Internet dla studentki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-23, 11:16   #1
--Olka--
Zakorzenienie

Internet dla studentki

Nie znalazłam bardziej adekwatnego miejsca, dlatego swoje pytanie zamieszczę tutaj. Mam nadzieję, że niektóre wizażanki są zorientowane w temacie i co nieco mi podpowiedzą.

Otóż tak. Studiuję już 2 lata, od października zmieniam mieszkanie.
I pojawił się problem dotyczący internetu. W poprzednim miejscu korzystałam z internetu z kablówki (cena 79zł, 3 gniazda, cenę dzieliliśmy na 3 osoby). Teraz będę mieszkać w mieszkaniu tylko z jedną dziewczyną, która korzysta z internetu bezprzewodowego (nie wiem jakiego, podobno bardzo kiepski, ale jest związana umową).
Wychodzi więc na to, że o dostęp do internetu muszę się sama zatroszczyć, a czasu pozostało niewiele. Mogłabym załatwić "internet stacjonarny", ale koszty zapewne byłyby spore jak na 1 osobę. Dysponuję własnym laptopem, dlatego pomyślałam o internecie bezprzewodowym. I tutaj pojawiają się wątpliwości.
Obawiam się związania umową z kiepską firmą. Zainteresowała mnie oferta z Play'a, ale nie wiem czy jest warta zachodu. Macie jakieś doświadczenia? Na co powinnam zwrócić uwagę rozważając oferty?
Stary 2009-09-23, 11:38   #2
joyeuxe
Wtajemniczenie

Dot.: Internet dla studentki

Odradzam Orange. Mój kumpel miał Plusa 3Gb i nie narzekał. Śmigał mu szybko, działał bez zarzutu(raz w ciągu miesiąca coś mu się poknociło)

A czy np Aster, UPC, Netia nie mają u siebie bezprzewodowych ofert internetowych przypadkiem?
joyeuxe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 11:39   #3
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

ja mam blueconnecta od jakichs 2 lat.

+ ZAWSZE masz internet - mozesz go zabrac ze soba na uczelnie, do pracy, do auta, gdzie chcesz

- masz ograniczenie transferu /na normalne surfowanie w zupelnosci wystarcza, ale filmow nie mozesz sciagac/
- czasami nie lapie zasiegu /np w starym budownictwie jak sa bodajze miedziane rury czy jakies inne w kazdym razie oga zagluszac sygnal/
- obsluga klienta jest fataaaaaalnaaaaa

nie powiem Ci, jaka opcje dokladnie mam, bo tata bral na firme. ogolnie jestem zadowolona i polecam. na normalne uzytkowanie /czyt. siedzenie codziennie na wizazu i tym podobne glupoty/ w zupelnosci wystarcza. jak chodzi np o filmiki na youtubie to wystarczy poczekac kilkanascie sekund zeby sie 'zbuferingowalo' naprzod, a potem smiga normalnie. jakbys miala jeszcze jakies konkretne pytania to pisz
Stary 2009-09-23, 11:54   #4
wiewioor
Wtajemniczenie

ja Ci odradzam wszelkie komórkowe... tzn o Play nic nie powiem bo nie mam doświadczenia, ale... Sama mam orange, jeśli korzystasz z internetu mało (poczta, czasem zakupy, jakieś wiadomości) to starczy, ale jesli codziennie surfujesz po allegro i otwierasz aukcje ze zdjeciami, sklepy itnernetowe, czasem obejrzysz jakis filmik na youtube (który sie długo ładuje nawet jak trwa 2-3min) to po tygodniu kończy Ci sie transwer i już lipa zupełna, bo nawet poczta sie ładuje 5 min... To samo miał mój były wspólokator a iPlusie i to samo ma moja aktualna wspólokatorka w Blue Connect... Teraz czekamy az pokończą nam sie umowy i zakladamy normalny internet bo tak się nie da;/ internet komórkowy mozna mieć dodatkowo, ale nie jako podstawę

styczeń: 16

V-XII 2014: 145
wiewioor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 11:58   #5
bzyczka1
Zakorzenienie

ja mam blue connect od jakiegoś czasu, płacę 49 złoty i mam 1 gb transferu. Powiem tak, jakbym teraz miała wybierać to wzięłabym Play bo jest tańszy i ma większy transfer. Pod koniec miesiąca kończy mi się transfer ale nic mi to nie zmienia bo cały czas mam taką prędkość. Niestety u mnie nie da radu innego internetu założyć.
Spytaj w play czy istnieje możliwość wzięcia na próbę modemu. W erze taka możliwość jest.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:03   #6
bartnix
Rozeznanie

GG do bartnix

myślę, że jeśli nie będziesz ściągać żadnej muzyki ani godzinami siedzieć na youtubie, a internet potrzebny Ci jest bardziej do nauki itp to taki internet nie byłby najgorszym rozwiązaniem. mój kolega ma w iplusie i długo gra w te różne sieciowe gry i nie narzeka. ja sama zastanawiałam się nad zakupem takiego modemu i przeglądałam różne oferty. napewno warto zwrócić uwagę na zasięg i sprawdzić tę mapkę zasięgów czy jak to się nazywa. dla mnie korzystna wydaje się oferta play, transfer 2giga za 35 zł, a dodatkowo jeśli jesteś studentką i przyjdziesz z legitymacją studencką masz 5 zł taniej przez całą umowę.

jak szaleć to szaleć

bartnix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:31   #7
tobb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Obawiam się związania umową z kiepską firmą. Zainteresowała mnie oferta z Play'a, ale nie wiem czy jest warta zachodu.
Jeśli nie jesteś pewna Playa, to radziłabym skorzystać z ich oferty na kartę. W razie czego zrezygnujesz bez większych kosztów (starter 19 zł i net na 2 tygodnie) i będziesz szukać dalej.
Jeśli się sprawdzi a nie ściągasz dużo z sieci to polecam właśnie Play na kartę - koszt 25 zł/mies. Według moich obliczeń oferta na kartę wychodzi taniej niż abonament. No i nie ma zobowiązań.

Ja korzystam i polecam wszystkim, którzy mają zasięg i zależy im na jak najniższym koszcie internetu.

W tym poście: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...06&postcount=3 opisuję dokładniej ofertę Playa.

Edytowane przez tobb
Czas edycji: 2009-09-23 o 12:34
tobb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:33   #8
paula78
Zakorzenienie

Słyszałam ,że aster ma opcje studencka na 10 miesiecy ,moze to ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:55   #9
--Olka--
Zakorzenienie

Rety...
Nie spodziewałam się tak szybko odpowiedzi i to kilku. Dziękuję wam bardzo.
Prawdę mówiąc to z internetu korzystałabym jedynie w mieszkaniu (w zeszłym roku laptop przebywał w nim cały czas), bo w domu mam internet, a nie jestem jakoś szczególnie mobilna. Chociaż jakbym miała internet bezprzewodowy, to pewnie częściej by podróżował...
Zaczęłam rozważać oferty internetu bezprzewodowego, bo po pierwsze sądzę, że stacjonarny byłby droższy, a po drugie to pewnie umowę trzeba byłoby zawrzeć co najmniej na rok, a ja nie wiem gdzie mieszkać będę za 9 miesięcy.

Także stanęło na bezprzewodowym.
Nie orientuję się niestety, jaki limit byłby wystarczający. Nie spędzam jakoś dużo czasu przed komputerem (koło 2 h dziennie, dłużej jak coś piszę, ale wtedy internet nie jest potrzebny), nie gram w gry online, czasem ściągam jakiś film (ale mogłabym się powstrzymać i ściągać w domu). Głównie sprawdzam pocztę, forum związane ze studiami, załatwiam jakieś sprawy związane z uczelnią, wypożyczam książki, czytam wiadomości, robię przelewy, poczytam trochę wizaż, składam zamówienia na mazidłach, itp. Takie raczej podstawowe rzeczy. Na you tube czasem obejrzę jakiś filmik, ale bezproblemowo przeżyję i bez tego jeśli trzeba będzie.
Takie mam pytanko a propos - czy można w czasie miesiąca sprawdzić, ile transferu się zużyło?

Koleżanka poleciła mi ofertę z play'a. Wklejam link (chyba nikt mnie nie pogoni): http://web.playmobile.pl/pl/internet/oferta/index.html
Interesowałaby mnie ta oferta o limicie 5 GB za 45zł (dla studentów ponoć za 40). Sprawdziłam, że w miejscu mojego studenckiego mieszkania zasięg jest (chociaż zastanawiają mnie te rury, o których wspomniała Agniesia - mam mieszkanie w kamienicy).
Co sądzicie o tej ofercie? Może ktoś z niej korzysta?

o. Zauważyłam, że jest możliwość testowania oferty przez 7 dni. Serio za darmo czy coś się płaci?
Stary 2009-09-23, 12:56   #10
mad86
Zakorzenienie

Na twoim miejscu wzielabym internet stacjonarny. Kabel to kabel.Wiadomo bedzie troche drozej, ale masz pewnosc, ze bedzie dzialal i nie ograniczaja Cie jakies smieszne limity. Sama mam bezprzewodowego neta i nikomu tego nie polece Wiecej nerwow kosztuje niz to warte. Jak chce to dziala.
Moj wujek ma neta z blueconnect. Na poczatku jakos dzialal....pewnego pieknego dnia przestal i do tej pory nie dziala. Era nie chce rozwiazac z nim umowy, bo to przeciez internet mobilny, a on placi i placze.
Tak wiec jak masz mozliwosc to bierz kabel.
Stary 2009-09-23, 12:59   #11
--Olka--
Zakorzenienie

Dzięki tobb, wezmę to co napisałeś pod uwagę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-23, 13:00   #12
Ashlee_
Zadomowienie

Cytat:
Rety...
Nie spodziewałam się tak szybko odpowiedzi i to kilku. Dziękuję wam bardzo.
Prawdę mówiąc to z internetu korzystałabym jedynie w mieszkaniu (w zeszłym roku laptop przebywał w nim cały czas), bo w domu mam internet, a nie jestem jakoś szczególnie mobilna. Chociaż jakbym miała internet bezprzewodowy, to pewnie częściej by podróżował...
Zaczęłam rozważać oferty internetu bezprzewodowego, bo po pierwsze sądzę, że stacjonarny byłby droższy, a po drugie to pewnie umowę trzeba byłoby zawrzeć co najmniej na rok, a ja nie wiem gdzie mieszkać będę za 9 miesięcy.

Także stanęło na bezprzewodowym.
Nie orientuję się niestety, jaki limit byłby wystarczający. Nie spędzam jakoś dużo czasu przed komputerem (koło 2 h dziennie, dłużej jak coś piszę, ale wtedy internet nie jest potrzebny), nie gram w gry online, czasem ściągam jakiś film (ale mogłabym się powstrzymać i ściągać w domu). Głównie sprawdzam pocztę, forum związane ze studiami, załatwiam jakieś sprawy związane z uczelnią, wypożyczam książki, czytam wiadomości, robię przelewy, poczytam trochę wizaż, składam zamówienia na mazidłach, itp. Takie raczej podstawowe rzeczy. Na you tube czasem obejrzę jakiś filmik, ale bezproblemowo przeżyję i bez tego jeśli trzeba będzie.
Takie mam pytanko a propos - czy można w czasie miesiąca sprawdzić, ile transferu się zużyło?

Koleżanka poleciła mi ofertę z play'a. Wklejam link (chyba nikt mnie nie pogoni): http://web.playmobile.pl/pl/internet/oferta/index.html
Interesowałaby mnie ta oferta o limicie 5 GB za 45zł (dla studentów ponoć za 40). Sprawdziłam, że w miejscu mojego studenckiego mieszkania zasięg jest (chociaż zastanawiają mnie te rury, o których wspomniała Agniesia - mam mieszkanie w kamienicy).
Co sądzicie o tej ofercie? Może ktoś z niej korzysta?

o. Zauważyłam, że jest możliwość testowania oferty przez 7 dni. Serio za darmo czy coś się płaci?
a nie lepiej UPC stacjonarny? widzialam wlasnie jakas oferte dla 1 studenta za 45zl (plus 5zl za zrobienie go bezprzewodowym), i nie ma tam transferow na sciaganie.
a UPC ogolnie jest ok

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 13:32   #13
blackmoon_
Raczkowanie

Mam ten z Play'a za 45zł. I muszę powiedzieć, że jest całkeim ok. Spory, jak na bezprzewodowy internet limit i umowa na rok. Chodzi trochę wolniej niż stacjonarny (który mam na drugim kompie) o rzekomo tej samej szybkości, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby internetu nie było. Z własnego doświadczenia polecam.
edit; jeśli chodzi o limit 5 GB to spokojnie wystarczy na użytkowanie o jakim piszesz

Edytowane przez blackmoon_
Czas edycji: 2009-09-23 o 13:34
blackmoon_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 13:47   #14
PPP90
Zakorzenienie

ja mam neta UPC przez kablówke i jestem zadwolona, śmiało chodzi, rzadko sie zawiesza. Myśle że gdybyś sobie założyła od nich neta nawet i tego bezprzewodowego to nie powinno byc z nim jakiś większych problemów a na koniec moge dodać że mają fachową obsługe klienta

Wielbicielka Labradorów
10.09.2013r. -Jestem Kierowcą
PPP90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 16:09   #15
modzianka
Raczkowanie

hmm a upc nie jest czasem tez ograniczone pod względem miejsca? bo jak chcialam u mnie w domu zalozyc i dzwonilam w tej sprawie to mi zapytali o dzielnice adres i powiedzieli ze w moim bloku nie moga zalozyc.....??
modzianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 16:12   #16
bzyczka1
Zakorzenienie

ja ma blue connect i miedziane rury w mieszkaniu i nie ma żadnego problemu z połączeniem. I raczej miedzianych rur w starym budownictwie bym nie szukała
UPC chyba nie wszędzie jest i umowę chyba trzeba podpisać. A jednak bezprzewodowy nawet jak umowa jest na rok to go nie zostawisz tylko zabierzesz ze sobą.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 16:22   #17
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

nie pamietam jakie to byly... moze aluminiowe czy cos czy jakies zbrjenia w mieszkaniu naprawde nie pamietam. w razie czego po prostu zapytaj jak sie juz zdecydujesz co moze wplywac na zasieg, powinni Ci powiedziec
Stary 2009-09-23, 16:39   #18
--Olka--
Zakorzenienie

Mniejsza o rury.

Bardzo wam wszystkim dziękuję. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie (typu na co powinnam uważać i na co zwrócić szczególną uwagę), to będę wdzięczna za podzielenie się nimi.

Nie zdecydowałam się jeszcze na żadną ofertę, ale do końca tego tygodnia mam zamiar wybrać się do siedziby play'a w moim miasteczku i wypytać o szczegóły internetu na kartę i abonament (trzeba zacząć coś działać).
Mam też takie może głupie pytanie - otóż czy warto podpisywać ewentualną umowę w miejscu zamieszkania czy lepiej już w miejscu studiowania, gdzie internet "ma działać"? Pewnie powiecie, że to bez znaczenia, bo w końcu mobilny powinien działać wszędzie, ale tak się zastanawiam - jeśli będę chciała go przetestować, to nie ma sensu w domu, tylko tam gdzie mam zamiar korzystać z niego przez prawie rok, prawda?
Stary 2009-09-23, 17:27   #19
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Cytat:
Napisane przez blackmoon_ Pokaż wiadomość
Mam ten z Play'a za 45zł. I muszę powiedzieć, że jest całkeim ok. Spory, jak na bezprzewodowy internet limit i umowa na rok. Chodzi trochę wolniej niż stacjonarny (który mam na drugim kompie) o rzekomo tej samej szybkości, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby internetu nie było. Z własnego doświadczenia polecam.
edit; jeśli chodzi o limit 5 GB to spokojnie wystarczy na użytkowanie o jakim piszesz
Czyli z Playa nie ma co liczyć na oglądanie youtube czy coś?

Właśnie mam podobny porblem do autorki i zastanawiam sie nad Playem

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 17:59   #20
blackmoon_
Raczkowanie

Można spokojnie oglądać filmiki na Youtube. Ja przy takim zwyczajnym użytkowaniu Play'a (czasem też oglądam coś w sieci) nie przekroczyłam nigdy miesięcznie 2 GB, a też mam limit 5GB.
blackmoon_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 21:18   #21
Maniwa
Wtajemniczenie

Mam bezprzewodówkę z Play'a, limit 10GB, z możliwością doładowania, ściągam 2-3 filmy miesięcznie (w wersjach dvd, po 1,5 GB ), codziennie męczę kilka forów, oglądam youtube bez problemów, starcza mi na to wszystko spokojnie Polecam.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 22:15   #22
nafnaf
Zadomowienie

To może jeszcze ja się wypowiem odnośnie oferty Play'a, a konkretnie odnośnie tego, jak to jest z testowaniem tego netu przez tydzień...
Otóż sama zdecydowałam się na wykupienie internetu z Play (10 GB za 45 zł) parę miesięcy temu i wszystko było z nim jak najbardziej ok Niestety, pech chciał, że w kilka dni po podpisaniu umowy dość poważnie uszkodził mi się laptop i z żalem doszłam do wniosku, że jednak muszę zrezygnować z netu Play'owego (miałam jeszcze komputer stacjonarny z neostradą). Poszłam do salonu Play i poprosiłam o rozwiązanie umowy - zgodzili się bez problemu, a jeśli chodzi o kwestię finansową, to po prostu przepadły mi te pieniądze, które zapłaciłam za aktywację usługi (jeśli dobrze pamiętam, było to ok. 10 zł). Dlatego mogę stwierdzić, że chyba warto tą ofertę wypróbować, bo nie jest ryzykowna w razie czego
nafnaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 07:03   #23
simplicity
Rozeznanie

Chętnie poczytam Wasze wypowiedzi, bo sama mam podobny problem do autorki rozważam opcję Play z limitem 10 GB, ale zastanawiam się czy to nie będzie za mało - codziennie wiszę na skype z TŻ ( achh ta miłość na odległość... ) i nie wiem czy to mi za szybko limitu nie wyczerpie... macie jakieś doświadczenie z Playem ( lub jakimś innym operatorem ) w tej kwestii?

---
Konrad

My

Edytowane przez simplicity
Czas edycji: 2009-09-24 o 07:06
simplicity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 07:53   #24
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez simplicity Pokaż wiadomość
Chętnie poczytam Wasze wypowiedzi, bo sama mam podobny problem do autorki rozważam opcję Play z limitem 10 GB, ale zastanawiam się czy to nie będzie za mało - codziennie wiszę na skype z TŻ ( achh ta miłość na odległość... ) i nie wiem czy to mi za szybko limitu nie wyczerpie... macie jakieś doświadczenie z Playem ( lub jakimś innym operatorem ) w tej kwestii?
Również korzystam ze Skype, nierzadko z kamerą po obu stronach Na rozmowę zużywam ok.10-20MB, z tym, że ja dzwonię 2-3 razy w tygodniu po 2h, więc nie wiem, musisz sobie obliczyć
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 08:59   #25
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

ja przez ten rok miałam internet z Playa, płaciłam 49zł miesięcznie i działał bardzo dobrze przez cały rok ylko w jeden dzień przez 3h nie mogłam się połączyć
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 10:44   #26
--Olka--
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję osobom, które dorzuciły swoje doświadczenia i porady.
Mam już pewne rozeznanie dzięki wam. Poczytałam też trochę w necie.
Także zastanawiała mnie możliwość rozmowy przez skype'a, świetnie, że jest to możliwe (tak raz w tygodniu, koło godziny nie powinno mi "pożreć" całego limitu transferu).

Jak już pisałam, jutro czy pojutrze, odwiedzę siedzibę play'a i zobaczymy co mi powiedzą. Skłaniam się właśnie ku jego ofercie.
Ale ostateczną decyzję podejmę dopiero na początku października.
Może wezmę na próbę internet z play'a, a w tym czasie jeszcze popytam znajomych z czego korzystają.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to z niecierpliwością czekam.
Może mieliście/miałyście jakieś problemy związane z ofertą play'a?
Wolałabym uniknąć ewentualnych.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2009-09-24 o 10:45
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 12:00   #27
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Cytat:
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to z niecierpliwością czekam.
Może mieliście/miałyście jakieś problemy związane z ofertą play'a?
Wolałabym uniknąć ewentualnych.

ja nie, nawet jak raz zapomniałam zapłacić faktyru to szybko co to znimi wyjaśniłam i nie było problemów
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości