|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Badania
Ginekolog kazal mi zrobi badania krwi. Na kartce wypial mi cos takiego: Bilirubina ASPAT APTT AlAT (nie wiem czy dobrze napisalam to ostatnie, poniewaz strasznie nie wyraznie mi napisala) badania krwi sa platne co moim zdaniem jest glupota po powinno byc na fundusz. Dziewczyny co to jest co ginekololog mi napisal na kartce jakie to sa badania? Nie wiem jak zadac nastepne pytanie. Czy na te badania powyzej wymienione daje skierownie tylko ginekolog np: dermatolog czy jakis inny lekarz tez da skierownie na takie same badania? Chodzi mi o to czy po tym skierowniu od razu sie wie ze wypisal je ginekolog bo tylko on potrzbuje takie wyniki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Badania
Cytat:
Alat i aspat dotyczą markerów nowotworowych.Koleżanka robi je raz na rok z powodu brania pigułek.Aptt-badanie na krzepliwośc krwa.Przy Bilurbinie pobierana jest krew z palca.Badania trzeba robic rano,na czczo.Te badania dotyczą ogólnie wątroby i tzrustki.Nie wiem czemu Ci je zlecił.Często ta badania wykonuje się zanim zacznie się brac tabletki anty.Bo trzeba sprawdzić stan wątroby,a wiadomo że w trakcie brania tabl.jest obciążona.Być może prosiłaś o tabletki (nie napisałaś) i stąd to zalecenie.Chyba,że lekarz ma jakiś swój powód. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Bilirubina ASPAT APTT ALAT to sa próby wątrobowe.
Często badania próby watrobowej przepisuje ginekolog jak sie zażywa tabletki antykon.... żeby sprawdzić czy wszystko jest dobrze. Jeśli chodzisz prywatnie to musisz za badania płacić , jesli idziesz do przychodni to wtedy nie płacisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
a ile kosztuja takie badania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
faktycznie są to próby wątrobowe i poziom bilirubiny - świadczą o stanie wątroby.
Ja mam regularnie robione te badania ze względu na chorą wątrobę. Może je zrobić każdy lekarz, przede wszystkim pierwszego kontaktu. Mnie nikt nie pobiera krwi z palca, ale normalnie z żyły. Nie wiem ile kosztują, bo ja nigdy za nie nie płacę, są normalnie na fundusz.
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Aneczko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.