Nie mogę pozbyć się pryszczy w jednym miejscu.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-05, 18:33   #1
car00usel
Raczkowanie

Nie mogę pozbyć się pryszczy w jednym miejscu..

Witam. Jestem 15-16 letnim chłopakiem. Kiedyś miałem problem z trądzikiem na czole. Miałem je całe w pryszczach, na szczęście pozbyłem się tego. Teraz pryszcze przechodzą mi coraz niżej, na policzki i brodę. Na policzkach mam ich mało, praktycznie w ogóle. Na brodzie w zasadzie też nie mam największego problemu z pryszczami, ale czasami jak mnie wysypie to mam chęć zerwać skórę ze twarzy. Ale mój największy problem polega na tym, że nie mogę pozbyć się pryszczy szczególnie w jednym miejscu. W okolicach szyi i uszu -> pod kościami policzkowymi, po obu stronach.
Gdy zginą mi w pewnym stopniu, na drugi dzień budzę się z 2x gorszym wysypem.. Męczę się z nimi około roku, i nie schodzą.
Powiem jeszcze tylko, że byłem u dermatologa, ale maści które mi przypisała nic nie dają, tylko wysuszają moją wrażliwą skórę.

Błagam pomóżcie, co mam zrobić..
car00usel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-05, 22:27   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Nie mogę pozbyć się pryszczy w jednym miejscu..

Wydaje mi się, że to okolice węzłów chłonnych. Może to jakiś problem natury immunologicznej? Nie masz problemów z migdałkami?
Może bardziej niż dermatolog pomógłby endokrynolog?
Wykluczyłeś problemy hormonalne i alergie pokarmowe?
Przy niektórych alergiach pokarmowych m.in. na soję wypryski o ile pamiętam mogą objąć okolice żuchwy i brody oraz okolice ust.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś a trądzik nie miał np. podłoża bakteryjnego (wymaz u dermatologa) to przebadałabym się na Twoim miejscu pod kątem alergii pokarmowych i kontaktowych- możesz mieć też np. alergię na szampon (to okolice w które on ścieka po myciu włosów) albo na jakiś środek piorący.
wstępnie polecam stosowanie i kupowanie takich kosmetyków i płynów do prania tkanin jakbyś był alergikiem. I wizytę u endokrynologa i alergologa.
Nie wszystkie problemy skórne wieku dojrzewania to jedynie trądzik młodzieńczy.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-05, 22:53   #3
car00usel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że to okolice węzłów chłonnych. Może to jakiś problem natury immunologicznej? Nie masz problemów z migdałkami?
Może bardziej niż dermatolog pomógłby endokrynolog?
Wykluczyłeś problemy hormonalne i alergie pokarmowe?
Przy niektórych alergiach pokarmowych m.in. na soję wypryski o ile pamiętam mogą objąć okolice żuchwy i brody oraz okolice ust.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś a trądzik nie miał np. podłoża bakteryjnego (wymaz u dermatologa) to przebadałabym się na Twoim miejscu pod kątem alergii pokarmowych i kontaktowych- możesz mieć też np. alergię na szampon (to okolice w które on ścieka po myciu włosów) albo na jakiś środek piorący.
wstępnie polecam stosowanie i kupowanie takich kosmetyków i płynów do prania tkanin jakbyś był alergikiem. I wizytę u endokrynologa i alergologa.
Nie wszystkie problemy skórne wieku dojrzewania to jedynie trądzik młodzieńczy.
Tak się składa, że jestem alergikiem. Mam już nawet początkową astmę.
car00usel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-06, 08:20   #4
ellish
Zakorzenienie

przede wszystkim wina hormonow, zwlaszcza, ze masz 16 lat, wiec hormony buzuja. Z czasem mina.
Nie dotykaj tych miejsc.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-06, 16:23   #5
MissChievousTess
Zakorzenienie

Jeśli jesteś alergikiem może to być wina alergii i poprawa stanu skóry może nastąpić w miarę skutecznego leczenia alergii.
Także nie zaniedbuj prawidłowego leczenia alergii i powinno być lepiej.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-09, 22:03   #6
paulina aurora
Kosmetykoholiczka

Twój problem to raczej immunologia, ewentualnie może to być alergia na wybrane środki chemiczne, np do mycia lub do prania. Czasami wystarczy uprać ubrania, szczególnie kurtkę, w środkach do prania dziecięcych ubranek. Spróbuj, a może złagodzisz to?

YouTube
paulina aurora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości