|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Myślicie, że już za późno na zmianę zawodu?
Dziewczyny, właśnie kończę studia...w ogóle mnie nie interesowały i nadal nie interesują (administracja), ale myślałam, że pewna po tym praca itd....a teraz się waham, nie chcę tego robić do końca życia...Zawsze chciałam być aktorką i to mi nie przeszło....robić dalej to co rozsądne czy uczyć się aktorstwa? Nie mam już czau na PWST ale myślę o jakiejś prywatnej,,,,zastanawiam się nad SPOT w Krakowie (www.ksa.edu.pl) co Wy na to? Co robić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Myślicie, że już za późno na zmianę zawodu?
Wiesz,wiele osób nie pracuje w swoim zawodzie.Jeśli czujesz,że to nie to co chcesz robić to nie ma w tym nic złego.Rób to co sprawia ci satysfakcję.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nigdy nie jest za późno na zmianę zawodu. A na realizację marzeń tym bardziej. Próbuj. Życie jest zbyt krótkie żeby się zastanawiac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To jest bardzo powazna decyzja i tylko Ty wiesz czy masz mozliwosci (takze finansowe) żeby uczyc się dalej.
A próbowałas juz swoich sił jako aktorka? wiesz, ze się nadajesz? Próbowałas może w teatrze amatorskim? Moze lepiej pracowac w zawodzie i jednocześnie dokształcac sie, rozwijac swoje zainteresowania? Musisz rozważyc wiele za i przeciw.
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem pracuj, bo pieniądze napewno będą ci potrzebne a jednocześnie rozwijaj swoje umiejętności, szkol się i rób to co kochasz. Jak dojdziesz do miejsca, w którym będziesz mogła poświęcić się jedynie aktorstwu, bo będziesz mogła się zająć swoją pasją zawodowo to pożegnasz się ze swoją niesatysfakcjonującą dotychczasową pracą. I życzę aby Ci się to udało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zdobycie nowych kwalifikacji nieco potrwa, jak piszą dziewczyny powyżej zresztą.
Ale nie zniechęcaj się jeśli to faktycznie Twoje marzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Cóż, jestem w podobnej sytuacji. I gdyby nie to, ze został mi rok do licencjatu, rzuciłabym to w cholerę.
Napiszę Ci tak - wydaje mi się, że tak czy siak nie będziesz wykonywać pracy, której nie lubisz (chyba że za NAPRAWDĘ porządną kasę). Prędzej czy póxniej poszukasz sobie czegoś innego. Co do 5-letnich studiów aktorskich, to mimo wszytsko myslę, że powinnaś spróbować, żeby do końca życia nie żałować. A ponieważ zawód aktora jest niepewny - to zawsze będziesz mieć komfort psychiczny "jakby co", ze skończyłaś coś bardziej praktycznego. Dobrym pomysłem jest np. studiowanie 2 rzeczy - jednej bardziej praktycznej, a drugiej zgodnej z powołaniem, bo tak rzucać wszysto na jedną kartę też jest niebezpiecznie. Ps - to były studia 5-letnie magisterskie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ABSOLUTNIE NIE
![]() Zawsze trzeba próbować iść za głosem serca - jeśli nie wykorzystasz danej Ci szansy, to możesz potem tego bardzo gorzko żałować A propo administracji - w Polsce jest dużo artystów - muzyków i aktorów - którzy skończyli kierunki techniczne, filologie, prawo (osobiście byłam na koncercie tego muzyka) czy nawet medycyne, i to im naprawdę nie "przeszkadza", wręcz przeciwnie, zawsze mogą sobie trochę pieniążków dorobić ![]() Życzę powodzenia ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Jak dobrze usłyszeć, że nigdy nie jest za późno na realizację swoich marzeń
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No bo nie jest. To, że może być trudniej, nie znaczy, że należy rezygnować.
A na Twoim miejscu dociągnęłabym te studia chociaż do licencjata, nie zginie Ci dyplom i nie zaszkodzi.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
a ja na Twoim miejscu poświęciłabym się jednak administracji i to w niej rozwijała swoje talenty
![]() aktorką każdy może być - o ile ma zdolności i determinację masz pewność, że posiadasz te cechy? jakieś doświadczenie na scenie? może jakieś osiągnięcia? bo wiesz samymi dobrymi chęciami to raczej Oscara się nie zdobywa ![]() dlatego myślę, że najpierw powinnaś sprawdzić, czy w ogóle się do tego nadajesz (Luba dobrze radzi: teatry amatorskie) a dopiero później postanowić czy tak właśnie chcesz zarabiać na życie ![]() a ja zawsze chciałam być łyżwiarką figurową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Poza tym, ile masz lat..? 21? 22? 23? Do teatralnych startują i tacy, co się po kilka razy nie dostają, chyba nie jesteś jeszcze jakimś wiekowym rarogiem... Spróbuj się dostać np., to też nie lada wyczyn, a że nie będziesz studiować, to już trochę inna sprawa. Zacznij brać udział w castingach... Te teatry amatorskie, jak najbardziej. Konkurencję będziesz mieć w późniejszym zawodzie ogromną, a i LA jest pełne aktorek na wiecznym etacie kelnerki.
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem nigdy nie jest za późno an zmiane zawodu, zawsze warto dążyć do tego co przyniesie nam satysfakcje,a wymarzony zawód taką satysfakcję napewno będzie przynosił
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
tzn na państwowe do Wawy przyjmują do 22ego roku zycia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Kurcze, też myslałam, że pisze tu jakaś wiekowa laska, a nie taki sikut
![]() Na nic nie jest za poźno, tylko zastanów się czy aby na pewno warto. Czy brałaś udział w jakichś występach, teatrach? Czy ktoś, kto na tym się zna powiedział ci, że warto? Czy brałaś udział w castingach???? Jeśli zaczynasz coś nowego, to warto wiedzieć czy masz choć cień szansy, żeby zaistnieć w tym zawodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja zdecydowałam się na zmianę zawodu i nie żałuję! CHciałam być projektantką i zapisałam się do Szkoły Artystycznego Projektowania Ubioru - tez należy do KSA! Jest super! Edytowane przez Gosia_30 Czas edycji: 2007-09-25 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie rady, nie spodziewalam się takiej lawiny odpowiedzi....nadal sie waham, ale dobrze miec wsparcie...ale jesli gosia mowi ze ksa super....no i bede miala czas na "administrowanie"...spraw dze czy sie nadaje...i bede Was informowala na bieżaco!
ps dla www. tak to studia 5-letnie koncze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Do Warszawy, Krakowa i Wrocławia przyjmują do 21 roku życia, chociaż zdarzają sie wyjątki. W Łodzi z tego, co pamiętam limitu wieku nie ma, chociaż po 25 roku życia szanse bardzo maleją.
I, nie oszukujmy się, na tes tudia zdaje obecnie po 800 osób. Miejsc jest średnio 18. Nie wiadomo, czy się dostaniesz. Może warto zacząć od takich szkół jak Machulscy, LART, Studia przy Teatrze Żydowskim czy Śląskim? Niektóe z nich dają później możliwość zrobienia dyplomu przed ZASPem, czyli będziesz zawodową aktorką, a , jak skończysz studia, to tym lepiej dla Ciebie, bo i wyższe wykształcenie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
ja też weszłam na stronę www.ksa.edu.pl i chyba... no chyba zapiszę się do ich szkoły fotografii! co mi tam! raz się żyje! pozdrawiam riot i dzięki za namiary
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno ambitny cel. Realny, ale trudny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.