|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
krew w kale u szczeniaka
moja sunia (berneńczyk)ma 10 tygodni jest w moim domu od 2 tygodni,od tygodnia ma luźne stolce z domieszką krwii byliśmy u weta 3 razy,mała 2 razy dostała na odrobaczenie,przeszliśmy z suchego (Purina) na gotowane(ryż,makaron,marc hew,kurczak,indyk) ale bez wieszych zmian,co prawda pierwsze stolce to klocki ale juz następne to lużna kupka z domieszką krwii,wczoraj mała miała zostać drugi raz zaszczepiona ale wet stwierdził że lepiej nie i przepisał małej antybiotyk Nifuroksazyd,dałam jej wczoraj jedną tabletkę,dostała gotowane jedzenie (makaron z sercami indyczymi) i wołową wędzoną kość do obgryzania i w nocy biegunka mała chyba z 6 razy robiła,podałam jej tabletkę Taninalu ale biegunka nadal jest choć nie robi już tak często jak w nocy.
Nie wiem czy biegunka wystąpiła pod wpływem antybiotyku (w ulotce napisano że jest rzadkim objawem ubocznym) czy może podroby w jedzonku zaszkodziły czy wołowa kość (nie zjadła jej tylko gryzła)czy jeszcze coś innego? Dodam że mała jest wesoła,ruchliwa,normalnie je i pije. Czy ktoś mógłby coś zasugerować?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: krew w kale u szczeniaka
Cześć
krew w kale to może być objaw poważnej choroby układu pokarmowego, nie chcę wymieniać jakich bo równie dobrze może to być spowodowane pasożytami lub jakimś uszkodzeniem mechanicznym. Jeżeli miałabym coś sugerować to podawanie Nifuroksazydu dalej (jedna dawka to zbyt mało) wg wskazań lekarza i podstawa w takim przypadku to zrobienie badania kału, które może wskazać lub wykluczyć pasożyty i infekcje bakteryjne. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
badanie kału koniecznie
być może antybiotyk wytłukł pieskowi florę bakteryjną i dlatego ma dalej te biegunki krew w kale wskazuje na podrażnienie śluzówki jelita, ale przez tydzień powinno się zagoić. Być może sunia ma alergie pokarmową, czegoś nie trawi, może trzustka nie wydziela enzymów trawiennych tak, jak powinna... Badanie krwi też by się przydało, pokazałoby czy jest podwyższony poziom limfocytów, czy jest stan zapalny, jak sprawuje się trzustka. Jak to nic nie da, to USG. I konsultuj się z różnymi wetami, najlepiej ze specjalistami, we Wrocku jest wydział wety, tam powinni sie znac na rzeczy trzymam kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mała dostała teraz 2 gą tabletkę Nifuroksazydu,zobaczymy jak bedzie,biegunka ustała,zrobiła raz kupkę bardziej zwartą ale ze śluzem a na końcu trzy krople krwii.
Poza tym zachowuje sie normalnie. Kupiłam już próbówki i wezmę kał do badania. Jeśli do jutra nie nastąpi poprawa od razu pojadę do kliniki. Ps. Esfiro sunia dostała dopiero 2 tabletkę Nifuroksazydu wiec chyba nie od tego biegunka była podejrzewam że chyba podroby w jedzeniu ją przegoniły.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zobaczymy
w koncu podroby to raczej normalny pokarm dla psa, nie powinno być problemów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie jestem lekarzem (choć chyba się minełąm z powołaniem bo zawsze chciałam nim być
![]() ![]() Trzymajcie się i poprosimy o fotki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.