|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 112
|
Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :)
W weekend pichciłam u mojego narzeczonego.
![]() ![]() ![]() Składniki 50 dag kurek 2 czerwone cebule (15 dag) - ja użyłam białej, bo tylko taka w domu była :P 1 żółtko po 10 dag szynki i żółtego sera 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek masła pół łyżeczki tymianku sól i pieprz po trochu masła i bułki tartej do przygotowania formy Kurki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, sparzyć, odstawić na 20 minut, a następnie odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach masła, dodać kurki i mieszając od czasu do czasu, dusić pod przykryciem do miękkości. 2 łyżki masła roztopić, wymieszać z mąką na jednolitą masę, rozprowadzić z zimnym mlekiem i zagotować, cały czas mieszając. Dodać pieprz, sól oraz tymianek. Sos zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem. Szynkę i ser pokroić w paski i dodać do sosu. Wymieszać z uduszonymi kurkami. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, włożyć masę kurkową (hehe, masa kurkowa ![]() My to potraktowaliśmy jako dodatek do obiadku, ale w książeczce, w której ten przepis znalazłam (Lubię gotować: Z grzybami. Numer 8/2000), zapewniają, że dobrze smakuje z chlebem lub grzankami. Myślę, że dobra by była świeża bagietka. ![]() To jeszcze dorzucę fotki:
__________________
O body swayed to music, O brightening glance, How can we know the dancer from the dance? -- W. B. Yeats -- (\__/) (O.o ) (> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 48
|
Dot.: Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :)
Kurkowa zapiekanka wyszła mi przepysznie
![]() Co do przepisu to w miejscu: " 2 łyżki masła roztopić, wymieszać z mąką na jednolitą masę, rozprowadzić z zimnym mlekiem i zagotować, cały czas mieszając." miałam pewne kłopty gdy wlałam zimne mleko.......ale że jestem pomysłowy dobromir użyłam blendera zeby grudki z mąki i masła rozdrobnić. Pychotka...polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 112
|
Dot.: Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :)
Cieszę się, że smakowało.
![]() Z tym mlekiem to sama się zastanawiam w jaki sposób mi to wyszło, że nie stało się tak samo, jak u Ciebie i chyba po prostu zestawiłam całą tę masę z ognia i dopiero wlałam mleko. Ale co za różnica, skoro i tak najważniejszy jest efekt. ![]() Zrobiłabym i zjadłabym jeszcze, ale grzybków nie mam. :P
__________________
O body swayed to music, O brightening glance, How can we know the dancer from the dance? -- W. B. Yeats -- (\__/) (O.o ) (> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.