co z kabaczkiem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-17, 12:47   #1
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832

co z kabaczkiem?


mama dostała kabaczek i nie wiem co z nim zrobić. planowałam przeciąć go na pół, wydrążyć środek i nałożyć jakiś farsz a potem do piekarnika. problem w tym że nie mam pomysłu na farsz(nie wiem jak smakuje kabaczek i co będzie w związku z tym do niego pasowało). może wy dziewczyny macie jakiś pomysł?proszę jeszcze tylko o przepisy bezmięsne
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 13:26   #2
louvr
Raczkowanie
 
Avatar louvr
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 115
Dot.: co z kabaczkiem?

Droga Sylwio - ja z kabaczkiem zawsze robię to samo bo jest przepyszne - mianowicie kroję go na plasterki takie grubości ok. 1 cm a następnie każdy z nich delikatnie solę, pieprze i maczam w jajku i na koniec w bułce tartej i siup na patelnie - podsmażam aż zrobią się miękkie i wcinam - no po prostu niebo w gębie - polecam bo pychotka
louvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 13:32   #3
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

dziękujębrzmi smakowicie tylko że ja nie jem smażonegomoże dałoby się jakoś podobnie zrobić w piekarniku...
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 13:46   #4
louvr
Raczkowanie
 
Avatar louvr
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 115
Dot.: co z kabaczkiem?

Nie wiem może dziewczyny mają jakieś sprawdzone przepisy na kabaczka z piekarnika lub duszonego a jak sama coś ciekawego wymyślisz to napisz - smacznego
louvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 14:17   #5
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

Cytat:
Napisane przez louvr
Droga Sylwio - ja z kabaczkiem zawsze robię to samo bo jest przepyszne - mianowicie kroję go na plasterki takie grubości ok. 1 cm a następnie każdy z nich delikatnie solę, pieprze i maczam w jajku i na koniec w bułce tartej i siup na patelnie - podsmażam aż zrobią się miękkie i wcinam - no po prostu niebo w gębie - polecam bo pychotka
dokładnie! ja robie tak samo i jest bardzo smaczne

a w piekarniku- no nie wiem-moze sie tylko wysuszyc....
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 14:29   #6
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

no to może rzeczywiście spróbuję z tej patelni...tylko że ja wolę w mące a nie w bułce tarteja dużo musi być tego oleju?mam też patelnię do smażenia bez oleju ale nie wiem czy uda się
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 14:35   #7
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

to robi sie tak jak kotlety(chyba chodzi tylko o to, zeby sie nie przykleily)...a swoja droga, to zamiast bulki tartej mozne uzyc tez platkow owsianych-pochlaniaja mniejsza ilosc tluszczu i sa zdrowsze-ja osobiscie na kabaczkach nie probowalam, ale jadlam kotlety tak przyrzadzane i byly b.dobre
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 14:41   #8
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

ooo...płatki owsiane też mamzaciekawiłyście mnie wam powiem...chyba zaraz spróbuję na rózne sposobydziękuję za pomoc
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 14:45   #9
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

aaa......mam jeszcze jeden przepis na KABACZKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z CURRY(ogorki tez mozna tak robic):
robi sie jak ogorki konserwowe(korniszony):
na dno 2 plasterki cebuli, troche gorczycy
zalewa: ok.5-7sloikow 0,5 litrowych
6 szkl wody
1 szkl octu
3 duze lyzki soli
3 duze lyzki curry
1/2szkl cukru
zalewe gotowac 0o10-15 min
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 15:05   #10
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

dzięki jamijuż się dobrałam do kabaczka ale powiedzcie mi jeszcze jedno:czy ten środek z pestkami trzeba wykroić??
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 15:11   #11
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

nie! to sie je-musisz tylko obrac ta skorke z wierzchu-tak jak obiera sie ziemniaczki
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-17, 15:14   #12
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

okdziękuję za szybką odpowiedźidę robić i zdam relacje jak wyszło
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 15:15   #13
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

ok. to powodzenia i smacznego. mam nadzieje,ze wyjdzie
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 16:03   #14
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

wyjść to wyszło...ogólnie smakuje mi ale chyba za mało przypraw dałam bo trochę bez smaku jestnastępnym razem będzie lepiej(dobrze że tylko pół kabaczka zrobiłam)
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 19:24   #15
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

ufff...szczescie,ze przynajmniej troszke Ci smakowalo. Przynajmniej nie bedziemy posadzone o to, ze chcemy zmusic jedna z Wizazanek do jedzenia niejadalnych (maslo maslane) rzeczy
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 20:40   #16
louvr
Raczkowanie
 
Avatar louvr
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 115
Dot.: co z kabaczkiem?

Masz racje jami dla mnie kabaczek jest pyszny , ale nie wiem jak inni go odbierają, no wiem ,że Ty też lubisz i mam nadzieję, że Sylwia też sie przekonała
louvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 20:50   #17
jami
Rozeznanie
 
Avatar jami
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 908
Dot.: co z kabaczkiem?

tez mam taka nadzieje-ja uwielbiam kabaczki!
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 21:11   #18
mania199
Rozeznanie
 
Avatar mania199
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Wiadomości: 539
Dot.: co z kabaczkiem?

bardzo dobre sa tez kabaczki pieczone w piekarniku a mianowicie nalezy wydrazyc srodek jesli sa grube pestki to wyrzucic ale jesli nie to zostawic
zrobic z miesa mielonego przypraw, pieczarek, srodka w kabaczka taki farsz i po nakladac mozna na wierzch polozyc zolty ser lub podac z jakims sosem pomidorowym
przepraszam ze nie podaje dokladnych ilosci ale dawno juz tego nie robilam i nie pamietam bo ja zawsze robie wszystko na oko :P hihi
mania199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 21:16   #19
louvr
Raczkowanie
 
Avatar louvr
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 115
Dot.: co z kabaczkiem?

Maniu Twój przepis brzmi znakomicie ale ja tak lubię środek czyli te pestki, że za nic bym nie chciała ich wydrążyć
louvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-17, 21:29   #20
mania199
Rozeznanie
 
Avatar mania199
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Wiadomości: 539
Dot.: co z kabaczkiem?

nio wlasnie dlatego ja zawsze dodaje go do farszu
mania199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-17, 23:57   #21
alinab
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 284
Dot.: co z kabaczkiem?

Bigos z kabaczka (lub cukinii)

składniki:
1 cukinia lub kabaczek (3/4 kg)
1 duza czerwona papryka
2 duze pomidory
3-4 małe cebule
resztki wędliny
3 łyżki oleju
3-4 łyżki keczupu
sól, mielona ostra papryka

- cukinie (lub kabaczek) obraz ze skóry , wyjac gniazda nasienne, miąśsz pokroic w duzą kostkę
- paprykę wydrążyć, pokroić w paseczki
- pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki
- wędlinę pokroić na kawałki i podskażyć na oleju
cebulę pokroić w talarki
- wszystko włożyć do płaskiego rondla i dusić pod przykryciem, dodać 1/2 szklanki wody
- gdy warzywa beda miekkie, dodać sól, keczup i mieloną paprykę
- podać ciepłe
alinab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-18, 06:25   #22
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: co z kabaczkiem?

dziękuje wam za wszystkie przepisy i poradykabaczek bardzo mi zasmakował a pestki są po prostu boskie maniu i alinab podałyscie przepisy mięsne ale może inne dziewczyny skorzystająpozdrawiam!
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-18, 12:32   #23
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Dot.: co z kabaczkiem?

Cytat:
Napisane przez alinab
Bigos z kabaczka (lub cukinii)

składniki:
1 cukinia lub kabaczek (3/4 kg)
1 duza czerwona papryka
2 duze pomidory
3-4 małe cebule
resztki wędliny
3 łyżki oleju
3-4 łyżki keczupu
sól, mielona ostra papryka

- cukinie (lub kabaczek) obraz ze skóry , wyjac gniazda nasienne, miąśsz pokroic w duzą kostkę
- paprykę wydrążyć, pokroić w paseczki
- pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki
- wędlinę pokroić na kawałki i podskażyć na oleju
cebulę pokroić w talarki
- wszystko włożyć do płaskiego rondla i dusić pod przykryciem, dodać 1/2 szklanki wody
- gdy warzywa beda miekkie, dodać sól, keczup i mieloną paprykę
- podać ciepłe
Alinab
Rzeczywiście jest smakowity
Robię dokladnie taki sam bigosik ale w wersji jarskiej bez mięsiwa i wędlin.Dodaję za to duuużo koperku. Podaję z ryżem lub ziemniaczkami z wody.
MAJA1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 13:01   #24
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Dot.: co z kabaczkiem?

Kabaczek z farszem- robie podobnie jak Mania199 tylko farsz jest taki sam jak dogołąbków[ mięsko mielone, ryż, przyprawy, jajo, bułka tarta lub cała namoczona], kabaczka na pół, obieram ze skórki, środek wywalam, nakładam farsz, na to starty ser zółty lub parmezan i do piekarnika po wyjęciu polewam sosem pomidorowym pyszulka

Kabaczek- leczo super przepis Tygrysa znajduje się w poradniku, palce lizać
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 18:58   #25
alinab
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 1 284
Smile Dot.: co z kabaczkiem?

Cytat:
Napisane przez MAJA1
Alinab
Rzeczywiście jest smakowity
Robię dokladnie taki sam bigosik ale w wersji jarskiej bez mięsiwa i wędlin.Dodaję za to duuużo koperku. Podaję z ryżem lub ziemniaczkami z wody.

No to mamy podobne smaki Ja czasem ten przepis modyfikuję, to z zieleninką to z tartym serem i do mikrofali. Uwielbiam też w ten sposób: kabaczkową potrawkę układam na wielkich plackach ziemniaczanych - coś na styl placka węgierskiego. Pozdrowienia
alinab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-31, 09:39   #26
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: co z kabaczkiem?

Dostałam ogromnego kabaczka, nie mam pojęcia co z niego zrobić, może faszerowanego mięsem mielonym. Tak naprawdę to ja nawet nie wiem czy lubie kabaczki, bo nigdy nie jadłam.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp
J&J 07r i J 09r
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 19:57   #27
Dezzire
Zadomowienie
 
Avatar Dezzire
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: krainasnow
Wiadomości: 1 180
Dot.: co z kabaczkiem?

ja kabaczka robie tak przekrajam wzdłuż wybrążam łyżką srodek następnie biore mięso mielone ok 1kg w zależności jak duży jest kabaczek 1cebule średnią i papryke czerwoną miesko podsmażam dodaje pokrojona w kosteczkę cebule i papryke wkruszam jeszcze kostke knor czosnek gdy już się usmaży nie za mocno tak aby mieso jak ja mówię sie scieło potem to ostudzam dodaje jedno jajko surowe wymieszam nadziewam kabaczka wkladam do piekarnika i piekę jak juz kabaczek lekko zmieknie polewam miesko taka mieszanka lyzka maki lyzka smietany wymieszac i troszke wody zeby dobrze było tym polewac polewam tym po miesku klade pomidory pokrojone w plasterki i do piekarnika pieke tak dlugo az mi sie ta polewa lekko zarumieni i gotowe jest przepyszne (oczywiscie miesko jak smaże to dodaje troche soli i pieprzu do smaku) a w jakiem temp. pieke nie wiem bo nie mam takiego piekarnika poprostu nastaawiam ogien na najmnieszy .

mozna tez zrobic nadzienie prostrze i szybsze poprostu takie jak na golabki ugotowac ryz ale tak zeby az sie kleil wymieszac z surowymmiesem i polac ta polewa wylozyc pomidorami i zapiec tez bardzo dobre
Dezzire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 16:03   #28
m.a.r.t.a
Zakorzenienie
 
Avatar m.a.r.t.a
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 13 215
Dot.: co z kabaczkiem?

U mnie w kuchni kabaczek to jeden ze składników dodawanych do lecza.
__________________
Zmieniaj swoje życie
m.a.r.t.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.