|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Utrata nie kilogramów a tłuszczu..
Zwracam się do Was z pewnym problemem i proszę o rady. Otóż mam problem z odżywianiem. Może to zabrzmi absurdalnie, ale nie umiem jeść. Odrzuciłam słodycze, białe pieczywo, cukier, napoje gazowane i soki. Ćwiczę 4-5 razy w tygodniu (siłowo i aerobowo). Nie mam jednak takiej sylwetki jak bym chciała... Staram się jeść dużo białka ale jest to drogi wydatek niestety, łatwiej jest kupić owoce lub grahamkę...
Mam bardzo dziwne ciało, jest strasznie otłuszczone, gdy zjem więcej węglowodanów lub nabiału to od razu zwiększa się ilość tłuszczu i mówię to na serio, ono potrafi się zmienić w bardzo szybkim tempie. Mam 18 lat, 158 cm i 48 kg, ale jestem strasznie otłuszczona i już nie wiem co robić. Najgorsze jest to że gdy mam złe dni to strasznie chce mi się jeść i nie mogę przestać, a tak się staram zdrowo odżywiać... Nie wiem co robić... Chciałabym bardzo stracic ten tłuszcz, żeby jakoś wyglądać pod koniec czerwca.. Najgorsze jest to że dopiero gdy jadłam bardzo mało a ćwiczyłam sporo, miałam sylwetkę, która mi się podobała, ale niestety zaczęłam jeść więcej. Mój jadłospis to np. Śniadanie: grahamka, 100 gr almette, sałata, ogórek, pomidor II śniadanie: jajecznica z małego i dużego jaja, bez masła, 50 gr almette, pomidor, marchew O: 70 gr łososia, 30 gr orzeszków ziemnych ćwiczenia siłowe bądź aeroby 35-40 min K: 40 gr kaszy gryczanej i 100 gr piersi z kurczaka, pomidor Jest to taki przykładowy jadłospis, czasem wychodzi mniej ale zazwyczaj więcej bo chciałam ograniczyć nabiał i owoce... Proszę o jakieś porady. Z góry dziękuje. Edytowane przez Cammila123 Czas edycji: 2013-05-15 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Utrata nie kilogramów a tłuszczu..
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale sposób łączenia posiłków jest bardzo dziwny. zwłaszcza ten 'obiad' no i 150g almette w jeden dzień? przecież to nie jest zdrowe, kupa tłuszczu.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
pomijając już kaloryczność, bo już na pierwszy rzut oka widać, że to mało... to zwróć uwagę na jakość:
przede wszystkim wywal almette, to sama chemia ![]() ![]() ![]() do obiadu dodaj warzywa i jakąś kaszę/ryż, wywal orzeszki ziemne, jedz za to inne orzechy i pestki ![]() owoców spokojnie możesz jeść trochę, byle nie za dużo, mięso jedz też inne, nie tylko pierś kurczaka, lepszy jest indyk, bo mniej napakowany chemią, nie rezygnuj też z wołowiny i wieprzowiny ![]() poza tym postaraj się trochę tą dietę urozmaicić, jest dużo fajnych produktów, które warto wprowadzić np. kokos, awokado, kasza jaglana, kapusta kiszona... i tak dalej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, za to, że nie odpisałam wcześniej. Dziękuje za odpowiedzi.
Ja jem bardzo dziwnie. Na codzień niestety wychodzi dużo bardziej kalorycznie. Cięgle coś podjadam do posiłków, nie tak że przez cały czas tylko w określonych porach jedzenia sobie coś ciągle dokladam... Te almette kupuje mi moja matka, i tak już mi mówi że wymyślam i powinnam jeść wszystko, czasem nawet biały cukier bo organizm tego potrzebuje. Ona nie rozumie mojej sytuacji bo może jeść wszystko, gdyż jest bardzo szczupła... W domu niestety mam nie zaciekawą sytuację i nie mogę sobie gotować bez docinek mojej rodziny czyt. dwóch wujków i babki. Już wole zjeść to almette niż słuchać ich gadki i obrażania mnie. Wstawię dzisiejszy jadłospis, który ułożyłam: I : rzodkiewka, duże jajko z plastrem wędliny smażone bez tłuszczu z odrobiną masła dodaną po usmażeniu, 40 gramów migdałów, małe jabłko II: grapefruit, 30 gr almette, ogórek, 110 gr serka capri O: kalafior gotowany, 10 gr masła K: puszka tuńczyka, łyżka oleju rzepakowego, ogórek Trudno przewidzieć, ale to pewnie nie będzie wszystko, bo znając mnie jeszcze coś skubnę... I mam pytanie, czy serek capri typu wloskiego może być obecny w diecie, lubię go i w sumie taki serek czy jougurt i owoce to jedyne 'słodkie' przyjemności w mojej diecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Na moje oko też tego jest za mało.
W ogóle menu jest zupełnie bez ładu i składu ... - jak co popadnie i jakbądź? Zaplanuj posiłek wcześniej. Ćwiczysz siłowo, nie uwierzę, że nie znasz strony "potreningu". Tam możesz sobie dzienniczek posiłków stworzyć. Zaplanować menu z uwzględnieniem konkretnych proporcji białek, tłuszczy i węglowodanów. Spróbuj. Poza tym polecam podpytać jeszcze tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=454093&page=129 I podglądnąć dzienniki na wizażowej pakerni żeby się rozeznać nieco w jedzeniu: https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=167 ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam że to nie jest za mało, czasami uda mi się ograniczyć tylko do tylu, ale w większości jak nawet jestem najedzona to jem dalej, nie aż do przesady ale mogłabym już na przykład wtedy odpuścić... Mój dzisiejszy jadłopsis: I : grahamka z wędliną, plastrem sera żółtego, masłem, pomidorem, ogórkiem II: jogurt naturalny bieluch 180 gr., jabłko, trochę porzeczek bez cukru III: makrela w puszcze w pomidorach, ale większość sosu wylałam, kilka orzeszków ziemnych, pomidor IV: talerz gotowanego kalafiora, masło, małe jabłko i duże kiwi K: 2 jajka smażone bez tłuszczu, z dodanym później masłem, pomidor Wiem, że za mało białka, ale nie miałam innych produktów w domu. Jeżeli moje odżywianie jest złe to dlaczego mam duże mięśnie ale pod warstwą tłuszczu.. jakby nie było białka wystarczająco to by nie urosły takie duże. Edytowane przez Cammila123 Czas edycji: 2013-05-18 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogórek, owoc i kalafior to zbyt mało aby dostarczyc organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Nabiał i tunczyk nie zapewnia pelnego profilu aminokwasowego. Tłuszczu kompletne brak (pomija olej rzepakowy, który jest koszmarnym jego źrółem). Kalorycznie - nie ma nawet 1000 kalorii. Czy naprawde tylko ja widze jak destrukcyjne jest to menu? ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też widzę ![]() Ja z całego jadłospisu to bym zrobiła jeden posiłek ![]() czyli: podsmażony tuńczyk do tego wbite jajko dodany serek capri żeby się ciąąągło fajnie ![]() i co zjadłam cały jadłospis w jednym posiłku, a no jeszcze został by ten cały almette ale tego to nie tknę ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A to ciekawa teoria ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Kiedy nie ćwicze to staram się jeść mniej bo większość czasu siedzę i czytam bo zostało mi jeszcze kilka egzaminów do zaliczenia...
Boje się jeść tak dużo jak wy mówicie, bo jeżeli ćwiczyłam za mało albo niezbyt intensywnie to mi sie to odłoży.. lucyohlucy, wiem że to mięśnie, bo je czuje i są dobrze widoczne gdy je napnę, ale pod tłuszczem. To nie jest sam tłuszcz. Dzisiaj mój jadłospis przedstawiał się tak: I: owsianka: pół szklanki mleka, 3 łyżki płatków, duże jabłko i 2 brzoskwinie II: grahamka z masłem, plastrem wędliny, pomidorem, jajko, dwa małe ziemniaki, jabłko O: pieczony średni bakłażan, plaster sera żółtego, 10 gr masła, 100 gr pieczonej piersi z kurczaka, jabłko P: 60 gr piersi z kurczaka, 20 gr migdałów K: dwa jajka, pomidor, brzoskwinia No i teraz jest za dużo... jak już zacznę jeść to wychodzi więcej niż powinno i przesadziłam z owocami, ale chciało mi się słodkiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
nie tylko Ty, ale jak widać, koleżanka nie jest specjalnie zainteresowana radami
![]() Cammila, to co napisałaś, to wcale nie jest dużo ![]() przeczytaj sobie dokładnie, co Ci tutaj napisano, poczytaj podwieszone wątki, a zrozumiesz, co jest nie tak... tłuszczu nie możesz spalić, bo taką dietą rozwaliłaś sobie metabolizm ![]() zajrzyj też tutaj, naprawdę warto poczytać: http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Co_jedz%..._-t752315.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.