puls 98 cisnienie 110/70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-07-24, 17:08   #1
aggie
BAN stały

GG do aggie

puls 98 cisnienie 110/70

Hm czuje sie dosyc dziwnie, mam straszliwie wysoki puls, wlasciwie to go czuje, serce mi wali jak oszalale i wszedzie czuje jak mi krew plynie nie przesadzam. prawdopodobnie jest to spowodowane tabletkami Eurespal na gardelko i jame ustna. Dzis wzielam 1 rano i odstawiam bo ja sie nie bede tak czula. Ale czy to normalne?
I czy przy takim pulsie moge biegac czy lepiej nie ?
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-03, 14:24   #2
elve
Rozeznanie

Re: puls 98 cisnienie 110/70

a może to przez upał? ja tak dziś mam cały czas, bez żadnych tabletek. organizmowi czasem coś nie pasuje i nie bardzo wiadomo dlaczego. u mnie ruch w takich wypadkach jest jak najbardziej wskazany - serce wręcz się uspokaja.

W nosie kręci
elve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-03, 15:04   #3
aggie
BAN stały

GG do aggie
Re: puls 98 cisnienie 110/70/jeszcze jedno :)

Dzięki dziewczyny to już właściwie minęło, odstawiłam te okropne tabletki czułam się fatalnie, nie biegałam wtedy, bo im gwałtowniejszy ruch zrobiłam to serce by mi chyba mogło wyskoczyć
A teraz już jest spoko
Aha jeszcze 1. czy ciśnienie zwykłe 87/56 jest normalne ?
Stary 2003-08-03, 17:37   #4
elve
Rozeznanie

jest duzo poniżej normy, ale na szczęście poza sennością takie niskie ciśnienie nie powoduje skutków ubocznych (jeśli się mylę to mnie poprawcie), dużo gorsze jest ciśnienie za wysokie.

W nosie kręci
elve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-03, 18:36   #5
smoczek
Zakorzenienie

...Oprócz senności, zawrotów głowy przy szybkim wstawaniu, częstego uczucia braku energii... Generalnie nie jest niebezpieczne, ale przyjemne to na pewno nie jest. Sama mam bardzo niskie ciśnienie i czasami jest to wyjątkowo niewygodne. Całe szczęście nie umiera sie od tego od razu Tak czy siak Aggie, Twoje ciśnienie do najwyższych nie należy.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-03, 19:38   #6
Zita
Raczkowanie

To ja jeszcze dorzucę parę słówek.
Niskie ciśnienie dotyka kilku % dorosłych ludzi i jest to cecha danej osoby. Przyczyny niskich wartości RR (ciśnienia) często nie da się ustalić. Co do pulsu, to nie jest on aż tak straszliwie wysoki. Prawidłowo, dorosły człowiek ma 60-80 ud/min. Przyspieszenie akcji serca - w Twoim przypadku - mogło rzeczywiście być spowodowane przyjmowaniem Eurespalu. Bardzo często przy przeziębieniach, chorobie czy gorączkce przyspiesza się akcja serca. Jeżeli wszystko ustąpi po odstawieniu leku i po chorobie, to wszystko jest ok. Natomiast, jeżeli takie uczucie kołatania będzie się pojawiać bez konkretnej przyczyny, wówczas proponuję poradę lekarską.

Jeszcze tak na marginesie:
-tak jak napisała Smoczek, nigdy nie powinniśmy wstawać gwałtownie z łóżka, gdyż to najczęściej jest efektem spadku RR. Wstawanie powinno się odbywać na zasadzie pionizacji,
-dobre rezultaty przynosi leżenie z uniesionymi nogami pod kątem 20-45 st. opartymi np. na poduszce
-chłodny prysznic obkurcza naczynia krwionośne i również powoduje niewieli wzrost cięnienia,
-i oczywiście dostateczna ilość płynów (2-2,5 litra/dobę)

Cieszę się, żę wszystko jest już ok. Pozdrawiam gorąco.

Zita
Zita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-03, 19:51   #7
olencja
Rozeznanie

Nie martw się tak bardzo tym ciśnieniem Przynajmniej mnie lekarze mówią żebym się nie martwiła, a ja mam przeważnie jeszcze niższe Akurat w minionym tygodniu miałam mierzone codziennie i najwyższe było 114/59. W ogóle jak mi przekracza 60 tzn. że mi naprawdę adrenalinka skoczyła Dość dużym efektem ubocznym jest, jak elve napisała senność Życie można przespać.
Aha, puls ostatnio miałam 46 - nie wiem, przez te upały chyba. A może ja już nie żyję
olencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-08-03, 21:24   #8
aggie
BAN stały

GG do aggie

Hehe oki doki dzięki dziewczyny właściwie to się nie martwię tym tak bałdzo tylko bywam senna, brakuje mi energii, wiecie jak jest swego czasu piłam kawę, ale lekarz powiedział, że ona wcale ciśnienia nie podwyższa, ew. wzmacnia. A takto lepiej zażywać dużo ruchu nio i aggie biega regularnie i jest fajnie poza tym jem czekolade czarną iii piję zieloną herbatkę. Nio chyba że czasem zdycham totalnie a mam cioś do zrobienia A Wy jak sobie z tym radzicie ?
Stary 2007-08-27, 10:04   #9
nika_88
Rozeznanie

Dot.: puls 98 cisnienie 110/70

Wiem, ze to stary watek, ale odkopuje, bo po co mam nowy zakladac
Mam podobny problem co autorka watku tzn wysoki puls. W stanie spoczynku wynosi ok 90. Zawsze mieslilo sie w normie, ale od jakiegos tygodnia jest podwyzszony Dodam, ze mam tez niskie cisnienie Nie wiem, od czego tak sie dzieje, boje sie ....
Stary 2007-08-27, 11:37   #10
pingwin2
Zakorzenienie

Dot.: puls 98 cisnienie 110/70

najlepiej wybierz sie do lekarza

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości