![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Bykom mówimy stop!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bykom mówimy stop!!!
POPIERAM tą akcję! nie twierdzę, że jestem mistrzynią ortografii ale niektóre błędy mnie powalają
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
TAK TAK TAK-jestem absolutnie na tak,ludzie nie mający pojęcia o właściwej pisowni to jakaś plaga.I jeszcze wszyscy -jak jeden mąż tłumaczą się dysleksją,którą tak naprawde posiada niewielki odsetek ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Fajna akcja. Zastanawiam sie nad tym:
W serwisie tlen.biz można znaleźć specjalne wtyczki, które sprawdzają pisownię w naszej wiadomości. Po instalacji pluginu w menu pojawia się nowa opcja 'Sprawdź pisownię' - jeśli silnik wykryje błąd - zostaniemy o tym poinformowani. Kiedys wspomnialam Zlosliwcowi o czyms takim i podobno jest mozliwe zrobienie czegos takiego na wizazu, ale Zlos nie ma dostepu do slownika. Moze by tak skontaktowac sie z Adminem tlenowym (czy tez autorem oprogramowania) i obgadac sprawe? Cos takiego BARDZO przydaloby sie na wizazu...
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Z pewnością by się przydało, ale nie jest tak dramatycznie potrzebne jak na innych forach. Wizaż wciąż trzyma poziom jeśli chodzi o ortografię i poprawność wypowiedzi.
Sama dyslekcja, jest już tematem na inną "bajkę".... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Slyszalam o tej akcji.
I jak najbardziej ją popieram ![]() Jeszcze jeden link ktory moze sie wam przydac: http://lancuszki.alpha.shl.pl/ Ten drugi link raz juz wyprobowalam na osobie meczacej mnie lancuszkami i poskutkowalo ![]()
![]() |
#7 |
Killing me softly
|
A ja już miałam nadzieję, że to jakaś akcja przeciwko korridom
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety nie mogę zgodzić się z tą wypowiedzią, że wizaż trzyma poziom jeśli chodzi o ortografię i poprawność wypowiedzi. Fakt, że to zdanie napisane zostało dokładnie 2 lata temu. Może wtedy jakoś się trzymał, teraz jednak jakby ktoś chciał powalczyć z poprawnością musiałby każdego cytować i wyłapywać jego błędy. I takim oto sposobem z forum wymiany myśli zrobiłoby się jedno wielkie pole ortograficznej walki. Ja sama nie zarzekam się, że piszę super poprawnie. Otóż zdarzają mi się błędy, jeśli jednak nie jestem pewna pisowni danego słowa, to nie piszę "na pałę" tylko otwieram SJP i sprawdzam. Każy jest tylko człowiekiem i popełnia takie czy inne błędy, jednak to nasze człowieczeństwo jest powodem byśmy starali się tych błędów jak najmniej stawiać. A więc i ja mówię: BYKOM STOP! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ale byl juz watek, z tego, co pamietam, na temat ortografii, dlugi i burzliwy... Poza tym sprawy ortografii sa jasno okreslone w regulaminie i wydaje mi sie, ze nie ma co wywolywac burzy (zeby nie powiedziec inaczej...).
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A jak wg Ciebie pisze się ... WSZECHCZAS czy WSZECH CZAS?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nad wyraz często u Ciebie w postach przewija sie mąż,mąż i mąż Czy Wy tak zawsze wszystko razem ? ![]() ![]() Ba!!nawet odpawiada on pod Twoim nickiem ? A temat ortów był juz wałkowany na zmiany nie liczę ps dlaczego Mąż a nie mąż ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
"Wszech czasów" według słownika ortograficznego PWN pisze się rozdzielnie
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tak.
Sprawdzalam,dla upewnienia w slowniku ![]() WSZECH CZASÓW.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Na poparcie tego, że mamy KWC, a nie KW
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A i pod moim nickiem odpowiadał dlatego, że jeśli tego nie dostrzegłaś w wypowiedziach jednej z Wizażanek, to oni są znajomymi, a po co on miałby się rejestrować tylko po to by napisać jedną wypowiedź, skoro może to uczynić w sposób taki, w jaki to uczynił? Raz jeszcze spytam, czy to źle? Z prostej przyczyny. Nie lubię pisać TŻ, więc piszę mąż, a że nie używam imienia, a chodzi o tę konkretną osobę, stawiam dużą literę. Jeżeli chcemy to podciągnąć pod zasady poprawnej pisowni, to podciągnijmy to pod pisanie przydomku/pseudonimu/przezwiska tej właśnie osoby. A więc Mąż w tej sytuacji to po prostu mój mąż, Paweł. Może być? ![]() Cytat:
wszech - pierwszy człon wyrazów złożonych: a) wskazujący, że zjawisko oznaczone przez drugi człon jest powszechne, np. wszechświat; b) wskazujący, że cecha oznaczona przez drugi człon występuje w najwyższym nasileniu, np. wszechpotężny. Słownik Współczesnego Języka Polskiego - wersja drukowana, wyd. Wilga, 1996 r. Co ciekawe nie ma tam słowa ani "wszechczas/wszech czas" ani "wszechczasów". ![]() Edytowane przez carrot Czas edycji: 2007-06-09 o 12:07 Powód: literówka... nie może być na takim topic'u ;) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że wyjaśnią Twoje wątpliwości ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polecam ten wątek ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...iczne+na+forum
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Bykom mówimy stop!!!
Cytat:
Źródło wiedzy? http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,...tml?as=2&ias=5 zgadza się? Rambo, wybacz mi czepianie już przy tym wszystkim, ale tak na przyszłość, proszę o podanie źródła. Myślałam, że to można by znaleźć na internetowych łamach PWN, potem wpadłam na google. Tak, tak, zauważyłam je po dodaniu swojej wiadomości. Za długo ją pisałam i się troszkę słów powieliło ![]() Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-06-09 o 12:01 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (czyli można znaleźć na internetowych łamach PWN ![]() ![]() a na drugie wpadłaś sama ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ano można
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A może powinnam napisać "Mi" ![]() Też mnie zastanawia,dlaczego ludzie piszą :Jego,Mu,Jej,Nią,Ona,On ... ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Też to zauważyłam,ale jak widzę jest poprawnie
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami sie spotykam z "ja" pisanym z duzej litery "Ja", pocztakowo myslalam, ze to jakies "zboczenie" angielskie (od I-pisanego zawsze z duzej). Widocznie niektorzy maja do siebie ogromny szacunek ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Hmmm. Właściwie to przecież szacunek do siebie samej mam-chyba też będę o sobie pisać z dużej litery ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam się potwarzać? Czy może dokładnie opisać, że pisząc mąż moge mieć na myśli Twojego męża, męża sąsiadki. Pisząc księżyc mogę pisać o Księżycu Jowisza, Księżycu Urana, itd. Pisząc Mąż, mam na myśli MOJEGO męża, pisząc zaś Księżyc mam na myśli nasz księżyc, czyli Księżyc Ziemi. To już uważam za nadmierny szacunek... Pan Mirosław Bańko również http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6117 Może jeszcze doczep się, że piszę "Twojego"? Edytowane przez carrot Czas edycji: 2007-06-09 o 13:59 Powód: przekopanie poradni (dzięki Rambo za wskazanie dobrego źródła wiedzy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pozwolę sobie wkleić cytat,z linka który sama podałaś ![]() Wklejasz mój cytat i nie znajdujesz do niego dobrego wytłumaczenia,bo ja pisałam o Jego,Jej -a Ty podajesz odpowiedź do Mnie: Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Fresa, z Tobą widzę nie da się dyskutować, widać, że szczerze Ci zależy żeby tutaj górować... jak już zarzucasz tutaj cały spis zasad ortografii, to skorzystam z tego i przeczytaj sobie to i moją poprzednią wypowiedź.
Proszę: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629379 oraz moje tłumaczenie: Cytat:
Nowy słownik ortograficzny PWN w par. [97] stwierdza wprost: „Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O ile Twoja pierwsza argumentacja nawet do mnie przemawia Mąż jako swego rodzaju ksywka ,przydomek To tłumaczenie ,że piszesz o swoim! mężu już nie bardzo ![]() A nie uważasz przypadkiem ,ze to wynika z kontekstu? I sie raczej domyślamy . ''Byłam z mężem na weselu...'' ''Odwiedziłam w wraz z mężem teściową..'' Jak myślisz jaki procent Wizażanek pomyśli ,że biega o męża Fresy czy Łajki? Więc to tłumaczenie jest mi co najmniej dziwne miało być o bykach a jest o Twoim Mężu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.