![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Przeprowadzka. Kraków czy Warszawa?
Przeprowadzam się tylko z mamą, ponieważ jest po rozwodzie no i rodzeństwem.
Zastanawiamy się nad miastem, bo pracę ze swoim wykształceniem znajdzie wszędzie. Chodzi o to, które miasto jest ładniejsze, spokojniejsze. I o to jak w nich się żyje. Po to ten wątek. Chciałabym znać opinie ludzi którzy mieszkają w Warszawie lub Krakowie ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez JulietteCapulette Czas edycji: 2010-11-20 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przeprowadzka. Kraków czy Warszawa?
a czy przeprowadzka w tym wieku nie powinna być zależna od np. pracy rodziców? Zawsze na studia można sie przeprowadzić do innego miasta jak sie nie spodoba;p
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przeprowadzam się tylko z mamą, ponieważ jest po rozwodzie no i rodzeństwem. Zastanawiamy się nad miastem, bo pracę ze swoim wykształceniem znajdzie wszędzie. Chodzi o to, które miasto jest ładniejsze, spokojniejsze. I o to jak w nich się żyje. Po to ten wątek. Chciałabym znać opinie ludzi którzy mieszkają w Warszawie lub Krakowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mieszkam w Krakowie ale ciezko mi jest porównać jak sie tu żyje z porównaniu z Warszawą. Co dokłądnie chcesz wiedziec?;p
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czy dużo jest takich "dresów" przez których strach wyjść wieczorem z domu, czy dużo jest konkursów wokalnych (choć pewnie nie wiesz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dresów to jest dużo ale to zależy gdzie ( jaka okolica) i o jakich porach
![]() ![]() ![]() Do Zakopanego mam 1,5 godzinki w sam raz na weekendowy wypad ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Warszawa jest dosyć męcząca, tłumy ludzi, głośno. Większość goni tu za karierą i pracą. Ale jeśli chodzi o możliwość rozwoju, myślę że to bardzo dobre miejsce. Jest mnóstwo szkół, występów, spektakli itp
Uważam, że Kraków jest przede wszystkim tańszy. I spokojniejszy a też znajdziesz możliwość rozwoju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale bzdury piszesz. Decyzje podejmij z mamą a nie pod wpływem np. takich tekstów jak wyżej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Warszawa i Kraków to 2 największe miasta w PL ,jakość,szybkość życia jest taka sama
Ilość możlliwości proponowanych przez miasta takie same,ceny podobne. Różnica jest taka ,że kraków kojarzy sie jako oaza artystów i kultury a wawa jako droga do kariery. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kraków odradzam - przeludniony, zakorkowany, drogi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
nie zgodzę sie-kraków,oprócz kilku głównych arteri to taka mieścinka raczej ![]() Poza tym chyba Łodż jest większaa od Krakowa. Zresztą w Warszawie jest i tak prawie 3xwięcej mieszkanców niz w Krakowie.... Kraków można porównać bardziej do Wrocławia czy Poznania niz do Warszawy
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2010-11-22 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
. Rynek wtórny (śr. cena za m2) Rynek pierwotny (śr. cena za m2) Trójmiasto 7755 6640 Warszawa 9470 8349 Kraków 8081 7258 Łódź 4754 5510 Ceny rzeczywiście 'podobne' - troszeczkę się od siebie różniące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Z Krakowa blizej do Zakopanego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A ja doradzam Kraków, mi się tu podoba! Piękne miasto! Korki są jak w każdym dużym mieście, więc żaden argument jak dla mnie.
Po za tym w Krakowie się cały czas coś dzieje! Miasto żyje! ![]() Miałam okazję pobyć w Warszawie i mnie się nie podobało. Tak na prawdę to musi być Wasza decyzja! To Wy będziecie mieszkać w tym mieście. Taka jest prawda, że ile ludzi tyle opinii ![]()
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Ja jestem z Krakowa. Korki - są. Szkoły muzyczne - również
![]() ![]() Co do Warszawy, mam tam kilku znajomych - z pracą nigdy nie mieli problemu, ale korki mają chyba jeszcze gorsze. Poza tym to nie wiem... Hm, gdybyś zdecydowała się na Warszawę, to polecano mi przy przeprowadzkach firmę japa&co - znajomi to rekomendują. Powodzenia ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kraków
![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadajesz pytania, jakbyś nigdy nie była w zadnym z tych miast i nic o nich nigdy nie slyszała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Owszem byłam. Kilka razy i niezbyt długo. Pyta, o wszystko, ponieważ tam nie mieszkam a jak widzisz wypowiadają się tu mieszkańcy tych miast którzy odpowiadają na moje pytania i nie wyszukują sobie problemów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie. wyluzujcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Może niech Twoja mama najpierw dostanie pracę, a później kupuje mieszkanie i zastanawia się, gdzie lepiej
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Swoją drogą i Kraków i Warszawa są bliskie memu sercu, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zrealizować marzenia i w którymś z tych miast zamieszkać.
Gdybym natomiast miała do wyboru na zasadzie tu i tu miałabym życie na takim samym poziome to zdecydowanie wybrałabym Kraków. Ładniej tam, jakoś ciszej.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Mieszkam w Krakowie od dziecka, kiedyś bliżej centrum, teraz na obrzeżach w domu jednorodzinnym. Uważam, że jeśli wolicie spokój to lepeiej wybrać Kraków - jak jeżdże po innych europejskich mistach, to Kraków kojarzy mi się z małym, zacofanym miasteczkiem, a nie dużym miastem jak Warszawa. Warszawa to ruch pośpiech, zgiełk, pęd do kariery, ludzie tam żyją jednak inaczej. Mam koleżankę która ze względu na pracę krąży między Krakowem a Warszawą, ale pomimo lepszych możliwości zawodowych w Warszawie na miejsce zamieszkania wybrała Kraków - własnie ze względu na ten spokój. Ludzie tu jednak są inni niż w Warszawie. Kraków jest spokojniejszy, tutaj ludzie nie żyją aż w takim pośpiechu, jest zupełnie inna atmosfera. Pracę na pewno łatwiej znaleźć w Warszawie ale skoro mówisz ze dla Twojej mamy nie ma takiego problemu - więc chyba lepszy byłby Kraków. A korki są wszędzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Przeciez dziewczyna nie musi przeprowadzac sie do samego centrum Warszawy. Na obrzezach warszawy gdzie sa same osiedla, domy wcale nie ma az tak duzego ruchu jak tutaj mowicie!
wiadomo, ze w centrum to pelno ludzi aut, jest glosno w dzien i noc. ale na obrzezach warszawy tak nie jest. Ja wybralabym na Twoim miejscu warszawe, raz, ze tutaj kariere mozna rozwijac w znakomitym tempie. a dwa, ze to jest centrum Polski i jakby nie patrzec masz wszedzie blisko (gory, mazury, morze). a z Krakowa to tylko gory masz blisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Krakow jest drugim najwiekszym miastem Polski, tak dla jasnosci, bo widze, ze niektorzy nie wiedza.
Niestety daleko mu do Warszawy i tych wszystkich inwestycji, jakie sa tam czynione. W Krakowie bardzo ciezko znalezc prace, bo jest co roku ogromny wysyp studentow, ktorzy pojda pracowac za kazde pieniadze. Mieszkania rowniez sa drogie, porownywalne do cen Warszawskich, a to stolica juz nie jest. Zatem reasumujac: zycie w Krakowie jest rownie drogie/tanie jak w Warszawie, jednak to w Warszawie sa wieksze mozliwosci. A co do tego biegu i tej oazy dla artystow - to juz zamierzchle czasy. W Krakowie jest troche luzniej, czas jakby troche inaczej plynie, jednak codzienne zycie pokazuje, ze kazdy za czyms biegnie, nikt nie spaceruje po parku bez celu, wymyslajac kolejny wiersz. Za cos trzeba zyc. Jesli praca dla Ciebie nie jest najwazniejsza, to wybierz Krakow, bo jest pieknym miastem, polozonym w idealnym miejscu na roznego typu eskapady, blisko w góry przede wszystkim!! Dresiarzy jest troche, ale ja sie z nimi nie spotkalam jeszcze w wiekszej ilosci, zupenie nie grozni, nie ma sie czego obawiac. Chyba, ze masz zaczepny charakter i bedziesz szukac dymu ![]() Jest duzo parkow, miejsc do spacerów, Wisła, rozne kopce, lasy, jeziora nawet w centrum miasta ![]() Ogolnie jest co robic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
ʞɐɯǝuɐ
|
Wg mnie to jak się żyje (czy spokojnie, czy w pospiechu) zależy w dużej mierze od osoby - mieszkam w W-wie od 2001 roku i nie narzekam, pęd mnie jakoś nie dopadł. Nie jest też tak że centrum miasta to tylko tłok i zgiełk, da się znaleźć mieszkanie w zielonej, spokojnej okolicy i jednocześnie prawie w śródmieściu.
Z ciekawości zapytam: dlaczego rozważacie tylko te dwa miejsca? A Poznań, Wrocław na przykład (jeśli już musi być duże miasto)?
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W warszawie rowniez jest duzo parkow!
pola mokotowskie, lazienki, ogrod saski, ogrod na BUW, ogrod botaniczny. Jest pelno teatrow, kin. Jest wisla wzdloz ktorej mozna pospacerowac. Na obrzezach warszawy rowniez masz lasy. i jak wspomnialam. masz WSZEDZIE blisko! gory, morze, mazury. I jeszcze jedno. w Warszawie znajdzie sie miejsce dla kazdego, a w Krakowie mysle, ze wiecej miejsca wygospodorowanego jest dla studentow. Edytowane przez Kredzia_ Czas edycji: 2010-12-04 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Buc
|
Cytat:
pole a nie pola. ![]() Autorko, myślę, że trochę bezsensu podchodzisz do tematu, najważniejsze jest gdzie Twoja mama znajdzie najlepszą ofertę pracy a nie kryterium czy Wwa czy Kraków fajniejsze.
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No ale jesli jej mama znajdzie prace wszedzie, to wlasnie powinna sie kierowac "fajnoscia" miejsca, a nie jego sytuacja gospodarczo ekonomiczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.