![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Francja deportuje Romów
http://wiadomosci.onet.pl/2211847,12...ktem,item.html
Szukałam wątku o tym, ale nie znalazłam - a dziwne, bo to dosyć gorący temat. Jestem ciekawa, co sądzicie o decyzji Sarkozy'ego? To przejaw rasizmu, polityczne cwaniactwo, czy może Francuzom w końcu puściły nerwy i postanowili wreszcie zareagować na romski - często bardzo "specyficzny"- sposób na życie? Na przykład wg mnie to była decyzja polityczna, owszem, ale nie jest też tak, że francuski rząd zawalił , a niewinnemu Cyganowi się dostało..
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Francja deportuje Romów
Cytat:
![]() jeszcze żeby taką akcję w Polsce zrobili i moim zdaniem również nie ma to nic wspólnego z rasizmem i jest to decyzja polityczna każdy kto tknie się innych narodowości o ten rasizm i tak byłby posądzany i jak to byłby powód żeby sobie z tym nijak nie radzić to do każdego kraju mogłaby najechać banda przedstawicieli innych narodowości i zrobić mniejszość narodową z obywateli A co do romskiego sposobu na życie to ja też bym go się chętnie pozbyła z naszego kraju bo już tyle nieprzyjemności ze strony tych osób mnie spotkało że jakbym mogła to sama bym się pod taką ustawą podpisała... Walnięcie kogoś w twarz na ulicy w biały dzień bo nie chce dać kasy na kij wie co to moim zdaniem dopiero problem a nie odsyłanie ludzi tam gdzie ich kraj
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem rasistką, ale Cyganie/Cygani (nie wiem jak to odmienić) działają mi na nerwy swoim sposobem bycia. Nie wiem jak jest w innych miastach, ale w Mielcu mieszkają w brudzie, syfie na tzw "barakach", jeżdżą wypasionymi samochodami, łażą ze złotymi łańcuchami na szyjach, zarabiają żebrząc, zaczepiają wszystkie dziewczyny niewybrednymi tekstami. ![]() Znajoma znała jednego Roma. Kiedy spytała go dlaczego prawie nikt z nich nie pracuje, odpowiedział, że dla Roma praca u Polaka to hańba, więc oni pracować u Polaków nie chcą. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie deportuje Romow ktorzy maja prace i mieszkanie tylko bezdomnych koczownikow, ktorzy NIE CHCA pracowac tylko zebrza i kradna.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
No właśnie.. Powiem tak - rasizm jest mi tak daleki, jak tylko może być. Nie oceniam ludzi po kolorze skóry, orientacji seksualnej, wyznaniu, ubraniu, tego, co je - oceniam, ludzi na podstawie tego, jak postępują. I kurna - przepraszam bardzo wszystkich, ale mam takie doświadczenia z Romami (nawet wczoraj byłam świadkiem akcji w sklepie pt. "Romowie na zakupach, czyli jak wydać 2,80, a wynieść towaru za 50 zł" - słowo honoru i chyba dlatego w końcu tu napisałam) - i nie tylko ja, bo znam masę opowieści z pierwszej ręki - że no popieram decyję Francji i już..
![]() Tylko, że: nie deportowałabym nigdy nikogo tylko dlatego, że jest Romem, Anglikiem, Bułgarem itd. Nie - prosta kwalifikacja: unikasz uczciwego zarabiania (a można odróżnić ludzi - i pomóc im - jeśli tej pracy nie mogą podjąć z powodu słabej znajomości języka czy z ogólnej nieporadności życiowej - to coś innego), nie posyłasz dzieci do szkoły "bo nie"- no to sorry Gregory.. I to też nie jest tak, że Francja nie wyciągała ręki do Romów. Tylko nie można pomóc komuś, kto tej pomocy nie chce. Mało tego - próbuje wycyckać tą "pomocną dłoń" na wszelkie możliwe sposoby. ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Nic się nie zmieni, póki Romowie nie zaczną kształcić dzieci. Oficjalna wersja jest taka, że oni dzieci do szkoły nie posyłają, bo "szkoła ogłupia dzieci", no i plus ten ostracyzm (jasne..). Wg mnie z chwilą kształcenia dzieci - w tym dziewczynek i nie wydawanie ich za mąż w wieku 13 lat - jest równoznaczne ze zmianmi w romskiej kulturze - już nie tak łątwo będzie wykorzystywać własnych rodaków. A to się tym bogatszym i bardziej wpływowym Romom akurat nie uśmiecha..
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Proponuje obejrzenie na YT filmu Mali złodzieje (rzecz dzieje się w Hiszpanii) i artykuł http://www.limanowa.in/wydarzenia,2146.html.
Większość konfliktów z Cyganami to nie są uprzedzenia etniczne, wynikają właśnie z ich stylu życia: wstyd im pracować u Polaka ale nie wstyd kraść, żebrać (kilkunastoletnie matki z małymi dziećmi na rękach kursujące krakowskimi tramwajami po Podgórzu, podczas gdy ojcowie w wypastowanych lakierkach żłopią piwo po bramach to codzienność). Nie chcę wkładać wszystkich do jednego worka, ale z większością Romów jest coś nie tak. Gdybym mieszkała we Francji pewnie cieszyłabym się z decyzji Sarko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Również popieram.
Nie spotkałam jeszcze w życiu miłego Cygana, a grupa osiedlowych Cyganów u mnie w mieście pobiła mojego ojca. Nie chcesz dać im pieniędzy gdy żebrzą - wyzywają i grożą. I tłumaczą się tym, że nie mogą wykonywać wielu zawodów, które wykonujemy normalnie my, dlatego też żebrzą. Bo wiara im nie pozwala, czy coś w ten deseń. Dobrze, że im kraść pozwala ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że inne kraje wezmą przykład. Można być gościnnym, ale kiedy goście zaczynają grzebać w szufladach i załatwiać się do doniczek, to do widzenia.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z wami. To jest inna kultura, odległa od europejskiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W całym moim życiu spotkałam 1 uczciwego wzgl. mnie Roma - przemiły facet w średnim wieku, interes zrobiliśmy uczciwie ![]() Rozumiem, że te dzieci mają przesrane, że te kobiety w sumie stawiane są pod ścianą i praktycznie nie mają wyjścia (no bo jak ledwo znają polski, mając 25 lat mają już 5 dzieci i męża, który przywali jak trzeba i teściów, którzy jeszcze po nim poprawią, to faktycznie - co mają robić?) - no ale sorry, trzeba ponosić konsewkencje własnego postępowania. Jeśli ja pojadę do Niemiec i nie będę postępować zgodnie z ich prawem, to dostanie mi się migiem za to. Przecież - na Boga - nikt ich nie zmusza do zmiany wiary czy coś. Chodzi tylko o poszanowanie prawa. A skoro ich "prawo" jest niemal we wszytskim sprzeczne z prawem w kraju, w którym żyją, to co?
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To powinno być automatyczne "do widzenia" z kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nie jestem niechętna wobec żadnej narowodości. Natomiast jestem niechętna wobec lumpiarstwa - i tak samo wkurza mnie lump Polak, Rom czy Niemiec... W moim rodzinnym mieście jest bardzo dużo Romów, część z nich to ludzie próbujący prowadzić biznes, pracujący, zarabiający - im też jest mocno "pod górkę" ze względu na niezbyt o nich pochlebne opinie i życzliwych rodaków, którzy pragną od nich pomocy bo przecież swój swemu pomóc musi... Z drugiej strony jest cała masa zwyczajnej hołoty żyjącej na koszt społeczeństwa... i tych wyjątkowo nie lubię
![]() Co do sprawy Francji to wyraźnie widać, że tych Romów w Rumunii też jakoś nie chcą. Bo to takie społeczne wyrzutki zapewne. Muszą się nauczyć niestety, że w dzisiejszych czasach albo się pracuje, albo się klepie biedę nie da się nic nie robić i żyć dostatnio. Każdy "Cygan" chciałby być "cygańskim królem" no ale niestety nie każdy może. Aczkolwiek pamiętajmy, że Romowie to nie tylko zło - to też ciekawa kultura, smaczne potrawy, interesująca, skoczna muzyka ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Francja jest generalnie krajem multi-kulti, przez co z tego co obiło mi się o uszy powstają problemy
![]() ![]() Według mnie decyzja słuszna, to samo powinno być u nas - oczywiście wyłączając ludzi uczciwie pracujących. To żebranie i kradzieże zakrawa już na mafię, widziałam niedawno sytuację, gdzie cyganka z dzieckiem na rękach żebrała o pieniądze, a dosłownie metr od niej na parkingu w samochodzie siedział cygan i jej pilnował ![]() Swoją drogą co do żebractwa, to wolę takiego swojskiego polskiego żula, co to się zwraca do ludzi per "szefie" czy "szefowo", niż niestety najczęściej Romów, których się człowiek najzwyczajniej boi, bo jak nie pobije to przynajmniej okradnie ![]()
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2010-08-30 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeśli Polak pojedzie do Szwecji i tam narozrabia, to nikt się nie oburzy, że go odeślą "do domciu" i to w towarzystwie policji. Jeszcze na niego naskoczymy, że debil wstydu tylko narobił, a potem mierzą nas jego miarą.
U nas tylko jacyś ultranacjonaliści mają wąty np. Wietnamczyków. Większość obywateli nie ma nic przeciwko - przyjeżdżają do nas, zarabiają, zakładają te budki z żarciem lub próbują handlować. Nie okradają innych i bzdurą jest, że "zabierają pracę Polakom". Robią, co mogą i jest ok.
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli Romowie uczciwie by pracowali, nie kradli, to i opinia o nich byłaby inna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też możemy usłyszeć o nas hasła "Polaczek - pijaczek", złodziej samochodów - no ktoś nam na tą opinię zapracował.. Mam rodzinę w Niemczech - uczciwie pracującą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
W moim miescie tez kiedys bylo duuuzo romow. Byl taki czas ze masowo przyjezdzali do Polski. Oczywiscie ich glownym sposobem na kase bylo chodzeie po domach i zbieranie na 'bulke' Jak dalo im sie bulke to ja opluli i wyrzucili o tak naprawde chcieli tylko kase
![]() ![]() ![]() Teraz juz dawno ich nie ma. Zostalo tylko kilka rodzin ktore potrafily dostosowac sie do zycia u nas. Normalnie pracuja, dzieci mowia super po polsku i chodza do polskich szkol. I nie ma z nimi najmniejszych problemow ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Kiedys przechodziłam obok cyganki, która do mnie zaczęła mówić "Mam do pani pytanie", a obok niej stało 3 inne. Podejrzewam, że gdybym sie zatrzymała, to ta jedna by mnie zagadywała a pozostałe obrobiły torebkę. Przeszłam bez słowa obok nich a one za mną zaczęły krzyczeć "Umrzesz na raka!"
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie rozumiem jak można mieć dylemat czy karać czy nie karać za zachowania, które wg prawa danego kraju są zabronione. Jak sobie jakiś Machmed chce honorowo zabijać to niech spada do swojego kraju na pustynię, a jak chce żyć w cywilizacji to musi się dostosować.
Tak samo powinno być z Romami - dzieci podlęgają obowiązkowi szkolnemu i koniec, dorośli pracy, nie pracują to nie ma zasiłków, pomocy, ułatwień; ponadto jak nie chcą szanować naszego prawa, to niech nie dostają też naszego obywatelstwa (czyli naszych przywilejów) ich pobyt stanie się nielegalny a wtedy deportacja i sprawa prosta.
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś oglądałam dokument o tym, jak we Francji (tak, we Francji) próbuje pomagać się Romom. To, do czego Romowie potrafią zmuszać własne dzieci (a nieraz i kobiety), to coś strasznego. I oczywiście zmuszani mają z tego guzik, żyją w skrajnej nędzy - kasa płynie zupełnie gdzie indziej. A potem taki Rom obwieszony złotem wciska mi, że kasę ma z czyszczenia kotłów cynowych..? ![]() Tylko tych dzieci szkoda.. Swoją drogą szkolone są perfekcyjnie..
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(przypominam - żeby się ktoś nie czepnął - "żyd" piszemy z małej litery, jeśli mamy na myśli wyznawcę judaizmu. Żeby nie było..)
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
To nie zamyka drogi do dyskusji. Wtedy się mówi: "Hitler robił też kupę. Zastanów się, czy nie masz z nim nic wspólnego".
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale daleko szukać - podobnie jest z równouprawnieniem kobiet, z osobami "puszystymi".. Poprawność polityczna bywa absurdalna.
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się i uważam, że to najgłupszy wymysł naszych czasów i to on doprowadza do nierówności dyskryminacji - bo okazuje się, że większość musi się dostosować do mniejszości...
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
W ostatnich "Wysokich obcasach" jest artykuł właśnie o Romach czy tam Cyganach
![]() http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...m_miescie.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.