![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wy, mamy, jako dzieci - w co i czym się bawiłyście?
Ot, wątek wspominkowy
![]() Sama ze swojego dzieciństwa (lata '80) pamiętam klocki, klocki i jeszcze raz klocki. Do tego lale papierowe z wycinanymi ubrankami z papieru (były w gazecie jakiejś zamieszczane, ale tez można było je kupić w takich planszach). Dużo drewnianych stempli - tematyczne, w takich długich płaskich pudelkach: kwiaty, zwierzęta, zabawki, zawody, pojazdy... Przeróżne gry planszowe. Lalki-szmacianki. Kiedyś, cudem jakimś, mama dorwała wózek głęboki dla lalek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wy, mamy, jako dzieci - w co i czym się bawiłyście?
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28233318]Ot, wątek wspominkowy
![]() Sama ze swojego dzieciństwa (lata '80) pamiętam klocki, klocki i jeszcze raz klocki. Do tego lale papierowe z wycinanymi ubrankami z papieru (były w gazecie jakiejś zamieszczane, ale tez można było je kupić w takich planszach). Dużo drewnianych stempli - tematyczne, w takich długich płaskich pudelkach: kwiaty, zwierzęta, zabawki, zawody, pojazdy... Przeróżne gry planszowe. Lalki-szmacianki. Kiedyś, cudem jakimś, mama dorwała wózek głęboki dla lalek.[/QUOTE] Kloockiii,drewniane i plastikowe jakies no name,pozniej lego.Ubranka i lalki z papieru tez pamietam ![]() ![]() Podchody,zabawa w chowanego,granie w klasy,w gumę ![]() ![]() Nie lubiłam sie bawic w "udawanie",czyli zabawy w sklep itd.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Klocki.
Poczta, takie małe kopertki itp Nie wiem jak to się nazywało ale taka dziurkowana plansza plastikowa i takie kolorowe jakby "pinezki" się we wzorek jakiś wbijało Gry planszowe, do dzisiaj mam ponad 30 letnie skoczki ![]() Domino Książki, książki, książki
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
tak kapsle były za✂✂✂iste
![]() ![]() bierki, klocki drewniane, resoraki i pistolety ( ![]() jak sobie coś przypomnę to dopiszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
aa to tez
![]() ale to juz nie zabwki ![]() moja ulubiona "Talizman babki Dominiki" ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Stokrotko! widze, że to seria Skarbu Malucha - czy to w tym czasopiśmie byl cykl opowiadań o karaluchu melchiorze???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Zrobie taka swoja mini liste przebojow
![]() 1. Rower. Jako ze moj tata - kolarz, ja mialam rowerek kupiony gdy bylam u mamy w brzuchu ![]() Jako dziecko uwielbialam rowerek,to byl moj nr 1. Zamiast lalek, zamków, klocków - ja od zawsze wybieralam 2 kolka. 2. Klocki. Setki tysiace roznych klockow. Lego nie, ale takie drewniane pamietam. Z literkami i cyferkami. 3. Piaskownica - tez dzieki tacie. Wychodzil dzien w dzien ze mna do piasku, robil podkopki, doły, zamki i co tam bylo trzeba. Bitwy na kulki w piasku lub kto zrobi ladniejszy zamek ![]() 4. Domki w domu - pamietam ze uwielbialam miec domek, np pod ławą. Rodzice narzucali koce, dawali lampke do srodka . Albo z krzeseł. Zasloniete kocami - własne miejsce. 5. Domino, szachy, karty - nie potrafilam przegrywac. Od malego tata staral sie zebym umiala przegrac z honorem. Ale zawsze po przegranej partii, rzucalam kartami, lub stracalam reką wygrane figury na szachownicy. 6. Klasy - pamiętacie gre w klasy? ![]() 7. Guma - to tez w mojej pierwszej dziesiatce. 8. Karteczki z segregatorów, notesiki 9. Trzepak - kto zrobi wiecej fikołkow, kto sie wyzej wespnie, fikołki na czas. Ehh, ale sie fajnie powspominało. Może piszcie też, czy Wasze dzieciaki lubią Wasze zabawy z młodosci? Mój 4-latek rower uwielbia, klocki tez oczywiscie jak kazde dziecko. W piasku nie chce sie bawic, mowi ze w piasku grzebią sie baby ![]() Domek w domu - też odpada ![]() Domino, szachy, karty- nuda. Klasy - zrobiłam furore na podwórku jak uczyłam Mlodego jak sie w to gra. Przylączyly sie 8-mio, 10, 12-letnie dziewczynki i pokazywalam im co i jak. Szok, ze tego nie znały Super! Guma - wg syna - nuda, ale jestem pewna ze mamusie dziewczynek będa mialy zajecie na pare tygodni. Pokazcie córkom grę w gumę! Edytowane przez shiava Czas edycji: 2011-07-20 o 00:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Guma nadal jest w modzie, w ciepłe dni na boisku u mnie skaczą jak szalone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Przypomniałam sobie grę w klasy, pół osiedla wymalowane kredą
![]() taraz tego nie widzę, dziewczynek skaczących też nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jak byłam całkiem mała mieszkaliśmy na wsi, w sąsiedztwie byli sami chłopcy i większość zabaw kończyła się moimi mniejszymi lub większymi obrażeniami
![]() Generalnie bardzo chciałam być księżniczką, więc większość moich zabaw była w księżniczki. Lalkami w księżniczki, guzikami w księżniczki (różowy guzik z serduszkiem to była główna księżniczka, miała żołnierzy, ojca króla itd.), bawiłam się szachami - w księżniczki ![]() ![]() ![]() Kojarzę też te wycinanki z ubrankami, o których już tu pisano, czasopismo MiŚ i tam zawsze było jakieś zabawy - wycinanki czy coś. Ogólnie lubiłam wycinać jakieś gazety itd. Wycinałam z gazety chyba "PANI" modelki, które jak można się domyśleć były księżniczkami ![]() Mama miała takie duże lustro na wprost schodów. Robiłam na schodach tron, owijałam się w stare firanki, mamy korale itd. i byłam księżniczką siedzącą na tronie ![]() ![]() Na zewnątrz to rower, albo mało humanitarna zabawa w powódź (moja ulubiona)... powodzianami były mrówki z ogródkowego mrowiska... ![]() ![]() Potem przeprowadziliśmy się na kilka lat do miasta i tam królowała guma do skakania, jakieś zabawy z innymi dziećmi itd. A jak byłam taką wczesną nastolatką to wtedy głównie rower i latem basen, rzeka itd. a zimą książki. Grałam też ze starszym bratem w żużel kapslami po piwie, każde z nas miało swoją drużynę, robiliśmy tor z książek i pstrykaliśmy. Pamiętam też, że z bratem mieliśmy taką grę, w której były pieniążki, podzieliliśmy się po połowie i każde z nas miało swój sklepik z wycinankami z papieru i handlowaliśmy ze sobą (to jak oboje mieliśmy ospę i siedzieliśmy w domu 3 tygodnie). Generalnie do dziś dnia bardzo żałuję, że nie udało się zostać księżniczką ![]() Drugi mój pomysł na życie to jak miałam 4 lata bardzo chciałam wyjść za policjanta i mieć bliźniaki ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-07-20 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Z tego co pamiętam uwielbiałam sie bawić samochodzikami , miałam ich naprawdę mnóstwo, oczywiście domek z kocy też, wszelkie zabawy na podwórku, hula hop i guma, lalki trochę później, miałam też z bratem domek na pustakach u babci. Bawiłam sie mini gitarą, mini fortepianem
![]() To były czasy :-D |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28234832]Stokrotko! widze, że to seria Skarbu Malucha - czy to w tym czasopiśmie byl cykl opowiadań o karaluchu melchiorze???[/QUOTE]
kurcze nie pamiętam :/ cos mi ten karaluch mówi,ale nie wiem co ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A u mnie krolowalo gestapo. To takie podchody z wymuszaniem hasła. Była piłka, ale to głownie do gry w państwa i miasta. I w coś jeszcze, ale nie pamietam nazw
![]() ![]() ![]() ![]() Pamietam tez fascynacje kaczorem Donaldem i tworzenie klubu młodych skautow na podstawie komiksów z siostrzencami. Robiliśmy bazy w tarninach, tipi z materiałów i takie tam skomplikowane narzędzia potrzebne żeby przetrwać w dziczy ![]() W pewnym momencie wymyslilismy sobie ducha, któremu zrobiliśmy cały opis, historie powstania i znaki ostrzegawcze. Straszylismy nim inne dzieci, ale sami tez byliśmy w stanie się nim przestraszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
dziecinstwo najlepsze na swiecie - na wsi
![]() latem kapiele w rzece,budowanie tamy, zabawy w piratów, było tam mnóstwo wystepek, zakamarków zima zjezdznie z gorek na sankach, latem turlanie sie po trawie z tych samych górek ![]() zabawy w domki w stertach materiałów poskładanych na budowe domu brata , olbrzymia góra piachu tez na ta budowe, po kilku sezonach nie była juz taka olbrzymia ![]() obowiazkowo guma, klasy, wyprawy rowerowe, na gzyby edo lasu, na jagody i poziomki ![]() ksiazki i rysowanie, malowanie czymkolwiek i gdziekolwiek ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Guma, sznur, podchody, chowany, klocki, kości, chińczyk, tłukliśmy całym podwórkiem w siatkę, kosza, nogę, lalek nie cierpiałam.
Moja córa za to kocha sukienki, zabawy w zamienianie się rolami (najczęściej ona jest moją mamą a ja jej córką), kucharzenie, jeżdżenie na rowerze i hulajnodze, zaliczanie wszystkich drabinek w okolicy, jest często mamą Peppy, kucyków, miks wszystkiego. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ale to były piękne czasy...
To co najlepiej pamietam to: Guma do skakania - to był hit ![]() skakanka, hula hop rower uwielbiałam papierowe laleczki z ubrankami warcaby, karty do gry (chociaż umaiłam chyba tylko w wojnę grać ![]() miałam starszego brata, więc na porządku dziennym były proce i splówki na plastelinę ![]() budowanie domków z pozostałości po pobliskich budowach łapanie traszek z bajora pod domem (dla traszek to pewnie zabawne jednak nie było) A u kogoś też była moda na takie malutkie laleczki trzymane w piórniku? Pamiętam to jeszcze z podstawówki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Tak, u mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
U nas były kupowane, albo raczej zdobywane, bo wiadomo nic nie było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
A zbierałyście karteczki (kolorowe, pachnące z notesów)?, ale był czarny rynek
![]() ![]() Skakałyśmy w gumę, graliśmy w piłkę, jeździliśmy po ulicy na rowerach (dziś nie do pomyślenia, na tej samej ulicy). no, ale to we wczesnej podstawówce. Nie chodziłam do przedszkola (tylko do zerówki) więc do tego czasu siedziałyśmy z siostrą w domu. Była rok młodsza, więc cały czas praktycznie bawiłyśmy się razem, trochę jak bliźniaczki. Nasza ulubiona zabawa to nagrywanie się (występy, przedstawienia, pieśni, wygłupy) na magnetofon marki Unitra. Miałysmy w sąsiedztwie rówieśników, więc w lecie ciągle było co robić w ogrodzie czy ulicy (robienie szałasów, siedzenie na drzewach, jedzenie owoców), w zimie też. Z zabaw domowych z czasów małoletnich pamiętam ruskie lalki po mojej babci, (realistyczne postaci, szmaciane z glinianymi twarzami, kolekcja, której tata nie upilnował ale w ostateczności nam zostawił), bawiłyśmy się nimi w dom, odgrywajac scenki itp. (pierwszą pseudo Barbie (Cindy! ![]() Pamiętam słuchanie (przy rysowaniu/kolorowaniu) płyt analogowych z piosenkami lub bajkami, dużo maskotek (taki duży misiu symbol olimpiady w Moskwie jak miała Kukulska na okładce, oczywiście z Rosji ![]() ![]() Pamiętam jak na dzien dziecka (chyba miałam 6 lat) dostałyśmy po wózku dla lalek. Popłakałam się ze szczęścia, chciałam z nim spać, ja miałam różowy a siostra niebieski (szybko się zepsuły, były takie "cieniutkie" ![]() W ogóle, dziecinswto kojarzy mi się z kotami. Ciągle się rodziły. Wiem, to nie zabawka ![]() Szajajaba, tak, to w SM był ten Karaluch.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-07-21 o 00:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
1. Klocki
2. Malowanie, wycinanie i inne zabawy manualne 3. Czesto bawiałm sie, ze jestem prezenterka TV: pogody, czytałam program tv, udzielałam porad ![]() ![]() 4. Na podwróku: rózne zabawy w piłke, inne gry, czaami w gume 5. Udawane zabawy - ale nie w dom - w prezydenta, w sklepowa etc. 6. Bardzo interesowałam sie psami i miałam w domu biuro porad kynologicznych. Jedna porada kosztowała 2000 (na starą kasę) ![]() Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-07-21 o 06:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle zbierałam wszelkie dziwne rzeczy - do dziś dnia mam kolekcję biletów autobusowych, zbierałam obrazki takie co księża dają po kolędzie (też mam niezłą kolekcję), zbierałam także jakieś zwierzątka z jajek-niespodzianek, zbierałam takie porcelanowe figurki (też mam do dzisiaj), zbierałam serię Muppet-ów z modeliny, ale mi gdzieś przepadły ![]() ![]() ![]() Pamiętacie skupy butelek? ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Ja pamiętam że tata zbił mi z deseczek pudełko, w tym pudełku miałam kilka figurek piesków, sarnę i takiego narciarza (figurki były porcelanowe kupione gdzieś na targu). Całymi dniami potrafiłam bawić się że to pudełko to jest domek moich zwierzątek, że one bawią się, spotykają itd a ten pan na nartach był ogólnie złym charakterem i moje zwierzątka sie go bały. Figurki z czasem sie potłukły pomimo że je baardzo szanowałam.
Poza tym pamiętam że uwielbiałam robić sobie na balkonie taki domek. Zasłaniałam kocami, poduszkami cały balkon i miałam taką swoją kryjówkę. I jeszcze pamiętam jak mój tata rysował dla mnie obrazki a ja je kolorowałam. Uczył mnie też bardzo wcześnie pisać. Miałam taki zeszyt gdzie tata na każdej kartce na górze pisał literkę a ja na reszcie kartki powtarzałam tą literkę. Jak już byłam ciut starsza to dostałam komplet takich plastikowych literek ale tylko 1 komplet więc miałam tylko po 1 literce z alfabetu i nie mogłam wielu wyrazów układać, ale i tak lubiłam sie nimi bawić No i oczywiście skakanka, gra w gumę i hula hop Edytowane przez Kfiatuszek1987 Czas edycji: 2011-07-21 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W bibliotekarkę się bawiłam, u mamy jest taka stara biblioteczka oszklona, pełna książek, raj ![]() Uwielbiałam ta opowiadania ![]() ![]() no pewnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
O tak
![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ze zbieractwa, to jeszcze pamiętam takie chińskie, pachnące gumki do mazania i pachnące długopisy. Te ostatnie były tak cenne, że nigdy nie zdążyłam ich nawet zużyć, tak oszczędzałam, że zawsze wyschły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze zbierałam pudełka po papierosach ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Szajajaba, ja w biblioteke tez sie bawiłam.
Chodziłam tez często na pocztę i brała,m sobie te rózne karteczki do wypełniania no i poczta była u mnie w domu. Uwielbiałam nasladować stukot pieczatek. Co więcej - bawiłąm się w ksiedza - ze odprawiałam mszę. ![]() ![]() Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-07-21 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jaatkaa, my też robiłyśmy pogrzeby, ale tylko zwierzętom. Jak znalazłyśmy mysz (kreta, ptaszka), to każda musiała coś o nim opowiedzieć, więc szukałyśmy w książkach w domu, potem na pogrzebie wygłaszałyśmy po kolei. Ale to były takie emocje... jedna koleżanka płakała, do dziś to pamiętam. A (niechlubnie przyznaję się) jak byłyśmy trochę starsze (gdzieś 3, 4 klasa), same w domu, dzwoniłyśmy z koleżankami (oczywiście wykręcając numer palcem na kółeczku) po obcych ludziach i robiłyśmy wygłupy.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-07-21 o 23:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28234832]Stokrotko! widze, że to seria Skarbu Malucha - czy to w tym czasopiśmie byl cykl opowiadań o karaluchu melchiorze???[/QUOTE]
O raju, jakie to fajne było. Czytałam i nie mogłam się doczekać kolejnego numeru. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Nie wiecie czasem czy to się da gdzieś kupić i kto był autorem??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:25.