![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Minister Edukacji Roman Gierych - odszedł ze swojego stanowiska.
Tak jak w tytule. Odszedł ze swojego stanowiska 13 sierpnia 2007
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?...rticleId=56593 Kampania Giertych Musi Odejść (GMO) " Ruch społeczny powstał zaraz po objęciu przez Romana Giertycha w maju 2006 r., stanowiska ministra edukacji narodowej i postulujący jego odwołanie, jako polityka reprezentującego skrajnie prawicowe i nacjonalistyczne poglądy. GMO zorganizował w ciągu pierwszych miesięcy, kilkadziesiąt manifestacji i marszy protestacyjnych w całej Polsce, w tym największe pod Ministerstwem Edukacji Narodowej w Warszawie. Twórcą strony internetowej ruchu oraz projektów plakatów i wlepek był znany działacz antywojenny i pacyfistyczny Mikołaj Frydrychowicz. Hasło kampanii nawiązuje do sloganu politycznego "Balcerowicz musi odejść". Największe manifestacje które odbyły się w stolicy miały miejsce 4 września 2006 r., w pierwszy dzień szkoły pod hasłem „Początek Roku - Koniec Gietycha”, oraz 14 października 2006 r., w Dzień Edukacji Narodowej. Argumentami GMO były kontrowersyjne pomysły ministra jak np. „lekcja patriotyzmu”, mundurki szkolne, amnestia maturalna, czy akcja „Zero tolerancji” oraz równie kontrowersyjne wypowiedzi na arenie międzynarodowej. Odpowiedzią zwolenników Romana Giertycha były manifestacje poparcia organizowane przez członków LPR, zbiegające się czasem i miejscem z manifestacjami GMO, jak manifestacja która odbyła się 4 września 2006 r., pod siedzibą Ministerstwa Edukacji Narodowej w Warszawie. Kampania, poza organizacją manifestacji, prowadziła również dyskusje i spotkania z działaczami oświatowymi i uczniami. W spotkaniach uczestniczyli między innymi : prezes Związek Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz, Jerzy Jedlicki i Kazimiera Szczuka. GMO zbierało również podpisy pod petycją o odwołanie ministra. Poparcia kampanii oficjalnie udzieliły między innymi Polska Partia Pracy, RACJA Polskiej Lewicy i Zieloni 2004, a także takie organizacje społeczne i polityczne jak Federacja Młodych Socjaldemokratów, Polskie Stowarzyszenie Wolnomyślicieli im. Kazimierza Łyszczyńskiego, Pracownicza Demokracja, Stowarzyszenia "Nigdy Więcej" i Stowarzyszenie na rzecz Państwa Neutralnego Światopoglądowo "Neutrum". " A więc z tego tekstu zrozumiałam że odszedł on dlatego że go naród nie chciał? A może były jeszcze jakieś inne powody? Jeśli macie coś jeszcze na ten temat prosze o wklejenie tutaj w wątku ![]()
![]() Edytowane przez kiniaczeq Czas edycji: 2007-08-31 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Minister Edukacji Roman Gierych odszedł
Giertych wraz z LIS-owskimi ministrami został odwołany przez prezydenta, w skutek rozpadu koalicji. Stare dzieje, z połowy sierpnia
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Aha
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Słyszałam o tym już wcześniej. Cieszę się.
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też się cieszę :? Ale co z tego, że odszedł :? jak mundurki już uszyte ;(( a religia wprowadzona do średniej! <zły>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
to ja jakaś niedoinformowana jestem
![]() to kto jest ministrem edukacji teraz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Rozporządzenie o wliczaniu religii do średniej ocen prawdopodobnie będzie musiało być zawieszone" - stwierdza prof. Legutko w rozmowie z "Faktem". ![]() zresztą zastanawia mnie to jak jednak nie zawiesili by tego i ktoś jest innej wiary, nie chodzi na religie, co wtedy ? ![]() Ryszard Legutko
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Legutko. A podobno 'straszniejszy' od Romka.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To ja już sama nie wiem :/ Byłam pewna, że religia się liczy... Zaraz poszukam o tym inf' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe czy mundurki jednak będą
![]() W szkole syna, mundurkiem jest kamizelka z jakiegoś sweterkowatego materiału - dla chłopców granatowa,a dla dziewczynek czarna. To paskudztwo rozciągnie się po dwóch praniach i dzieciaki bedą super wyglądały ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Momo współczuję że taki brzydkie mundurki mają twoje dzieci ... no ale co zrobić
![]() ewelkaw- e tam nie przejmuj sie ja też byłam niedoinformowana ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
mnie się ten Legutko podoba. napewno od Giertycha lepszy. (chociaz swoją drogą bycie lepszym ministrem od szanownego Romanka nie jest trudne
![]() Legutko zakwestionował wliczanie religi do średniej, ale w koncu zagrozili, ze przez to go odwołają. i coś tam postanowili, ze jednak stopień z religii będzie się liczył do średniej. ufff, jak dobrze, ze szkołe mam już za sobą ![]()
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Hm, no ja o Legutko, jaki jest, też nic nie wiem.
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
no to jestem ciekawa jak będzie z tą religią...
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby, oby ![]() co do mundurków, tak myślałam, że jakość ich nie będzie najlepsza... czytałam, że w jednej ze szkół rodzice sami szyli mundurki i to chyba był najlepszy pomysł... Cytat:
![]() Ci co nie będą chodzili na religie pewnie będą mieli etyke..tak sądze... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Religię powinni całkowicie wycofać ze szkół. Albo wprowadzić religioznastwo.
A juz stopnie z religii na świadectwie,wliczanie do średniej ,matura - jedna wielka pomyłka. Albo rozpoczęcie roku jest na 9-tą ,a o 8-mej msza i tzw.święcenie plecaków - dla mnie ,to śmieszne.
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wymiary brali w czerwcu i dla bezpieczeństwa uszyli "trochę" większe. To "trochę" wygląda tak, że dwa razy można owinąć się tą kamizelką. Poza tym jest niedokładnie zszyta, nitki wychodzą... Koszt 40 zł. ![]() Dziękuje za takie mundurki. ![]() U mnie w szkole też mieli wprowadzić, ale żadna firma nie chciała się podjąć tak dużego zamówienia. ![]() Cytat:
![]() I się dziwię, że w naszym szanownym rządzie nikt jeszcze nie wpadł na pomysł wprowadzenia religioznastwa zamiast religii. To mógłby być strzał w dziesiątkę. Oprócz dodatkowej wiedzy, w uczniach wykształciłoby się może trochę więcej tolerancji.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Jaki grobowy tytuł
![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
taaa to ciekawy pomysl nowego ;] ciekawe co maja zrobic rodziny z ksiazkami ktore juz kupily i kto odda im za nie kase jak sie zrobia nie wazne..( nie no pare tamatow bedzie w nich
![]() http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Minister Edukacji Roman Gierych - odszedł
Cytat:
Trudno budowac dlugoterminowe relacje na agresji i wbrew woli tlumu. Ignoracja w tej dziedzinie zawsze obraca sie przeciwko ignorantowi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() święcenie plecaków? ![]() ![]() ![]() ![]() ? Cytat:
![]() tam gdzie ja miałam iść do szkoł też mi powiedzieli że o ksiażkach dowiem się we wrześniu.. myślałam że tak jest tylko w prywatnych szkołach a tu niespodzianka Cytat:
![]() jego nie wszystkie metody zdążyły wejść w życie, zobaczymy jak będzie z nowym Ministrem Edukacji, miejmy nadzieję że będzie mieć lepsze pomysły..
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A teraz nowy minister chce zmienić zasady matury z polskiego.
![]() http://wiadomosci.onet.pl/1596893,11...,686,item.html Nigdy nie uważałam prezentacji za dobry pomysł, ale same pytania z lektur... ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
dubelek.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Pomysłów miał wiele, ale po nich został tylko jeden wielki bałagan
Na przykład z maturami Mundurki będą w tym roku, rzecznik praw ucznia coś chciał z tym zrobić, ale dostał odpowiedź odmowną w tej sprawie. Cytat:
Podobnie było z obowiązkową maturą z matematyki.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż ja jestem jak najbardziej za jakimiś zmianami w maturze z polskiego. Bo te prezentacje to niewiele warte...
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.