|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Internet dla studentki
Nie znalazłam bardziej adekwatnego miejsca, dlatego swoje pytanie zamieszczę tutaj. Mam nadzieję, że niektóre wizażanki są zorientowane w temacie i co nieco mi podpowiedzą.
Otóż tak. Studiuję już 2 lata, od października zmieniam mieszkanie. I pojawił się problem dotyczący internetu. W poprzednim miejscu korzystałam z internetu z kablówki (cena 79zł, 3 gniazda, cenę dzieliliśmy na 3 osoby). Teraz będę mieszkać w mieszkaniu tylko z jedną dziewczyną, która korzysta z internetu bezprzewodowego (nie wiem jakiego, podobno bardzo kiepski, ale jest związana umową). Wychodzi więc na to, że o dostęp do internetu muszę się sama zatroszczyć, a czasu pozostało niewiele. Mogłabym załatwić "internet stacjonarny", ale koszty zapewne byłyby spore jak na 1 osobę. Dysponuję własnym laptopem, dlatego pomyślałam o internecie bezprzewodowym. I tutaj pojawiają się wątpliwości. Obawiam się związania umową z kiepską firmą. Zainteresowała mnie oferta z Play'a, ale nie wiem czy jest warta zachodu. Macie jakieś doświadczenia? Na co powinnam zwrócić uwagę rozważając oferty?
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Internet dla studentki
Odradzam Orange. Mój kumpel miał Plusa 3Gb i nie narzekał. Śmigał mu szybko, działał bez zarzutu(raz w ciągu miesiąca coś mu się poknociło)
A czy np Aster, UPC, Netia nie mają u siebie bezprzewodowych ofert internetowych przypadkiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Lady of Harley-Davidson
|
ja mam blueconnecta od jakichs 2 lat.
+ ZAWSZE masz internet - mozesz go zabrac ze soba na uczelnie, do pracy, do auta, gdzie chcesz - masz ograniczenie transferu /na normalne surfowanie w zupelnosci wystarcza, ale filmow nie mozesz sciagac/ - czasami nie lapie zasiegu /np w starym budownictwie jak sa bodajze miedziane rury czy jakies inne w kazdym razie oga zagluszac sygnal/ - obsluga klienta jest fataaaaaalnaaaaa nie powiem Ci, jaka opcje dokladnie mam, bo tata bral na firme. ogolnie jestem zadowolona i polecam. na normalne uzytkowanie /czyt. siedzenie codziennie na wizazu i tym podobne glupoty/ w zupelnosci wystarcza. jak chodzi np o filmiki na youtubie to wystarczy poczekac kilkanascie sekund zeby sie 'zbuferingowalo' naprzod, a potem smiga normalnie. jakbys miala jeszcze jakies konkretne pytania to pisz ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja Ci odradzam wszelkie komórkowe... tzn o Play nic nie powiem bo nie mam doświadczenia, ale... Sama mam orange, jeśli korzystasz z internetu mało (poczta, czasem zakupy, jakieś wiadomości) to starczy, ale jesli codziennie surfujesz po allegro i otwierasz aukcje ze zdjeciami, sklepy itnernetowe, czasem obejrzysz jakis filmik na youtube (który sie długo ładuje nawet jak trwa 2-3min) to po tygodniu kończy Ci sie transwer i już lipa zupełna, bo nawet poczta sie ładuje 5 min... To samo miał mój były wspólokator a iPlusie i to samo ma moja aktualna wspólokatorka w Blue Connect... Teraz czekamy az pokończą nam sie umowy i zakladamy normalny internet bo tak się nie da;/ internet komórkowy mozna mieć dodatkowo, ale nie jako podstawę
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja mam blue connect od jakiegoś czasu, płacę 49 złoty i mam 1 gb transferu. Powiem tak, jakbym teraz miała wybierać to wzięłabym Play bo jest tańszy i ma większy transfer. Pod koniec miesiąca kończy mi się transfer ale nic mi to nie zmienia bo cały czas mam taką prędkość. Niestety u mnie nie da radu innego internetu założyć.
Spytaj w play czy istnieje możliwość wzięcia na próbę modemu. W erze taka możliwość jest.
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
myślę, że jeśli nie będziesz ściągać żadnej muzyki ani godzinami siedzieć na youtubie, a internet potrzebny Ci jest bardziej do nauki itp to taki internet nie byłby najgorszym rozwiązaniem. mój kolega ma w iplusie i długo gra w te różne sieciowe gry i nie narzeka. ja sama zastanawiałam się nad zakupem takiego modemu i przeglądałam różne oferty. napewno warto zwrócić uwagę na zasięg i sprawdzić tę mapkę zasięgów czy jak to się nazywa. dla mnie korzystna wydaje się oferta play, transfer 2giga za 35 zł, a dodatkowo jeśli jesteś studentką i przyjdziesz z legitymacją studencką masz 5 zł taniej przez całą umowę.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli się sprawdzi a nie ściągasz dużo z sieci to polecam właśnie Play na kartę - koszt 25 zł/mies. Według moich obliczeń oferta na kartę wychodzi taniej niż abonament. No i nie ma zobowiązań. Ja korzystam i polecam wszystkim, którzy mają zasięg i zależy im na jak najniższym koszcie internetu. W tym poście: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...06&postcount=3 opisuję dokładniej ofertę Playa. Edytowane przez tobb Czas edycji: 2009-09-23 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam ,że aster ma opcje studencka na 10 miesiecy ,moze to ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Rety...
Nie spodziewałam się tak szybko odpowiedzi i to kilku. Dziękuję wam bardzo ![]() Prawdę mówiąc to z internetu korzystałabym jedynie w mieszkaniu (w zeszłym roku laptop przebywał w nim cały czas), bo w domu mam internet, a nie jestem jakoś szczególnie mobilna. Chociaż jakbym miała internet bezprzewodowy, to pewnie częściej by podróżował... Zaczęłam rozważać oferty internetu bezprzewodowego, bo po pierwsze sądzę, że stacjonarny byłby droższy, a po drugie to pewnie umowę trzeba byłoby zawrzeć co najmniej na rok, a ja nie wiem gdzie mieszkać będę za 9 miesięcy. Także stanęło na bezprzewodowym. Nie orientuję się niestety, jaki limit byłby wystarczający. Nie spędzam jakoś dużo czasu przed komputerem (koło 2 h dziennie, dłużej jak coś piszę, ale wtedy internet nie jest potrzebny), nie gram w gry online, czasem ściągam jakiś film (ale mogłabym się powstrzymać i ściągać w domu). Głównie sprawdzam pocztę, forum związane ze studiami, załatwiam jakieś sprawy związane z uczelnią, wypożyczam książki, czytam wiadomości, robię przelewy, poczytam trochę wizaż, składam zamówienia na mazidłach, itp. Takie raczej podstawowe rzeczy. Na you tube czasem obejrzę jakiś filmik, ale bezproblemowo przeżyję i bez tego jeśli trzeba będzie. Takie mam pytanko a propos - czy można w czasie miesiąca sprawdzić, ile transferu się zużyło? Koleżanka poleciła mi ofertę z play'a. Wklejam link (chyba nikt mnie nie pogoni): http://web.playmobile.pl/pl/internet/oferta/index.html Interesowałaby mnie ta oferta o limicie 5 GB za 45zł (dla studentów ponoć za 40). Sprawdziłam, że w miejscu mojego studenckiego mieszkania zasięg jest (chociaż zastanawiają mnie te rury, o których wspomniała Agniesia - mam mieszkanie w kamienicy). Co sądzicie o tej ofercie? Może ktoś z niej korzysta? o. Zauważyłam, że jest możliwość testowania oferty przez 7 dni. Serio za darmo czy coś się płaci?
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na twoim miejscu wzielabym internet stacjonarny. Kabel to kabel.Wiadomo bedzie troche drozej, ale masz pewnosc, ze bedzie dzialal i nie ograniczaja Cie jakies smieszne limity. Sama mam bezprzewodowego neta i nikomu tego nie polece
![]() Moj wujek ma neta z blueconnect. Na poczatku jakos dzialal....pewnego pieknego dnia przestal i do tej pory nie dziala. Era nie chce rozwiazac z nim umowy, bo to przeciez internet mobilny, a on placi i placze. Tak wiec jak masz mozliwosc to bierz kabel.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzięki tobb, wezmę to co napisałeś pod uwagę.
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a UPC ogolnie jest ok ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mam ten z Play'a za 45zł. I muszę powiedzieć, że jest całkeim ok. Spory, jak na bezprzewodowy internet limit i umowa na rok. Chodzi trochę wolniej niż stacjonarny (który mam na drugim kompie) o rzekomo tej samej szybkości, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby internetu nie było. Z własnego doświadczenia polecam.
edit; jeśli chodzi o limit 5 GB to spokojnie wystarczy na użytkowanie o jakim piszesz ![]() Edytowane przez blackmoon_ Czas edycji: 2009-09-23 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja mam neta UPC przez kablówke i jestem zadwolona, śmiało chodzi, rzadko sie zawiesza. Myśle że gdybyś sobie założyła od nich neta nawet i tego bezprzewodowego to nie powinno byc z nim jakiś większych problemów
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
hmm a upc nie jest czasem tez ograniczone pod względem miejsca? bo jak chcialam u mnie w domu zalozyc i dzwonilam w tej sprawie to mi zapytali o dzielnice adres i powiedzieli ze w moim bloku nie moga zalozyc.....??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja ma blue connect i miedziane rury w mieszkaniu i nie ma żadnego problemu z połączeniem. I raczej miedzianych rur w starym budownictwie bym nie szukała
![]() UPC chyba nie wszędzie jest i umowę chyba trzeba podpisać. A jednak bezprzewodowy nawet jak umowa jest na rok to go nie zostawisz tylko zabierzesz ze sobą.
![]() |
![]() |
#17 |
Lady of Harley-Davidson
|
nie pamietam jakie to byly... moze aluminiowe czy cos
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mniejsza o rury
![]() Bardzo wam wszystkim dziękuję. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie (typu na co powinnam uważać i na co zwrócić szczególną uwagę), to będę wdzięczna za podzielenie się nimi. Nie zdecydowałam się jeszcze na żadną ofertę, ale do końca tego tygodnia mam zamiar wybrać się do siedziby play'a w moim miasteczku i wypytać o szczegóły internetu na kartę i abonament (trzeba zacząć coś działać ![]() Mam też takie może głupie pytanie - otóż czy warto podpisywać ewentualną umowę w miejscu zamieszkania czy lepiej już w miejscu studiowania, gdzie internet "ma działać"? Pewnie powiecie, że to bez znaczenia, bo w końcu mobilny powinien działać wszędzie ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie mam podobny porblem do autorki i zastanawiam sie nad Playem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Można spokojnie oglądać filmiki na Youtube. Ja przy takim zwyczajnym użytkowaniu Play'a (czasem też oglądam coś w sieci) nie przekroczyłam nigdy miesięcznie 2 GB, a też mam limit 5GB.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Mam bezprzewodówkę z Play'a, limit 10GB, z możliwością doładowania, ściągam 2-3 filmy miesięcznie (w wersjach dvd, po 1,5 GB
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
To może jeszcze ja się wypowiem odnośnie oferty Play'a, a konkretnie odnośnie tego, jak to jest z testowaniem tego netu przez tydzień...
Otóż sama zdecydowałam się na wykupienie internetu z Play (10 GB za 45 zł) parę miesięcy temu i wszystko było z nim jak najbardziej ok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Chętnie poczytam Wasze wypowiedzi, bo sama mam podobny problem do autorki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Przygody! To znaczy: nieprzyjemności, zburzony spokój, brak wygód. Przez takie rzeczy można się spóźnić na obiad. J.R.R. Tolkien - Hobbit --- Konrad ![]() My ![]() Edytowane przez simplicity Czas edycji: 2009-09-24 o 07:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja przez ten rok miałam internet z Playa, płaciłam 49zł miesięcznie i działał bardzo dobrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję osobom, które dorzuciły swoje doświadczenia i porady
![]() Mam już pewne rozeznanie dzięki wam. Poczytałam też trochę w necie. Także zastanawiała mnie możliwość rozmowy przez skype'a, świetnie, że jest to możliwe (tak raz w tygodniu, koło godziny nie powinno mi "pożreć" całego limitu transferu). Jak już pisałam, jutro czy pojutrze, odwiedzę siedzibę play'a i zobaczymy co mi powiedzą. Skłaniam się właśnie ku jego ofercie. Ale ostateczną decyzję podejmę dopiero na początku października. Może wezmę na próbę internet z play'a, a w tym czasie jeszcze popytam znajomych z czego korzystają. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to z niecierpliwością czekam. Może mieliście/miałyście jakieś problemy związane z ofertą play'a? Wolałabym uniknąć ewentualnych.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2009-09-24 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie, nawet jak raz zapomniałam zapłacić faktyru to szybko co to znimi wyjaśniłam i nie było problemów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.