniówka albo katar, a wtedy trzeba karmić na żądanie, nie wg reżimu, i cały system i tak padnie.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-20 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mają rację dajcie sobie trochę czasu maluszek jest jeszcze malutki
![]() ![]() ![]() a smoczek podajesz może ma dużą potrzebę ssania + polecam także chustę, będzie wam wygodniej o spokojniej ... i wezwałabym sobie doradcę laktacyjnego jak masz możliwość ![]() i rada słuchaj siebie, a nie "dobrych" rad ...
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie moge czytać o takich rezimach, bo na taki temat się ostro starłam
![]() Jakby nie patrzeć jesteśmy ssakami- mamy zakodowane w naszym niby zacywilizowanym mózgu,ze sie rodzimy, matka nas przystawia do cycka i zaczynamy życie na tym świecie. Siedzimy przy matce w cyckach, czujemy jej ciepło matki, czujemy sie bezpiecznie i to ebzpieczenstwo powoduje,ze czujemy sie szczesliwi i rozwijamy sie. Ale nasi cywilizowani lekarzy czy tez rodzina kazą nam karmic z zegarkiem w reku, chocby sie dziecko zadzieralo wsadzic smoka albo dac butle, bo pewnie głodne i tu najlepszy argument " bo nie wiesz masz pokarmu". Wtedy szczyna opada a wraz z nią cycki ![]() Jest tyle gatunków ssaków, ktore rodzą kilka miotów i jakoś je matka jest w stanie wykamić. Nie znam żadnego ssaka oprócz człowieka co karmi z zegarynką w cyckach. Ja karmiłam na żadanie- były takie dni,że myślalam,ze sie posikam, ze ktoś mi dzwonek u drzwi rozwali,ze telefon padał, bo tak dzwonił a moje dziecko trzymało piers i nie chciało puscic i tak spało. Teraz ma prawie 9 miesiecy- mamy mniej wiecej stale godziny posiłków, karmie dwa/trzy razy zdaza mu sie przytulic do cycka i tak sie wtulac i dla mnie to normalne. Jezeli ktos znowu CI poradzi karmić na żadanie - odeślij do obory gdzie świnki przy maciorze leża i maja się dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czemu doradce laktacyjnego? ![]() najbardziej mnie meczy jej niespanie w nocy, w dzien to moze mi wisiec na cycku, da sie to przezyc, czytam wtym czasie ksiazki, ogladam tv, siedze na laptopie.ale w nocy jestem nieprzytomna i martwa potem pzez caly dzien ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
nie moge zasnac podczas gdy je, boje sie ze sie zaleje mlekiem i bedzie jej zimno od mokrego ubrania, ze musi odbic po jedzeniu bo bedzie sie meczyla potem, a poza tym ona tak dlugo cycka ze wszystko mnie boli lezec w jednej pozycji
to Wy dajecie rade zasnac w nocy podczas karmienia?
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczynasz sie denerwowac. Ja własnie Młodego karmiłam teraz przed snem i obydowej odlecieliśmy ![]() Ale sie jakos tym razem obudziłam. Odprez sie, dziecko to wyczuje, nawet zasnij- uwierz mi czuwa sie, nie udusiłam do tej pory dziecka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja zasypiałam czasem przez pierwsze tygodnie ale raczej mimo woli, ze zmęczenia. Nie chciałam i nie chcę spać z dzieckiem ze względów bezpieczeństwa. Koleżanka mi opowiadała, że się położyła we śnie na córce, na szczęście nic się nie stało... Fajnie sobie poleżeć z małym przy cycu, ale już spać to wolę sama i bez ograniczeń w zmianie pozycji. Starałam się zmusić do wyjścia z łóżka i karmić na sofie
![]() może spróbuj zrobić wieczorne rytuały czyli kąpiel, potem nakarmić na noc, położyć do łóżeczka, zgasić lub przyciemnić światło itd... ja się specjalnie nie starałam, mały sam zaczął zasypiać o tych samych porach, co tż. Wierzę że wiele dzieci samo wpada na to, że jest noc i wtedy się śpi. Edytowane przez Groszek bez Marchewki Czas edycji: 2012-04-20 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście, to największa głupota, jaką słyszałam! Dziewczyny mają rację. Tyle się mówi o karmieniu na żądanie, i piersią i mlekiem modyfikowanym. Nawet potem - jak dziecko je zwykłe posiłki - również. Każąc jeść dziecku "bo jest czas posiłku", a nie bo jest głodne kompletnie je rozregulowujemy - ono nie ma pojęcia, kiedy jest głodne i je bo je. Mój synek ma 4 lata i zawsze jadł na żądanie - teraz też
![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-21 o 08:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dobra dziewczyny, przekonalyscie mnie nie bawic sie w ten rezim.
A tak mnie juz cieszyla wizja tej nocnej przerwy ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas było tak, iż Tymuś od początku budził się co godzinę/dwie do 7 miesiąca, czyli dotąd dopóki karmiłam piersią. Wysiadałam już psychicznie z tymi nockami ale co zrobić, taki mi się egzemplarz trafił ![]() Chciałam jeszcze jedną kwestię zauważyć. Twój pomiar mleka (bo rozumiem, że odciągałaś do butelki laktatorem) nie jest w ogóle miarodajny, bo nigdy nie sprawdzisz w ten sposób ile dziecko zjada. Sssanie jest efektywniejsze i żaden laktator nie ściągnie tyle mleka co dziecko.
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie, że nie ma gwarancji, bo będzie budzić się po prostu z głodu i płakać, dopóki nie dostanie jeść, więc nici ze spania. Ale ja bym też sprawdziła, czy dziecko się najada, bo u mnie był ten problem. Oczywiście byłam zdania, ze każda kobieta może wykarmić swoje dziecko. Niestety, po miesiącu strasznych płaczów z głodu, nic się nie unormowało w moich piersiach, synek przybrał zamiast 90 dkg niecałe 30 dkg (a był sporym dzieckiem), czyli nawet nie 1/3 tego, co powinien i płakał przepotwornie z głodu, prawie skończyliśmy w szpitalu z powodu przepukliny od tego płaczu. Jeżeli maluch dobrze przybiera, to nie ma się czym martwić, ale to naprawdę nie jest mit, że czasem nie ma mleka
![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-21 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
No, jesli byłabyś w stanie spać z korkami w uszach i mieć wszystko gdzieś to może mogłabyś się na taką przerwę nocną nastawić
![]() Rozumiem, że jesteś wyczerpana, przechodziłam przez to i dla "pocieszenia" nie będę pisać jak długo to trwało.
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz śpię,młoda je (czasem nawet nie wiem ile razy ![]() Kiedy była mniejsza często szukała piersi przez sen,wybudzało mnie to,przystawiałam ją i spałam dalej,ona też.
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja nie umiem spać podczas karmienia, bałabym się zresztą i karmię na siedząco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Moj synek ma 1,1roku. Karmie na zadanie po pracy i w nocy. Synek spi z nami i nie wiem nawet ile razy w nocy daje mu pirs. Jak bym miala wstawac do niego to bym chyba oszalala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja karmiłam dziecko piersią tylko przez miesiąc,ale tylko wtedy jak płakał bo był głodny.Nigdy go nie budziłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.