Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-07-24, 22:13   #1
taka_jedna
Raczkowanie
 
Avatar taka_jedna
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 112

Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :)


W weekend pichciłam u mojego narzeczonego. Wszyscy się zajadali i prosili o bis, więc wywnioskowałam, że raczej zjadliwe. Hehe! Oosbiście uważam, że bylo pycha!

Składniki
50 dag kurek
2 czerwone cebule (15 dag) - ja użyłam białej, bo tylko taka w domu była :P
1 żółtko
po 10 dag szynki i żółtego sera
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek masła
pół łyżeczki tymianku
sól i pieprz
po trochu masła i bułki tartej do przygotowania formy

Kurki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, sparzyć, odstawić na 20 minut, a następnie odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach masła, dodać kurki i mieszając od czasu do czasu, dusić pod przykryciem do miękkości. 2 łyżki masła roztopić, wymieszać z mąką na jednolitą masę, rozprowadzić z zimnym mlekiem i zagotować, cały czas mieszając. Dodać pieprz, sól oraz tymianek. Sos zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem. Szynkę i ser pokroić w paski i dodać do sosu. Wymieszać z uduszonymi kurkami.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, włożyć masę kurkową (hehe, masa kurkowa ), na wierzchu ułożyć wiórki pozostałego masła i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

My to potraktowaliśmy jako dodatek do obiadku, ale w książeczce, w której ten przepis znalazłam (Lubię gotować: Z grzybami. Numer 8/2000), zapewniają, że dobrze smakuje z chlebem lub grzankami. Myślę, że dobra by była świeża bagietka.

To jeszcze dorzucę fotki:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (117,1 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (113,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (114,2 KB, 17 załadowań)
__________________
O body swayed to music, O brightening glance,
How can we know the dancer from the dance?

-- W. B. Yeats --

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
taka_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 13:00   #2
natalijka83
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 48
Dot.: Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :)

Kurkowa zapiekanka wyszła mi przepysznie

Co do przepisu to w miejscu: " 2 łyżki masła roztopić, wymieszać z mąką na jednolitą masę, rozprowadzić z zimnym mlekiem i zagotować, cały czas mieszając." miałam pewne kłopty gdy wlałam zimne mleko.......ale że jestem pomysłowy dobromir użyłam blendera zeby grudki z mąki i masła rozdrobnić.

Pychotka...polecam
natalijka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 16:52   #3
taka_jedna
Raczkowanie
 
Avatar taka_jedna
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 112
Dot.: Kurki po francusku - pychotka dla grzybkożerców :)

Cieszę się, że smakowało.
Z tym mlekiem to sama się zastanawiam w jaki sposób mi to wyszło, że nie stało się tak samo, jak u Ciebie i chyba po prostu zestawiłam całą tę masę z ognia i dopiero wlałam mleko. Ale co za różnica, skoro i tak najważniejszy jest efekt.
Zrobiłabym i zjadłabym jeszcze, ale grzybków nie mam. :P
__________________
O body swayed to music, O brightening glance,
How can we know the dancer from the dance?

-- W. B. Yeats --

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
taka_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.