|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Patchwork! proszę o wzór na narzutkę
Witam
Bardzo spodobały mi sie narzutki (kołderki) robione ze ścinków bawełnianych Patchwork. Czy ktoraś z was nie ma ciekawego wzoru patchwork. Bardzo proszę o wzory i wykroj poszczególnych elementów. Pozdrawiam besia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Patchwork! proszę o wzór na narzutkę
Postaram się, aby to było czytelne...
Rób dokładnie to, co Ci powiem: Narysuj na papierze w kratkę kwadrat 3 cm x 3 cm. Podziel go prowadząc linię co centymetr w pionie i w poziomie. Otrzymałas 9 małych kwadracików. Zakoloruj środkowy. Sąsiadujące ze środkowym kwadraciki (nie te narożne, tylko środkowe w rzędach) przekreśl przekątnymi. Powstaną jakby kwadraty składające się z 4 trójkątów. Zakoloruj po dwa trójkąty w każdym z 4 kwadratów - w rzędach 1 i 3 licząc od góry prawy i lewy, w rzędzie środkowym górne i dolne Wzór, który orzymałas to tzw. CZAROWNA GWIAZDA. Mam nadzieję, ze to w miarę jasne? Acha - w miarę rysowania stanie się to jasne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
bardzo fajnie i przejrzyście
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie zajmuję się patchworkiem, ale mam skaner więc rozrysowałam przepis Jaśminy
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
zobacz tu
http://www.teddys-handarbeiten.de/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja w swoich zbiorach znalazlam taka narzute.Postaram sie wkleic tak by bylo w miare czytelne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
O patchworku jeszcze tu http://www.abcgospodyni.pl/patchwork.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
co prawda nie mam wykroju, ale wklejam jako inspirację
![]() mnie ta narzuta zauroczyła: (może któras z koleżanek Wizażanek będzie umiała narysować schemat?) ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Opis wykonania podzielilam na 2 czesci,mam nadzieje ze bedzie czytelny.
Edytowane przez iza73 Czas edycji: 2010-09-17 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Przedstawiam dwie miłe łapki do garnków
![]() Są mojego wykonania, ponieważ ostatnio zajmuję się takimi małymi formami z braku czasu na coś większego...Wiecie, poduszki, łapki, becik dla Bratanicy... Żółto - brązowa łapka to wzór zwany Klonowy Liść. Może niezbyt trafnie dobrałam kolory, ale nie wygląda źle. Fioletowo - czarna to tzw. Rozbite Naczynia. Same trójkąty... Oczywiście - szyte w całości ręcznie, żadna maszyna nie tknęła moich patchworków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
O patchworku tutaj http://www.patchworkowo.org/usmiech/.../krojenie.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Wklejam pomysl na stary fotel,mozna go obszyc patchworkowym jeansem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Troche praktycznych porad jak uszyc taka narzute.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
witam może to nie na temat ale .......
NARZUTA mam pytanie, kupiłam nieopatrznie materiał na narzuty na kanapę o zgrozo mikrofibrę (często wysiadywana-stare miałam z "aksamitu- pluszu ' coś takiego) nie nadaje się , śliskie, stare były na bawełnie, próbowałam zeszyć je razem na górę mikrofbrę a pod spód starą która tylko z wierzchu się wytarła, problem marszczy się na szwach którymi na zasadzie przeszycia miałoby się razem trzymać , już trzy razy zszywałam i pruje , może mi coś podpowiecie ? będę bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dot.: Patchwork! proszę o podanie kolejności zszywania
Witam
Od jakiegoś czasu zabieram się do uszycia narzuty ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Mam już projekt jak ma wyglądać ale nie wiem jak powinnam po kolei zszywać części.Następnie kiedy już je pozszywam jak doczepić ocieplinę i spodnią warstwę .Proszę o pomoc-błagam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Niestety - nie pomogę, ponieważ nie szyję patchworków nie wiem jak się za nie zabrać.
![]() Wkleję za to kolejne pomysły, wraz z opisem wykonania. Poczytaj proszę te opisy (ten, jak i te wklejone kilka postów wyżej) może znajdziesz w tam odpowiedz jak to "ugyźć" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Poszukac też możesz na you tube, znajdziesz tam wiele pomysłów i tutoriali dotyczących szycia patchworków. Choćby ten - http://www.youtube.com/watch?v=SV-K1_kOaUk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Kapitalny ten fotel!
![]() Edytowane przez Katarzynkas2 Czas edycji: 2010-12-03 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Kurs szycia patchworków...
Od jakiegoś czasu poszukuję kursu lub osoby, która mogłaby (odpłatnie) nauczyć mnie szyć patchworki. Niestety, wszystkie znalezione kontakty lub informacje zawiodły... Czy ktoś tu wie może o takiej możliwości lub osobie, która (w okolicach Poznania) mogłaby mi pomóc? Będę wdzięczna za wieści...
![]() Pozdrawiam, Katarzyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kurs szycia patchworków...
Cytat:
![]() - jutro usunę znowu ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Założyłam z zupełnie innego powodu - można było zapytać dlaczego. Nie znalazłam czegoś takiego wcześniej (było o wzorach narzutek, nie o nauce). Wpis w poprzednim wątku zmieniłam. Można było przeczytać najpierw, a nie wyżywać się...
Ciekawe miejsce, nie ma co... Edytowane przez Katarzynkas2 Czas edycji: 2010-12-03 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.patchworkowo.org/ Jest to strona poświęcona patchworkom własnie. Jest trochę patchworkowych kursów, są galerie z patchworkowymi pracami , są linki do polskich, niekomercyjnych stron patchworkowych., itd, itp. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Katarzynkas2 Czas edycji: 2010-12-04 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Chyba więc pozostaje Ci samej próbowac wyszperać coś w internecie, przerabiać to według własnych upodobań i potrzeb. W zależności od tego, jak bardzo chcesz w tę dziedzinę "wsiąknąć"...
Jesli maja to byc rzeczy tylko i wyłacznie na potrzeby własne (lub rodzinki) to sądzę że dasz sobie radę opierajac się na tym co znajdziesz w sieci, oraz na własnej wyobraźni. Chcesz uszyć coś konkretnego? Może mam jakiś opis, zdjęcia. Posiadam spory zbiór starych Burd, czasem pojawiały się w nich również patchworki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() No właśnie wzorów mam pełno - wyszperanych w internecie, znalezionych w zakupionych gazetkach czy książkach (w wolnym czasie załączę ciekawsze) - jestem też po kursie szycia w ogóle, ale chodzi mi o naukę szycia konkretnie patchworków. Potrzebuję kontaktu 1/1, bo tak się najlepiej uczę, a i pojawiające się problemy można na bieżąco niwelować. Znalazłam ogłoszenia, zainteresowało mnie kilka, ale nie ze wszystkich mogłam skorzystać, bo albo kurs za daleko, albo termin, z którego nie mogę skorzystać, albo brak odpowiedzi na wiadomość do ogłoszeniodawców... Pozdrawiam i dobrej niedzieli życzę ![]() Edytowane przez Katarzynkas2 Czas edycji: 2010-12-05 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.