praca - czy wypada zaprosić bez osób towarzyszących - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-02, 13:45   #1
rachaela
Przyczajenie

praca - czy wypada zaprosić bez osób towarzyszących

Witam
Powolutku przygotowujemy się do ślubu i wesela, jesteśmy na etapie wyboru sali. A co za tym idzie - wstępnego ustalenia listy gości, musimy przecież wiedzieć, jak pojemnego miejsca potrzebujemy
Co do rodziny, to większych wątpliwości nie mamy, większy problem ze znajomymi. Oboje mamy kilkoro przyjaciół, których zapraszamy parami (bo jako pary się znamy). Ale chcielibyśmy zaprosić też kilka osób z firm, w których pracujemy, albo pracowaliśmy, ale dalej utrzymujemy kontakt. Czy takie osoby powinnam zapraszać wraz z osobami towarzyszącymi? Sęk w tym, że moja firma jest maleńka, ciężko tu mówić o 'delegacji' pracowników, prościej byłoby zaprosić wszystkich Jednak zaproszenie wszystkich x2 to już nie jest aż tak bardzo mało, więc odpada. Dylemat krótko mówiąc polega na tym, czy zaprosić:
1. ludzi z firmy w postaci np. dwóch, trzech osób, pozwolić im samym zdecydować którzy to będą (traktowane wtedy jako delegacja firmowa, problem z osobami towarzyszącymi odpada)
2. najbliższe osoby z firmy wraz z osobami towarzyszącymi - te osoby, z którymi spotykam się prywatnie poza pracą, choć nie jest to jakaś głęboka przyjaźń; boję się tylko, że pozostali poczują się pominięci no i zazwyczaj u nas chodziły raczej delegacje.. Ale ostatni ślub był, jak firma była jeszcze mniejsza..
3. wszystkich z firmy bez osób towarzyszących
Proszę o rady
rachaela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 14:18   #2
takaya
Zakorzenienie

Dot.: praca - czy wypada zaprosić bez osób towarzyszących

Pracuje w bardzo malutkiej firmie. Długo zastanawiałam się czy zapraszać wszystkich (obecnie już żona jednego z kolegów jest moją koleżanką). Ostatecznie będziemy zapraszać wszystkich z osobami towarzyszącymi (w sumie 8osób).
Uważam, że zapraszanie bez osób towarzyszących nie jest dobrym wyjściem, bo zaproszeni pewnie szybko się ewakuują z wesela. Lepiej zaproś tyko tych z którymi utrzymujesz kontakt nie tylko w godzinach pracy razem z os. towarzyszącymi.
takaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 22:14   #3
hania207
Zakorzenienie

wiadomo każdy jest inny, ale gdyby mnie zaproszono na wesele bez Tżta to bym nie poszła, nie wyobrażam sobie też odwrotnej sytuacji...

więc zastanów się dobrze czy te osoby nie bedą urażone gdy zaprosisz je tak jak pisałaś w punkcie 3 bez osob towarzyszących...

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 11:23   #4
Natra
Raczkowanie

Zgadzam się z dziewczynami - uważam, że jak się kogoś zaprasza to wypada zaprosić z osobą towarzyszącą, bo ktoś może poczuć się urażony i nie przyjść wcale.
dają chętnym szczere złoto."
Natra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 16:35   #5
gosiafoteczki
Zadomowienie

no to już nawet nie wypada tylko dzieci idą same a to nie impreza firmowa tylko wesele.. nie wiem w ogóle co za pytanie.... zaprosić najbliższych przyjaciół z firmy.. i tyle.... powinni zrozumieć cała reszta... są przecież dorośli i wiedzą że to też koszty....
gosiafoteczki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 16:40   #6
Lentylka_
Raczkowanie

Mi osobiście nie chciałoby się iść na wesele gdybym dostała zaproszenie bez osoby towarzyszącej. Ja dalszych znajomych zapraszam tylko do kościoła.
Lentylka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 16:46   #7
york222
Raczkowanie

hmmm my tez sie zastanawialismy jak zaprosic ludzi od mojego narzeczonego z pracy (poniewaz ja narazie nie pracuje) ale sprawa wyjasnila sie sama, z tego wzgledu ze w zeszlym roku jedna jego kolezanka wychodzila za maz i ona zapraszala wszystkich do Kosciola tylko ale i tak wyslalli delegacje i wszyscy zlozyli sie na prezent wiec my tak delikatnie sie odgapimy, a jak
york222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 09:44   #8
chilanes
Zakorzenienie

ale wy ich wszystkich zapraszacie na wesele, czy na sam ślub? Jeśli na wesele to z osobami towarzyszącymi, a jeśli na sam ślub, to wg mnie jak najbardziej można zaprosić samych współpracowników. I tak najczęściej przychdozi tylko kilka oddelegowanych osób
Stary 2010-04-06, 12:02   #9
marciadela
Raczkowanie

GG do marciadela

No ja mam podobny problem. W moim dziale jest z 10 osób. Z żadną z nich nie spotykam się poza pracą. Jak zaproszę wszystkich to sie zrobi 20 osób. Na dodatek wesele jest 300 km od miejsca mojej pracy więc musiałabym wszystkim zapewnić nocleg. Znowu wogóle ich nie zaprosić też nie wypada. Może tylko na ślub? Mam zagwozdkę
marciadela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 17:59   #10
paulla2509
Raczkowanie

My mamy podobny problem...Jednak doszliśmy do wniosku, że delegatów zaprosimy bez osób towarzyszących...to zbyt duże koszty...
paulla2509 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 11:34   #11
rachaela
Przyczajenie

No i wymyśliliśmy - jako, że nie możemy sobie pozwolić na zaproszenie wszystkich, to nie zapraszamy nikogo Trudno. Za to robimy drugą imprezę, najprawdopodobniej dzień lub tydzień później, o luźniejszym charakterze - tam trafią wszyscy znajomi, także ci z pracy, którzy "nie zmieścili się" na bardziej oficjalnej uroczystości. Trudno, budżet z gumy nie jest..
rachaela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-12, 11:57   #12
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rachaela Pokaż wiadomość
No i wymyśliliśmy - jako, że nie możemy sobie pozwolić na zaproszenie wszystkich, to nie zapraszamy nikogo Trudno. Za to robimy drugą imprezę, najprawdopodobniej dzień lub tydzień później, o luźniejszym charakterze - tam trafią wszyscy znajomi, także ci z pracy, którzy "nie zmieścili się" na bardziej oficjalnej uroczystości. Trudno, budżet z gumy nie jest..
uważam że to dobra decyzja nie wyobrażam sobie zapraszania kogoś na wesele bez osoby towarzyszącej.... jeśli chodzi o ślub to co innego pewnie w każdej firmie tworzy się delegacja która na taki ślub idzie nawet jeśli zaprasza się cały dział bądź wszystkich jako firmę ( w zależności od liczby pracowników )

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości