Myślicie, że już za późno na zmianę zawodu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-21, 08:29   #1
riot
Przyczajenie

Myślicie, że już za późno na zmianę zawodu?

Dziewczyny, właśnie kończę studia...w ogóle mnie nie interesowały i nadal nie interesują (administracja), ale myślałam, że pewna po tym praca itd....a teraz się waham, nie chcę tego robić do końca życia...Zawsze chciałam być aktorką i to mi nie przeszło....robić dalej to co rozsądne czy uczyć się aktorstwa? Nie mam już czau na PWST ale myślę o jakiejś prywatnej,,,,zastanawiam się nad SPOT w Krakowie (www.ksa.edu.pl) co Wy na to? Co robić?
riot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 08:34   #2
cattt
Mrs Mrau

Dot.: Myślicie, że już za późno na zmianę zawodu?

Wiesz,wiele osób nie pracuje w swoim zawodzie.Jeśli czujesz,że to nie to co chcesz robić to nie ma w tym nic złego.Rób to co sprawia ci satysfakcję.
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 08:41   #3
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez riot Pokaż wiadomość
Dziewczyny, właśnie kończę studia...w ogóle mnie nie interesowały i nadal nie interesują
wchodząc w ten wątek byłam przekonana, że to wątek pani tuż przed emeryturą

Nigdy nie jest za późno na zmianę zawodu. A na realizację marzeń tym bardziej. Próbuj. Życie jest zbyt krótkie żeby się zastanawiac.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 08:42   #4
Luba
Zakorzenienie

To jest bardzo powazna decyzja i tylko Ty wiesz czy masz mozliwosci (takze finansowe) żeby uczyc się dalej.
A próbowałas juz swoich sił jako aktorka? wiesz, ze się nadajesz? Próbowałas może w teatrze amatorskim?
Moze lepiej pracowac w zawodzie i jednocześnie dokształcac sie, rozwijac swoje zainteresowania?
Musisz rozważyc wiele za i przeciw.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 08:54   #5
_Kasia23_
Wtajemniczenie

Moim zdaniem pracuj, bo pieniądze napewno będą ci potrzebne a jednocześnie rozwijaj swoje umiejętności, szkol się i rób to co kochasz. Jak dojdziesz do miejsca, w którym będziesz mogła poświęcić się jedynie aktorstwu, bo będziesz mogła się zająć swoją pasją zawodowo to pożegnasz się ze swoją niesatysfakcjonującą dotychczasową pracą. I życzę aby Ci się to udało
_Kasia23_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 09:05   #6
izia17
Zadomowienie

GG do izia17

Cytat:
Napisane przez _Kasia23_ Pokaż wiadomość
Moim zdaniem pracuj, bo pieniądze napewno będą ci potrzebne a jednocześnie rozwijaj swoje umiejętności, szkol się i rób to co kochasz. Jak dojdziesz do miejsca, w którym będziesz mogła poświęcić się jedynie aktorstwu, bo będziesz mogła się zająć swoją pasją zawodowo to pożegnasz się ze swoją niesatysfakcjonującą dotychczasową pracą. I życzę aby Ci się to udało
Myślę podobnie może da się pogodzić pracę w zdobytym zawodzie z rozwijaniem pasji?
izia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 09:09   #7
aaricia8
Zakorzenienie

Zdobycie nowych kwalifikacji nieco potrwa, jak piszą dziewczyny powyżej zresztą.
Ale nie zniechęcaj się jeśli to faktycznie Twoje marzenie.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-21, 09:29   #8
Raczkowanie

Cóż, jestem w podobnej sytuacji. I gdyby nie to, ze został mi rok do licencjatu, rzuciłabym to w cholerę.
Napiszę Ci tak - wydaje mi się, że tak czy siak nie będziesz wykonywać pracy, której nie lubisz (chyba że za NAPRAWDĘ porządną kasę). Prędzej czy póxniej poszukasz sobie czegoś innego.
Co do 5-letnich studiów aktorskich, to mimo wszytsko myslę, że powinnaś spróbować, żeby do końca życia nie żałować. A ponieważ zawód aktora jest niepewny - to zawsze będziesz mieć komfort psychiczny "jakby co", ze skończyłaś coś bardziej praktycznego.
Dobrym pomysłem jest np. studiowanie 2 rzeczy - jednej bardziej praktycznej, a drugiej zgodnej z powołaniem, bo tak rzucać wszysto na jedną kartę też jest niebezpiecznie.

Ps - to były studia 5-letnie magisterskie?
www jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 09:57   #9
sadia
Raczkowanie

ABSOLUTNIE NIE

Zawsze trzeba próbować iść za głosem serca - jeśli nie wykorzystasz danej Ci szansy, to możesz potem tego bardzo gorzko żałować

A propo administracji - w Polsce jest dużo artystów - muzyków i aktorów - którzy skończyli kierunki techniczne, filologie, prawo (osobiście byłam na koncercie tego muzyka) czy nawet medycyne, i to im naprawdę nie "przeszkadza", wręcz przeciwnie, zawsze mogą sobie trochę pieniążków dorobić

Życzę powodzenia

..::Aby do czegoś dojść, trzeba wyruszyć w drogę::..

sadia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 10:32   #10
sexy body
Rozeznanie

Jak dobrze usłyszeć, że nigdy nie jest za późno na realizację swoich marzeń

sexy body jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 10:42   #11
Aeterna
Zakorzenienie

No bo nie jest. To, że może być trudniej, nie znaczy, że należy rezygnować.

A na Twoim miejscu dociągnęłabym te studia chociaż do licencjata, nie zginie Ci dyplom i nie zaszkodzi.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-21, 10:57   #12
benito_mruffkolini
BAN stały

a ja na Twoim miejscu poświęciłabym się jednak administracji i to w niej rozwijała swoje talenty

aktorką każdy może być - o ile ma zdolności i determinację
masz pewność, że posiadasz te cechy?
jakieś doświadczenie na scenie?
może jakieś osiągnięcia?

bo wiesz
samymi dobrymi chęciami to raczej Oscara się nie zdobywa
dlatego myślę, że najpierw powinnaś sprawdzić, czy w ogóle się do tego nadajesz (Luba dobrze radzi: teatry amatorskie) a dopiero później postanowić czy tak właśnie chcesz zarabiać na życie

a ja zawsze chciałam być łyżwiarką figurową i co z tego, że łyżwy na nogach miałam ze 2 razy w życiu?
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 11:04   #13
Aeterna
Zakorzenienie

Poza tym, ile masz lat..? 21? 22? 23? Do teatralnych startują i tacy, co się po kilka razy nie dostają, chyba nie jesteś jeszcze jakimś wiekowym rarogiem... Spróbuj się dostać np., to też nie lada wyczyn, a że nie będziesz studiować, to już trochę inna sprawa. Zacznij brać udział w castingach... Te teatry amatorskie, jak najbardziej. Konkurencję będziesz mieć w późniejszym zawodzie ogromną, a i LA jest pełne aktorek na wiecznym etacie kelnerki. A wiesz, ilu aktorów zajęło się czymś innym poza graniem, by mieć z czego żyć... To teraz się czyta, że ktoś gra w modnym serialu a dorobił się firmy budowlanej, tylko, że lata wstecz sam kładł ludziom po domach parkiety i płytki np.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 16:52   #14
kala507
Rozeznanie

moim zdaniem nigdy nie jest za późno an zmiane zawodu, zawsze warto dążyć do tego co przyniesie nam satysfakcje,a wymarzony zawód taką satysfakcję napewno będzie przynosił
Stary 2007-09-21, 19:21   #15
Mirianka
Zakorzenienie

tzn na państwowe do Wawy przyjmują do 22ego roku zycia do PWST do chyba 25-26 pozniej raczej juz nie A aktorem nie moze byc kazdy (wiem bo studiuję na AT aczkolwiek nie aktorstwo ale wiadomo, jedna mała uczelnia i wiesz wiecej niz tylko na swoim kierunku) I faktycznie dobrze Dziewczyny radzą, dociagnij do końca zawsze bedziesz mieć zawodową furtkę, jesli z aktorstwem Ci nie wyjdzie Pozdrawiam!

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 19:24   #16
Błękitny Frędzelek
Raczkowanie

Kurcze, też myslałam, że pisze tu jakaś wiekowa laska, a nie taki sikut
Na nic nie jest za poźno, tylko zastanów się czy aby na pewno warto. Czy brałaś udział w jakichś występach, teatrach? Czy ktoś, kto na tym się zna powiedział ci, że warto? Czy brałaś udział w castingach????
Jeśli zaczynasz coś nowego, to warto wiedzieć czy masz choć cień szansy, żeby zaistnieć w tym zawodzie.
Błękitny Frędzelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 08:41   #17
Gosia_30
Przyczajenie

Cytat:
Dziewczyny, właśnie kończę studia...w ogóle mnie nie interesowały i nadal nie interesują (administracja), ale myślałam, że pewna po tym praca itd....a teraz się waham, nie chcę tego robić do końca życia...Zawsze chciałam być aktorką i to mi nie przeszło....robić dalej to co rozsądne czy uczyć się aktorstwa? Nie mam już czau na PWST ale myślę o jakiejś prywatnej,,,,zastanawiam się nad SPOT w Krakowie (www.ksa.edu.pl) co Wy na to? Co robić?
Witam wszystkich!

Ja zdecydowałam się na zmianę zawodu i nie żałuję! CHciałam być projektantką i zapisałam się do Szkoły Artystycznego Projektowania Ubioru - tez należy do KSA! Jest super!

Edytowane przez Gosia_30
Czas edycji: 2007-09-25 o 21:17
Gosia_30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 10:25   #18
riot
Przyczajenie

Dziewczyny, dziękuję za wszystkie rady, nie spodziewalam się takiej lawiny odpowiedzi....nadal sie waham, ale dobrze miec wsparcie...ale jesli gosia mowi ze ksa super....no i bede miala czas na "administrowanie"...spraw dze czy sie nadaje...i bede Was informowala na bieżaco!

ps dla www. tak to studia 5-letnie koncze
riot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 19:51   #19
Teje
Rozeznanie

Do Warszawy, Krakowa i Wrocławia przyjmują do 21 roku życia, chociaż zdarzają sie wyjątki. W Łodzi z tego, co pamiętam limitu wieku nie ma, chociaż po 25 roku życia szanse bardzo maleją.

I, nie oszukujmy się, na tes tudia zdaje obecnie po 800 osób. Miejsc jest średnio 18. Nie wiadomo, czy się dostaniesz. Może warto zacząć od takich szkół jak Machulscy, LART, Studia przy Teatrze Żydowskim czy Śląskim? Niektóe z nich dają później możliwość zrobienia dyplomu przed ZASPem, czyli będziesz zawodową aktorką, a , jak skończysz studia, to tym lepiej dla Ciebie, bo i wyższe wykształcenie.
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-25, 21:30   #20
Ew_ka
Przyczajenie

ja też weszłam na stronę www.ksa.edu.pl i chyba... no chyba zapiszę się do ich szkoły fotografii! co mi tam! raz się żyje! pozdrawiam riot i dzięki za namiary
Ew_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-25, 23:03   #21
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest za pozno tylko jeszczze pozostaje kwestia pogodzenia tego z "pozyskiwanie srodkow na zycie zwanym pospolicie praca zarobkowa"

Na pewno ambitny cel. Realny, ale trudny.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości