|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy artykuł
Jak w tytule
![]() Znalazłam i podrzucam do poczytania: http://www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4617728.html taki fragment: "Większości ludzi można ufać, prawda? Może i prawda, ale nie w Polsce. Tak uważa tylko 11 proc. rodaków (co dziewiąty), i to także jest ostatnie miejsce w UE. Przed nami - choć niewiele - katolickie południe oraz postkomuna. Obywatelska Skandynawia - powyżej 50 proc. Warto rzucić okiem na Grecję - 15 proc. ufnych, i Irlandię - 46 proc. Wielu specjalistów twierdzi, że właśnie ta różnica zdecydowała, że pierwszy z tych krajów zmarnował, a drugi wspaniale wykorzystał integrację z UE. Polak to atom, nie łączy się w związki, najeżony kolcami nieufności do innych. A zaufanie jest kluczowe dla tzw. kapitału społecznego, czyli zdrowych relacji społecznych, wrażliwości na dobro wspólne i chęci współpracy. Kapitał społeczny to nie tylko istota społeczeństwa obywatelskiego, ale też warunek rozwoju w postnowoczesnym świecie. Przeciwdziała wykluczeniu i zwiększa solidarność społeczną, wyręcza państwo w opiece nad słabszymi, poprawia kontrolę nad rządzącymi, a nawet chroni kulturę przed komercjalizacją. Tylko grupując się i ufając sobie, możemy skutecznie walczyć o zbiorowe interesy." i następny: "Demoralizacja obywatelska sprawia, że w Polsce - jak za komuny, jak za zaborów - są dwie tylko formy identyfikacji: rodzina i naród." i jeszcze taki: "Tęsknię za obudzeniem w Polaku prawdziwego patriotyzmu i obywatelskiej troski o osiedle, park, szkołę, gminę, państwo." Cały artykuł wart jest przeczytania, ale mnie najbardziej uderzyły te fragmenty o nieufnosci, o braku poczucia wspólnoty. Tak... cos w tym jest. Polak nie ma poczucia przynaleznosci do "małej ojczyzny", nie obchodzi go co się dzieje w miejscu w którm mieszka, nie chce, nie umie, wstydzi sie włączyć w działalność klubu na osiedlu (ba, najczęsciej takich klubów miezskańców zwyczajnie nie ma i nikomu nie przyjdzie do głowy zeby takowy założyć) ale prosze się nie sugerowac moimi wnioskami i przemysleniami, wiele problemów jest tam poruszonych
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ciekawy artykuł
Chyba będzie trochę nie na temat .
Chciałam się tylko odnieśc do małej cząstki wypowiedzi . Poczucie wspólnoty i chęci wspólpracy - w powiązaniu z nie zaobserwowaniem nigdy w naszym kraju ...bojkotu konsumenckiego / albo mi umskło/ W radio spiker np trąbi o kolejnej podwyzce paliwa . Mógłby sie naród sprężyć i jednego dnia nie tankować Afera w Biedronce? Tydzień mogłaby puchami świecić I nie ważne(?) czy takie akcje w końcu cos dają czy nie Inne narody się sprężają a my nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
http://www.gazetawyborcza.pl/1,76498,4617728.html
Straszne to, ale prawdziwe... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Łajka, bo większość z Nas wychodzi z żałożenia, że inni tego nie zrobią na pewno, to po co my mamy się sprężać.
Ale dużo w tym prawdy. Polacy nie potrafią trzymać się razem. Nawet za granicą udają że się nie znają (koleżanka w Irlandii będąc w pubie usłyszała jak Polak dzwoni do domu i przysiadając się chciała się zakumplować, bo w okolicy nikogo nie zna, a on? Odszedł i odpowiedział jej że nie jest Polakiem! A jak dzownił to mówił po Polsku "mamo tęsknię" i "a co tam w naszym X?" jakieś miasteczko w Polsce totalna pipidówka). Co do zaufania. Ktoś kiedyś powiedział, że każdy mierzy swoją miarą. Ja np. nie jestem osobą która boi się 2 człowieka- wręcz przeciwnie- dla mnie każdy jest dobry i nikt mi krzywdy nie zrobi. Nawet jak ktoś mnie kiedyś okradł, to przecież na każdego nie będę patrzeć nie przychylnym wzrokiem. Niestety Polacy mają dziwną mentalność i zaczynają się dzielić. Wspólnotę tworzyli wtedy, kiedy komuna żyć nie dawała i trzeba było się wyzwolić. Dopiero w takich chwilach, kiedy już na maksa ktoś z nas jak z cytryny sok wyciśnie, potrafimy stanąć i wspólnie powiedzieć "NIE". Czy to stanie kibic Lecha w jednym rzędzie z kibicem Legii, czy też Wiśniewski z Kanclerz. Niestety. Musi dużo się jeszcze wydarzyć zanim klapki z oczu spadną, a Polacy zaczną siebie szanować i mieć wspólne tematy, nie mówiąc już o zaufaniu
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.