Potrzebuje POMOCY Dziewczyny :( ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-27, 00:27   #1
Eyeshadow__
Raczkowanie

GG do Eyeshadow__

Potrzebuje POMOCY Dziewczyny :( !

Hej Dziewczyny !!!!

Zwracam sie do Was o pomoc bo jestem juz zupelnie zawiedziona...

A mianowicie
Przez dlugi czas naprawde prostowalam wlosy ( Remington Therapy Shine-jakos tak ) i musze powiedziec ze bardzo zniszczyla mi wlosy pomimo tego, ze uzywalam termoochrony...

No ale nic...
Od tygodnia odstawilam calkowicie prostownice i suszarke ( co oznacza ze wygladam jak napuszona czarownica ) wlosy stercza mi na wszystkie strony...no ale nic...trzeba to jakos przetrwac...

Zaczelam pic drozdze...no i nakupowalam wszystko co wyczytalam na forach czyli seboradiny, waxy, humavity,nafty komstyczne, olejki rycynowe farby KHADI(bo wlasy farbowac niestety musze) olej Khadi, olej arganiowy...

Wiem wiem ta ilosc przeraza..

Nie mam poprostu juz pomyslu na te koltuny wiem sama sobie tego narobilam...

Jak dlugi czas myslicie dojda moje wlosy do normy ?
Czy szampony Seboradina zawieraja silikony ?
Czy lepiej myc wloski natturalnymi szamponami i dlaczego ?
Czy dostane jakikolwiek z tych szamponow w aptece ? Jaki byscie polecali dla mnie ?
i nie wiem dlaczego ale po olejowani olejem KHADI mam dalej tluste wlosy chociaz konkretnie je myje.

Dziekujjeee ****

---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ----------

czy jesli chce przejsc na naturalny szampon to odzywke rowniez musze uzywac naturalna ??
co byscie polecaly ? slyszalam cos o formona... ??
Eyeshadow__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 01:59   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Potrzebuje POMOCY Dziewczyny :( !

Cytat:
Napisane przez Eyeshadow__ Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny !!!!

Zwracam sie do Was o pomoc bo jestem juz zupelnie zawiedziona...

A mianowicie
Przez dlugi czas naprawde prostowalam wlosy ( Remington Therapy Shine-jakos tak ) i musze powiedziec ze bardzo zniszczyla mi wlosy pomimo tego, ze uzywalam termoochrony...

No ale nic...
Od tygodnia odstawilam calkowicie prostownice i suszarke ( co oznacza ze wygladam jak napuszona czarownica ) wlosy stercza mi na wszystkie strony...no ale nic...trzeba to jakos przetrwac...

Zaczelam pic drozdze...no i nakupowalam wszystko co wyczytalam na forach czyli seboradiny, waxy, humavity,nafty komstyczne, olejki rycynowe farby KHADI(bo wlasy farbowac niestety musze) olej Khadi, olej arganiowy...

Wiem wiem ta ilosc przeraza..

Nie mam poprostu juz pomyslu na te koltuny wiem sama sobie tego narobilam...

Jak dlugi czas myslicie dojda moje wlosy do normy ?
Czy szampony Seboradina zawieraja silikony ?
Czy lepiej myc wloski natturalnymi szamponami i dlaczego ?
Czy dostane jakikolwiek z tych szamponow w aptece ? Jaki byscie polecali dla mnie ?
i nie wiem dlaczego ale po olejowani olejem KHADI mam dalej tluste wlosy chociaz konkretnie je myje.

Dziekujjeee ****

---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ----------

czy jesli chce przejsc na naturalny szampon to odzywke rowniez musze uzywac naturalna ??
co byscie polecaly ? slyszalam cos o formona... ??
Przede wszystkim czytaj wątki o zniszczonych włosach i sposobach pielęgnacji.
Rzucanie się na kilkanaście rzeczy naraz jest błędem, bo nie wiesz wtedy, jak co działa i co Ci ewentualnie nie pasuje. Trudniej będzie Ci się zorientować w tym, co jest włosom potrzebne.

Z masek i odżywek najlepiej mieć jakąś porządnie nawilżającą i proteinową. Być może Twoje włosy są przesuszone i bedą potrzebować sporo nawilżaczy, a jako substancje odżywcze przydadzą się proteiny, ale tu trzeba uważać, bo nie każde włosy je lubią (a proteiny też bywają różne).Poczytaj o odżywkach nawilżajacych i proteinowych (spisy konkretnych odżywek są choćby na blogach).

Oleje - nie ma co robić zapasów, część z nich szybko się psuje i nie zdążysz ich zużyć. Próbuj z arganowym, jak nie będzie efektów możesz kupić jakiś kuchenny (w razie czego skończy na patelni albo w surówce). Rycyna i nafta mogą wysuszać.

Szampon - co masz na myśli mówiąc naturalny? Jeśli chodzi Ci o organiczne produkty, musiałabyś patrzeć głównie na certyfikaty. Raczej nie kupisz takich kosmetyków w drogerii, ewentualnie możesz spróbować Alterrę np makadamia i figa do zniszczonych włosów. Farmona ma zwykłe ziołowe szampony z detergentem stosowanym w prawie każdym innym tego typu kosmetyku.

Przy zniszczonych włosach raczej nie nastawiaj się na naturalne produkty bez silikonów, bo silikony są przy tego typu włosach bardzo pomocne. Chociażby jako zabezpieczenie końcówek. Moim zdaniem stricte naturalna pielęgnacja to coś na co mogą sobie pozwolić głównie posiadaczki raczej zdrowych włosów. Zresztą przy ocenianiu kosmetyków lepiej brać pod uwagę działanie niż "naturalność" (cokolwiek to znaczy). Chyba, że ktoś wybiera ekokosmetyki z powodów ideologicznych. Nie ma żadnych zasad co do łączenia kosmetyków eko z tymi nieeko, bo chodzi głównie o obserwację włosów a nie etykietę na szamponie czy odżywce.

Obejrzyj końcówki - jeśli są rozdwojone lub się kruszą, musisz je podciąć. Nic tego nie sklei.
Co do czasu, po jakim włosy wracają do siebie, to bywa różnie. Czasem są tak zniszczone, że można tylko to maskować do czasu ścięcia. Jeśli są tylko przesuszone i zaniedbane, to jakąkolwiek poprawę po pasującej włosom masce nawilżającej powinnaś zobaczyć dość szybko.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 04:05   #3
lowe_krowe
Raczkowanie

włosów po prostownicy nic nie uratuje ;P wiem po sobie, nie prostuję od sierpnia suszarki używaj, nie rozumiem tego powszechnego hejtu na suszarki, zatoki mozna sobie przeziębić chodząc z mokrymi włosami kilka godzin ;P nawilżaj, może chociaż połowa z twoich włosów będzie do użytku
lowe_krowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 10:30   #4
modna_Pani
Raczkowanie

Wiesz ja na Twoim miejscu poszłabym do fryzjera na regenerację włosów. Z tego, co mówisz to faktycznie Twoje włosy muszą być w opłakanym stanie, ale moja koleżanka miała to samo i te zabiegi to był strzał w dziesiątkę Ja jutro mam taki zabieg, bo też ostatnio moje włosy się takie nijakie zrobiły. Moim zdaniem dobrze robisz, że używasz tego wszystkiego, ale te zabiegi naprawdę mogą Ci pomóc i są niedrogie. Ja za swój jutro zapłacę 40zł, ale to zależy od miasta, słyszałam, że nawet te zabiegi można wykonać za 30 albo nawet 20zł. Tylko żeby to pomogło to trzeba zrobić serię takich zabiegów, ale naprawdę warto spróbować (:

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Napisane przez lowe_krowe Pokaż wiadomość
włosów po prostownicy nic nie uratuje ;P wiem po sobie, nie prostuję od sierpnia suszarki używaj, nie rozumiem tego powszechnego hejtu na suszarki, zatoki mozna sobie przeziębić chodząc z mokrymi włosami kilka godzin ;P nawilżaj, może chociaż połowa z twoich włosów będzie do użytku
Zgodzę się, że suszarki nie mają dużego wpływu na niszczenie włosów, ale trzeba pamiętać żeby za każdym razem zamknąć łuskę włosa poprzez użycie zimnego powietrza, które każda lepsza suszarka posiada no i nie suszyć włosów od razu po umyciu tylko odczekać te 10 czy 15 minut (:

Edytowane przez modna_Pani
Czas edycji: 2013-02-27 o 10:07
modna_Pani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 12:36   #5
SceneQueene
Zakorzenienie

Spokojnie. Musisz próbować i znaleźć kosmetyki, które najlepiej odpowiadają Twoim włosom. Czytaj i testuj. I nie zgadzam się z jedną z wypowiedzi wyżej, że po używaniu prostownicy nie da się odratować włosów. Da się (sama jestem tego przykładem), tylko wielomiesięczną i intensywną ciągłą pielęgnacją.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 14:09   #6
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lowe_krowe Pokaż wiadomość
To prawda. Ja w liceum prostowałam włosy i to w dodatku taką beznadziejną prostownicą, która paliła i rwała włosy. Dopiero w ostatnich miesiącach szkoły kupiłam porządną, ale to nie pomogło. Po maturze ścięłam połowę długości włosów. Nie było innego ratunku.
Były po prostu zmasakrowane i chociażbym stanęła na rzęsach i klaskała uszami to bym im nie pomogła. Radzę iść do fryzjera i włosy, które zostaną po ścięciu zacząć traktować lepiej niż wcześniej.
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 14:40   #7
Eyeshadow__
Raczkowanie

GG do Eyeshadow__

Dziki dziewczyny mama nadzieje ze znajde cos co pasuej moim wlosom.

Jesli chodzi o wybieranie sie do fryzjera na takie zabiegi to niestety nie moge poki co sobie na to pozwolic dlatego, ze mieszkam w Norwegi a tu za taki zabieg za ktory przykladowo w Pl zaplacilabym 50zl tutaj zaplace cos kolo 400zl....dlatego chcialabym znalazc sposoby ktore moge robic sobie sama w domku

I tak samo jest z szamponami teraz dopiero za 2 miesiace zjezdzam do Pl i dlatego pytam was o jakies dobre szampony.....tesciowa przyjezdza i robi mi zakupy i dlatego chce jej podac nazwy konkretnych produktow

Chodzi mi o dobry szampon bez silikonow dlatego, ze farba do wlosow ktora chce pofarbowc klaczki ma zasade ze przed farbowaniem nia nie powinno sie myc szamponami z silikonami bo wtedy ta farba nie dociera tak jak powinna.

Szukam jakiegos szamponu latwo dostepnego najlepiej w aptece zeby nie miala problemu z znalezieniem....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-27, 15:42   #8
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Szukam jakiegos szamponu latwo dostepnego najlepiej w aptece zeby nie miala problemu z znalezieniem....
Szampony bez silikonów z apteki to m.in. Fitomed (ale to ziołowe szampony, mogą trochę podsuszyć). Albo Pharmaceris np taki:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-dry-hair.html
(przy okazji odżywka H-Nutrigin też jest dobra do zniszczonych włosów, tylko że to naprawdę ciężki kosmetyk).
W aptece można też kupić maski Biovax, które mają dość dobre składy (można na próbę kupić saszetki, bo pełnowymiarowe opakowania są naprawdę duże).
Stary 2013-02-27, 16:00   #9
tworazka
Zakorzenienie

ja olejowaniem, maskami, wcierkami, spaniu w warkoczu zregenerwoalam swoje spalone prostownica wlosy wczesniej koncowki byly sztywne a teraz przelewaja sie przez palczaki
Stary 2013-02-27, 17:23   #10
SceneQueene
Zakorzenienie

tworazka, ja tak samo w sierpniu miałam ledwo do ramion a teraz mam za stanik, w dobrym stanie. Także nie martw się, Autorko, będzie dobrze

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 17:31   #11
tworazka
Zakorzenienie

Efekt puchu bedzie utrzymywal sie przez 3 m-ce podczas intensywnej pielegnacji.

Gdy juz sa wilgotne po myciu ja nakladam na nie 3 krople oleju i silikon na konce ( wtedy ta woda tak szybko nie wyparuje ) i np. czytam ksiazke w pozycji lezacej, tak zeby wlosy byly naprezone pod lopatkami? No nie wiem jak to wytlumaczyc Odchylam glowe do tylu, klade sie, przyciagam brode do mostka I wtedy sa bardziej proste

Wazne zeby byly dociazone.

Moze pokazalabys swoje wlosiska z tylu, to latwiej byloby doradzic

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-27, 18:17   #12
Eyeshadow__
Raczkowanie

GG do Eyeshadow__
Question Dot.: Potrzebuje POMOCY Dziewczyny :( !

a co robilas ze takkk szybciutko wlosy Ci urosly ???

Wiem wiem kazdy mowi ze zeby wlosy wrocily do ladnego stanu trzeba podciac... ale ja nie mam masakrycznych koncowek.. nie sa jakies piekne ale tez nie najgorsze...

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość

Gdy juz sa wilgotne po myciu ja nakladam na nie 3 krople oleju i silikon na konce ( wtedy ta woda tak szybko nie wyparuje ) i np. czytam ksiazke w pozycji lezacej, tak zeby wlosy byly naprezone pod lopatkami? No nie wiem jak to wytlumaczyc Odchylam glowe do tylu, klade sie, przyciagam brode do mostka I wtedy sa bardziej proste

i tak tez zrobie jutro zrobie zdjecie wlosow bo dzisiaj juz troche ciemko jest . Zdjecie ma byc suchych wloskow czy wilgotnych ?

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Szampony bez silikonów z apteki to m.in. Fitomed (ale to ziołowe szampony, mogą trochę podsuszyć). Albo Pharmaceris np taki:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-dry-hair.html
(przy okazji odżywka H-Nutrigin też jest dobra do zniszczonych włosów, tylko że to naprawdę ciężki kosmetyk).
W aptece można też kupić maski Biovax, które mają dość dobre składy (można na próbę kupić saszetki, bo pełnowymiarowe opakowania są naprawdę duże).
a czy ten szampon wlasnie https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-dry-hair.html ma w skladzie silikon ?

Slyszalam ze wlasnie wloski ktore nie sa przyzwyczajone...po rozpoczeciu uzywania szamponow bez silikonu sa strasznie suche ... i myslalam ze moze jest taki szampon ale ktory tez je nawilza i nie ma efektu takiej suchosci .

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość

ojojojjj az 3 misiace wlosy w kucyku ??? No ale jak trzeba sie poswiecic dla pieknych wlosow to trzeba

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

a tak w ogole dziewczyny czy np. gdybym odczekala 2-3 miesiace az moje wlosy dojda w miare do siebie...
gdybym ponownie zaczela prostowac wlosy ale nie codziennie.... raz max 2 razy w tygodniu i dalej o nie bardzo dbala..czy moje wlosy znowu wroca do poprzedniego stanu ???

Nie zebym jakos nienawidzila swoich falowanych wlosow... ale duzo lepiej czuje sie w prostych ....

Najbrdziej denerwuja mnie loczki na przodzie i grzywce...

Moja prostownica to Remington Therapy Shine.... tak naprawde sama nie weim co o niej myslec...nie umiem oceniac prostownic...
Stary 2013-02-27, 18:33   #13
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
a czy ten szampon wlasnie https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-dry-hair.html ma w skladzie silikon ?

Slyszalam ze wlasnie wloski ktore nie sa przyzwyczajone...po rozpoczeciu uzywania szamponow bez silikonu sa strasznie suche ... i myslalam ze moze jest taki szampon ale ktory tez je nawilza i nie ma efektu takiej suchosci .[COLOR="Silver"]
Zalinkowałam Ci go jako przykład szamponu z apteki bez silikonów. Odżywka z tej serii też nie zawiera silikonów, więc skoro przed farbowaniem nie powinnaś stosować szamponu silikonowego, to odżywki także nie. Jakiego szampon używasz teraz?
Ale z tego, co zrozumiałam, chcesz całkiem przestawić się na bezsilikonową pielęgnację. Jest wątek o produktach bez silikonów:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=235025
Stary 2013-02-27, 18:49   #14
Eyeshadow__
Raczkowanie

GG do Eyeshadow__

Teraz uzywam szamponu Seboradin z czarnej rzepy..
Stary 2013-02-27, 19:54   #15
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Przede wszystkim czytaj wątki o zniszczonych włosach i sposobach pielęgnacji.
Rzucanie się na kilkanaście rzeczy naraz jest błędem, bo nie wiesz wtedy, jak co działa i co Ci ewentualnie nie pasuje. Trudniej będzie Ci się zorientować w tym, co jest włosom potrzebne.

Z masek i odżywek najlepiej mieć jakąś porządnie nawilżającą i proteinową. Być może Twoje włosy są przesuszone i bedą potrzebować sporo nawilżaczy, a jako substancje odżywcze przydadzą się proteiny, ale tu trzeba uważać, bo nie każde włosy je lubią (a proteiny też bywają różne).Poczytaj o odżywkach nawilżajacych i proteinowych (spisy konkretnych odżywek są choćby na blogach).

Oleje - nie ma co robić zapasów, część z nich szybko się psuje i nie zdążysz ich zużyć. Próbuj z arganowym, jak nie będzie efektów możesz kupić jakiś kuchenny (w razie czego skończy na patelni albo w surówce). Rycyna i nafta mogą wysuszać.

Szampon - co masz na myśli mówiąc naturalny? Jeśli chodzi Ci o organiczne produkty, musiałabyś patrzeć głównie na certyfikaty. Raczej nie kupisz takich kosmetyków w drogerii, ewentualnie możesz spróbować Alterrę np makadamia i figa do zniszczonych włosów. Farmona ma zwykłe ziołowe szampony z detergentem stosowanym w prawie każdym innym tego typu kosmetyku.

Przy zniszczonych włosach raczej nie nastawiaj się na naturalne produkty bez silikonów, bo silikony są przy tego typu włosach bardzo pomocne. Chociażby jako zabezpieczenie końcówek. Moim zdaniem stricte naturalna pielęgnacja to coś na co mogą sobie pozwolić głównie posiadaczki raczej zdrowych włosów. Zresztą przy ocenianiu kosmetyków lepiej brać pod uwagę działanie niż "naturalność" (cokolwiek to znaczy). Chyba, że ktoś wybiera ekokosmetyki z powodów ideologicznych. Nie ma żadnych zasad co do łączenia kosmetyków eko z tymi nieeko, bo chodzi głównie o obserwację włosów a nie etykietę na szamponie czy odżywce.

Obejrzyj końcówki - jeśli są rozdwojone lub się kruszą, musisz je podciąć. Nic tego nie sklei.
Co do czasu, po jakim włosy wracają do siebie, to bywa różnie. Czasem są tak zniszczone, że można tylko to maskować do czasu ścięcia. Jeśli są tylko przesuszone i zaniedbane, to jakąkolwiek poprawę po pasującej włosom masce nawilżającej powinnaś zobaczyć dość szybko.
Od siebie dodam:
Eyeshadow, tutaj masz olejowanie w pigułce
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364

Tutaj porady, jak, z czym i ile pić drożdży: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=641453&page=163

O włosach suchych, szorstkich tu

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=209955&page=156
Oprócz tego, o preparatach, które kupiłaś, istnieją wątki zbiorcze, poczytaj i jakby co tam zadaj swoje pytania.

Zapraszam też do czytania, ewentualnie zadawania pytań na wątku o
odstawieniu prostownicy, dziewczyny ci powiedzą, jak to działa na włosy.

Całe podforum pielęgnacyjne się kłania.

Kaguya.

Edytowane przez 201607040946
Czas edycji: 2013-02-27 o 19:58
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości