Komiksy.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-09, 12:57   #1
spray
KWC

Komiksy..

Są tu jacyś fani tego typu lektury?
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-09, 17:41   #2
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Dot.: Komiksy..

Wychowałam się, można powiedzieć, na "Kajku i Kokoszu", "Tytusie, Romku i Atomku", przygodach Jonka i Jonki Ale moim ukochanym komiksem jest Thorgal- ubóstwiam i czczę
Stary 2006-08-09, 17:45   #3
Lovisa
Zakorzenienie

Ja bardzo lubię komiksy z Garfieldem, kiedyś można je było kupić normalnie w kiosku, mam cały stos Niestety już od dawna ich nigdzie nie ma, jedynie w gazetach jakieś fragmenty, a szkoda
Stary 2006-08-09, 18:22   #4
cheer
Zakorzenienie

Kiedyś namiętnie czytałam X-Men, pożyczane od koleżanki. Zakochałam się wtedy w Wolverine (Wolverinie - nie wiem jak to "odmienić") i strasznie przeżywałam tę jego miłość do Jean Zastanawiałam się kto mógłby kogo zagrać, kiedy będą może kiedyś, ewentualnie, w przyszłości, etc., kręcić film na podstawie tego komiksu. I wtedy się okazało, że jest to w planach hollywodzkich wytwórni. Widzicie jak to było dawno - zrealizowano (zfilmowano) już trzy części tej historii...
Stary 2006-08-10, 13:00   #5
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia
Ale moim ukochanym komiksem jest Thorgal- ubóstwiam i czczę

TAK! Też jestem wierną fanką! Rysunki Rosińskiego wspaniałe!! Pokochałam tę serię od pierwszego tomu.
Stary 2006-08-11, 11:47   #6
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Dzięki Thorgalowi zainteresowałam się mitologią skandynawską, runami itp. W ogóle jego przygody są strasznie zakręcone, trzeba przeczytać serię parę razy, żeby wszystko ułożyło się w głowie Kiedy zaczęłam go czytać, byłam mała i nie wszystko potrafiłam zrozumieć
Wiele razy szukałam w internecie avatarów z Thorgala, strasznie chciałam avatar z Kriss de Valnor. Ale nie ma
Stary 2006-08-12, 10:00   #7
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia
Dzięki Thorgalowi zainteresowałam się mitologią skandynawską, runami itp. W ogóle jego przygody są strasznie zakręcone, trzeba przeczytać serię parę razy, żeby wszystko ułożyło się w głowie Kiedy zaczęłam go czytać, byłam mała i nie wszystko potrafiłam zrozumieć
Wiele razy szukałam w internecie avatarów z Thorgala, strasznie chciałam avatar z Kriss de Valnor. Ale nie ma
znalazłam takie coś..

To chyba moja ulubiona bohaterka. Szkoda, że umiera

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-12, 15:11   #8
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

spray, skąd je wydobyłaś?
Kriss umiera, ale jak prawdziwa wojowniczka, z łukiem w dłoni, nie podda się do samego końca Chociaż, po cichu wierzę, że jakimś cudem przeżyje i pojawi się w którymś tomie
Stary 2006-08-13, 19:36   #9
Bridget
Zakorzenienie

Kiedyś się czytało Kajko i Kokosz (Oferma na ochotnika ), Asterix i Obelix, Tytusy, Szninkiel, Garfield i inne cuda.
Niedawno przypominiałam sobie Kajko i Kokosza, w wersji elektronicznej co prawda, ale zawsze coś

Edytowane przez Bridget
Czas edycji: 2006-08-13 o 22:35
Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 22:00   #10
Caramella
Wtajemniczenie

Thorgal. Uwielbiam. Mam wszystkie odcinki, szkoda, że to takie drogie ale cóż, warto.
who we wish we could be
who we want to be with

63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-07, 11:01   #11
Alvesta
Zakorzenienie

tak jak pisałyście, zdecydowanie Thorgal. Ostatnio dorwałam całość, tak samo jak całego Kajko i Kokosza, tyle ze elektronicznie. Oprócz tego uwielbiałam Przygody profesorka Nerwosolka, Orientmena, komiks "Skąd się bierze woda sodowa", Tytusa, Romka i A'Tomka, Przygody Kleksa, Szninkla... Bardzo żałuję, że cześć tych zbiorów mama oddała po rodzinie młodszym kuzynoma jakbym chciała sobie teraz pozbierać to kupę kasy bym wydała na samego Thorgala
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-07, 12:08   #12
123mka
BAN stały

Nie ma jak "Tytus Romek i A'Tomek " po prostu świetne komiksy...czytałam jak byłam małą ,lubię czytać i teraz ;-)
123mka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-07, 17:16   #13
nri
Zadomowienie

w dziecinstwie uwielbialam kaczora donalda w tej chwili czytuje wilqa, jeza jerzego; sandman, 100 naboi, kaznodzieja rowniez sa godni polecenia
Stary 2007-06-08, 21:47   #14
samotna
Przyczajenie

GG do samotna

ja tam kocham Thorgala
to fantastyczny komiks
mmm
a no ta...Kriss najlepsza w nim oczywiście
samotna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 04:20   #15
Fraoch
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Pokaż wiadomość
Wychowałam się, można powiedzieć, na "Kajku i Kokoszu", "Tytusie, Romku i Atomku", przygodach Jonka i Jonki Ale moim ukochanym komiksem jest Thorgal- ubóstwiam i czczę

o doookładnie tu się podpisuję rękami i nogami

A poza tym jak byłam jeszcze mniejsza to Koziołka matołka czytałam hyhyhy

A potem jak byłam starsza to mi koledzy jakieś bardziej okrutne podrzucali no ale taki wpływ na mnie wywarły że aż tytułu nie pamiętam I nawet przez jakiś czas sobie podczytywałam mange u znajomych, ale też nie długo bo ileż można o ratowaniu świata przed złem Ale jedną to fajną pożyczaną miałam zero dialogów bo o dinozaurze była pt "Gon" . Fajnie rozrysowana .
A teraz na X-mena poluje bo po filmie chciałam sobie poczytać i zobaczyć dokładnie o co chodziło w pierwotnych zamiarach (i to też przez kolegów bo mi kazali hyhy jak nie mogłam z nimi komentować wyższości komiksu nad filmem
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 04:21   #16
Fraoch
Rozeznanie

Cytat:

o doookładnie tu się podpisuję rękami i nogami

A poza tym jak byłam jeszcze mniejsza to Koziołka matołka czytałam hyhyhy

A potem jak byłam starsza to mi koledzy jakieś bardziej okrutne podrzucali no ale taki wpływ na mnie wywarły że aż tytułu nie pamiętam I nawet przez jakiś czas sobie podczytywałam mange u znajomych, ale też nie długo bo ileż można o ratowaniu świata przed złem Ale jedną to fajną pożyczaną miałam zero dialogów bo o dinozaurze była pt "Gon" . Fajnie rozrysowana .
A teraz na X-mena poluje bo po filmie chciałam sobie poczytać i zobaczyć dokładnie o co chodziło w pierwotnych zamiarach (i to też przez kolegów bo mi kazali hyhy jak nie mogłam z nimi komentować wyższości komiksu nad filmem )

PS coś mi sie z forum porobiło i podwójnie mi post wkleiło
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 14:46   #17
Alvesta
Zakorzenienie

pamiętam jeszcze jak czytałam Szninkla, miałam może z dziesięć lat, więc trochę za mało na tego typu lekturę ale bardzo mi się podobał komiks bo uwielbiałam fantastykę od najmłodszych lat. O, i jeszcze Yansa mi mama kupowała. Mój ulubiony odcinek to "Mutanci z Xanai"

Natomiast nie miałam w ręku chyba nigdy Batmanów, Supermanów czy innych X-menów. Jakoś mnie nie zachęcało
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 16:08   #18
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Może któraś z was wie czy gdzieś w necie można znależć komiksy Asterixa do poczytania online? Kiedyś bardzo je lubiłam i chetnie bym sobie jeszcze raz przejrzała

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 16:54   #19
pawica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
tak jak pisałyście, zdecydowanie Thorgal. Ostatnio dorwałam całość, tak samo jak całego Kajko i Kokosza, tyle ze elektronicznie.

a jakbym chciała sobie teraz pozbierać to kupę kasy bym wydała na samego Thorgala

Ja przeczytalam tylko pare czesci i jakieś 2 lata temu trafiłam na jedną w bibliotece.
przeczytała bym to jescze raz, nie ważne w jakiej wersji, żeby tylko sobie poczytać, żeby kupić, za dużo bym musiała wydac.

szukałam wersji elektronicznej, ale nigdzie nie umię jej dorwać, chyba nie umie szukać. może podasz link, albo ktoś, kto też wie gdzie szukac.

proszę najładniej jak potrafię, to najlepszy komiks jaki miałam dotychczas w rece

Edytowane przez pawica
Czas edycji: 2012-09-12 o 22:00
pawica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-11, 14:28   #20
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

ja się ostatnio wkręciłam w komiksy za młodego to więcej czytałam ich, potem przestałam - po prostu śmiercią naturalną umarło ale chyba się nawrócę
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-30, 12:41   #21
Tici
Raczkowanie

Odświeżam wątek, bo w tym i w zeszłym roku trochę czytaliśmy w domu komiksów i tylko się zastanawiam, czy wszystkie jakieś fajniejsze tytuły są wydawane przez Egmont? Asteriks, Calvin i Hobbes, Gigant poleca, czyli duże wydania Kaczora Donalda. Niech sobie nawet i tak będzie, ale moja wiedza komiksowa jest ograniczona, a coraz bardziej przemawiają do mnie komiksy - i do dzieci też, bo łatwiej się czyta niż ciągły tekst itd.
Tici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-30, 14:02   #22
PannaBennet
Raczkowanie

Tici, bo komiksy są świetne! Ja mogę Ci polecić z klasyki "Zemstę hrabiego skarbka" (zreszta przez egmont tez wydawaną, zawsze zerkam na zapowiedzi u nich) z ilustracjami Grzegorza Rosińskiego (jak obrazy!). Dobry komiks jest według mnie jak dobra ksiażka Mój brat, chociaż jest już dorosłym facetem do tej pory kolekcjonuje Giganty, ma nawet wykupiona prenumeratę, żeby nie latać do kiosku i jak dziecko zaśmiewa się czytając;P
PannaBennet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 13:46   #23
Morka1
Raczkowanie

Ja sama czytam i Thorgale i nie tylko a Giganty to zaprenumerowaliśmy do domu, żeby nie "latać co miesiąc po kioskach", najkorzystniej i najwygodniej.
Morka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 21:44   #24
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:

To samo. Z tym, że najnowsze odcinki sa przekombinowane i przestałam kupować.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 13:28   #25
PannaBennet
Raczkowanie

Elfir, mam podobnie, bardzo czekałam na ostatni tom i sie rozczarowałam troche jednak, wole wrócić do tych starszych. A teraz uszczesliwiłam siostrzenice komiksem i chyba złapała bakcyla. Kupiłam jej komiks z jej ubóstwianymi wrecz kucykami. Mój kucyk pony. Przyjazn to magia tom 1 i nawet powiedziała, że duzo lepsze niż bajka, a z jej ust to naprawde spory komplement Mają być kolejne tomy, wiec w najblizszym czasie nie musze już się głowić nad prezentami
Stary 2015-04-24, 15:19   #26
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
To samo. Z tym, że najnowsze odcinki sa przekombinowane i przestałam kupować.
Zgadzam się, to już nie to samo... ale kupuję wszystkie serie (Louve, Kriss de Valnor, Młodzieńcze Lata), nie umiem inaczej Chociaż to już inne wrażenia i inaczej się czyta.
Stary 2015-05-01, 22:49   #27
Rhianon
Przyczajenie

Wychowałam się na Thorgalu i nadal go ubóstwiam i mam sentyment, ale nie kupuję już nowych serii, to już nie to, szkoda kasy. Swoją drogą ciągle jestem ciekawa, czy będzie kiedyś z tego film, nie krótka animacja, a porządny fabularny.
Rhianon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 20:40   #28
Elfir
Zakorzenienie

Nie. Asteriks jest bardziej rozpoznawalny, jako europejski bohater komiksowy, a nakręciła go Francja jedynie funduszy państwowych (jako dobro narodowe). Amerykanie kręcą filmy tylko ze swoimi bohaterami Marvela i DC Comics.
Belgowie nie mają na tyle rozwiniętego przemysłu filmowego, by pozwolić sobie na taką produkcję kostiumową.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-22, 14:58   #29
Bezmleczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Nie. Asteriks jest bardziej rozpoznawalny, jako europejski bohater komiksowy, a nakręciła go Francja jedynie funduszy państwowych (jako dobro narodowe). Amerykanie kręcą filmy tylko ze swoimi bohaterami Marvela i DC Comics.
Belgowie nie mają na tyle rozwiniętego przemysłu filmowego, by pozwolić sobie na taką produkcję kostiumową.
Jedna z moich ulubionych filmów dla całej rodziny Asteriksy
A znacie komiksy Smerfy? Widziałam ostatnio "Smerfy Hazardziści" w internecie
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-03, 13:07   #30
PannaBennet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bezmleczka Pokaż wiadomość
Jedna z moich ulubionych filmów dla całej rodziny Asteriksy
A znacie komiksy Smerfy? Widziałam ostatnio "Smerfy Hazardziści" w internecie
Nie znałam, ale właśnie poznałam i jeszcze "Smerf Reporter" tez jest, ale tylko te dwa widziałam, chyba póki co tylko tyle jest. Ocvzywiscie kupiłam oba i czekam na wiecej, mam nadzieje, ze to nie taki jednorazowy rzut, bo są świetne!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości