|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jakie obciążenie do sztangi?
Witam
![]() Chcę zacząć ćwiczyć siłowo. W związku z tym chcę sobie kupić sztangę. Wybrałam już gryf (120 cm), ale mam problem z wyborem obciążeniem. W związku z tym, że nigdy nie ćwiczyłam, zacznę od ogólnorozwojówki, w której sztanga jest raczej niezbędna. Dodam, że kupuję wszystko przez Internet, u mnie w pobliżu nie ma sklepów sportowych z obciążeniem. Jakie obciążenie wybrać? Myślałam o talerzach 2 x 2 kg, albo o 2 x 2,5, ale czy to nie będzie za mało lub za dużo? W końcu sam gryf też waży ok. 5-6 kg. Mam 15 lat i nigdy nie ćwiczyłam siłowo. Proszę o pomoc ![]() Drugie pytanie: Podobno każdą partię ramion ćwiczy się z innym obciążeniem. Mam do dyspozycji hantle 2 x 2 kg i 2 x 5 kg oraz obciążniki na ręce/nogi 2 x 2 kg. Ewentualnie mogę zakupić jeszcze inne hantle. Mogłybyście mi napisać, z jakimi hantlami ćwiczyć: naramienne biceps triceps plecy (grzbiet) przedramiona Z góry dziękuję za pomoc ![]() ![]() Pozdrawiam Edytowane przez umbrella_ella Czas edycji: 2007-10-16 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie obciążenie??
Gryf od sztangi waży 20 kg - taki standard, tzw. olimpijski. Jesteś pewna, że Twój waży 5-6 kg?
![]() Talerzy warto kupić więcej na zapas: kilka mniejszych (2x2, 2x4) i kilka większych - te większe przydadzą się do martwych ciągów itp., tj. ćwiczeń, które przeważnie robi się z większym obciążeniem. Co do hantli, to najrozsądniejszym rozwiązaniem jest kupienie sztangielek - z regulowaną (zmienną) wielkością obciążników. A obciążenie musisz dobrać do swoich możliwości, nie da się tego określić "zdalnie". Próbuj i zmieniaj, aż dopasujesz optymalne na danym etapie - potem będziesz z czasem dodawać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jakie obciążenie do sztangi?
http://allegro.pl/item252040539_gryf...any_br_48.html
We wszystkich aukcjach jakie przeglądałam pisało że gryf waży 5-7 kg. ![]() Chciałam kupić takie talerze: - 2 x 1,25 kg - 2 x 2,5 kg - 2 x 5 kg lub ewen. taki zestaw: http://allegro.pl/item254373238_zest...kg_tanio_.html Co o tym sądzisz? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Kupowanie sztangi, kompletna głupota. Jeśli juz to hantelki. A ogólnie to najlepiej na siłownie, co Ci da sztaga jak zaden profesjonalista Ci nie wytlumaczy czym szkodzi obiciazanie tak mlodego organizmu i jakiego beda skutki takich cwiczen. Zacznij od hantelko od 2 do 5 kg. Potem idz na silownie, tam popros o pomoc i wytlumacz o co Ci chodzi i co chcesz uzyskac.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Niestety nie mam możliwości chodzenia na siłownię.
Midi, Pingwinku, czy to prawda, że nie mogę ćwiczyć ze sztangą?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a dlaczego mialabys nie moc cwiczyc ze sztanga ?
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
oczywiście, że możesz
profesjonalne gryfy do sztangi ważą 10 lub 20 kg musi być jakiś mniejszy gryf obciążenie dobierz tak żebyś dałą radę wykonać całą zaplanowaną serię z 1-23 powtórzeniami w zapasie myślę, ze na początek w większości ćwiczeń straczy sama sztanga ![]() sztanga jest o wiele lepszym wyborem niż sztangielki, bo pozwala na wykonanie większej ilości ćwiczeń i jest bardziej rozwojowa .ups - czy mogła byś rozwinąć to swoją wielce kontrowersyjną i nieprawdziwa wypowiedź
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez jestem ciekawa skad takie informacje ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej
chciałabym sobie kupić sztangę (gryf), jednak nie wiem na jaką długość się zdecydować... Mam dwie opcje: - sztanga 122 cm, 82 cm w części chwytnej, 2 x 19 cm - długość gwintu - sztanga 150 cm, 90 cm w części chwytnej, 2 x 30 cm - długość gwintu Dodam, że nigdy nie ćwiczyłam, a chcę wykonywać nią różne ćwiczenia ogólnorozwojowe, czyli wyciskanie, martwy ciąg, przysiady, wspięcia itp. Mam 164 cm wzrostu i ważę 56 kg (jeśli to ma jakieś znaczenie ![]() Na początek dokupię sobie talerze: 2 x 1 kg, 2 x 2 kg, 2 x 5 kg i będę dopasowywać obciążenie do danego ćwiczenia. Pozdrówka Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gryf
bylo juz na forum odnosnie sztangi.proponuje skorzystac z wyszukiwarki
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja bym wzięła tę drugą raczej. Jeśli oczywiście masz wystarczająco dużo miejsca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Na szczęście mam miejsca pod dostatkiem
![]() Myślisz, że nie będzie dla mnie za duża? Dziękuję Wam za odpowiedzi i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jej rozmiar nie ma większego znaczenia, jeśli masz odpowiednio dużo miejsca. Chodzi o wagę - na początek możesz po prostu ćwiczyć bez obciążników, z samym gryfem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.