|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Niemcy - co sie oplaca a co nie
jestem juz (dopiero) tydzien w Niemczech chcialabym wiedziec co sie oplaca kupowac a co jest zbyt drogie...chodzi mi glownie okosmetyki i odziez...pozdrawiam wszystkie emigrantki
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy - co sie oplaca a co nie
O kosmetykach sie nie wypowiadam, bo zwykle kupuję to co mi odpowiada nie patrząc na cene i nie bardzo wiem co sie opłaca a co nie. A o ciuchach powiem tak: Ja lubie dobre gatunkowo ubrania. I zwykle kupuje je na wyprzedazach. Takie wyprzedaże zdazają się często, to w jednym sklepie to w drugim. Czasami wole poczekać dwa, trzy miesiące i kupic jakis ciuch za ułamek tej ceny,która była na poczatku. W każdym razie polecam wyprzedaże.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ooo, wyprzedaze to dobra rzecz
![]() Co do kosmetykow, to polecam dm, schlecker'a, rossmana. DM jest przecietnie biorac najtanszy. Ale nie ma tam raczej promocji. Do rossmana chodze, zeby sprawdzic cotygodniowe promocje. W schleckerze tez sa, ale czesto takie, ze cena w promocji jest taka sama, jak normalnie w dm. Wiec tu trzeba uwazac. Poza tym ja nie lubie schleckerow, bo mi sie jakos tak chaotyczne wydaja. W Douglasie, Karstadt'cie kosmetyki sa duzo drozsze, ale tez maja tam kosmetyki profesjonalne, ktorych nie znajdziesz w dm, schleckerz i rossmanie. Nie wiem, o jakie kosmetyki Ci dokladniej chodzi, wiec ciezko mi dokladniej napisac. Zywnosc najlepiej kupowac w takich supermarketach, jak Plus, toom, Lidl, Aldi (choc ja sie na Aldi pare razy przejechalam jesli chodzi o jakosc produktu i teraz niechetnie tam chodze). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie co do kosmetykow. W Douglasie i np, Karstadt sa dobre i profesjonalne kosmetyki, zawsze sa na topie z nowosciami no i kosztuja tez ladnie ale jesli dobre to kosztuje.
Jesli chodzi o sklepy z zywnoscia to polecam Rewe i Plusa, potem Lidl i Aldi. Ale szczerze mowiac nic nie zastapi tutaj prawdziwego swiezego miesa i wedlin jakie sa w Polsce, pomijajac supermarkety. Ostatnio bardzo glosno bylo w Niemczech o tzw, aferach miesnych, jedne z najwiekszych koncernow miesnych wdrozyly w sprzedaz produkty miesne, ktorych waznosc przydatnosci uplynela juz pare lat temu. Mieso lezalo na polkach sklepowych oczywiscie odswiezone i z aktualna data do spozycia. A wiec mozna sie wszystkiego spodziewac. W kazdym razie radze brac ze sklepu rachunki i po powrocie do domu i odpakowaniu np, koltletow sprawdzic czy nie sa zielone a jak sa to oddac je. Pozdrawiam.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Co sie oplaca? Hmmmm. Napewno wyprzedarze, poza tym sklep Kik ma tanie ciuchy i jak do tej pory dobrej jakosci, jeszcze sie nie nacielam. Deichmann, ceny jak w PL moze z 5 zl roznicy jak przeliczalam. Sklepy typu Aldi, zeczywiscie sa nie drogie i jak widze maja tansze mieso od np Kaisers, czy moj ukochany Wal Mart gdzie maja tez stoisko Tchibo (chodzi o ciuchy i inne akcesoria, bo kawa to wiadomo). Poza tym jak chcesz cos taniej upolowac z tych drozszyk kosmetykow czy ciuchow badz butow to polecam zakupy na ebayu. ja wlasnie upolowalam balerinki w sportowym stylu od adidasa za 26€ razem z kosztami przesylki. Jesli myslisz o kosmetykach naturalnych to Dm (alverde)i Rossmann (Alterra) maja swoje marki i sa to najtansze kosmetyki naturalne, ktore maja bardzo dobra jakosc. Takze kosmetyki dla dzieci z tych sklapow Dm- babylove, Rossmann-babydream sa rewelacyjne, bez konserwantow i innych swinstw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Widze, ze piszecie o miesie i wedlinach. Ja kupuje nie w marketach ale u prywatnego Meztgera. Wychodzi drozej, ale po pierwsze my duzo miesa nie jadamy a po drugie mam pewnosc, ze to co kupuje jest swieze i nie "cyganione".
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie polecam kosmetykow Alterra z Rossmanna. Mialam dwa kremy i oba nie zdaly egzaminu. Na twarzy pozostawaly tlusta warstwe i do tego nieprzyjemne uczucie. Zel wcale sie nie wchlanial.
Na dalsze proby z serii Alterra nie mam ochoty. Za kazdym razem to kasa wywalona w bloto. Za to polecam Alverde z DMu. Kremy moze sie nie wchlaniaja do konca ale przynajmniej nie ma tego nieprzyjemnego uczucia. Hitem dla mnie sa kosmetyki HIPPa dla dzieci (dostepne w Rossmannie), szczegolnie Gesicht&Körper Pflege-Creme. W Ökotescie dostal ocene bardzo dobra i to jedyny krem, po ktorym nie mam zadnych objawow uczulenia i nie kosztuje majatku. Uwazam, ze rzeczy typu proszki sa drozsze w Rossmannie i w Schleckerze. Natomiast spinki i klamerki lepiej kupowac w Rossmannie a juz najlepiej w Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jezeli chodzi o ciuchy to polecam ,,New Yorker'' i zwykle butiki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.