|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Kocham książki i co dlalej...?
Uwielbiam książki i wszystko co z nimi związane. Uwielbiam je pożerać ale też sam ich widok mi wystarcza. Kończę liceum. Przede mną matura a potem.... Co ja mam robić potem! Chciałabym iść na studia które pozwolą mi zbliżyć się do książek. W przyszłości pragnę być choćby bibliotekarką- mieć kontakt z książkami i robić to co kocham. Tylko nie wiem przez jakie studia/ studium mam to osiągnąć. Mieszkam w Poznaniu... może wy się orientujecie i mi pomożecie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kocham książki i co dlalej...?
Bibliotekoznawstwo i informacja naukowa. Nie wiem czy jest na UAM, ale na pewno jest na UJ, UG, UMCS, UMK...
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja polecam filologię polską, którą studiuję właśnie w Poznaniu. Nigdzie indziej nie zbliżysz się bardziej do książek
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A jesli masz tez ciagoty do jezykow polecam filologie obca
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zeby nie bylo tak rozowo...
Pamietam, jak w czasie szkoly (podstawowka, LO) pochlanialam wszystko co zwiazane z matematyka. Poszlam nawet na studia, jednakze zycie zweryfikowalo moje plany, bo studia nie okazaly sie takie, jak sadzilam. A tez mialam szczytne plany, ze bede uczyc itepe... Co do studiow bibliotekoznawczych - nie skladaja sie one tylko z czytania nowych ksiazek, sa tez metody systematyzowania zbiorow np. Moze pomysl, by pogadac z jakas bibliotekarka i z pierwszej reki sie dowiedziec, jak one wygladaja? Po co sie rozczarowac?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
z tego co wiem, zdecydowanie więcej się czyta na filologii polskiej
![]() bibliotekoznawstwo to kierunek w dużej mierze związany z informatyką (przetwarzanie danych, bazy danych, źródła informacji, systemy informacyjne, języki wyszukiwawczo-informacyjne itp.), przynajmniej to przeważa w programie informacji naukowej i bibliotekoznawstwa na UJ. może filologia polska + 2,5-letnie uzupełniające dla licencjatów innych kierunków bibliotekoznawstwo (UJ) albo filologia polska + podyplomówka z bibliotekoznawstwa aha, z tego co wiem to na UAM-ie nie ma bibliotekoznawstwa, w Poznaniu ten kierunek jest tylko na jakiejś prywatnej uczelni pozdrawiam PS. wątek o inib: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=bibliotekarki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
filologia polska to faktycznie fajne studia
szkoda tylko, że tak trudno po nich znaleźć pracę ![]() niestety trzeba też patrzeć nie tylko pod kątem tego, co się lubi, ale co też po danych studiach będziemy robić, a tym jest po niektórych kierunkach baaardzo ciężko... obawiam się, że najbardziej bezpiecznym wyjściem jest znalezienie sobie dobrych studiów, po których jako tako można pracę znaleźć, a książka zawsze może pozostać zajmującym hobby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.