|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
witam kolezanki
![]() musze sie odchudzic , po prostu musze i niegdy nie mialam odpowiedniej motywacji. nie wiem co jesc ani jak poprowadzic to odchudzanie zebym przypadkiem nie zalamala sie w polowie albo wczesniej. chcialabym dojsc do wagi 57kg albo cos kolo tego. przypuszczam ze takich watkow jest masa. ale zwracam sie z prosba do was o pomoc w motywacji i propozycji diety. bardzo lubie jesc i to jest moj problem. mam 25 lat i prace przy komputerze i ogromny zal z powodu zbyt wysokiej wagi, nawet nie chodze na basen bo sie wstydze. czuje sie bardzo zle w swoim ciele ale mam trudnosci zeby to zmienic. ten watek zakladam dla siebie, nie wnosi on nic do forum. ale czuje ze musze, moze to cos da ![]() jezeli ktoras z was ma zamiar sie przylaczyc to zapraszam i jeszcze mam pytanie odnosnie odzywiania.jakie powinny byc odstepy miedzy posilkami i ile godzin przed snem ma byc ten ostatni? Edytowane przez Ather Czas edycji: 2007-09-16 o 17:05 Powód: Proszę, używaj opcji "edytuj". |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: trudny przypadek 68 kg
ja tez jestem swiezo dietujaca
trzymam kciuki i bede sie przygladacpowinno sie jesc co 2-3 godziny najlepiej 5 posilkow, wiadomo we wszystkim liczy sie umiar. Mnie dobija to, ze mam duza wiedze teoretyczna a gorzej jest z praktyka;( |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
cos tam poszperalam i rzeczywiscie posilki powinny byc co 2-3 godziny i ostatni 2 godz. przed snem
wobec tego 8.00 sniadanie 11.00 batonik corny najlepiej ( to moze byc jako posilek prawda? )14.00 obiad 18.00 kolacja 21.00 jogurt ( bo ma byc cos bialkowego na noc) oprocz tego zielona herbata cynamon - 1/4 lyzeczki przy kazdym posilku (podobno pomaga) szklanka soku grejpfrutowego do obiadu lub polowka grejpfrutu dziennie z zasad przy posilkach to chyba ciemne pieczywo woda mineralna salata marchewka malo pieczonych rzeczy bez masla mniej slodyczy makaron i kasze i ryz uwielbiam, ziemniaki tez. ktore z nich jest najbardziej dietetyczne? salate i marchewke wyszczeglnilam poniewaz je bardzo lubie i moge jesc do woli ![]() |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Just do It - jogurt to nie jest dobre zrodło białka. Raczej wegli
![]() Wybieraj ser chudy, wiejski, bialka jaj, tunczyk ..
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
zgadzam sie z moniką - zamiast jogurtu wybierz serek homogenizowany naturalny
a najlepiej wybieraj kaszę lub ryż ( ale tylko naturalny/ brązowy ) |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Witam, ja z chęcią sie przyłącze do Ciebie od jutra koniec ze słodyczami
więcej ćwiczeń i zdrowego jedzenia razem nam się uda mam tylko jeden problem nie potrafię żyć bez pepsi wiem, że to może śmieszne, ale .... będzie ciężko pozbyć się tego nawyku
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
super, to juz jestesmy dwie. ale ja tak nie zamiarzam rzucic slodyczy od razu. czasem po prostu lepiej mi sie mysli jak zjem troche czekolady i z kolei z tego nie zrezygnuje. z pepsi niemam zadnych nawykow. ale slyszalam ze cola ma mniej cukru ale to chyba bez znaczenia
![]() na jedna slabosc mozna sobie chyba pozwolic bo inaczej sie zwiariuje ![]() mam jeszcze pytanie jak myslicie, tak na trzezwo , w ile mozna stracic 10 kilo bez zabijania sie tylko przy zmianie trybu odzywiania?
Edytowane przez Ather Czas edycji: 2007-09-16 o 19:10 Powód: Proszę, używaj opcji "edytuj". |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
hmm, musisz poswiecic troche czasu mysle, ze z pol roku oczywiscie jesli mowimy o zdrowym odchudzaniu
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
tylko takie wchodzi w gre. niemam zamiaru sie zabijac jak juz wspomnialam bo i tak potem wroce do tej samej wagi , tak naprawde to chce na zawsze zmienic tryb odzywiania, po prostu trzymac sie pewnych regul.
a jakie te posilki powinny byc? to znaczy jak male? pytam trwoznie
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Policz sobie swoje zapotrzebowanie i odejmij od niego 400 kcal. Wtedy będziesz myśleć o posiłkach
![]() Na pewno nie masz się głodzić
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
strasznie nielubie tych wyliczanek , no ale dobrze. wyjdzie mi chyba 7000 kcal
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Wątpię
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Ja nie mam czasu na liczenie kalorii dzisiaj na przyklad zajadlam na obiad salatke z feta i kawalkami indyka pychaa
i sie najadlam oczywiscie do kolacji jeszcze bede jesc jakis "deser" ale nie mam jeszcze pomyslu na niego just do it co dzisiaj ciekawego jadlas?? pozdrawiam |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#16 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jogurt na kolację jest nędznym pomysłem, to nie białko, tylko węgle
![]() I nie jemy owoców po godzinie 16. Serek wiejski, tuńczyk, jajka... a nie jogurt. |
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
troche poszperalam w roznych watkach, znalazlam jakies 10 zasad plus jak zwiekszyc metabolizm, az mi sie goraco zrobilo ile tego jest.
jezli chodzi o jedzenie to nie gwarantuje ze bedzie mowisz i masz , troche musze poczekac zanim mi sie uda to wtloczyc w zycie. narazie na -sniadanie mialam 2 jajka , bulke (wiem wiem ale nic innego nie mialam) z plasterkiem poledwicy sopockiej i salata, posmarowane przecierem z pomidorow i zamiast masla posmarowalam serem bialym poltlustym (hehehee artystka). -batonik corny -bulion plus kasz jeczmienna -kasza jeczmienna plus kotlet schabowy plus buraczki -serek homogenizowany no tak srednio pozytywnie ale to jadlospis na dziej dzisiejszy, ktorego do konca jeszcze nie zrealizowalam bo jest wczesnie, posilki co 3 godziny, wychodzi ich 5 , moze byc?. diete musze zaczac od zakupow a narazie mam w lodowce to co mam i tak polowe opchne dla pieska
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje za rade tak wiec zamieniam jogurt na chlebek wasa z pasta z tunczyka moze byc ??
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
A co zawiera ta pasta poza tuńczykiem?
![]() Na kolację najlepiej samo białko, ew trochę warzyw do niego , bez chleba czy wasy - jak się jadło dużo chleba może być trudno przez pierwsze dwa dni, ale później jest już ok
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Pasta z cebula i ogorkiem kiszonym za chlebem to ja ogolnie nie przepadam wiec wcinam tylko te chlebki mowisz ze same bialko na kolacje hmm nie mam zadnych pomyslow na bialkowe posilki
wiec musze troche poszperac na forum i zobaczyc co dziewczyny ciekawego sobie robia na kolacje ale dziekuje rady
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jak w tej paście jest tuńczyk (w sosie własnym, bo w oleju drastycznie zwiększa kaloryczność
), ogórek i cebula, to to jest ok ![]() Zjedz to sobie samo, widelcem ![]() A białkowe posiłki to np chudy twaróg (ok 100g, czyli pół kostki), tuńczyk, jajka (można ugotować 2 i wywalić żółtka - dużo tłuszczu i kalorii - i wymieszać sobie z połową puszki tuńczyka), kurczak... |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
naturalny
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
to dobrze ze naturalny prawda?
jakie sa jeszcze produkty bialkowe dobre? |
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
a feta? feta jest pyszna ale czy to dobre zrodlo bialka?
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Przyłączam sie
tez jestem trudny przypadek jak w tytule 175 cm i 68 kilo,buuuFeta przy odchudzaniu raczej odpada-strasznie tłusta jest
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
taka z ciemnego pieczywa/grahamka do 18 z tuńczykiem czy chudym twarożkiem (+ warzywka) to aż taka zbrodnia? nie przełknę czegoś takiego bez pieczywa.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
możesz, coś lekkiego na ok 3h przed snem, ale później jeszcze dodaj posiłek nocny (na ok. 0,5 - 1h przed snem) - samo białko.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.

trzymam kciuki i bede sie przygladac

nie potrafię żyć bez pepsi wiem, że to może śmieszne, ale .... będzie ciężko pozbyć się tego nawyku 

wiec musze troche poszperac na forum i zobaczyc co dziewczyny ciekawego sobie robia na kolacje ale dziekuje rady