![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Jak to jest z tym wyciskaniem?
Zewsząd słychać głosy, że wyciskanie szkodzi, przyczynia się do powstawania blizn, pogłębia stany trądzikowe. Natomiast zauważyłam, że mojej cerze w, powiedzmy, 80 % wyypadków wyciskanie służy- nieruszane pryszcze, zwłaszcza tzw. gule, siedzą na buzi tygodniami; jeśli coś wycisnę, zwykle znika dużo szybciej i przebarwienie skóry jest mniejsze.
Jak to w rzeczywistości jes? Oczywiście mam na myśli wyciskanie w sterylnych warunkach, przeprowadzone delikatnie, włącznie z natychmiastową dezynfekcją po wyciśnięciu delikwenta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak to jest z tym wyciskaniem?
Lepiej stosować coś, co przyspieszy dojrzewanie pryszcza, a nie wyciskać. Tam, gdzie ja wyciskałam, czasami po naprawdę długim czasie, ale tworzył się pryszcz w tym samym miejscu. A po ilus razach oznacza to przebarwienie i bliznę. A już nie wspomnę o tym, jak zadziałał Differin na miejsca, gdzie wyciskałam. Wychodziły mi tam naprawdę obrzydliwe pryszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja tez zauwazylam ze w moim przypadku wyciskanie powoduje szybsze zagojenie sie pryszcza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
jestem zdania , ze najlepiej byloby nie wyciskac (przynajmniej nie samemu w domu,z wiadomych pzryczyn), lecz stosowac preparaty przyspieszajace , wysuszajace aby pryszcz sam znikna -jest ich bardzo wiele,a czasem zwykle posmarowanie pasta do zebow na noc wysuszy zmiane. Wyciskanie jest wporzadku tylko wtedy gdy jest wykonywane przez ksmetyczke z zachowaniem odpowiednich srodkow. poprostu unikajmy wyciskania domowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
W moim przypadku wygląda to tak, że mam plamki po pryszczach niewyciśniętych- po tych, którymi się zajęłam bardzo rzadko.
Pleple, stosuję obecnie Zorak, który skutecznie wyciąga na wierzch wszelkie niespodzianki, a z czasem trochę je podsusza. Niestety, jeśli delikwenta nie ruszam, gnieździ się on na mojej facjacie tygodniami ![]() sweeney, mam bardzo podobne doświadczenia, stąd ten wątek ![]() kk15s- ponieważ stosuję Zorak, odpada opcja nakładanie na twarz czy to pasty, czy jakiegokolwiek preparatu wysuszającego; zresztą, większość na mnie nie działa albo działa słabo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To może zmień Zorac na jakiś inny specyfik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a ja jak jednego dnia wycisnę delikwenta to na drugi dzień w jego okolicy pojawiają sie 3 nowe :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co to jest ten Zorac i ta reszta waszych specyfików?? Można to kupić bez recepty?? Ja wyciskam wtedy kiedy muszę, posmaruję potem termentiolem i jest wszystko ok - wiadomo jest pewne zaczerwienienie, ale generalnie to na drugi bądź ewentualnie 3 dzien znika ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zorak, Isotrexin i Atrederm to retionoidy (jeśli się co do któregoś mylę, niech mnie któraś biochemiczka poprawi ![]() Tu na przykład masz wątek o Zoraku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=126319 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
ja nigdy nie moge powstrzymac sie od wyciskania chociaz wiem ze to mi niestety szkodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Voodia ja zauwazyłam dokładnie to samo
![]() Trzeba tylko wiedziec który pryszcz nadaję sie do wyciśniecia, a którego raczej należy nie zaczepiac ![]() Czeasem jak mi coś wyskoczy przed okresem to wyciskam i dezynfekuje, albo na noc posmaruje się Aknemycinem ( swoja droga to pierwsza tłusa maś na pryszcze jaką widziałam ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Voodia a czego uzywasz do dezynfekcji? tez czekoś potrzebuje, czegos skutecznego, ale niezbyt mocnego co mnie nie podrazni, a te dziwolągi wyskakujące po Zoracu zaczynają mnie męczyć, olbrzymie zbiory, jedynie wyciskanie tu pomaga, bo chodzenie tydzień z takimi to mi sie nie usmiecha
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie ja mam podobne odczucia jak Voodia.
![]() Robie to bardzo rzadko bo i bardzo pojawiają mi się niespodzianki (odpukać) ale wole zlikwidować niż męczyć się tydzień czy dłużej. Śladów zazwyczaj nie mam.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja wyciskam tylko te pryszcze, które wg mojej intuicji
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
U mnie kiedyś było tak jak u Ciebie Voodia, ale skóra alb0o przez to maltretowania albo przez ogorm specyfików, stała sie bardzo wrazliwa i wolno się regeneruje, slady goja mi sie okropnie długo, albo w goole się nie goją:/przez to mam tez blizny...Wiec odradzam wyciskanie, choc czasami trzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Blue, używam toniku Lysanel- wiem, że bardzo agresywny, ale się sprawdza w moim przypadku- jak przetrę nim wyciśnięte miejsce, nie pojawiają mi się tam nowe niespodzianki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja wyciskam podczas mycia buźki żelem
![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
A ja nie wyciskam pryszczy w ogóle! Czasem rozdrapuje, przez czysty przypadek
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
zamierzam się koło niego zakręcić, troche drogi, ale cóż, a ten wysyp tradziku przy Zoracu jest okropny, takie białe zbiory pod skórą, a feee
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jeśli będziesz wyciskać pryszcze po Zoracu, to się dopiero dorobisz.
Po Differinie zrobiłam to tylko raz. Potem w tym samym miejscu pryszcz wyrastał mi 4 razy. Poza tym blizny będziesz miała na bank. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja tez sie zawsze zastanawialam to z tym pryszczem sie dzieje. Ja w takich wypadakch używam maści ichtiolowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś jak wyciskałam to było lepiej. Ale ostatnimi czasy zauważyłam,że siedzą wstręciuchy wyjątkowo głeboko
![]() Teraz poszukyje "czegoś" dobrego co będzie wyciągało i podsuszało pryszcze. Voodia, czy ten artrederm jest na recepte??
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Pleple, ale jak to w sumie jest- w tej chwili kiedy coś wycisnę to taka ciemniejsza plamka znika po jakimś czasie i skóra znów wygląda normalnie; czyli mimo że te przebarwienia znikają, to potem znów wychodzą?
Kachulec, tak, Atre jest na receptę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Szczerze powiem,że ja jestem w totalnej kropce jeżeli chodzi o sprawy wyciskania i nie wyciskania. Słychać głosy,że nie należy wyciskać, poniewać pojawią się blizny, przebarwienia itp itd,ale prawda jest taka,że nawet nie wyciskany pryszcz może nam zafundować bliznę czy przebarwinie
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja zauważyłam u siebie, że przebarwienie powstawało tam, gdzie był taki dobrze wymęczony pryszcz, albo tam, gdzie wyciskałam parę razy w tym samym miejscu. Bo wyciśnięcie pryszcza wcale nie usuwa go na dobre. Wcześniej czy później pojawi się znowu - przynajmniej u mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nati, potraktuj pryszcza czymś przyspieszającym jego dojrzewanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Wiadomo,że można to zrobić np jak się jest w domu lub na noc,ale jeżeli się malujemy, spędzamy czas poza domem to z moich doświadczeń i testowania
![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
A po co w trakcie dnia? Na noc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.