Minister Edukacji Roman Gierych odszedł - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-30, 11:31   #1
kiniaczeq
Zakorzenienie

Minister Edukacji Roman Gierych - odszedł ze swojego stanowiska.

Tak jak w tytule. Odszedł ze swojego stanowiska 13 sierpnia 2007

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?...rticleId=56593

Kampania Giertych Musi Odejść (GMO)

" Ruch społeczny powstał zaraz po objęciu przez Romana Giertycha w maju 2006 r., stanowiska ministra edukacji narodowej i postulujący jego odwołanie, jako polityka reprezentującego skrajnie prawicowe i nacjonalistyczne poglądy. GMO zorganizował w ciągu pierwszych miesięcy, kilkadziesiąt manifestacji i marszy protestacyjnych w całej Polsce, w tym największe pod Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Twórcą strony internetowej ruchu oraz projektów plakatów i wlepek był znany działacz antywojenny i pacyfistyczny Mikołaj Frydrychowicz. Hasło kampanii nawiązuje do sloganu politycznego "Balcerowicz musi odejść". Największe manifestacje które odbyły się w stolicy miały miejsce 4 września 2006 r., w pierwszy dzień szkoły pod hasłem „Początek Roku - Koniec Gietycha”, oraz 14 października 2006 r., w Dzień Edukacji Narodowej. Argumentami GMO były kontrowersyjne pomysły ministra jak np. „lekcja patriotyzmu”, mundurki szkolne, amnestia maturalna, czy akcja „Zero tolerancji” oraz równie kontrowersyjne wypowiedzi na arenie międzynarodowej. Odpowiedzią zwolenników Romana Giertycha były manifestacje poparcia organizowane przez członków LPR, zbiegające się czasem i miejscem z manifestacjami GMO, jak manifestacja która odbyła się 4 września 2006 r., pod siedzibą Ministerstwa Edukacji Narodowej w Warszawie. Kampania, poza organizacją manifestacji, prowadziła również dyskusje i spotkania z działaczami oświatowymi i uczniami. W spotkaniach uczestniczyli między innymi : prezes Związek Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz, Jerzy Jedlicki i Kazimiera Szczuka. GMO zbierało również podpisy pod petycją o odwołanie ministra. Poparcia kampanii oficjalnie udzieliły między innymi Polska Partia Pracy, RACJA Polskiej Lewicy i Zieloni 2004, a także takie organizacje społeczne i polityczne jak Federacja Młodych Socjaldemokratów, Polskie Stowarzyszenie Wolnomyślicieli im. Kazimierza Łyszczyńskiego, Pracownicza Demokracja, Stowarzyszenia "Nigdy Więcej" i Stowarzyszenie na rzecz Państwa Neutralnego Światopoglądowo "Neutrum".
"

A więc z tego tekstu zrozumiałam że odszedł on dlatego że go naród nie chciał?
A może były jeszcze jakieś inne powody?
Jeśli macie coś jeszcze na ten temat prosze o wklejenie tutaj w wątku

Edytowane przez kiniaczeq
Czas edycji: 2007-08-31 o 09:40
kiniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:43   #2
goldfish3000
Wtajemniczenie

Dot.: Minister Edukacji Roman Gierych odszedł

Giertych wraz z LIS-owskimi ministrami został odwołany przez prezydenta, w skutek rozpadu koalicji. Stare dzieje, z połowy sierpnia

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:46   #3
kiniaczeq
Zakorzenienie

Aha no tak ja zawsze dowiaduje sie ostatnia..
Stary 2007-08-30, 11:46   #4
mell002
Zadomowienie

Słyszałam o tym już wcześniej. Cieszę się.

mell002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:48   #5
kiniula991
Raczkowanie

Też się cieszę :? Ale co z tego, że odszedł :? jak mundurki już uszyte ;(( a religia wprowadzona do średniej! <zły>
kiniula991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:48   #6
ewelkaw
Zakorzenienie

to ja jakaś niedoinformowana jestem

to kto jest ministrem edukacji teraz?
ewelkaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:51   #7
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiniula991 Pokaż wiadomość
Też się cieszę :? Ale co z tego, że odszedł :? jak mundurki już uszyte ;(( a religia wprowadzona do średniej! <zły>
religia do średniej?

"Rozporządzenie o wliczaniu religii do średniej ocen prawdopodobnie będzie musiało być zawieszone" - stwierdza prof. Legutko w rozmowie z "Faktem".

zresztą zastanawia mnie to jak jednak nie zawiesili by tego i ktoś jest innej wiary, nie chodzi na religie, co wtedy ?

Cytat:
Napisane przez ewelkaw Pokaż wiadomość
to ja jakaś niedoinformowana jestem

to kto jest ministrem edukacji teraz?
Ryszard Legutko

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 11:51   #8
Aeterna
Zakorzenienie

Legutko. A podobno 'straszniejszy' od Romka.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 11:55   #9
ewelkaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
Legutko. A podobno 'straszniejszy' od Romka.
to ciekawe jak będzie, nie znam go i nic o nim nie słyszałam...
w sumie nie dziwne...jak nie słyszałam nawet o takiej sensacji, że Giertych został odwołany...
wstyd mi, że aż tak niedoinformowana jestem...
Stary 2007-08-30, 11:57   #10
kiniula991
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
religia do średniej?

"Rozporządzenie o wliczaniu religii do średniej ocen prawdopodobnie będzie musiało być zawieszone" - stwierdza prof. Legutko w rozmowie z "Faktem".

zresztą zastanawia mnie to jak jednak nie zawiesili by tego i ktoś jest innej wiary, nie chodzi na religie, co wtedy ?

Ryszard Legutko
Też mnie to zastanawia :/

To ja już sama nie wiem :/ Byłam pewna, że religia się liczy... Zaraz poszukam o tym inf'
Stary 2007-08-30, 11:58   #11
Momo
Zakorzenienie

Ciekawe czy mundurki jednak będą
W szkole syna, mundurkiem jest kamizelka z jakiegoś sweterkowatego materiału - dla chłopców granatowa,a dla dziewczynek czarna.
To paskudztwo rozciągnie się po dwóch praniach i dzieciaki bedą super wyglądały

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 11:58   #12
kiniaczeq
Zakorzenienie

Momo współczuję że taki brzydkie mundurki mają twoje dzieci ... no ale co zrobić

ewelkaw- e tam nie przejmuj sie ja też byłam niedoinformowana i tak sobie czytam o tym nowym Ministrze i wydaje mi się że bardziej trzeźwiejsze pomysły od Romana.
Stary 2007-08-30, 12:00   #13
agatkaz88
Zakorzenienie

mnie się ten Legutko podoba. napewno od Giertycha lepszy. (chociaz swoją drogą bycie lepszym ministrem od szanownego Romanka nie jest trudne ).

Legutko zakwestionował wliczanie religi do średniej, ale w koncu zagrozili, ze przez to go odwołają. i coś tam postanowili, ze jednak stopień z religii będzie się liczył do średniej.

ufff, jak dobrze, ze szkołe mam już za sobą
Stary 2007-08-30, 12:00   #14
kiniula991
Raczkowanie

Cytat:
Matura z religii?

Kilka dni temu kolejny powód do rozważań w sprawie religii w szkołach dali ministerstwu biskupi z Rady Naukowej Konferencji Episkopatu Polski. - Skoro można zdawać egzamin maturalny z wiedzy o tańcu, to dlaczego nie z religii? - takie pytanie postawił w wypowiedziach dla Katolickiej Agencji Informacyjnej bp Stanisław Wielgus, przewodniczący Rady. Brak religii wśród przedmiotów maturalnych nazwał "niedowartościowaniem , spychaniem na margines". - Kto nie zna Biblii, nie rozumie malarstwa, nie rozumie literatury, która jest pełna biblijnych odniesień - powiedział. Biskup Wielgus zaznaczył, że pomysł wprowadzenia religii do kanonu maturalnych przedmiotów ma być jeszcze konsultowany z całym Episkopatem.

- My stanowiska biskupów jeszcze nie znamy. O wprowadzeniu religii do matury władze kościelne i świeckie będą musiały zdecydować jednak wspólnie - mówi wiceminister Zieliński. - Religia jest nauczana w szkołach w oparciu o prawo oświatowe i postanowienia konkordatu, to Kościół katolicki decyduje o doborze podręczników i sposobie nauczania. Władze kościelne musiałyby więc również doprecyzować sposób egzaminowania z religii na maturze. Wyobrażam sobie, że byłby to jeden z kilkunastu przedmiotów do wyboru. Być może należałoby wtedy wprowadzić na maturę także egzaminy dotyczące innych wyznań.

Resort zastrzega, że na razie rozważa obie propozycje dotyczące nauczania religii w szkołach. - Dyskusja w sprawie religii dopiero się zaczyna. Gdy przeanalizujemy konsekwencje prawne, podejmiemy ostateczne decyzje - mówi Zieliński.
:O
Stary 2007-08-30, 12:01   #15
Aeterna
Zakorzenienie

Hm, no ja o Legutko, jaki jest, też nic nie wiem.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 12:04   #16
kiniaczeq
Zakorzenienie

no to jestem ciekawa jak będzie z tą religią...

Cytat:
Napisane przez agatkaz88 Pokaż wiadomość
Legutko zakwestionował wliczanie religi do średniej, ale w koncu zagrozili, ze przez to go odwołają. i coś tam postanowili, ze jednak stopień z religii będzie się liczył do średniej.

a mi by tam religia do średniej pasowała, zawsze miałam 5 z relgi, u nas wystarczyło zadania odrabiać ale co z ludźmi innej wiary..
Stary 2007-08-30, 12:07   #17
ewelkaw
Zakorzenienie

Cytat:
Momo współczuję że taki brzydkie mundurki mają twoje dzieci ... no ale co zrobić

ewelkaw- e tam nie przejmuj sie ja też byłam niedoinformowana i tak sobie czytam o tym nowym Ministrze i wydaje mi się że bardziej trzeźwiejsze pomysły od Romana.

oby, oby

co do mundurków, tak myślałam, że jakość ich nie będzie najlepsza... czytałam, że w jednej ze szkół rodzice sami szyli mundurki i to chyba był najlepszy pomysł...

Cytat:
Napisane przez agatkaz88 Pokaż wiadomość
mnie się ten Legutko podoba. napewno od Giertycha lepszy. (chociaz swoją drogą bycie lepszym ministrem od szanownego Romanka nie jest trudne ).

oj to prawda

Ci co nie będą chodzili na religie pewnie będą mieli etyke..tak sądze...
Stary 2007-08-30, 12:16   #18
Momo
Zakorzenienie

Religię powinni całkowicie wycofać ze szkół. Albo wprowadzić religioznastwo.
A juz stopnie z religii na świadectwie,wliczanie do średniej ,matura - jedna wielka pomyłka.

Albo rozpoczęcie roku jest na 9-tą ,a o 8-mej msza i tzw.święcenie plecaków - dla mnie ,to śmieszne.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 12:27   #19
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Momo Pokaż wiadomość
Ciekawe czy mundurki jednak będą
W szkole syna, mundurkiem jest kamizelka z jakiegoś sweterkowatego materiału - dla chłopców granatowa,a dla dziewczynek czarna.
To paskudztwo rozciągnie się po dwóch praniach i dzieciaki bedą super wyglądały
U mojej siostry mundurkiem też jest kamizelka - dla chłopców i dziewcząt jednakowa, kolor khaki /jaki szkolny /.
Wymiary brali w czerwcu i dla bezpieczeństwa uszyli "trochę" większe. To "trochę" wygląda tak, że dwa razy można owinąć się tą kamizelką. Poza tym jest niedokładnie zszyta, nitki wychodzą... Koszt 40 zł.

Dziękuje za takie mundurki.
U mnie w szkole też mieli wprowadzić, ale żadna firma nie chciała się podjąć tak dużego zamówienia.

Cytat:
A juz stopnie z religii na świadectwie,wliczanie do średniej ,matura - jedna wielka pomyłka.
Właśnie, zgadzam się.
I się dziwię, że w naszym szanownym rządzie nikt jeszcze nie wpadł na pomysł wprowadzenia religioznastwa zamiast religii. To mógłby być strzał w dziesiątkę. Oprócz dodatkowej wiedzy, w uczniach wykształciłoby się może trochę więcej tolerancji.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 12:28   #20
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
Hm, no ja o Legutko, jaki jest, też nic nie wiem.
wyklada u mnie na uczelni filozofie facet madry - przetlumaczyl m.in. Obrone Sokratesa. ale jak dla mnie zbyt konserwatywny...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 12:29   #21
pink69
Zakorzenienie

Jaki grobowy tytuł

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 12:30   #22
iza251
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Minister Edukacji Roman Gierych - odszedł

Cytat:
Tak jak w tytule. Odszedł 13 sierpnia 2007

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?...rticleId=56593

Kampania Giertych Musi Odejść (GMO)

" Ruch społeczny powstał zaraz po objęciu przez Romana Giertycha w maju 2006 r., stanowiska ministra edukacji narodowej i postulujący jego odwołanie, jako polityka reprezentującego skrajnie prawicowe i nacjonalistyczne poglądy. GMO zorganizował w ciągu pierwszych miesięcy, kilkadziesiąt manifestacji i marszy protestacyjnych w całej Polsce, w tym największe pod Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Twórcą strony internetowej ruchu oraz projektów plakatów i wlepek był znany działacz antywojenny i pacyfistyczny Mikołaj Frydrychowicz. Hasło kampanii nawiązuje do sloganu politycznego "Balcerowicz musi odejść". Największe manifestacje które odbyły się w stolicy miały miejsce 4 września 2006 r., w pierwszy dzień szkoły pod hasłem „Początek Roku - Koniec Gietycha”, oraz 14 października 2006 r., w Dzień Edukacji Narodowej. Argumentami GMO były kontrowersyjne pomysły ministra jak np. „lekcja patriotyzmu”, mundurki szkolne, amnestia maturalna, czy akcja „Zero tolerancji” oraz równie kontrowersyjne wypowiedzi na arenie międzynarodowej. Odpowiedzią zwolenników Romana Giertycha były manifestacje poparcia organizowane przez członków LPR, zbiegające się czasem i miejscem z manifestacjami GMO, jak manifestacja która odbyła się 4 września 2006 r., pod siedzibą Ministerstwa Edukacji Narodowej w Warszawie. Kampania, poza organizacją manifestacji, prowadziła również dyskusje i spotkania z działaczami oświatowymi i uczniami. W spotkaniach uczestniczyli między innymi : prezes Związek Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz, Jerzy Jedlicki i Kazimiera Szczuka. GMO zbierało również podpisy pod petycją o odwołanie ministra. Poparcia kampanii oficjalnie udzieliły między innymi Polska Partia Pracy, RACJA Polskiej Lewicy i Zieloni 2004, a także takie organizacje społeczne i polityczne jak Federacja Młodych Socjaldemokratów, Polskie Stowarzyszenie Wolnomyślicieli im. Kazimierza Łyszczyńskiego, Pracownicza Demokracja, Stowarzyszenia "Nigdy Więcej" i Stowarzyszenie na rzecz Państwa Neutralnego Światopoglądowo "Neutrum".
"

Jeśli macie coś jeszcze na ten temat prosze o wklejenie tutaj w wątku
nuuuudneeeee
Stary 2007-08-30, 12:37   #23
moee
Zakorzenienie

taaa to ciekawy pomysl nowego ;] ciekawe co maja zrobic rodziny z ksiazkami ktore juz kupily i kto odda im za nie kase jak sie zrobia nie wazne..( nie no pare tamatow bedzie w nich ) a najsmieszniejsze jest to ze nie ma nowych podrecznikow z nowym programem , moja cora nie ma ksiazek ani do polskiego ani do matematyki przy spisie ksiazek bylo tylko " we wrzesniu" lol

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 13:10   #24
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Minister Edukacji Roman Gierych - odszedł

Cytat:
Jeśli macie coś jeszcze na ten temat prosze o wklejenie tutaj w wątku [/B]
Mysle, ze byl zbyt radykalny, mial za skrajne i bezkompromisowe podejscie dosc gleboko zakorzenione, bo przeciez pochodzil z okreslonej rodziny, kregow spolecznych ktore takie poglady ksztaltuja od dziecka.

Trudno budowac dlugoterminowe relacje na agresji i wbrew woli tlumu. Ignoracja w tej dziedzinie zawsze obraca sie przeciwko ignorantowi.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 16:18   #25
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:

Albo rozpoczęcie roku jest na 9-tą ,a o 8-mej msza i tzw.święcenie plecaków - dla mnie ,to śmieszne.
Zgadzam się w 100% z ta religią
święcenie plecaków? 1 raz o czymś takim słysze

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
Jaki grobowy tytuł
odszedł ale kto wie może jeszcze wróci

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
nuuuudneeeee
?

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
taaa to ciekawy pomysl nowego ;] ciekawe co maja zrobic rodziny z ksiazkami ktore juz kupily i kto odda im za nie kase jak sie zrobia nie wazne..( nie no pare tamatow bedzie w nich ) a najsmieszniejsze jest to ze nie ma nowych podrecznikow z nowym programem , moja cora nie ma ksiazek ani do polskiego ani do matematyki przy spisie ksiazek bylo tylko " we wrzesniu" lol

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
no właśnie też jestem ciekawa kto pieniądze odda
tam gdzie ja miałam iść do szkoł też mi powiedzieli że o ksiażkach dowiem się we wrześniu.. myślałam że tak jest tylko w prywatnych szkołach a tu niespodzianka

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Mysle, ze byl zbyt radykalny, mial za skrajne i bezkompromisowe podejscie dosc gleboko zakorzenione, bo przeciez pochodzil z okreslonej rodziny, kregow spolecznych ktore takie poglady ksztaltuja od dziecka.

Trudno budowac dlugoterminowe relacje na agresji i wbrew woli tlumu. Ignoracja w tej dziedzinie zawsze obraca sie przeciwko ignorantowi.
zgadzam się

jego nie wszystkie metody zdążyły wejść w życie, zobaczymy jak będzie z nowym Ministrem Edukacji, miejmy nadzieję że będzie mieć lepsze pomysły..
Stary 2007-08-30, 16:26   #26
paula007
Zakorzenienie

A teraz nowy minister chce zmienić zasady matury z polskiego.
http://wiadomosci.onet.pl/1596893,11...,686,item.html

Nigdy nie uważałam prezentacji za dobry pomysł, ale same pytania z lektur... Dziwne, dziwne.

Stary 2007-08-30, 16:28   #27
wenedka
Zakorzenienie

dubelek.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-30, 16:30   #28
wenedka
Zakorzenienie

Pomysłów miał wiele, ale po nich został tylko jeden wielki bałagan
Na przykład z maturami

Mundurki będą w tym roku, rzecznik praw ucznia coś chciał z tym zrobić, ale dostał odpowiedź odmowną w tej sprawie.
Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
A teraz nowy minister chce zmienić zasady matury z polskiego.
http://wiadomosci.onet.pl/1596893,11...,686,item.html

Nigdy nie uważałam prezentacji za dobry pomysł, ale same pytania z lektur... Dziwne, dziwne.
Minister wypowiadał się w telewizji i powiedział, że to nie będzie od przyszłego roku. Poza tym, nie maja prawa wejść tak znaczące zmiany krócej niż 2 lata przed maturą.
Podobnie było z obowiązkową maturą z matematyki.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 16:45   #29
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość

Minister wypowiadał się w telewizji i powiedział, że to nie będzie od przyszłego roku. Poza tym, nie maja prawa wejść tak znaczące zmiany krócej niż 2 lata przed maturą.
Podobnie było z obowiązkową maturą z matematyki.
Aaa... no to rozumiem.
Chociaż ja jestem jak najbardziej za jakimiś zmianami w maturze z polskiego. Bo te prezentacje to niewiele warte...

Stary 2007-08-30, 16:46   #30
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
bardz dziwne.... ja tam nie mam nic przeciwko książkom ale to już lekka przesada

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości