|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() cabriolet
Mam pytanie: czy to prawda że w samochodach ze ściąganym dachem jest strasznie zimno?? Chcę taki kupic, a zostałam postraszona, że zimą jest w nim nie do wytrzymania.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: cabriolet
To zalezy jak dobrze jest zrobiony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dzieki za odpowiedz!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mahdab zastanów sie dobrze czy taki samochód w naszej stefie klimatycznej jest praktyczny... W końcu prze większość roku i tak trzeba zakładac dach a w tedy cabriolet nie wygląda juz tak fajnie. No i nie znam sie na tym ale chyba łatwiej może stać sie łupem złodzieji bo to jednak nie to samo co stały dach.
pozdrawiam i zycze udanego zakupu Cmok |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mahdab nie ma wpisanej lokalizacji - wiec nie wiadomo po jakiej sferze klimatycznej chce jezdzic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
tak czy inaczej pyta o zimie co pozwala wsnóć proste wnioski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mi się podoba i z dachem bo lubię sportowe samochody. Z tymi złodziejami to pewnie i prawda, ale nie mam go zamiaru samego zostawiać na długo, chyba że w garażu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A jakie modele wogole rozwazasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
1.9 ale pewności nie mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
wiem ze disel.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Też słyszałam że cabrio trzeba jeździć zimą non stop z włączonym ogrzewaniem. Ja jeździłam troszeczkę cabrioletem ale ten akurat miał blaszany, składany dach. Odradzam tego typu zakup gdyż nie są to samochody dostosowane do zasyfionych polskich dróg. Pomijając fakt, że trzeba codziennie odkurzać wnętrze auta, to piach sypiący się z włosów i zgrzytający w zębach jest normalką. Ja już nigdy nie kupię cabrioleta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
o kurcze...
![]() ![]() ja mialam do tej pory dwa kabriolety, ale ze sztywnymi dachami. Jeden mial rozkladany elektrycznie - po zlozeniu byl normalnym samochodem i nie odczuwalam anomalii w temperaturze ![]() ![]() no i ten piasek w zebach :/ ciekawe doswiadczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chyba każdym samochodem "nie cabrio" też jeździ się z włączonym ogrezwaniem zimą. No nie wyobrażam sobie jechać autem, gdzie w srodku temperatura ponizej zera i nie włączyć ogrzewania. A mnie bardzo podoba się Astra Twin Top, cabrio ze skladanym elektrycznie sztywnym dachem). Po założeniu dachu auto nie wygląda jak kabriolet ale jak coupe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No jasne ja też nie wyobrażam sobie jazdy zimą bez włączania ogrzewania. Ale w powyższej wypowiedzi napisałam,że ogrzewanie powinno być włączone non stop. W normalnym samochodzie włączasz sobie ciepełko na kilka- kilkanaście minut, samochodzik ci się nagrzewa i wyłączasz (przynajmniej ja tak robię bo inaczej chyba bym się rozpłynęła). A w cabrio podobno ogrzewanie musi być włączone non stop i to na full. Tak słyszałam. Ciekawa jestem czy to prawda? Ze sztywnym dachem jest wszystko ok i ja to potwierdzam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze z tym ogrzewaniem to zalezy od szczelnosci auta, a nie od marki, modelu czy fasonu
![]() Znalazlam fajna fotke pokazujaca skladany dach cabrio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Co do jeżdżenie zimą, wszystko zależy od tego, jakiej marki masz samochód. Np. Ford Mustang jest cudownym samochodem ( o ile nie przeszkadzałby Ci brak skrzyni biegów), ale na zimę się niezbyt nadaje, dach jest w zasadzie atrapą i przewiewa. Za to na wiosnę, lato, wczesna jesień super, jeśli możesz mieć dwa samochody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
o mamo co za opinie...
nie wiem co ma ogrzewanie do cabrio bo tu akurat każdy je włącza w zimie...że non stop ma chodzić to też jakaś bzdura...a jak stoi na parkingu to ogrzewanie tez ma być włączone? dach popeka czy co? jak masz dobrze zabezpieczony dach woskiem to nic się nie stanie. co do trzymania ciepła to musze powiedzieć że traci je tak jak każdy inny samochód a nagrzewa się znacznie szybciej...jesli jest dylemat to trza kupić cabrio z hardtopem albo dodatkowo sam hardtop za średnio 20 tysiecy i problem z głowy ![]() piach sypiący się z włosów i zgrzytający w zębach też jest dla mnie nowością ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mnie ciekawiło jak to jest jeżdzić cabrioletem w zimie, ja miałam okazje tylko w sezonie letnim, gdzie dach bywa zbędny
![]() Ecstasy1985 myślalam, że jakiś robak chodzi mi po laptopie i próbuje go ściągnąc a to Twój animowany avatar o matko ale się usmiałam ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]()
ja jestem na etapie kupowania cabrio (Saab 9-3) z 2000 roku.
Dach miekki (szmatka). Nie przecieka, a zima nawet cieplej - lepsze zabezpieczenia. W normalnym samochodzie macie blachę i materiał, w cabrio bardziej się starają ![]() na tylnym siedzieniu ( przy przykrytym dachu) trochę głośniej niz na przednim, wiec mam obawy ze może być równiez chłodniej, ale umówmy się, samochód raczej dla dwóch osób niz dla czterech
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ojejq ja marze o takim cabrio tylko ze chce Mercedesa SL , białego
![]() Takze dziewczyny nie straszcie z tymi wszystkimi przesadami na temat kabrioletow! Moze na mistrzostwa dobre drogi zrobia i bedzie mozna smigac nawet takimi autami hehehe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
feelin_soo_me SL -e mają sztywne dachy więc nie masz czego się obawiać. W razie czego zamykasz, masz normalne autko i nic nie tracisz.
Edytowane przez Angel@ Czas edycji: 2008-06-06 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Ja osobiście kabrioletów nie polecam.
Tego Mercedesa SL akurat miałam w posiadaniu przez kilka dni, super samochód ogólnie, śliczny, szybki, ale prawda jest taka, że nadaje się do wolnej jazdy po mieście (jeździłam nim również po obwodnicy, to tak wiało że ledwo co widziałam na oczy... a ogólnie SL jest kabrioletem, w którym chyba najmniej ze wszystkich cabrio wieje po twarzy). Tylko po co komu sportowy, dużo palący samochód, do powolnej jazdy po mieście? ![]() Myślę, że jeżeli koniecznie chcesz cabrio, to warto kupić coś co mało pali, no i biorąc pod uwagę polskie warunki najlepiej właśnie ze sztywnym dachem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
tez jestem zakochana w cabrio, ale zastanawia mnie jeden fakt.... czy skoro jadąc szumi i wieje, to czy słychać muzykę i jest możliwość prowadzenia rozmowy?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Eew..a ja nawet nie wiedzialam ze on ma sztywny dach! To super
![]() Pozdrawiam wszystkie fanki cabrio !! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.