|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Singapur
Hej.
Są tu jakieś dziewczyny z Singapuru? Ja zamierzam wkrótce tam wyemigrować razem z koleżanką, ale nie mogę znaleźć nic na temat tego państwa. Czytałam jedynie blog azjatyckiego cukru, jej kanał na YouTube ( i zostałam jej fanką ) oraz jakieś forum, na których nic nie było. Mogłybyście coś powiedzieć, jak szukać mieszkania ( jakies dobre strony internetowe? ), pracy, jak się tam żyje itp. Byłabym bardzo wdzięczna.Tematu takiego nie znalazłam, ale jak był to przepraszam, jestem nowa. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Singapur
Cytat:
obawiam się, że nie ma tu za dużo emigrantek z tej części świata, ale widziałam jedną, która jest zafascynowana azjatycką kulturą, może ona ci coś podpowie. generalnie singapur jest anglojęzyczny, więc na pewno sobie dacie radę! możecie zajrzeć na interpals.net, tam jest duuuużo ludzi z całego świata, w tym z singapuru, może skumacie się z kimś i was oprowadzi po mieście, które was interesuje. ![]() dajcie znać, jak już będziecie na miejscu.
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Będę podczytywać, bo rozważam emigrację za parę lat
Mam nadzieję, że Wam się uda
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
To nic, że nie jesteś z Singapuru. Ciesze się, że ktoś wgl odpisał. damy znać jak już się tam dostaniemy. Na stronkę wpadnę.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
To nic, że nie jesteście z Singapuru, ciesze się, że wgl ktoś odpisał. Będę opisywać moje starania
Największy problem mam z mieszkaniem, nie wiem wgl. gdzie szukać, chyba pierwsze trzeba iść do hotelu, a dopiero na miejscu szukać...
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
To nic, że nie jesteście z Singapuru, ciesze się, że wgl ktoś odpisał
Edytowane przez eKlara Czas edycji: 2011-08-21 o 19:48 Powód: llitrówka |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
zerknij na strony: http://www.entersingapore.info/find-...ntal-guide.php wrzuć do googla: singapore rent a flat Hotele są bardzo drogie w Singapurze, byłam ze znajomymi w kwietniu i zajęło nam trochę czasu znalezienie wolnych miejsc, a za nocleg w hotelu w 2-osobowym pokoju płaciliśmy około 120 USD i nie był to jakiś extra hotel, raczej w biedniejszej dzielnicy. |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Daisy, dzięki. Też czytałam że w hotelach jest drogo...
Nie mogłam wam przedtem odpisać a teraz nie moge usunąc tych postów pod rząd |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pytałam się też mojej mamy, czy któraś z jej koleżanek była w singapurze, ale niestety nie.. jedynie do chin ludzie jeżdżą w tych regionach. poszperaj tam jeszcze w internecie. może wpyknij 'singapore roommate' albo coś takiego to też wynajmowanie wyjdzie taniej pokoju.
|
|
|
#10 |
|
.
|
a jakis nocleg z couchsurfingu?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
to jest dobre, ale na parę dni, a nie na dłuższy okres.
i to też niewiadomo, czy owy couchsurfer pozwoli dziewczynom przebywać w domu, jak np. on/ona pracuje lub uczy się. wiele osób uważa, że jak oni wychodzą ze swojego domu, to goście też.
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Hej, z planów nie zrezygnowałam.... szkoda, że nikt tam nie mieszka.. Mam nadzieje, że któraś z wizażanek do mnie dołączy kiedyś
Wciąż grzebie po stronach i wyszukuje jakichkolwiek informacji. Jak już tam dotrę to na pewno opowiem jak tam jest
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
masz, znalazłam ten link: kliknij
może ci się spodoba. według mnie, singapur jawi się w tej relacji rewelacyjnie!
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Oj, ten artykuł narobił mi jeszcze wiekszego smaka na Singapur ;D Dzieki.
Edytowane przez eKlara Czas edycji: 2011-08-27 o 16:10 |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w sumie singapur to dobry kraj na emigrację. bogaty, dogadać się można po angielsku. tolerancja, dużo zoo.. ale ja to bym nie mogła znieść takiej parówki przez tyle miesięcy.. jak ja już teraz czekam na koniec lata.
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
O no właśnie zoo
i na każdym kroku gekony ponoć... Choc te gekony nawet urocze są Nie wiem jak parówke wytrzymam, dla mnie najlepiej by było jakby ciągle lało. Pada ciągle chyba w Londynie, ale to miejsce jest już za popularne, wiec wybieram Singapur
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Niby tak, ale co 5 minut zdania zmieniać nie można, Singapur zostaje
Musze jeszcze trochę pieniążków odłożyć, bo taka wyprawa ( choć bez powrotu ) kosztuje nie mało...
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() oczywiście, że kosztuje. trzeba miec dużo pieniędzy, żeby miec jakieś zabezpieczenie. a zamierzasz tam pracować w zawodzie, czy raczej tak dorywczo? ![]() ale fajnie, że w singapurze są plaże! no i blisko tajlandia i phuket.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Zamierzam pracować w zawodzie.
Ja w ogóle lubię te części świata. Od dziecka planowałam wyjazd ![]() Niestety moja towarzyszka podróży się powoli rozmyśla... Najwyżej będę sama.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żartuję oczywiście, ale tak już serio, to przed samym wyjazdem musisz być na 100% pewna tej osoby, jej zaangażowania. Bo niestety już lepiej jechać samemu, niż zostać wystawionym, mniejszy stres ![]() Jak będziesz jechać, to koniecznie napisz |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja sie tak bez powodu nie stresuje Już nie mogę się doczekać, na pewno napisze. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
a w jaim zawodzie planujesz pracowac? Ja rozwazam singapur za jakies 3, 4 lata. Ale raczej na praktyke zawodowa razem z mezem, niz na stale. On jest architektem a ja inzynierem materialowym, wiec teoretycznie idealna miejscowa dla nas : ) chetnie poczytam o doswiadczeniach juz tam na miejscu.
Bede sledzic watek
|
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
ale to planujecie jechać tam w ciemno, bez pracy i mieszkania?
Ja bym się bala. |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
jezeli to pytanie bylo do mnie - to oczywiscie, ze nie. Ale jest to poki co tak odlegly czas, ze organizacja sie nie przejmujemy. Bedziemy szczegolniej organizowac na mniej wiecej rok, pol przed wyjazdem.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
Pytałam autorkę wątku"
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Co do pytań to zamierzam złapać prace w jakimś laboratorium, ośrodku gdzie trzeba coś badać itp. Mam studia z tym związane i trochę projektów
Edeldredzia - jakoś sie nie boje, może dlatego, że nie lubię zbytnio Polski
|
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
hmm.
eKlara, ja jednak mimo wszystko najpierw znalazłabym coś w necie
|
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
Wiesz co, ja tam nie byłam ale o ile dobrze pamiętam z tego co czytałam w necie między innymi o Singapurze to jadąc w ciemno dużo ryzykujesz, bo niestety ale zdobyć tam pozwolenie na pracę nie jest łatwo ze względu na politykę Singapuru.
Jesli chodzi o informacje związane z pozwoleniami i staraniem sie o pobyt stały to na pewno znasz już tę stronę: http://www.ica.gov.sg/index.aspx |
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
Wiem, czytałam to wszystko i inne
Wiec nie jade do konca w ciemno...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.

) oraz jakieś forum, na których nic nie było. Mogłybyście coś powiedzieć, jak szukać mieszkania ( jakies dobre strony internetowe? ), pracy, jak się tam żyje itp. Byłabym bardzo wdzięczna.

generalnie singapur jest anglojęzyczny, więc na pewno sobie dacie radę! możecie zajrzeć na interpals.net, tam jest duuuużo ludzi z całego świata, w tym z singapuru, może skumacie się z kimś i was oprowadzi po mieście, które was interesuje. 

tolerancja, dużo zoo..
no i blisko tajlandia i phuket.