|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
POLICYSTYCZNE KOBIETKI!czy którejś pomogło leczenie "DIANE"?
Nie wim czy już biec do ginekologa od trudności ciążowych.Dowiedziałam si e rok temu,że mam Policystyczność.Pół roku brałam Diane35.Teraz jest trzeci miesiąc po odstawieniu.Od drugiego cyklu po tabletkach próbujemy /mój prof.dr.habGINEKOLOG powiedział,że 2 m-ce wystarczy odczekać/
a ja nic! ![]() Czy może kroś miał usuwane cysty -np laparoskopem i pomogło??bo ja mam watpliwości czy ta druga metoda ma jakiś sens-bo skoro moje hormony nie działają jak należy to co tu pomoże usunięcie cyst???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: POLICYSTYCZNE KOBIETKI!czy którejś pomogło leczenie "DIANE"?
Cytat:
Nic nie piszesz o tym jakie badania robiłaś, jakie masz inne objawy PCOS, czy mąż był badany... więc ciężko się na ten temat wypowiedzieć. Czy lekarz mówił Ci, że walka z PCOS to tylko walka z objawami? Tej choroby nie da się wyleczyć, można tylko próbować podejmować działania mające na celu zminimalizowanie negatywnych skutków... Dziwię się też, że kazał czekać ze staraniami po odstawieniu tabletek, bo jednak praktyka pokazuje, że właśnie w pierwszych miesiącach po odstawieniu jajniki potrafią pięknie zajajeczkować, potem może już nie być tak kolorowo... Diana jest lekiem antyandrogennym i dodatkowo działa antykoncepcyjnie więc stosowana jest w PCOS dla dwojakiego efektu - obniżenia poziomu androgenów (w tym testosteronu) i wtedy zwykle stosowana jest z innym lekiem antyandrogennym np. Androcurem oraz w celu blokowania owulacji, tak by jajniki mogły "odpocząć" od wciąż pojawiających się nowych niepękających pęcherzyków i by miały szansę się z nich wyczyścić i w momencie odstawienia uwolnić komórkę w czasie owulacji. To tak w uproszczeniu... Laparoskopia to już inny temat - i z moich niewielkich doświadczeń (a raczej moich PCOS-owych koleżanek) wynika, że niekoniecznie przynosi efekty, a wręcz niekótrzy lekarze twierdzą, że to już ostatnia deska, której kobieta powinna się chwytać (tu chyba chodzi i oczyszczanie jajników z ich klinową resekcją) Ja sama mam PCOS, niski progesteron (na który biorę Duphaston - między 18 a 25 dniem cyklu), lekko podwyższony testosteron, problemy z owulacją itd. Od roku próbuję bezskutecznie zajść w ciążę, choć po drodze na 10 tygodni się udało.... Niestety skończyło się poronieniem (bliźniaki ![]() Nie wiem czy coś pomogłam, ale powiedziałam, co wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
moze tu znajdziesz odpowiedz http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=POLICYSTYCZNE
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dzieki za info! roxi1980 U mnie to nie tylko obraz...miałam i USG i Badania hormonalne-podwyższone LH.Wcześniej pół roku miałam okazję zajść w ciążę i nic.Bardzo nieregularne cykle-nawet 3 m-ce brak miesiączki.Potem pół roku Diane...Teraz-nic. Zaburzenia miesiączkowania mam od zawsze,bardzo bolesne miesiączki,problemy skórne.Bywałam z tym u bardzo wielu ginekologów/i ciągle słyszałam "aaa to normalne!"...,jednak na badania skierowano mnie dopiero w wiaku 25 lat!!A 10 lat miesiączkuję!Czy to może oznaczać,że jest już za póżno? Nawet nie wiem do jakiej poradni-czy lekarza się z tym zgłosić
![]() Boję się,że mój lekarz gin. znowu zapoda mi jakieś tabsy albo każe mnie kroić/bo tak mówił,że jak tabsy nie pomogą to laparoskop/ a ja słyszę już kolejny raz,że laparoskop nic tu nie da.W dodatku moje zaufanie do lekarzy bardzo po tym wszystkim podupadło,dlatego nie pójdę już z tym do zwykłego "ogólnego"ginekologa. Czy są jakieś poradnie,specjaliści,któr zy się tym zajmują??? Jestem z Lublina,ale nawet nie wiem czego-czy kogo szukać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() *EDIT: Centrum Diagnostyczno Terapeutyczne PRO VIVO Sp. z o. o. Jutrzenki 10/6a, 20-538 Lublin tel. 527-72-85/86 Centrum Medyczne "EUROMED" Sp. z o.o. Tomasza Zana 19, 20-601 Lublin tel. 536-01-00 do 07 Przykliniczna Przychodnia Specjalistyczna Jaczewskiego 8, 20-954 Lublin tel. 7425149 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie Staszica 16, 20-081 Lublin tel. 5323935 Wojewódzka Przychodnia Ginelkologiczno- Położnicza Lubartowska 81, 20-123 Lublin tel. 7408997 Zajrzyj też do dziewczyn na ginekologii: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=99222 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dzieki Ci serdeczne roxi1980!!Jakaś taka panika mnie dopada,czy cuś...
![]() Jutro pomyślę,podzwonię i się umówie!!Taka "klinika niepłodności" to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Dzięki raz jeszcze!! USciski! /Za was także trzymam kciuki!/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:49.