|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Renta a ślub?
Witam!
![]() Mam pytanie, które dotyczy ZUS-u, a dokładnie chodzi o rentę rodzinną. Chciałam się zapytać, czy któraś z was miała tak(lub TŻ tak miał), że otrzymuje rentę rodzinną i wyszła za mąż. Czy nie utraciłyście jej? Już pytałam 2 razy w ZUSie i oni mówią że, to nie ma znaczenia, bo renta jest na okres do 25 roku życia, pod warunkiem, że się uczysz. Ja wiem o tym, ale po prostu chciałam się upewnić, bo znajomi mi mówią "A nie boisz się , że utracisz rentę?" i tym ciągłym pytaniem mnie tylko denerwują ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Renta a ślub?
Mnie tez to interesuje, nawet bardzo. Tez sie boje o rente. Slyszalam od znajomych ze nic sie nie zmienia niezaleznie od stanu cywilnego, ale rodzina tez ciagle mi wmawia ze napewno tak nie jest i napewno zabieraja ta kase po slubie, bo przeciez masz meza, ktory cie utrzymuje. Osobiscie nie pytalam jeszcze w ZUS-ie, ale tez mnie to ciekawi, kto ma tak np racje?
PS. Najwazniejsze jest tez to czy wyplacana kwota nie ulega zmianie? Prawo do renty moze przeciez pozostac, ale np zmniejsza jej wymiar. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dobre pytanie - ale skoro w ZUSie powiedzieli że stan cywilny jest bez znaczenia to nie masz sie czym martwic , ale zapytaj czy nie ma zanczenia dochód przyszłego męża... i czy kwota zostaje bez zmian ...
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dzięki
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
La Moderatoiure
|
Podpinam się do pytania....
Nie chcę stracić renty po ślubie, bo nigdzie takiej kwoty nie zarobię. A uczyć się będę nadal. Dziewczyny wiecie coś więcej na ten temat ? Jak to teraz wygląda ? Bo ten wątek był założony w 2006 roku i do teraz mogło się coś zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka wyszła za mąż w tamtym roku i nadal pobiera rentę, to nie ma znaczenia ze jest mężatką, bo jeszcze nie ma 25 lat i sie uczy, więc renty na pewno się nie traci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
radze dostac odpowiedź na pismie najlepiej.
Ja w tym roku wychodze za maz i trace zaliczke alimentacyjna. Ale to inna bajka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potwierdzam, że liczy się fakt uczenia/studiowania, po za tym w pierwszym liście od ZUS-u jest dokładny termin do którego będą przelewane środki z tego tytułu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
La Moderatoiure
|
Dziękuję za odzew Dziewczyny
![]() Byłabym w siódmym niebie gdybym dostawała rentę po ślubie. Nie musiałabym czekać ze ślubem aż skończy mi się termin odbierania renty, czyli 3 lata....Wtedy ślub chciałabym za rok ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Można pobierać rentę rodzinną, nawet wtedy, gdy wyjdzie się za mąż
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
La Moderatoiure
|
Dziękuję za zainteresowanie
![]() ![]() Tu do wglądu ustawa rent i emerytur : http://e-inspektorat.zus.pl/pliki/in...ry/rentaro.pdf |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.