|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zawiodłam sie na YASMINE.Co teraz??Help...
Sprawa wygląda tak:po kilku latach brania Novynette,po których nic mi nie było(zero skótków ubocznych)ale zmieniłam je na Yasmin:po pierwsze dlatego,ze podejrzewałam Novynette o to,że przytyłam,a dwa :Yasmin miały mieć ponoc same zalety.Tymczasem jem yasmin od kilku miesiecy- i :
-róznica w kg minimalna(a i tak niewiem czy wtedy przytyłam od anty) -skutki uboczne:ból w piersiach,migreny,zawroty głowy,kurcze łydek,mdłosci-bardzo uciązliwe(niemam pewnosci,ze od tego ,ale wyglada,ze raczej tak) -prawie 12zł wiecej zł przy zakupie kazdego opakowania wzgledem Novynette. - pogorszenei stanu skóry(tradzik,wypryski) Kochane wizazanki(zwłaszcza te w podobnej sytuacji lub znające sie na kwestii hormonów)CO ZROBIC???WRÓCIC DO NOVYNETTE?SPRÓBOWAC YASMINELLE? podejrzewam,ze Yasmin albo maja dla mojego organizum za dużo hormnów(estrogenów jest mniej w Novynette)albo...tak zle znosze okres"stabilizacyjny"?POM OCY!!!!!!!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zawiodłam sie na YASMINE.Co teraz??Help...
porozmawiaj z ginekologiem, my Ci nie powiemy po jakich tabletkach sie bedziesz dobrze czula bo kazda kobieta jest inna
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja na własna prosbe zrobiłam jednak poziom badania hormonów u endokrynologa-ginekologa-i co? On własnei zalecił mi Yasmin
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Zmien jak najszybciej te tabletki!!!! Ja zażywam Yasminelle od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona! Ale każdy organizm jest inny.
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
anuteczka! ale na jakie mam zmeinic?na yasminelle(estrogen taki sam jak novynette)?czy wrócic do wcześneijszych,które u mnei sie juz sprawdziły?Hmm...chyba,ze wzgledów antykoncepcynych wezme to opakowanie do końca...
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Z tego co wiem, gdy pojawiaja sie tak silne skutki uboczne nie powinno sie brac dalej tabletek tylko natychmiast odstawic, tak mowil mi lekarz. Jesli tamte tabletki byly dla Ciebie dobre to moze wroc do nich, bo Yasminelle to "młodsza siostra" Yasmin wiec moga byc podobne. Ale moze porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
natychmiast odstaw yasmin i sprobuj jeszcze jakichs innych lub wroc do poprzednich, po ktorych sie dobrze czulas. Lekarz powinien w tej sytuacji miec juz jakis oglad, jaki ewentualnie skladnik tabletek jest dla ciebie niepozadany i przepisac ci takie, w ktorych on nie wystepuje lub jest go mniej. tabletki maja rozne sklady, a dopoki sie ich nie wezmie, trudno powiedziec, ktore organizm zaakceptuje.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
meszsares...wiem-chyba tak bede musiała zrobić
....ale-kiedys czytałam o tym,że tabsy można brać tylko przez 16dni i bedzie sie zabezpieczoną-tak byłoby dla mnie najlepiej zanim wezme inne...Tylko dalej mam dylemat jakie(?)Boje sie troche eksperymentować z yasminelle,z drugiej strony,jeśli tyje od navynette![]() Myślicie,ze organizm zareagowal tak,bo nietoleruje tego nowego odpowiednika progeseteronu w yasmin i yasminelle,czy od wyzszego poziomu estrogenu? czy powracajac do novynette znowu musze "brac pod rzad"-tj.jak zakończe np.17tabletke yasmin-to w 18dniu,a 1dniu krwawienia novynette?czy moze byc po okresie? |
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli dolegliwości są naprawdę uciążliwe to odstaw od razu. Jeśli nie, dokończ opakowanie.
Nie jest tak, że to lekarz zna najlepiej twoje ciało - ty je znasz najlepiej. Sądzę, że sobie poradzisz. Ja jak się źle czułam po tabletkach to zawsze kończyłam opakowanie i żyję. Lepiej wróć do poprzednich tabletek, yasminelle są nawet droższe od yasmin (a nie znam ceny tych do do tej pory brałaś).
|
|
#12 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na wizażu jest wątek o yasmin, tam możesz znaleźć wiele informacji. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83266
Edytowane przez Velvet Acid Kitty Czas edycji: 2007-09-18 o 19:34 Powód: link do wątku o yasmin |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Velvet!Dzieki bardzo za info!A jak odstawie teraz yasmin-to dostane okres???czy jak to moze wygladac?Tzn.np.dzis odsawiam,dostaje krwawienia..robie miesiac przerwy i wczesniejsze anty?czy jak?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam podobne skutki uboczne po Diane 35 - przede wszystkim migreny. Okropność, a bardzo żałuję, bo w pozostałych kwestiach te pigułki byly dla mnie najlepsze i najodpowiedniejsze. Pani ginekolog kazala mi dokończyć opak., a potem wypisała nowe. Wydaje mi się, ze przerywanie w trakcie jest nierozsądkiem.
Dla mnie Yasmine miała za mało estrogenów, zatrzymała mi miesiączki, wróciłam do sprawdzonego Microgynonu. Więc to sprawa indywidualna. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Ale w ulotce pisze, że można odstawić tabletki w dowolnym momencie .
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
No Velvet...gdyby te objawy nie były aż tak uciązliwe to tez wolałabym dociagnąc do końca...
...no trudno...niech się dzieje co chce-odstawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.

.