![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Warszawskie Singielki
są tu jakieś i mają ochotę na pogaduchy ? wyszukiwarka uparcie twierdzi, że takich tu brak (albo przynajmniej dobrze się kamuflują), ktoś wyprowadzi ją z błędu ?
![]() sama jestem singielką od ponad czterech miesięcy i mam wrażenie, że stolica to wyjątkowo niewdzięczne miejsce do poznawania nowych ludzi, a sensownych facetów zwłaszcza. może jeszcze za krótko tu mieszkam albo szukam w niewłaściwych miejscach... ![]() tak czy siak pomyślałam, że może wśród wizażanek znajdą się takie, którym samotność w wielkim mieście też czasami doskwiera ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Warszawskie Singielki
Dokładnie. Nie chcę nikogo obrażać, ale warszawiacy potrafią być bardzo 'nadęci'.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
nawet nie o nadęcie chyba chodzi (a może...) - takich ludzi omijam szerokim łukiem. bardzo często słyszę, że ciężko poznać ludzi, że trudno się zgrać i zrobić coś razem itp. ale nikt nic nie robi, żeby to zmienić. nawet nie chodzi o poznanie potencjalnego partnera, ale po prostu stworzenie jakiejś paczki znajomych...
mieszkam w w-wie nieco ponad rok. na początku myślałam, że znalazłam fajną grupkę (wszyscy znali się z licencjatu na innej uczelni), ale bardzo się na nich zawiodłam i teraz znam trochę osób, ale to takie wolne elektrony, każdy z innej parafii ![]() ![]() może po prostu oglądanie Seksu w Wielkim Mieści i Jak poznałem waszą matkę wywindowało mi oczekiwania co do znajomości ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja nie singielka i w Warszawie mieszkam od urodzenia, ale chyba też jestem z innej planety, bo nie mogę znaleźć wspólnego języka z większością ludzi, a wszystkie znajomości ze szkoły i dawnych lat też się posypały...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
To nie to, że coś jest z Wami nie tak. To miasto jest naprawdę męczące. Aż nie chce mi się nigdzie wychodzić gdy wracam ze szkoły. Gdy przyjeżdża do mnie ktoś z poza mazowieckiego to często, po powrocie do domu piszą coś w stylu "Spałem chyba tydzień tak mnie ta warszawa wymęczyła".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
lubię Warszawę (chociaż na początku czułam się tu fatalnie bo faktycznie miasto okazało się męczące), dała mi ogromne możliwości rozwoju i pewnie dłużej tu zabawię. tutaj jest tyle fajnych rzeczy do robienia, tylko czasem smutno, że nie ma z kim... moja najbliższa przyjaciółka została w moim poprzednim mieście, ale warszawę uwielbia, bo twierdzi, że to miasto dodaje energii (mam nadzieję, że niedługo zdecyduje się na przeprowadzkę).
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dla mnie W-wa na początku była nieznośna, serio. jeździłam do znajomych albo rodziców mieszkających w innych miastach, a po powrocie do stolicy chciało mi się płakać. przerażała mnie ta anonimowa masa przetaczająca się przez ulice, odległości (plus przez dwa tygodnie codziennie gubiłam drogę do domu), hałas, wrażenie, że ludzie są nadęci, nieprzystępni i po prostu niemili, a ja urwałam się z choinki. teraz jest już lepiej, ale aklimatyzacja ciągnęła się strasznie długo...
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ok, rzeczywiście dla kogoś kto przyjeżdża tu z jak rozumiem mniejszego miasta może to być na początku przytłaczające. chociaż faktem jest, że ludzie sprawiają wrażenie nieprzystępnych, kiedyś szłam ulicą uśmiechając się do siebie bo przypomniało mi się coś miłego i zaczepił mnie jakiś chłopak tylko po to by powiedzieć, że to rzadko spotykane by ktoś był tak uśmiechnięty. ja lubię Warszawę za różnorodność i możliwości jakie oferuje, ale mam problem z ludźmi, jak pisałam wyżej, rozpadło się 90% moich relacji i straciłam ludzi, których uważałam za przyjaciół, bo po drodze wszystko nam się rozjechało... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Cóż, składa się na to wiele czynników. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Od tego wszystkiego mam wrażenie, że warszawiacy wszystko robią na pokaz. Próbowałam się przyzwyczaić, ale to dla mnie za wiele. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
katarzyna_szy mam podobne do Twoich odczucia. w Warszawie znalazłam pracę w zawodzie, mogę realizować swoje pasje, ale często czuję się samotna... tzn nigdy nie byłam osobą łatwo nawiązującą znajomości, ale odkąd zerwałam znajomość z grupką, o której wspominałam mam wrażenie, że znalezienie przyjaciół w w-wie graniczy z cudem. zwłaszcza jeśli ktoś jest przyjezdny.
Nyappy aż się od ucha do ucha uśmiechnęłam ![]() ![]()
Bolje da šešir nemam, pod njime đavo drema, sneva i izvoljeva - đavo mi je kriv... ![]() Edytowane przez Moja_Kravica Czas edycji: 2012-10-20 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Nyappy aż się od ucha do ucha uśmiechnęłam ![]() ![]() haha to jest dla mnie kosmos ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ale ponoć taka specyfika warszawskich wydziałów nauk społecznych ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuj losowi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
o ile chciałabyś zobaczyć 25-latka z "ironiczną" długą brodą, w kaszkiecie i ray banach, do tego z nogawką spiętą klamerkami - takimi na pranie (żeby nie wkręciła się w łańcuch jego wintydżowego roweru
![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam w Warszawie od urodzenia i nie postrzegam jej tak negatywnie jak Wy. Owszem jest tu bardzo dużo pozerów, ale tak jak wszędzie. W Krakowie, Olsztynie czy Gdańsku spotyka się podobnych ludzi( ja podczas każdej wizyty w Krk spotykam jakiegoś wariata, jednak nie powiem, że Kraków to miasto wariatów).
Co do tego pędu. Gdy wchodzę w podziemia centrum, mam wrażenie jakbym była chomikiem w klatce, pędzącym w kółku. Ale sama też często biegam, do metra, na pociąg, mieszkam na obrzeżach, więc cały dojazd jest wyliczony co do minuty, każda obsuwa to ryzyko spóźnienia. Hipsterów znam tylko z wyglądu, pałętają się zwykle przed metrem centrum. Nikt z moich znajomych nie ma ajfona, nie wyśmiewamy nikogo za ciuchy. Zależy gdzie się chodzi. Np. na spacerze nowym światem czy krakowskim przedmieściem spotka się z pewnością lans i warszaffkę( do tej pory nie mogę zrozumieć fenomenu picia kawy z PAPIEROWEGO kubka za 20zł). I jeszcze jedno. Pamiętajcie,że prawdziwych Warszawiaków jest dosłownie promil i to przyjezdni budują stereotyp miasta. Czasami jak niektórych posłucham w autobusie to mam ochotę kogoś pobić patelnią ![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() filozofia innego (takiego bardziej przystępnego): mieszkam na skłocie bo mam do tego obywatelskie prawo jako przedstawiciel prekariatu sprzeciwiającego się systemowi (bo tak pisali pewnie w Krytyce Politycznej, z którą się nie rozstaje) ![]() ![]() ![]() Nowy Wspaniały Świat już zamknęli, a szkoda, bo to było prawdziwe zagłębie takich indywiduów ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Tak a propos hipsterów i ludzi od znanych marek: http://lula.pl/lula/10,90107,1187744..._u_krawca.html
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście lansik w sklepach, przechwałki, że u jej rodziców nie ma takich rzeczy jak u niej w Warszawie. Nie rozumiem takiego odcinania się od miejsca pochodzenia. Sama mam przyjaciół z Polski, przyjechali na studia, zadomowili się i pewnie zostaną ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
ama co studiujesz ?
magrat oczywiście, że nie wszyscy są tacy, po prostu wcześniej się nie spotkałam z takim typem ludzi w takim zagęszczeniu na metr kwadratowy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Prawo i psychologię, którą już kończę na szczęście.
Ja ogólnie mam wrażenie, że teraz jest jakaś taka nie wiem...moda? na powierzchowne znajomości. Jestem z dużego miasta (wojewódzkiego) i tam jest to samo co w Warszawie, chociaż moje własne miasto w sumie znam słabiej niż Warszawę. Na prawie mamy 1200 osób (moloch, wiem) i tam niby wszyscy są mili, ale żeby z kimś bliżej się zaprzyjaźnić to już nie. na fejsie zaproszą do znajomych, ale nic z tego dalej nie wynika. ja akurat znam wiele fajnych i miłych osób, które są ze stolicy albo mieszkają tu przynajmniej te kilka lat, ale właśnie z nikim bliżej się nie zakumplowałam przez 5 lat studiów.
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To prawda. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() myślę, że takie relacje to nie tyle moda, co... wygoda? z drugiej strony, tam gdzie wcześniej studiowałam mam kilkoro przyjaciół plus kilkoro rozrzuconych po świecie i łatwiej mi utrzymać te znajomości (mimo odległości) niż nawiązać nowe w warszawie. może to głupie, ale mam wrażenie, że warszawa urbanistycznie nie sprzyja byciu blisko. nie ma jednego centrum, gdzie zawsze spotkasz jakieś znajome twarze, często żeby wpaść do kogoś w odwiedziny trzeba pokonać całe miasto (a małe ono nie jest). szczerze brakuje mi takiej paczki, którą można skrzyknąć na przysłowiowe piwo/grilla/do kina. niby na wydziale gadam z całą masą ludzi, ale te relacje funkcjonują tylko na jego korytarzach, ew. najdalej poza nim sięgają do przystanku autobusowego. no chyba, że to ja nie mam szczęścia do ludzi (czego nie wykluczam ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Taa.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.