|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Filtry w Egiptcie??
Jade do Egiptu i chcialam sie poradzic, jakich filtrow uzywac. Bedac w polsce opalam sie zazwyczaj bez filtrow lub na 5 i rzadko sie czerwienie, pozatym jestem juz troche opalona. Chce wybrac taki filtr aby sie nie spalic ale jednak dosc mocno opalic, pomozcie!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Filtry w Egiptcie??
w Egipcie będziesz potrzebowała kremów z filtrem conajmniej 10(na ciało),a na twarz jeszcze wyższe-jeśli twoja skóra dobrze toleruje słońce i masz już opaleniznę.
A poza tym wazne jest, zebyś się zaopatrzyła w tabletki Nifuroxazyd - przydadzą się kiedy złapie cię "zemsta faraona",czyli najzwyklejsza biegunka, co często sie tam zdaża.Ten lek jest najskuteczniejszy na tamte bakterie, węgiel czy Smecta nie pomogą.Uwierz mi,wiele osób (w tym moja znajoma) spędziła pierwsze dni w Egipcie w ubikacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz
![]() Nie wiesz ile mniej wiecej moze kosztowac ten Nifuroxazyd?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
a i jeszcze jedno pytanie.. czy radzisz zabrac jeszcze jakies inne leki?? Lub niezbedne rzeczy??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
> Nie wiesz ile mniej wiecej moze kosztowac ten Nifuroxazyd??
Nifuroksazyd to niedrogie (5-6zł) tabletki przeciwbakteryjne na receptę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
co do 'zemsty faraona'to polecam picie alkoholu ,znajomi zaopatrzyli sie w troce polskiej wódki i gdy ich wycieczka siedzial w ubikacji oni zdrowi jak ryby nurkowali
![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
ok mam juz Nifuroxazyd ale nie stety nie ma przy nim ulotki wiec chcialam zapytac jak sie go stosuje ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
czyli nie przepisał Ci go lekarz?
Interakcje Alkohol w skojarzeniu z nifuroksazydem może wywołać reakcję disulfiramopodobną. Preparat zmniejsza biodostępność jednocześnie podawanych leków doustnych. Dawkowanie Dorośli i dzieci od 7 r.ż. doustnie 200 mg (2 tabl.) lub 220 mg (1 łyżeczka zawiesiny) co 6 h. Dzieci 2-6 m.ż.: 110 - 220 mg co 12 h (1/2 - 1 łyżeczka zawiesiny); 7 m.ż. - 7 r.ż.: 220 mg (1 łyżeczka zawiesiny) co 8 h. Czas leczenia wynosi 7 dni. Uwagi Podczas leczenia niezbędne jest nawadnianie pacjenta i uzupełnianie niedoborów elektrolitowych. W razie podejrzenia zakażenia o uogólnionym przebiegu należy podać antybiotyk wchłaniający się z przewodu pokarmowego lub działający ogólnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Przepisala mi moja internistka, ale kiedy sie jej spytalam jak sie go dawkuje powiedziala ze przeczytam na ulotce.. jednak ulotki brak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ewa napisał(a):
> Przepisala mi moja internistka, ale kiedy sie jej spytalam jak sie go dawkuje powiedziala ze przeczytam na ulotce.. jednak ulotki brak No, niestety- część starych leków nie jest jeszcze dostosowana do nowych przepisów i nie ma do nich ulotek. > co znaczy "może wywołać reakcję disulfiramopodobną" nawet mała ilość alkoholu powoduje sensacje, objawy zatrucia, kaca > Jak i rowniez to ze zmiejsza biodostepnosc? jeśli wraz z nifuroksazydem są stosowane jakieś inne leki,np. pigułki anty, to mogą się nie wchłonąć z przewodu pokarmowego do krwi i nie zadziałać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
ok dziekuje raz jeszcze to dobrze ze sie upewnilam poniewaz biore tabletki anty..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące nifuroxazydu. Czy lek ten można brać, jak się karmi piersia? Też się wybieram do Egiptu i chciałabym się jakoś zabezpieczyć przed zatruciami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ja przede wszystkim nei polecam pic polskiego alkoholu! wszystcy moi znajomi ktorzy cos wypili pozniej dopiero chorowali. Miejscowe alkohole mozesz spokojnie pic, warto sie dezynfekowac, tylko pamietaj ze jest to narod niepijacy wiec wszystkie alkohole beda b.slodkie. Coca-Cola po kazdym posilku mile wskazana.
Zabki myj naljepiej w wodzie mineralnej. Nifuroxazyd, czy jak to sie pisze, dwa razy dawka niz na opakowaniu pisze. Jelsi skonczylby sie lub zgubilabys, nie marwt sie, w kazdej aptece wiedza co podac turystom ![]() Uwazaj na swieze owoce, choc nei odmawiaj ich sobie. Zemsta Faraona-czyli biegunka, a takze wymioty, dopadaja zazwyczaj dopiero po 4 dniach,w eic na poczatku jestes bezpieczna ![]() Zapatrz sie w kremy po przedawkowaniu slonca, a takze w wysokie filtry. Moze przyda Ci sie cos z tego co napisalam, milego wypoczynku ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.