|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() OC dla młodych - jakie polecacie?
Witam,
Jakie polecacie korzystne OC dla młodych (21,22 lata) Mam auto z chłopakiem i byśmy chcieli jakieś tanie OCE. Ja mam prawo jazdy od roku a on od 3 lat. Auto: Fiat Punto II rocznik 2004 Wiem, że można wpisac kogos kto ma zniżki, ale niestety nie mam kogo, a rodziców nie chce ![]() Znacie jakieś może korzystne ubezpieczenia? Ile Wy płacicie? Dziekuje z góry za odpowiedzi ![]() Edytowane przez Nadeel Czas edycji: 2009-10-18 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: OCE dla młodych - jakie polecacie?
Na początku bardzo Cie prosze skrót to OC a nie OCE.
Każdy OC będzie miał wyliczone indywidualnie, wiec to ze ktos ma 500 to nie znaczy ze Ty bedzie miala 500. U wszystkich ubezpieczycieli OC wygląda tak samo, więc wchodzisz na strone 'porównywarke' i to co najtaniej Ci wychodzi to bierzesz, albo bierzesz telefon do łapki, karteczke, długopisik i obdzwaniasz kilka firm ubezpieczeniowych i bierzesz najtańsze. ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na składkę ubezpieczenia składa się wiele czynników poza wiekiem. a nawet jak ja w Warcie płacę mało nie jest powiedziane, że i dla Ciebie będzie to najlepsza oferta, ba może być najmniej korzystna. Tak jak mówi poprzedniczka-musisz podzwonić, poporównywać ceny indywidualnie
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze nie ma możliwości wpisania "kogoś" kto ma zniżki, jeżeli ta osoba nie jest współwłaścicielem na umowie kupna - sprzedaży.
Po drugie w celu wybrania najlepszej składki OC jak też wyżej koleżanki napisały, najlepiej podzwonić po różnych ubezpieczalniach, jednak musisz liczyć się z tym, że ubezpieczenie auta, bez posiadania zniżek w pierwszym roku, będzie dość kosztowne, ponieważ ubezpieczalnie liczą sobie zwyżkę za wiek (<26lat) 30, a nawet 40%. Jednak po roku bezszkodowej jazdy mogą tę zwyżkę anulować i dostajesz oczywiście zniżki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja zeby miec znizki na ojca musialam go wpisać jako wlascieciela do dowodu rejestracyjnego [ja jestem wpisana w środku], inaczej nie daloby rady
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
U mnie włąscicielem jest mama bo ma zniżki 60% za mnie była zwyżka 50%. Ciekawe jak to bedzie po tym roku bo za bezszkodową jazde chyba juz nabywam zniżki, czy jak to jest?
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Moge cos na ten temat powiedziec bo w tamtym tygodniu ubezpieczalam auto,a ze mam prawo jazdy od 2 miesiecy to naprawde "oblukalam wszystkich ubezpieczycieli".Jedni z tanszych to Link4, mBank i Towarzystwo Ubezpieczen Wzajemnych. Reszta to tak zdziera kase ,ze szkoda gadac. A co kalkulatorów to nie zawsze odzwierciedlaja rzeczywista cene.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tak mi się teraz przypomniało, dziewczyny uważajcie na takie coś że np jak tata ma ubezpieczone w PZU i ja też to jak ja spowoduje wypadek to tacie też odbierają zniżki. Nie wiem jak to jest dokładnie bo i u mnie i u taty właścicielem jest mama i to jakby na jedną "teczkę" robią. Wiem że w warcie tak nie jest, a najlepiej jak ktoś ma 2 auta to lepiej ubezpieczać u różnych ubezpieczycieli.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Świniaczek,
żadna ubezpieczalnia nie pójdzie na coś takiego. Nie można wziąć sobie czyiś zniżek(jeśli ta osoba nie jest na umowie kupna-sprzedaży). Jest co prawda jedna możliwość, by to zrobić - a mianowicie robisz akt darowizny części samochodu swojemu np. ojcu, który posiada zniżki . W takim wypadku jest wszystko w porządku krowa: Mogą Ci umorzyć zniżki, ale nie muszą. Jeśli Twój tata jest współwłaścicielem, i ma swoje auto również (nieważne , że ma ubezpieczenie mamy => w wieku 26 lat Ty również mogłabyś przejąć po mamie jej zniżki) i Ty spowodujesz wypadek, polecą zniżki tylko Tobie, ojcu nie, aczkolwiek jeśli sprzeda on swoje auto i kupi nowe i będzie chciał ubezpieczyć, to niestety nie będzie miał już dajmy na to 60% a mniej. Tak jest, że jest jedno ubezpieczenie, dwa auta i dwa osobne "konta". Mam nadzieję, że zrozumiałaś, bo troszkę te przepisy zagmatwane i ja może to pokrętnie napisałam. majorka: W każdej ubezpieczalni inne są stawki ubezpieczenia na różne auta, w zależności od marki/pojemność/rok. Z tego co mi się wydaje to Ty sprawdzałaś tylko i wyłącznie dla swojego auta, a jeśli byś patrzyła na inną markę/pojemność/rok i także robiła takie porównanie cen ubezpieczeń w różnych ubezpieczalniach niekoniecznie byłyby to te, które wymieniłaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopóki nie zobaczyłam papierków (kłóciłam się o to strasznie ![]() A przy okazji- moja mama dostała jakiś czas temu upomnienie o zapłacenie drugiej raty ubezpieczenia naczepy od TIRa, chociaż nigdy takowego sprzętu nie posiadała i posiadać nie zamierza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
hmmm no mnie 2 osoby mowily coś innego,ze w razie wy[adku leca mamie zniżki na oba auta, ale mamy ubezpieczenia w roznych firmach wiec tak czy tak problemu nie ma.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Deesire jak przegladalam to oczywiscie ze dla swojego auta ,ale mam znajomych ,gdzie dla nich tez najkorzystniejsze oferty sa w tych ubezpieczalniach. Wiec raczej wiem co mowie. Jak ktos ma duzo kasy i mu nie zalezy to jase ,ze moze sie ubezpieczyc np w PZU czy Compensie czy generalli,ale po co??? za to przeplacona kase lepiej niech dorzuca sobie do auta na jakis bajer lub przeznacza dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Świniaczek, a może brat Twojego TŻta po prostu przejął zniżki po mamie? Wtedy nie musi być ona współwłaścicielem.
Te sytuacje, które wspomniałaś, wydaje mi się, że to po prostu czyjeś niedopatrzenie. Przeważnie ubezpieczalna A, jeśli chcesz w niej ubezpieczyć auto i jesteś współwłaścicielem z np. mamą , która posiada zniżki , a sama ma auto ubezpieczone w ubezpieczalni B, żądają, aby ubezpieczalnia B wystawiła dokument potwierdzający, że Twoja mama posiada zniżki i musi być ona na umowie kupna - sprzedaży, lub musisz mieć akt darowizny. Wiem, bo mam pare osób, które w tym siedzą. majorka, ale ja nie neguję, że te ubezpieczalnie, które wymieniłaś są złe. Ja swojego Passata ubezpieczam w allianzie, bo dla mnie tam była najkorzystniejsza oferta, mój ojciec audicę również tam. Moi znajomi korzystają z różnych. Jak już pisałam wyżej wszystko zalezy od marki/pojemności/roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Może najpierw swoje pierwsze kroki skieruj do PZu, jednak to renomowana marka, bez żadnych takich tam przekrętów, która stawia na proste rozwiązania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy dwa osobne auta? Bo jak dwa osobne to nie. A jak jedno to tak ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
O tym odbieraniu znizek to słyszałam i nie tylko moim zdaniem tak sie dzieje w PZU akurat. Ja tez mam w PZU. A to za rada i namowa rodziny , która od poczatku ubezpiecza tam autka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Niekoniecznie ponieważ jeżeli ojciec był wpisany w dwa dowody rejestracyjne, to przy wypadku również on traci zniżki. Tak już jest, że osoby które są wpisane do dowodu rejestracyjnego samochodu którym spowodowano wypadek tracą jakąś część lub całość zniżek Ja tam ubezpieczyłam w directcie i na wysokość składki nie mogę narzekać w dodatku załapałam się na jesienną promocję i zapłaciłam tylko za 10 miesięcy w ramach polisy na 12.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Najlepiej byloby porownac ofert kilku biur jednoczesnie..
U mnie gyla taka sytuacja.. Moj TZ wpisany jest na umowie kupna-sprzedazy, ale ubezpieczenie moglismy wypisac na na oboje.. Ale, z racji tego, ze ja nie mam znizek a TZ ma 60 %, wiec oplacalo sie wypisac na jedna osobe.. Wykupilismy pakiet OC i AC W InterRisku i wynioslo nas to okolo 1500 zl ![]()
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
najtansze OC dla młodych mimo wszystko ma compensa. tak czy siak to sie średnio opłaca bo lata do 25 roku zycia nie wchodza Wam w naliczanie znizek, wiec lepiej miec za wspolwlasciciela kogos kto ma np.60 % bo liczac zwyzke za wiek do25 lat 50 % -całe znizki do samego OC wyjdzie okolo 10%
![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
a jest jakaś strona na której można porównać oferty ubezpieczalni albo jakaś która po wpisaniu danych wylicza nam ile będziemy płacić?
![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
znalazłam
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
bartnix, napisz potem co Ci wyszło. Mnie wyszedł mBank, ale że ostatnio miałam problem z 'wirtualnością' banku i niemożliwością skontaktowania się z kompetentną osobą, to jestem do tego banku sceptycznie nastawiona. Niestety ubezpieczenie u nich wykupiłam, bo nie miałam czasu szukać dalej, ale boje się, że jak coś się stanie i będę chciała skorzystać z ubezpieczenia, to będzie problem z obsługą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.